Politică

Alegerile din Vrancea, sub lupa OSCE?

Doina Ganea
17 nov 2009 1141 vizualizări
O delegatie a fost ieri in vizita la Asociatia Pro Democratia Focsani

Alegerile prezidentiale, dublate de referendumul pentru Parlamentul unicameral, vor fi pe 22 noiembrie monitorizate de OSCE, care va trimite in Romania 25 de observatori. O delegatie a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare Europeana (OSCE) in Romania a fost prezenta ieri si la sediul Clubului Focsani al Asociatiei Pro Democatia. Doi dintre reprezentantii OSCE/ ODIHR in Romania "" misiune restrinsa de observarea alegerilor prezidentiale 2009, Richard Loppin si Muratbek Tungishbayev, au vrut sa stie felul in care se organizeaza alegerile. "Au ales Pro Democratia, stiut fiind ca este singura organizatie nonguvernamentala care observa alegerile din 1992 si Clubul nostru este unul dintre cele mai active de pe regiunea Moldova. Apelind la experienta noastra au vrut sa stie felul in care se organizeaza alegerile, cum se deruleaza o campanie electorala intr-o zona de provincie si care sint cele mai dese probleme sesizate care apar cu acest prilej", ne-a declarat presedintele APD Focsani, profesorul Gabriela Obodariu. Biroul OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR) va organiza pentru alegerile din 22 noiembrie din Romania o misiune limitata de observare condusa de expertul rus Vadim Jdanovici si compusa din 25 de experti si observatori. Misiunea va fi compusa din 11 experti internationali provenind din noua tari membre ale OSCE care isi vor desfasura activitatea in Bucuresti. In plus, alti 14 observatori pe termen lung vor fi trimisi in centre regionale din tara. Scopul misiunii este de a evalua daca alegerile din Romania sint in conformitate cu obligatiile fata de OSCE si alte standarde internationale, cit si cu legislatia interna. ODIHR are o vasta experienta in observarea proceselor electorale, in ultimul deceniu observind in jur de 150 de scrutine. Reunind 56 de state, OSCE este institutia care, infiintata in timpul Razboiului Rece, a judecat in mod impartial numeroase alegeri in Europa de Est si in fosta Uniune Sovietica. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.