Politică

Geoana transmite ca statul trebuie sa sprijine societatile romanesti

Iulia Crețu
2 nov 2009 1567 vizualizări
Simbata, in a treia zi a Festivalului Vinului, a poposit in Focsani prezidentiabilul PSD, Mircea Geoana u acesta a venit in Vrancea cu fostii ministri Andronescu, Nica si Sirbu u baronul Oprisan a adunat o armata de sustinatori, din care a lipsit fratele Miron Mitrea u vrind sa fie glumet, Geoana a declarat din scrierile istoriei ca moldovenii beau mult si zdravan u la baia de multime, succesul lui Geoana a fost furat de ¦ Didi Bacinschi, oprit de locuitori pentru treburi administrative u Geoana a recunoscut in Basescu un adversar mai facil decit Crin Antonescu sau Sorin Oprescu

Candidatul PSD la presedintia Romaniei, Mircea Geoana, a declarat simbata, in timpul unei scurte vizite la Focsani ca, in cazul in care intra in turul doi pentru Cotroceni, l-ar prefera drept adversar pe actualul presedinte, Traian Basescu. Geoana recunoaste in prezidentiabilul PD-L un contracandidat mai facil decit liberalul Crin Antonescu si chiar independentul Sorin Oprescu, ambii cotati cu sanse de a accede in turul secund. De asemenea, Geoana a declarat ca noua majoritate parlamentara, de 65%, ar trebui sa se constituie intr-un grup comun de lucru pentru schita de buget pentru anul viitor, care "sa atenueze efectele crizei si pentru a asigura relansarea economica pe 2010". Candidatul social democratilor a precizat ca toate cele patru partide care s-au perindat pe la conducerea tarii, PSD, PD-L, PNL si UDMR, ar trebui sa lase la o parte subiectul de campanie al bugetului de anul viitor pentru a asigura o "predictibilitate si o cadenta corecta a finantarii externe" de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. De la tribuna din sediul PSD Vrancea, unde i-a avut alaturi la speech-ul electoral pe Marian Oprisan si fostii ministri Ecaterina Andronescu, Dan Nica si Marian Sirbu, prezidentiabilul PSD si-a prezentat si programul sau electoral. Accentul a fost pus pe domeniile sociale, caracteristice de altfel doctrinei social democrate, si mai apoi pe relansarea economiei. Geoana a precizat ca prioritare trebuie sa fie agricultura, invatamintul si cercetarea, sanatatea, urmate de constructia de locuinte ieftine, sprijinirea firmelor mici si mijlocii si proiecte sociale. Mircea Geoana a criticat politicile Ministerului Transporturilor, despre care a punctat ca ar fi "cel mai mare mincator de resurse" si, fara sa vrea, l-a lovit sub centura pe "colegul Marian", afirmind ca institutiile statului trebuie sa sprijine firmele romanesti si sa isi achite datoriile pe care le au catre acestea. Este cunoscut ca din fotoliul de la Consiliul Judetean, Marian Oprisan a bagat in faliment firma CJ, Drumuri si Poduri, la care are de altfel si datorii istorice. Mircea Geoana s-a pronuntat si asupra unor masuri de politica fiscala, sustinind eliminarea impozitului forfetar si neimpozitarea profitului reinvestit.


Geoana: citate despre cit de aprigi betivani sint moldovenii


Si pentru ca vizita lui Mircea Geoana s-a "nimerit" cu Festivalul Viei si Vinului, al carui debut a fost aminat electoral cu o saptamina, candidatul rosu a facut citeva referiri si la traditia viti-vinicola a Vrancei. "Vrancea reprezinta 1/3 din potentialul agricol in domeniul podgoriilor. In 2010 vom avea 65% din subventia europeana, inclusiv pentru viticultura. Romania are obligatia de a transforma doua produse romanesti in produse strategice. Este vorba despre produsele ecologice si de vinul romanesc. Romania are potential pentru a deveni a patra putere de export de vinuri", a declarat Geoana intr-o scurta conferinta de presa. Geoana a cam scintit-o in speech-ul sau, declarind ca "moldovenii beau mai mult si mai zdravan", facind o intoarcere in istorie si literatura, la scrierile de la momentul Unirii Moldovei si Tarii Romanesti. De acest lucru s-a convins candidatul PSD la presedintie, simtindu-l in aer, pentru ca organizatia Vrancea l-a plimbat pe Mircea Geoana la Piata Garii, acolo unde "Zeul Bachus" a prins din nou viata gratie actorului Sorin Francu de la Teatrul Municipal. Alaturi de Marian Oprisan, Mircea Geoana a incercat sa faca o baie de multime, organizatia PSD aducind oameni pentru a da bine la prezidentiabil. Din pacate, ceea ce s-a dorit un imbold pentru PSD, s-a sfirsit cam nesatisfacator pentru social democrati. Nu toata lumea l-a recunoscut pe Mircea Geoana, pentru ca se intunecase bine, iar altii s-au oprit mai interesati sa discute cu edilul focsanean Decebal Bacinschi despre incalzire. Altii, mai "circotasi", i-au strigat lui Geoana in spate mesaje de incurajare pentru alti candidati si i-au gratulat pe social democrati cu apelative de genul "mincinosilor". La vizita lui Mircea Geoana la Focsani au fost mobilizati majoritatea membrilor de partid, consilieri locali si judeteni, primari si deputatI PSD. In fata sediului de pe b-dul Republicii, candidatul a fost asteptat cu masini branduite, geci rosii si autocolante de sustinere. Printre cei care si-au pus in slujba partidului masinile fiind si asfaltatorul Victor Roman, consilier judetean PSD. Printre marii absenti de la baia de multime de la Focsani s-a numarat senatorul Miron Mitrea, cel care de altfel, prin diferite medii, a recunoscut o "simpatie" pentru independentul Sorin Oprescu. In ciuda acestei absente, Mircea Geoana i-a multumit baronului Marian Oprisan pentru modul in care face campanie, stiut fiind ca organizatia Vrancea a social democratilor este printre cele mai "profitabile" la voturi. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.