Politică

Pe cine ati trimite acasa dintre cei 6 deputati de Vrancea?

Iulia Crețu
30 oct 2009 2250 vizualizări
Cit de necesara este propunerea de reducere a numarului de parlamentari? u cheltuielile deputatilor nostri numai pe 2 luni de vara, in balanta cu munca depusa, nu dau un rezultat pozitiv u Cristian Dumitrescu (PSD) a vorbit cel mai mult la telefon u Angel Tilvar (PSD) s-a plimbat prin lume de 300 de milioane de lei vechi, fara a se sti exact pe unde si cu ce scop u Nini Sapunaru (PNL) si Razvan Mustea (PD-L) au dat cele mai mari salarii la colaboratori u Alin Trasculescu a decontat zeci de milioane pentru cazare, desi sotia sa are locuinta la Bucuresti u activitatea in plen a celor 6 reprezentanti este una muta sau modesta u referendumul pentru reducerea numarului de parlamentari se aplica numai daca peste jumatate dintre electori vin la urne

Propunerea de reducere a numarului de parlamentari de la 471 la 300 ar putea trezi in cei mai multi dintre romani, ca de altfel si intre vrinceni, sentimente de bucurie. Numai gindindu-ne la imaginile cu "parlamentari odihnindu-se la Camere" sau vazind deconturile acestora pentru cazare prin Bucuresti, cind ei detin si apartamente in capitala, sau pentru transport in strainatate, mai ca am lasa la o parte traditia istorica a Parlamentului Romaniei de la Cuza sau a dispozitiilor UE. Potrivit declaratiilor facute ieri de ministrul Sorina Placinta, in cazul in care peste jumatate dintre romanii cu drept de vot ar fi de acord cu reducerea numarului de parlamentari, Vrancea ar fi reprezentata de maximum 4 politicieni. In acest moment, la Camera Deputatilor avem 6 reprezentanti, iar la Senat alti 2. Facind o adunare a cheltuielilor acestora, in raport cu initiativele legislative, majoritatea nu ar mai trebui sa primeasca un nou mandat. Pedelista Sorina Placinta, un sustinator al ideii de micsorare a numarului de parlamentari, dar care a intrat in Senat pe baza de redistribuire de voturi, spune ca deputatii si senatorii de Vrancea ar trebui sa se gindeasca de pe acum la "¦ reconversie profesionala. Insa, micsorarea numarului de parlamentari ar duce la o lupta si mai crincena pentru putere.


Numai in doua luni de vara - iulie si august, deputatul PSD Cristian Dumitrescu s-a uitat vorbind la telefon de peste 12 milioane de lei vechi, in conditiile in care colegii sai s-au incadrat in limita a 66 lei, lunar. Colegul sau de partid, Ciprian Nica a decontat pentru cazarea in Bucuresti cite 9.027 lei pe luna, adica 180 de milioane de lei vechi in numai 2 luni. Facind o alaturare cu situatia unui student, care se straduieste sa-si achite chiria, comparatia e de prisos. Deputatul Alin Trasculescu a decontat si el, pe iulie si august, pentru cazarea din capitala, cite 3.038 lei. Ce este ciudat este faptul ca acesta locuieste la Bucuresti impreuna cu sotia si fiul lor, si nu intr-o locuinta pusa la dispozitie de Camera Deputatilor. Bani publici destul de multi a decontat in luna iulie si deputatul PSD Angel Tilvar. Acesta a cheltuit 18.971 lei (189 de milioane de lei vechi) pentru bilete transport in strainatate, in conditiile in care cel mai scump bilet de avion spre orice destinatie in Europa si Nordul Africii ajunge la o mie de euro. La acestia se adauga 6.482 lei pentru cazare peste hotare si o diurna de 2.549 lei. Desi a fost intre doua avioane in luna iulie, Tilvar a cerut si 3.038 lei pentru cazare in Bucuresti. Aceeasi suma a fost decontata de parlamentar si pentru august. Cei mai "economi" deputati in lunile de vara par a fi Razvan Mustea Serban (PD-L) si Nini Sapunaru (PNL). Acestia insa au recuperat la cheltuieli cu materialele de intretinere si salarii birouri parlamentare.


"Economii" compenseaza cu salarii mari la personalul birourilor


Singurul care a solicitat bani pentru chiria biroului parlamentar a fost deputatul social democrat Angel Tilvar, cel care trebuie sa achite catre PSD Vrancea chirii destul de barosane. Tilvar a solicitat pentru lunile iulie si august bani de chirii de cite 2.024 lei. Colegul de partid Cristian Dumitrescu a cerut 4.889 lei pentru materiale de intretinere si 5.330 lei pentru salarii personal. Social democratul de la Panciu, Ciprian Nica, a decontat 4.909 lei pentru materiale de intretinere si 4.928 lei pentru salarii birouri parlamentare. S-au duelat pentru cele mai mari salarii la oamenii de la birourile parlamentare "economii" de la cheltuieli deputati, democratul Razvan Mustea, care a cerut in august 6.007 lei pentru salarii si 4.887 lei de materiale de intretinere, si liberalul Nini Sapunaru. Acesta a cerut pentru salarii suma de 6.044 lei in august, la care se adauga 4.327 lei pentru materiale. Alin Trasculescu a decontat 4.211 lei de materiale de intretinere si 5.967 lei pentru salarii.


Raport intre cheltuieli si eficienta


Daca am aflat mai sus cit au "papat" deputatii, mai jos trecem in revista si maretele realizari din plenul Camerei Deputatilor. Cristian Dumitrescu a avut 27 de luari de cuvint, in 17 sedinte si 6 propuneri initiate. Colegul PSD Ciprian Nica se lauda cu o singura luare de cuvint, 10 propuneri initiate, dar si doua intrebari si interpelari. Deputatul PD-L de Focsani, Razvan Mustea Serban are 12 luari de cuvint, 10 declaratii politice, 12 propuneri legislative initiate, dar si 5 intrebari. Liberalul Nini Sapunaru, catalogat de un sondaj al Institutului de Politici Publice drept cel mai chiulangiu, are 14 luari de cuvint, 11 declaratii politice, 10 propuneri legislative, 5 intrebari si 8 motiuni de cenzura - apanajul Opozitiei. Social democratul Angel Tilvar are trecute in dreptul sau 11 luari de cuvint, 9 declaratii politice, 11 propuneri legislative, 16 intrebari si interpelari. Aflat la primul mandat la Camera Deputatilor, Alin Trasculescu a avut pina acum numai 2 luari de cuvint, o declaratie politica, 10 propuneri legislative initiate si o singura intrebare de la tribuna.


Placinta propune parlamentarilor reconversia profesionala


Senatorul PD-L Sorina Placinta, si ea campioana la cheltuieli din bani publici, sustine ca reducerea numarului de alesi ar insemna o economie consistenta la bugetul central. Aceasta afirma ca mai putini parlamentari inseamna o lupta mai crincena intre partide pentru accederea la "ciolan". "171 de parlamentari ii putem initia in reconversie profesionala, le putem da foarte multe sfaturi, exista foarte multe fonduri de la UE si cred ca, daca o vor face acum si vor intelege ca este timpul sa faca o schimbare in viata lor, va fi bine in primul rind pentru dinsii si, in al doilea rind, si mai bine pentru Romania. Fac parte din cei 471 de parlamentari, dar asa cum a existat viata inainte de Parlament, exista viata si dupa. Atunci cind se inchide o fereastra, se deschide o usa foarte mare, daca nu voi mai fi ministru. Va fi o economie de aproape 15 miliarde de euro anual", a declarat ministrul vrincean. Liderii celorlalte partide cred ca presedintele candidat Traian Basescu vrea sa profite de imaginea negativa a Parlamentului pentru a ramine la Cotroceni, in conditiile in care mandatul sau a fost presarat de conflicte cu parlamentarii. Acesta ar fi si motivul pentru care a cuplat alegerile prezidentiale cu referendumul privind introducerea parlamentului unicameral. Cel mai probabil, judetului Vrancea i-ar fi repartizate 4 mandate de parlamentar, in cazul in care referendumul invinge absenteismul la vot, ceea ce este greu de crezut a se intimpla pe 22 noiembrie. 6 din 10 romani nu se gindesc sa-si aleaga presedintele. (Iulia CRETU)


  • Basescu, acuzat de prefraudarea alegerilor


  • Mai multe ONG-uri din tara il acuza pe Traian Basescu de prefraudarea alegerilor cu ajutorul referendumului. Pro Democratia, Centrul pentru Resurse Juridice, Transparency Rominia si Agentia de Monitorizare a Presei cer Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala referitor la convocarea referendumului odata cu alegerile prezindentiale. Centrul pentru Resurse Juridice sustine ca este vorba de o manipulare si o distorsionare a discursului electoral, deoarece in campania electorala candidatii ar trebui sa vorbeasca despre ce vor sa faca in calitate de presedinte. De asemenea, ONG-urile spun ca Basescu apare pe doua afise, atit pe cel pentru alegerile prezindentiale, cit si pe cel privind referendumul, ceea ce creeaza inechitate fata de ceilalti candidati la prezidentiale. Purtatorul de cuvint al candidatului Traian Basescu, Sever Voinescu, a declarat ca acuzatia de prefrauda electorala lansata de ONG-uri este o actiune direct politica si electorala. Voinescu a afirmat ca declaratiile facute de ONG-uri la adresa lui Traian Basescu arata ca acestea sustin unul dintre candidatii la prezidentiale.




    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 21

    Adaugă comentariu
    , acum 739370 zile, 12 ore, 8 minute, 55 secunde
    Ordinea plasarii deputatilor la Intrebarea Zilei reflecta evident preferintele autorului articolului , neexistand o plasare logica in ordine alfabetica sau in cea a colegiilor. Decizia cititorilor citeste integral
    , acum 739370 zile, 12 ore, 8 minute, 55 secunde
    Deputatii pe care i-as trimite p'acasa nu-i numesc , am sa enumar motivele pentru care sa stea acasa: - nu au facut nimic in Parlament isi vad numai de interese proprii si de partid si dau dovada ca citeste integral
    , acum 739370 zile, 12 ore, 8 minute, 55 secunde
    Sincer pe betivul de Trasculescu...cred ca cine la sustinut sa ajunga acolo nu l-a cunoscut destul de bine...oricum orice inceput are si un sfirsit....e aproape sfirsitu boerule....:)))
    , acum 739370 zile, 12 ore, 8 minute, 55 secunde
    Basescu fara nici un scrupul preia o tema foarte populista si bazandu-se pe incultura politica a maselor o foloseste in scop personal.Cei care gandesc ca reducerea numarului de parlamentari duce la citeste integral
    , acum 739370 zile, 12 ore, 8 minute, 55 secunde
    In mod sigur, pe Nini Sapunaru, aflat la al treilea (sau al patrulea mandat) si a carui \"eficienta\" s-a concretizat in imbogatirea prin contracte incheiate pe bani publici cu firma sa de proiectare. citeste integral
    , acum 739370 zile, 12 ore, 8 minute, 55 secunde
    Cititi urmatorul numar din Tara Vrancei. Romania are de 2 sau chiar de 3 ori mai multi parlamentari decat orice tara din Europa. Parlamentul bicameral roman a adoptat 1 lege de la inceputul citeste integral
    , acum 739370 zile, 12 ore, 8 minute, 55 secunde
    SA-I TRIMITEM ACASA: ANGEL TILVAR;MIRON MITREA NINI SAPUNARU;CIPRIAN NICA;CRISTIAN DUMITRESCU , LE-A JUNGE CIT AU STAT.
    , acum 739370 zile, 12 ore, 8 minute, 55 secunde
    Neserios,nesimtit,betiv,jigodie.Nu este om din PDL,mai mult sau mai putin apropiat baiatului asta ,care sa nu-i atribuie macar unul din adjective.Nu ma mir ca antipatiile s-au generalizat.
    , acum 739370 zile, 12 ore, 8 minute, 55 secunde
    Eu sincer spun si cu mana pe inima ca ar trebui toti trimisi acasa, indiferent din ce cloaca politica fac parte, nu fac nimic pentru tara.acesti parlamentari nici nu au fost vazuti vreodata prin citeste integral
    , acum 739370 zile, 12 ore, 8 minute, 55 secunde
    Pe nici unul nu as tine.Toti sunt praf,dar avand in vedere ca trebuie eliminati cativa aceia ar fi:Trasculescu(este un arogant,betiv si nu are nici o treaba cu politica);Mustea(este nevinovat citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.