Politică

Mircea, sensurile giratorii si pedelistii...

Ziarul de Vrancea
29 oct 2009 2102 vizualizări
Razboi de gherila urbana pe spatiile de afisaj electoral! Prezidentiabilii ne zimbesc deja dintre rondurile cu flori din sensurile giratorii sau din afisele care au invadat brusc orice spatiu liber, insa in culise partidele poarta un razboi surd pentru spatiile de expunere cu vizibilitate u in ultimii ultimii trei ani, Primaria Focsani a incasat aproape 12 miliarde de lei vechi numai din publicitate, dar a oferit si bonusuri PSD prin intermediul firmelor cu care a incheiat contracte u pentru prezidentiabilul PSD din sensurile giratorii, Primaria Focsani risca o amenda de 10.000 de lei, dupa cum ameninta seful Garzii de Mediu u daca nu a reusit sa adopte masuri in Consiliul Local, PD-L cere Biroului Electoral Judetean sa-l scoata pe Geoana din intersectii

In Focsani se profileaza la orizont un adevarat razboi al bannerelor electorale pentru alegerile prezidentiale din 22 noiembrie. Dupa ce au fost aliati la guvernare si au rezolvat nevoie mare problemele romanilor, organizatiile PSD si PD-L din judet au inceput razboiul pe spatiile de afisaj, care agaseaza deja cetatenii. Iar razboiul afiselor arata de fapt care sint principalele preocupari ale liderilor de partide, mai exact cum sa-si fure caciula unul altuia, in conditiile in care tara se zbate intr-o criza financiara usturatoare. Pe acest fond s-a aflat totusi si ceva important, si anume cam ce rol joaca Primaria municipiului Focsani in publicitatea stradala si cum pot fi convinse firmele sa cedeze spatiile in perioada electorala unui anume competitor electoral. Miza acestei campanii par sa fie spatiile strategice din sensurile giratorii, unde deja s-a cocotat prezidentiabilul Mircea Geoana. Daca tot nu au reusit sa adopte un proiect de lege in Consiliul Local cu privire la aceste spatii de expunere politica, PD-L cere acum Biroului Electoral Judetean sa oblige PSD sa-si ridice panourile din sensurile giratorii de pe raza municipiului Focsani. Pentru ca in stilul consacrat, nu este exclus ca acestea sa fi fost amplasate la limita legii, giratoriile par sa devina tema preferata a partidelor in aceasta campanie. Cit despre solutiile la problemele romanilor, poate, pe la anul.


Spatii verzi sau panouri electorale?


Un incident major pare sa se profileze la orizontul acestei campanii legat de amplasarea de panouri electorale in spatiile verzi din sensurile giratorii ale orasului. In opinia liderilor PD-L, autoritatile locale si primaria continua sa incalce prevederile legilor in vigoare, ignorind cu buna stiinta panourile amplasate ilegal pe spatiile verzi din municipiu. Desi acest aspect a fost reclamat inca din perioada alegerilor parlamentare, nici o autoritate nu a luat vreo masura in acest sens, iar consilierii nu au reusit sa ia o decizie, desi au incercat de cel putin doua ori. Mai mult, aceste panouri nu au fost dezafectate la incheierea celor doua tururi de scrutin, ci au ramas cadrele in asteptarea posterelor. Consilierul PD-L Adrian Colin a atras atentia in timpul sedintei de CL asupra modificarilor legii privind spatiile verzi. Legea nr. 24, modificata cu Ordonata nr. 313 din 12 octombrie 2009 arata ca sensurile giratorii sau fisiile plantate in spatiile din mijlcoul drumurilor sint incluse in categoria spatiilor verzi. "Singurele constructii acceptate pe spatii verzi sint cele de pe terenurile concesionate, dar care sa aiba toate acordurile. Constructiile de alt tip sint interzise. Deci constructiile provizorii aflate acum in sensurile giratorii sint ilegale. De asemenea, contractele incheiate pentru ocuparea acestor sensuri giratorii sint lovite de nulitate absoluta", a spus Adrian Colin, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului.


Amenda de 10.000 de lei pentru candidatii din ronduri


In cadrul sedintei CL de marti, grupul consilierilor PNL a depus o interpelare scrisa primarului Decebal Bacinschi, caruia i-au cerut sa precizeze "Stadiul elaborarii registrului spatiilor verzi care a avut ca termen de realizare 1 ianuarie 2009, verificarea lucrarilor de infiintarea registrului si o copie dupa documentele care au stat la baza aprobarii amplasarii de constructii provizorii in spatiile verzi, inclusiv cele din sensurile giratorii din municipiul Focsani pentru afisarea reclamelor electorale", dupa cum a cerut consilierul Vasile Dobre. Despre pesedistii din sensurile giratorii, Gheorghita Berbece, directorul coordonator al Garzii de Mediu, afirma ca urmeaza sa fie aplicate sanctiuni atit constructorului, cit si autoritatilor locale care trebuiau sa verifice legalitatea amplasarii acestor constructii provizorii in sensurile giratorii. "Am identificat persoanele juridice care au facut aceste constructii si nu au avut autorizatie de constructie. Nu exista decit un certificat de urbanism unde nu se solicita avizul autoritatilor de Mediu. Incalca legea atit constructorul, cit si autoritatile locale. Astazi (n.r.-ieri) am avut un control in urma caruia vom aplica sanctiuni de 10.000 de lei atit pentru constructor, cit si pentru autoritatile locale", a precizat democrat-liberalul Gheorghita Berbece.


Ce nu face Consiliul Local se rezolva la BEJ


De altfel, organizatia judeteana a PDL a depus ieri o plingere la Biroul Electoral Judetean, cu privire la amplasarea de catre PSD, de panouri electorale in scuarurile din sensurile giratorii de pe raza municipiului. "PDL solicita BEJ clarificarea regimului juridic al spatiilor respective, avind in vedere faptul ca Primaria Focsani a refuzat in mod constant sa ofere un raspuns satisfacator. PDL spera ca BEJ va dispune indepartarea de urgenta a respectivelor materiale, o astfel de masura fiind un prim pas in directia intrarii in legalitate si normalitate a afisajului electoral din Focsani", se arata in comunicatul PDL. In opinia juristilor democrat-liberali, scuarurile din sensurile giratorii pot fi incadrate fie in categoria spatiilor verzi, fie in cea a drumurilor publice, cazuri in care legea interzice expres panotajul electoral sau in care este necesar acordul prealabil al administratorului drumului.


Ce bani face primaria din publicitatea stradala


Promovarea candidatilor la alegeri a adus sute de mii de euro in vistieria Primariei Focsani in ultimii ani de alegeri fie ele locale, fie parlamentare sau europarlamentare, dar si bonusuri pentru partidul in care face politica supunerii primarul Decebal Bacinschi. Bugetul local al municipiului este alimentat in ultimii ani cu sume tot mai mari numai din incasarile din taxele de ocupare a domeniului public de panouri de publicitate, precum si din taxa de publicitate de 3% care se aplica pentru orice forma de publicitate realizata in oras. Primaria Focsani a raspuns recent unei interpelari facute de consilierul PD-L Nicu Tanase cu privire la contractele de publicitate. în raportul facut public la ultima sedinta a Consiliului Local se arata ca aproape 20 de firme de publicitate activeaza in municipiu, ceea ce a dus la incasari tot mai mari la buget. Sint firme locale dar si din Bucuresti, Iasi sau Brasov. Piata de publicitate outdoor focsaneana are, potrivit raportului intocmit de Serviciul Juridic, contracte ferme semnate pentru 5 ani. Legislatia electorala interzice a lega bannere de pomi si de a lipi afise pe stilpi sau arbori. Dar acest lucru nu i-a impiedicat pe lipitorii de afise de la PSD, PD-L sau PNL sa-si faca meseria.


PSD lucreaza prin intermediari, via Bacinschi


Regulamentul de publicitate vizeaza in primul rind integrarea publicitatii stradale in specificul urbanistic al fiecarei strazi, astfel incit sa nu afecteze aspectul orasului. Inflatia de bannere, mash-uri sau directionale din timpul campaniilor electorale se datoreaza faptului ca aceasta este cea mai ieftina forma de publicitate stradala. In aceasta perioada bannerele electorale inca nu si-au facut simtita prezenta, pentru ca Primaria a interzis acest lucru, pretextind pavoazarea orasului pentru Sarbatorile de Iarna, inca din noiembrie. Insa city-light-urile unor cunoscute firme de publicitate din oras au deja in centrul lor candidatul PSD la alegerile prezidentiale din 22 noiembrie. Aceeasi formatiune politica se pare ca se pregateste sa "reconditioneze" directionalele de pe stilpii Electrica de la alegerile anterioare dupa felul in care zaceau zilele trecute aruncate in curtea din spate a sediului PSD. Aspect confirmat oarecum si de oficialii Primariei, care sustin ca deocamdata nici o formatiune n-a obtinut certificat de urbanism sau autorizatii pentru amplasare de bannere. Ele nu, dar firmele intermediare de publicitate, da, pentru ca au contracte ferme incheiate pe o perioada de cinci ani. "Exista doua solicitari pentru amplasare de panouri directionale pe stilpi si o solicitare pentru amplasare bannere. Pina la acest moment nu au fost solutionate aceste cereri. In momentul cind vor fi eliberate certificatele de urbanism, acestea vor fi afisate pe website-ul primariei", ne-a precizat purtatorul de cuvint al Primariei Focsani, Mirela Andrei.


Incasari de sute de mii de euro


Potrivit raportului Primariei Focsani, privind ocuparea fondului de publicitate inventariat, au fost organizate licitatii pe 15 octombrie 2007 si 20 martie 2008, prin care s-au scos la licitatie 131 de pozitii, din care au fost adjudecate 112 amplasamente. Pretul minim de pornire a fost de 2 lei/mp. "In urma licitatiilor organizate in ultimii 2 ani la sediul Primariei Focsani au participat 17 agenti economici", se arata in raportul mentionat. Astfel, pentru activitatea de publicitate desfasurata pe raza municpiului au fost inregistrate incasari in valoare de 261.811 lei in anul 2007, 646.663 lei in anul 2008, cind au avut loc alegerile locale si generale, si 276 868 lei anul acesta, pina la 28 august 2009, suma din care 22.933 lei reprezinta taxa de publicitate panou, 11.948 lei taxa de publicitate contract si 241.986 lei taxa de utilizarea domeniului public. Aceasta inseamna un total de aproximativ 1,2 milioane de lei, pe care i-a incasat pina acum Primaria Focsani din publicitatea stradala. Un numar de 14 dintre operatorii care au incheiate contracte de inchiriere cu Primaria figureaza si cu datorii in valoare de 185.000 de lei. Campioane la restante sint firmele Affichage Romania SRL Bucuresti (38.700 lei) reprezentind chiria pe teren si Euromedia Group SA Bucuresti (14.000 lei) la redeventa datorata Primariei pe anii 2008 si 2009 si 48.000 lei pentru chiria terenului. (Doina GANEA)


  • Fara bannere electorale pe stilpii electrici din Focsani


  • Focsanenii nu vor mai vedea in aceasta campanie electorala bannere cu candidatii prezidentiabili, arborind pe stilpii Electrica. Aceasta deoarece Primaria municipiului a decis sa instaleze de timpuriu cadrele metalice care vor sustine instalatiile pentru sarbatorile de iarna. "In Focsani nu se vor mai monta aceste bannere, pentru ca Primaria vrea ca de la 1 noiembrie sa inceapa montarea instalatiilor pentru sarbatorile de iarna. Doar in comune vor fi amplasate bannere", a declarat Dumitru Danila, directorul Sucursalei de Distributie a Energiei Electrice Focsani. Electrica a incheiat pina in acest moment contracte de inchiriere a stilpilor electrici pentru arborarea bannerelor electorale cu formatiunile politice PSD si PDL. Tariful unic pentru inchirierea unui stilp electric este de 50 lei/luna, deci 100 lei/banner/luna, la fel ca si in precedentele campanii. De vinerea trecuta a inceput montarea acestor bannere in judet. (M. B.)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 9

    Adaugă comentariu
    , acum 739389 zile, 15 ore, 19 minute, 4 secunde
    Ne arata ce se va intampla daca va ajunge presedinte. 1)Ne duce cu timpul invers sensului de rotire a acelor ceasornicului. 2)Daca nu-i prima varianta, ramane sa ne schimbam radical de o infinitate de citeste integral
    , acum 739389 zile, 15 ore, 19 minute, 4 secunde
    Nu sunt de acord cu dvs.Daca iese Geoana,ne intoarcem la Epoca Iliescu,asezonata cu paragrafele memorabile ale lui Vanghelie!Hai sa nu ne lasam pacaliti de antenele si realitatea unor nenorociti care citeste integral
    , acum 739389 zile, 15 ore, 19 minute, 4 secunde
    Ce facem?Cu cine votam?Credeti ca este vro unul bun de ceva?Da este pt el insusi!?sa bage in buzunarele sale ca asa fac totii,sa nu credeti ca este vro unul cinstit si ca o sa faca ceva pt tara citeste integral
    , acum 739389 zile, 15 ore, 19 minute, 4 secunde
    Gresit pui problema nellya, cel putin din punctul meu de vedere. Avem tot dreptul de a alege, pentru ca, daca nu putem avea noi un prezent frumos, macar putem spera pentru unul mai bun pentru copii citeste integral
    , acum 739389 zile, 15 ore, 19 minute, 4 secunde
    Ai dreptate din punctul de vedere de a merge la vot ca asta-i singurul nostru drept recunoscut si pe care-l putem exercita liberi,dar intrebare este "MAI POATE CINEVA SA MAI SCHIMBE TARA IN CARE TRAIM citeste integral
    , acum 739389 zile, 15 ore, 19 minute, 4 secunde
    Exact nellya. Tocmai de acea trebuie sa speram ca putem crea un viitor mai bun prin votul nostru. Important este sa avem credinta si puterea de a gasi adevarul in tot ceea ce ni se spune. Cred ca aici citeste integral
    , acum 739389 zile, 15 ore, 19 minute, 4 secunde
    UTC-istul flecaret n-are nicio valoare.Gogorita ca a fost mare ambasador pica de la sine din moment ce prestatia din tara este de rasul lumii.L-o fi impresariat vreunul din fratii Becali ca pe citeste integral
    , acum 739389 zile, 15 ore, 19 minute, 4 secunde
    Stiti de ce si-au pus pesedistii panourile in sensurile giratorii? _ Ca sa-i ocoleasca alegatorii!
    , acum 739389 zile, 15 ore, 19 minute, 4 secunde
    CORECT ESTE CUM SPUI TU BIBICU SA OCOLIM SENSUL GIRATORIU TOTII ALEGATORII.SPERAM SA FIE ASA SA SCAPAM ODATA DE MIRSAVII. NE-AM SATURAT. VOM VOTA IN CIUDA TUTUROR SA NU LE MAI FIE BINE LOR.
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.