Politică

Grigorica, mina dreapta a lui Lungu la Finante

Doina Ganea
24 oct 2009 3324 vizualizări
S-a produs un nou schimb de sefi la Finantele Publice din Vrancea, in acord cu schimbarile politice de la Guvern u fostul director Constantin Grigorica, sustinut in cariera de mai multe partide, este noul adjunct al DGFP, pe partea de Inspectie Fiscala, inlocuindu-l astfel pe finantistul Toma Milica u acesta din urma si-a dat demisia, desi seful sau ne-a spus zilele trecute ca se afla in concediu de odihna u Totul s-a facut peste capul meu! , a comentat directorul Marian Lungu u De cind ma stiu, am colaborat bine cu toata lumea , spune Constantin Grigorica, noul si fostul adjunct u schimbarea conducerii de la Finante miroase a intelegere transpartinica

La Directia Generala a Finantelor Publice Vrancea s-au produs din nou modifcari in echipa de conducere, intr-un semiacord cu schimbarile politice de la nivel central. Asta la mai putin de jumatate de an de cind s-a realizat ultima dintre modificari. Fostul director al DGFP Vrancea din perioada 1996-2000 si 2000 "" 2004, Constantin Grigorica, a ajuns de doua zile adjunctul lui Marian Lungu, actualul director coordonator, sustinut de PSD, al Fiscului vrincean. In urma evaluarii care a avut loc joi, 22 octombrie, la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Constantin Grigorica a obtinut 80 de puncte, ceea ce l-a adus din nou in fruntea institutiei pe care a condus-o in repetate rinduri. Grigorica urmeaza sa primeasca in curind si decizia de numire pe post. Constantin Grigorica il inlocuieste pe finantistul Milica Toma, propus de PSD, si care a demisionat din motive personale, dupa cum ne-a declarat directorul DGFP Vrancea, Marian Lungu. "Nici macar n-am stiut de acest concurs. Totul s-a facut peste capul meu. Dl Toma Milica si-a dat demisia din motive personale", ne-a declarat Marian Lungu, uitind ca in urma cu citeva zile sustinea ca Toma Milica este de fapt in concediu de odihna. Cit priveste colaborarea cu noul sau adjunct, Marian Lungu nu face prea multe comentarii. "Eu colaborez bine cu legea. Cine este de partea ei inseamna ca va colabora bine cu mine", a mai spus Lungu.


"Ma inteleg bine cu toata lumea"


Actualul director adjunct al DGFP Vrancea, Constantin Grigorica, pare insa sa-l contrazica pe seful sau. "De doua saptamini postul domnului Toma Milica fusese scos la concurs. Eu m-am inscris, mi-am depus dosarul, luni am dat proba practica, joi a avut loc interviul si asa am obtinut concursul. Nu-mi fac probleme cu conducerea. De cind ma stiu am colaborat bine cu toata lumea", ne-a dat asigurari Constantin Grigorica. Asa cum era de asteptat, acesta a fost sustinut de PD-L pentru a reveni in functie, intrucit democrat-liberalii nu par sa aiba prea multi oameni de incredere in Finante si au preferat "pe cineva cu experienta". De altfel, schimbarea era vehiculata de mai bine de o saptamina prin mediile politice din judet, insa a fost negata de cei implicati, tocmai pentru ca mirosea a intelegere transpartinica. Abia zilele trecute prefectul Ion Oprea a admis ca a trimis un delegat al Prefecturii care sa faca parte din comisia de concurs, la Bucuresti. In celalalt post de adjunct va ramine in continuare Cristi Valentin Misaila, care a fost adus de Marian Lungu de la Garda Financiara si care este cunoscut ca si omul sau de incredere. Dupa cum se stie, Directia de Finante era una dintre putinele institutii monocolore din judet, dupa intrarea PSD si PD-L impreuna la guvernare, intrucit Marian Oprisan nu a vrut sa cedeze nici unul dintre cele trei fotolii de director. Faptul ca dupa trei saptamini de cind sint singuri la putere portocaliii reusesc, iata, doar "performanta" de a-si pune un adjunct la Finante spune multe despre puterea pe care o detin in judet.


Rocade dese intre finantisti


Dupa cum se stie, in istoria recenta a finantelor publice vrincene s-au schimbat intre ele doar citeva "cadre de nadejde" sustinute fiind pe rind de toate partidele care au ajuns la putere. Asa au ajuns Finantele un fel de casta cu care toata lumea se pune bine. Constantin Grigorica, actualmente director executiv adjunct in cadrul DGFP Vrancea, la Directia de Control Fiscal, a detinut functia de director general al DGFP pina la inceputul lunii martie 2005, atunci cind a facut un mic pas inapoi ca urmare a ascensiunii oamenilor "Aliantei D.A.". In locul sau a venit Eugen Ciorici, pina atunci seful Trezorieriei. Constantin Grigorica, ex-membru PNL, a fost unul dintre putinii directori pe care baronul Marian Oprisan i-a preluat in anul 2000 din vremea guvernarii CDR si "utilizat constructiv" in timpul guvernarii rosii. Desi din cauza acestor fapte Grigorica parea unul dintre directorii cei mai contestati de liberali in timpul guvernarii PSD, el a fost mutat in martie 2005 intr-o functie comoda de adjunct al directorului DGFP, ceea ce dovedeste ca si-a mentinut bunele relatii cu toata lumea. Intre timp, baronul Oprisan s-a suparat pe el si a decis sa-i intoarca public spatele. Alaturi de Grigorica, sustinut acum de PD-L, la functia de adjunct al Directiei de Finante aspira si fostul adjunct Ion Ghionea, de asemenea cu sustinerea PD-L, al carui membru este de mai multi ani. Acesta a si cistigat in instanta procesul prin care a contestat demiterea sa, insa democrat-liberalii spun ca hotarirea se aplica pentru functia de director executiv adjunct si nu pentru cea de director coordonator, potrivit noii legislatii. Sursele noastre spun ca nu este exclus ca Marian Lungu sa fi facut obiectul unor negocieri de culise intre PSD si PD-L pentru a nu fi demis de actuala putere pedelista, la pachet cu omul sau de incredere, Cristi Valentin Misaila. Asa ca s-a preferat o demisie din motive personale a celuilat adjunct Toma Milica pentru ca si PD-L sa aiba orgoliul satisfacut prin numirea unui om in Finante. Totusi, ramine de vazut pina unde vor merge cu schimbarile democrat liberalii, in conditiile in care au anuntat demiterea tuturor directorilor, iar Finantele fac parte din institutiile cheie pentru care se bat cu mize deloc neglijabile toate partidele. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 20 ore, 57 minute, 59 secunde
Se spune ca Trasculescu s-a inteles cu Oprisan. Oare o fi luat ceva spaga? vreo 400.000 euro sau mai mult? De ce au ramas directori de la PSD la Finante si Politie?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.