Politică

Primar PSD - administrator SRL

Ziarul de Vrancea
23 oct 2009 3891 vizualizări
Primarul comunei Fitionesti si-ar putea pierde mandatul daca Prefectura Vrancea va constata starea sa de incompatibiltate u un control al Garzii Financiare a descoperit ca primarul Iordache Cazacu este adminstratorul unic al unei firme locale, care detine un magazin satesc u primarul comunei neaga orice fel de implicare in societate si arunca la rindul sau cu acuzatii la adresa celor care-l investigheaza u prefectul Ion Oprea a demarat ieri o ancheta in acest sens, iar daca incompatibilitatea se confirma edilul ar putea fi revocat din functie u pentru a nu fi verificat, primarul a dat ordin sa fie inchisa primaria

Un control al Garzii Financiare Vrancea la o firma din Fitionesti a descoperit ca societatea este administrata in acte de primarul comunei, Iordache Cazacu (PSD). Potrivit legii, cele doua calitati de primar si administrator de firma sint incompatibile. "Garda Financiara a descoperit ca adminstratorul societatii este chiar primarul comunei, dl Cazacu Iordache. Din acest motiv am sesizat Agentia Nationala de Integritate si Institutia Prefectului", ne-a declarat seful Garzii Financiare, Mugurel Malureanu. La Primaria comunei Fitionesti nu era ieri nici primarul comunei si nici secretarul. Singura autoritate prezenta ieri era viceprimarul Dumitru Macovei care nu stia prea multe amanunte despre starea de incompatibilitate a primarului. In schimb, ieri, in urma sesizarii Garzii Financiare, Prefectura a trimis o echipa de control la Primaria Fitionesti unde a gasit institutia inchisa.


Agentia Nationala de Integritate va trebui sa constate daca primarul Fitionestiului, Cazacu Iordache, se afla in stare de incompatibilitate, intrucit detine atit functia de Primar in cadrul Primariei Comunei Fitionesti, cit si functia de administrator la o societate. Potrivit site-ului Oficiului National al Registrului Comertului, actualizat pe 15 octombrie 2009, teoretic, primarul Iordache Cazacu se afla in stare de incompatibilitate, intrucit detine functiile de administrator si actionar la firma SC Larvin SRL, societate infiintata la data de 15.10.2003, la Cooperativa Agricola Euroferma Fitionesti, care aluat fiinta in 27.12 2007, si care are 10 asociati, cit si functia de primar. Activitatea de verificare a averii dobindite in perioada exercitarii mandatelor sau a indeplinirii functiilor ori demnitatilor publice, dupa caz, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor este supusa controlului judecatoresc.


Cazacu nu-si aminteste, dar stie sigur


Primarul Iordache Cazacu spune ca a renuntat la calitatea de administrator al firmei de anul trecut, dar nu a prezentat documente. "Am documentele de iesire din societate prin care i-a fost atribuita sotiei. N-am nici un amestec eu cu societatea. Nu-mi amintesc data la care am facut procura la notariat, dar sigur este de anul trecut. Parca prin noiembrie... cam dupa alegeri. Dupa ce am iesit primar i-am delegat toate atributiile sotiei si am si iesirea facuta la Camera de Comert", ne-a declarat putin fisticit primarul Cazacu. Potrivit insa actelor detinute de Garda Financiara de la Registrul Comertului, Cazacu inca mai figureaza la aceasta firma. Ca urmarea sesizarii facute de Garda Financiara, de ieri Prefectura a demarat o ancheta. "Deja am dat in lucru docmentatia fiindca trebuie sa vedem foarte atent ce inseamna dupa Legea 161/2003 regimul incompatibilitatii sau a conflictului de interese la unii alesi locali. Dar, daca este sa vorbim de incompatibilitate in temeiul Legii 163, putem sa vorbim de o incetare a mandatului. Potrivit legislatiei, primarul avea la dispozitie 60 de zile de dupa declararea validitati mandatului sau pentru iesirea din incompatibilitate, renuntind la calitatea de administrator de firma", ne-a declarat prefectul Ion Oprea. Daca ancheta Prefecturii va confirma starea de incompatibilitate, prefectul poate emite un ordin de incetarea mandatului primarului de la Fitionesti.


Declaratii de avere, la secret


Declaratia de avere a primarului de la Fitionesti, Iordache Cazacu, poate fi definita ca "top secret" si asta pentru ca nu poate fi consultata in nici o institutie. La Prefectura ea este deocamdata de negasit. La Fitionesti, viceprimarul Macovei sustine ca nu cunoaste tainele calculatorului, dar nici documentele din dosarele secretarei, Roxana Mocanu. El sustine ca a predat secretarului declaratia sa de avere, dar ca nu stie unde ar putea fi. Ascunsa probabil! Cea care stie sa vorbeasca pe limba computerului din biroul "cu secrete" era ieri plecata la Prefectura, chemata fiind pentru a purta citeva discutii despre care nu avea cunostinta. Persoana care trebuia sa constate prima starea de incompatibilitatea a primarului, secretarul comunal Roxana Mocanu, ne-a declarat ca nu stia ca primarul nu a renuntat la firma si ca, angajata fiind din ianuarie 2009, nu a facut nici o constatare in acest sens. Cit priveste declaratiile de avere ale alesilor locali, acestea nu au fost inca prezentate presei, desi Roxana Mocanu a declarat ca ele exista cu adevarat.


Roxana s-a «fofilat»


Pe cit de deschisa s-a aratat anterior discutiilor purtate ieri dupa-amiaza cu prefectul Ion Oprea, pe atit de deranjata a fost ulterior. Roxana Mocanu a promis ca se intoarce in primarie si cauta in "lada" cu hirtii "agoniseala" primarului, insa nu a mai reusit, primaria fiind ferecata. Cheile de la primarie erau in brelocul primarului Iordache Cazacu, plecat la Braila, si in inelul ruginit al unui paznic. La discutiile din biroul prefectului s-a hotarit ca secretara sa mearga la Fitionesti insotita de doi juristi care s-au simtit foarte usurati cind au aflat ca nu se poate scotoci dupa declaratiile de avere, institutia fiind inchisa. Strategia de abordare a situatiei si aminarea de pe o zi pe alta a consultarii declaratiei de avere este cel putin dubioasa, cei doi juristi fiind usor convinsi de minerul blocat al primariei. Dupa ce masina prefecturii a plecat, "secretoasa" Roxana s-a urcat si ea la volan si, fara explicatii, a demarat in tromba lasind un nor de praf in urma ei.


Iordache Cazacu iese la atac fara argumente


Prins pe picior gresit, primarul Cazacu emite la urgenta un comunicat de presa cu o retorica politicianista in care ii "boteaza" pe seful Garzii Financiare, Mugurel Malureanu, si pe prefectul Ion Oprea "gugustiuc", "bataus" sau "papusa". Cei care au sesizat starea de incompatibilitate a primarului au intrat astfel in malaxorul de denumiri licentioase ale edilului Fitionestilor. El ii acuza de jocuri politice mirsave si "scenarii bolsevice" pe cei care incerca sa-i clatine fotoliul de primar. Cit despre prezenta in sediul Prefecturii a secretarei Roxana Mocanu, primarul sustine ca a fost chemata pentru a intocmi pe loc un document din care sa reiasa incompatibilitatea sa, dupa ce s-ar fi primit un ordin de la PD-L. Si rostul celor doi juristi ai Prefecturii se explica. "Pentru ca secretarul Primariei Fitionesti a refuzat sa intocmeasca un astfel de act in biroul prefectului, acesta a obligat-o sa mearga la primarie insotita de un jurist din Prefectura, cu scopul de a incerca sa convinga secretarul sa intocmeasca acest act ilegal in aceasta seara", ataca primarul din Fitionesti incercind sa scape "basma curata". In continuare, primarul sustine ca este o victima a pedelistilor pe motiv ca ar fi refuzat sa faca jocurile acestui partid prin numirea unui viceprimar portocaliu. (D. GANEA, D. GIRLEANU)


  • Incompatibilitatea trebuie constatata de prefect


  • Potrivit prevederilor art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare, functia de primar este incompatibila cu functia de administrator la societatile comerciale. De asemenea, potrivit prevederilor art. 91, alin (3), teza ultima din Legea nr. 161/2003, Iordache Cazacu, in calitate de primar al comunei Fitionesti, a avut posibilitatea de a pune capat starii de incompatibilitate prin renuntarea in cel mult 60 de zile de la data intrarii in vigoare a mandatului sau. Conform dispozitiilor art. 91, alin. (4) din acelasi act normativ, "in situatia in care alesul local aflat in stare de incompatibilitate nu renunta la una dintre cele doua functii incompatibile in termenul prevazut la alin. 3, prefectul va emite un ordin prin care constata incetarea de drept a mandatului de ales local la data implinirii termenului de 60 zile, la propunerea secretarului unitatii administrativ-teritoriale. Orice persoana poate sesiza secretarul unitatii administrativ-teritoriale". De asemenea, potrivit prevederilor art. 47, alin. (3) din Legea nr. 144/2007, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie sau, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective". Conform prevederilor legale "în termen de 15 zile de la data comunicarii actului de constatare a conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate, persoana verificata poate face contestatie". (D. GANEA)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 8

    Adaugă comentariu
    , acum 739392 zile, 10 ore, 40 minute, 45 secunde
    Trebuie avut incredere in buna credinta a domnului Cazacu. Dansul fiind preocupat de salvarea planetei, continuarea proiectelor sale literare si stiintifice a uitat acest amanunt derizoriu de a iesi citeste integral
    , acum 739392 zile, 10 ore, 40 minute, 45 secunde
    Intr-adevar trebuie sa avem incredere in buna credinta a primarului acestei localitati,din cate am inteles a reusit sa realizeze foarte multe la nivelul ei ,este iubit de oameni si daca acest om a citeste integral
    , acum 739392 zile, 10 ore, 40 minute, 45 secunde
    Acest mecanic este asa de prost si de mincinos incat inscaunarea lui in calitatea de primar trebuia inscrisa in cartea recordurilor....sau poate prostia din capul oamenilor din Fitionesti....
    , acum 739392 zile, 10 ore, 40 minute, 45 secunde
    Cazacu-vin(e) din apa...uppppsss vin facut cu apa...au gresit cand au ales un primar de ne-nteles ,carte multa el nu are,dar se da mare si tare...e mai prost decat credeau,oamenii il alegeau ,dar acum citeste integral
    , acum 739392 zile, 10 ore, 40 minute, 45 secunde
    Cazacu-le sa folosesti statia de avertizare in caz de calamitati de la primarie in scopul pentru care a fost instalata ci nu pentru minciunile tale de mecanic auto pentru ca atunci cand noi am lucrat citeste integral
    , acum 739392 zile, 10 ore, 40 minute, 45 secunde
    Cred ca se apropie alegerile si anumite persoane vor sa-i puna bete in roate. Cel putin, domnul primar Cazacu a facut ceva in putin timp;altii au fost la ,,putere\'\'ani de zile si nu au facut citeste integral
    , acum 739392 zile, 10 ore, 40 minute, 45 secunde
    pacat domnule prefect,pana acum trebuia demis.de ce lasati un natarau si un prost sa va rada in fata.....?
    , acum 739392 zile, 10 ore, 40 minute, 45 secunde
    Toti sunteti cunoscatori si destepti,dar va pun o singura intrebare:CE AU FACUT CEILALTI PRIMARI CARE AU FOST INAINTEA LUI CAZACU????? Va spun eu: NIMIC !!! Asa ca lasati-o balta............se pare citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.