Politică

Vasalii sefilor PSD, trimisi in misiune la vot

Ziarul de Vrancea
22 oct 2009 3986 vizualizări
Listele cu cele 961 de nume ale posibililor presedinti de sectii de votare, trimise de fostul prefect Raluca Dan cu o zi inainte sa demisioneze din functie, au stirnit aprigi controverse u propunerile au fost asumate de presedintele Tribunalului, avizate de Autoritatea Electorala Permanenta, dar contestate de prefectul Ion Oprea u conform legii, sefii sectiilor de votare trebuie sa fie juristi fara apartenenta politica sau persoane cu buna reputatie, ceea ce nu s-a respectat intocmai u in acest context, presedintele Tribunalului invita ONG-urile sa participe la tragerea la sorti, dupa ce a declarat ieri ca «dezbaterile publice despre aceste liste sint exagerate, nejustificate si periculoase , intrucit ar induce artificial publicului larg neincredere in autoritatiele locale implicate in organizarea alegerilor

La fel ca si la alegerile europarlamentare, in localitati conduse de primari liberali sau democrati au fost numiti, strategic, in sectiile de votare functionari din Consiliul Judetean, condus de "baronul" Marian Oprisan. Desi in lege se precizeaza ca in desemnarea prin tragere la sorti a sefilor din sectiile de votare trebuie sa se tina "cont de apropierea sectiei de votare de locuinta acestora", aceasta prevedere se pare ca nu se aplica si functionarilor judeteni care vor fi presedinti si loctiitori la zeci de kilometri de casa. Adica fix in primariile de alta culoare decit PSD. Nu acelasi lucru se intimpla cind e vorba de primariile conduse de primari PSD care au intesat practic listele trimise la AEP cu secretari, referenti si alti subordonati acestora


In mai multe comune cu primari PNL sau PD-L viitorii presedinti ai sectiilor de vot sint angajati ai Consiliului Judetean, ai Directiei pentru Protectia Copilului, deci subordonati directi ai baronului Oprisan. La Slobozia Bradului, sectiile sint pregatite sa fie prezidate de juristi ai CJ-ului, in frunte cu ex-secretarul judetean interimar Camelia Matau. La Ploscuteni, nelipsita Maricela Iancu a ajuns din nou pe liste, desi in 2004, in aceeasi functie, a fost implicata intr-un scandal penal privind votul multiplu. La Poiana Cristei insa, unde primar este un PD-L "" ist, listele au fos completate cu persoane care n-au nimic in comun cu studiile juridice. In rest, in toate cele peste 40 de localitati conduse de primari PSD sefii propusi in sectii sint "vasali" ai primarilor, functionari fideli din primarii. Bucatari, soferi, muncitori sau chiar someri, acestia sint oamenii pe care PSD i-a plantat cu grija in sectiile unde primariile sint de alta culoare. Desi si acolo sint secretari de primarii, juristi, ingineri sau alti oameni cu studii superioare si persoane cu buna reputatie in localitate care ar fi putut la fel de bine sa supravegheze scrutinul. Numai ca pe ei nu i-a intrebat nimeni daca doresc sa supervizeze votul din 22 noiembrie si nici n-au stiut ca trebuie sa-si depuna solicitarile la Prefectura, cu mult inainte chiar de infiintarea Biroului Electoral Judetean.


Maurul si-a facut datoria


Banuiala ca inscrierea pe liste a virtualilor presedinti ai sectiilor de votare miroase a afacere de partid, care a planat asupra deciziilor luate in ultimele ore ca prefect de Vrancea de catre Raluca Dan, omul sprijinit de PSD, a devenit aproape certitudine odata cu studierea listelor. In ultima sa zi la institutie, ex-prefectul a trimis la AEP listele cu oamenii propusi in sectiile de votare, acestea primind si avizul AEP, dupa cum a confirmat si presedintele Tribunalului, Adrian Toni Neacsu. Fostul prefect a recunoscut, la rindul sau, ca inainte de a fi demisa a trimis aceste liste, adica pe 1 octombrie. Raluca Dan a fost inlocuita la Prefectura pe 2 octombrie de omul PD-L, Ion Oprea, iar actuala conducere contesta deciziile luate anterior si incearca sa mai schimbe citeva nume. Studiind cele aproape o mie de nume aflate pe listele trimise catre AEP se poate constata ca PSD este un partid alcatuit pe structura fostului PCR, care atragea in rindurile lui numai oameni pe care ii putea controla. Desi a avut la indemina peste 150 de juristi aflati cu cotizatia la zi in tabloul juristilor din judet, Prefectura i-a ales pe sprinceana pe cei pe care ii are in subordine Oprisan.


Voluntariat, nu propuneri ale autoritatii publice


"In baza atributiilor care mi-au revenit in calitate de prefect, am propus pentru functiile de presedinte si loctiitor al sectiilor de votare atit la alegerile europarlamentare cit si pentru cele ce se vor desfasura in aceasta toamna, persoane neangajate politic, cu o buna reputatie, care sa permita desfasurarea procesului de votare in conditii de maxima legalitate. ("¦) Doresc sa mai completez faptul ca listele transmise au avut la baza solicitari transmise de persoane fizice si nu propuneri facute de vreo autoritate publica, care au fost inregistrate la Institutia Prefectului si care au fost insusite de conducerea institutiei conform solicitarii transmise AEP. Potrivit dispozitiilor legale, prefectul mai poate propune spre avizare AEP si alte persoane pentru a ocupa functii de presedinti sau loctiitori ai SV pina la data 29.10.2009, insa ceea ce deranjeaza si motiveaza aceasta campanie mediatica este faptul ca in momentul extragerii din urna a conducerilor sectiilor de votare in acea urna se vor gasi nu doar propunerile PD-L, asa cum sint ele pregatite in aceste zile, ci vor exista si acele propuneri ale unor candidati independenti propusi in mod legal de prefectul Raluca Dan in data de 01.10.2009", a explicat fostul prefect Raluca Dan intr-un punct de vedere facut public.


Tot oamenii presedintelui


Din cele 961 de persoane inscrise in liste, mai bine de 40% sint angajati in unitati aflate in subordinea CJ sau Primariei Focsani. Sefi din sectii sint propusi si subordonati ai lui Toader Ghetu, directorul de la Protectia Copilului, cum ar fi Ionica Ghetu, Georgica Paun si Alecu Ghinea sau directorii adjuncti de la Finante, Milica Toma si Cristi Valentin Misaila, sustinuti de PSD sa avanseze in functii. De asemenea, si fiul consilierului judetean PSD Constantin Guguianu, Cristian Gabriel, se afla pe aceste liste. In Vrancea, majoritatea juristilor aflati in "Tabloul Juristilor" au fost dati la o parte si au fost preferati functionari mai usor de controlat. Mai mult, in comunele cu primari PNL sau PD-L au fost trimisi greii juristilor aflati in subordinea lui Oprisan. La fel ca si la precedentele alegeri, la Slobozia Bradului, localitate condusa de liberalul Valerica Zamfirescu, au fost propusi functionari si consilieri juridici precum Costelus Hingulesteanu, Mihaela Tulbure, Delia Mihailisca Brutaru, Camelia Matau, Luminita Oanele si familia Valentin Amariutei si Oana, el avocat si ea jurist la Primaria Focsani, finii de cununie ai fostului prefect Raluca Dan. Toate aceastea in conditiile in care legea arata ca sefii sectiilor de vot trebuie sa aiba domiciliul cit mai aproape de acestea. Este greu de inteles cum a apreciat Prefectura distanta dintre locuintele juristilor CJ din Focsani pina la sectile de votare din Slobozia Bradului. Aspectul a fost insa prea putin comentat de liderul PNL, Nini Sapunaru, care crede ca oricum candidatul PSD nu are nicio sansa in fata candidatului PNL: "La Slobozia Bradului iar vom lua cu 1.000 de voturi mai mult decit PSD. Pot sa puna pe cine vor, oamenii de acolo stiu pe cine sa voteze", a spus Nini Sapunaru.


Fideli primarilor PSD, sefi in sectii


La Primaria Focsani, subordonati ai primarului PSD Decebal Bacinschi si-au dat acordul pentru a fi inscrisi pe liste juristii Violeta Dima, Cristina Enache, Ion Soare sau Cristina Mihalcia. Si la Adjud organizarea alegerilor a fost lasata in mina celor mai fideli angajati ai primariei conduse de Constantin Armencea (PSD). Printre acesti 22 functionari, care sint fie presedinti, fie loctiitori, se numara inginerul Gheorghe Stoia, mecanicul Demostene Vrinceanu, Camelia Rusu, si, nu in ultimul rind, Adrian Saradici, care, desi nu este angajat al Primariei, este sotul secretarului municipal. Cea mai interesanta propunere vine insa de la Ploscuteni, unde Maricela Iancu, sotia fostului secretar al primariei, este desemnata presedinte de sectie. Aceasta a fost implicata in uriasul scandal al alegerilor locale din 2004, in urma caruia au fost condamnati mai multi alegatori pentru vot multiplu. Practic, sub nasul ei s-a votat pentru mai multi sateni plecati in strainatate, dupa cum s-a dovedit ulterior. Maricela Iancu este inca angajata la Primaria Ploscuteni, la departamentul de asistenta sociala.


Dezbateri publice, exagerate si periculoase


Faptul ca la AEP s-au trimis liste cu dedicatii pentru fiecare comuna nu este explicat in nici un fel de catre presedintele Tribunalului, Adrian Toni Neacsu. Magistratul s-a multumit sa afirme ieri ca legea nu distinge cum se procedeaza la intocmirea acestor liste. Legal, presedintii si loctiitorii nu au dreptul sa fie membri de partid. Dar legea nu spune nimic despre cum poate fi demonstrata aceasta calitate de catre cei care vor sa conteste numirea unui presedinte de sectie de votare. Un alt aspect omis de lege este si acela ca unii functionari pot interpreta numirea in sectie ca o obligatie de serviciu fata de sefii care au fost alesi politic. Neacsu a tinut sa precizeze ca nu el a intocmit listele trimise la AEP, ci doar a avizat trimiterea lor la Bucuresti, semnatura pe care si-o asuma. In plus seful Tribunalului a dorit sa precizeze ca discutiile pe marginea listelor sint exagerate. "Dezbaterile publice despre aceste liste sint exagerate, nejustificate si periculoase, intrucit induc artificial publicului larg neincredere in implicarea institutionala a autoritatilor publice de pe plan local cu atributii in procedura electorala. Tribunalul Vrancea constata fie necunoasterea, fie ignorarea cu buna stiinta a atributiilor si competentelor legale ce revin diferitelor institutii implicate in organizarea alegerilor. Atit lipsa de cunoastere a legii cit si lectura strimba cu intentie a acesteia au un potential demoralizator pentru populatie si instiga la neincredere si suspiciune" a precizat Adrian Toni Neacsu, subliniind ca este prin lege garantul procedurii de tragere la sorti a presedintilor sectiilor de votare. Seful Tribunalului pare sa uite ca si judecatorii au refuzat sa se implice in alegeri tocmai din pricina unor suspiciuni similare.


ONG-uri invitate la tragerea la sorti


Judecatorul Neacsu a invitat ONG-urile care observa alegerile sa participe si la procedura de tragere la sorti. Presedintele APD Club Focsani, organizatie cu traditie in observarea alegerilor, profesorul Gabriela Obodariu, crede ca daca s-a ajuns cu suspiciunile pina aici se impune modificarea legislatiei si profesionalizarea functiilor electorale. "Gestul presedintelui Toni Neacsu este binevenit. Noi vom participa daca sintem invitati, dar acest scandal este ca urmare a politizarii exagerate a administratiei publice si mai cu seama a functiei prefectului. Daca n-ar fi fost asa nu s-ar fi nascut atitea suspiciuni. In context noi militam pentru modificarea legii electorale si in urmatoarea perioada vom stringe date si nemultumiri de la juristi si cei implicati in acest proces electoral, dupa care vom face presiuni la nivel politic pentru modificarea legislatiei", ne-a declarat Obodariu.


Se pregateste o lista noua


La rindul sau, prefectul Ion Oprea a refuzat sa comenteze declaratiile facute ieri de presedintele Tribunalului, care a caracterizat drept "exagerate, nejustificate si periculoase" dezbaterile publice despre aceste liste si necunoasterea sau ignorarea legii de catre unele institutii publice care au pus pe tapet aceasta discutie. Aluzie clara la Institutia Prefectului, care organizeaza alegerile. Oprea a declarat ca pentru realizarea noii liste a primit solicitari din teritoriu, insa nu se stie deocamdata cite persoane vor fi cuprinse pe lista suplimentara. "Tot ce va insemna intocmirea listelor cu persoane care sa ocupe functia de presedinte si loctiitor in birourile sectiilor de votare din judetul Vrancea se va face intr-un mod transparent. Am vrut sa am o baza cit mai larga de persoane care, dupa parcurgerea tuturor etapelor prevazute de lege, sa indeplineasca functiile de presedinte si loctiitor in sectii. Deocamdata, termenul de intocmire a acestei liste este 28 octombrie, dupa care o vom trimite spre avizare AEP", a declarat prefectul Oprea. Potrivit legii, lista trimisa de Raluca Dan la AEP va fi "dublata" de una similara trimisa de actualul prefect. Astfel incit in urna pentru tragerea la sorti se vor afla peste 1.700 de propuneri. (D. GANEA, M. BESLEAGA)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 8 ore, 3 minute, 1 secunda
Nimic nou pe frontul de EST. Deci la alegeri toata lumea din sectii o sa fie in garda, cu ochii atintiti unul asupra celuilalt, ca nu cumva sa fure cineva. Asta imi aduce aminte de jocul acela de citeste integral
, acum 739397 zile, 8 ore, 3 minute, 1 secunda
Situatia este foarte grava. Pe langa presedintele si vicepresedintele sectiei de votare PSD va mai cumpara si reprezentantii partidelor care nu au candidati cu sanse. Deci vor fi cam 6 membri pe citeste integral
, acum 739397 zile, 8 ore, 3 minute, 1 secunda
Bla... Bla... Bla..., coincidenta face ca am participat direct in trecut la Alegeri, si nici eu (jur) nici alti colegi in calitate de Presedinti sau Loctiitori, nu a incercat nimeni sa ne cumpere, (ce citeste integral
, acum 739397 zile, 8 ore, 3 minute, 1 secunda
Legea 370/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, Art.20, alin (1), lit. "e":Dupa inchiderea salii unde se voteaza, preşedintele, in prezenta membrilor biroului electoral, efectueaza citeste integral
, acum 739397 zile, 8 ore, 3 minute, 1 secunda
STIMATI COMENTATORI DE MAI SUS UITATIVA LA MOACA PREFECTULUI SI VETI VEDEA CAT DE PROST ESTE, PAI ACESTA ESTE OMUL CARE SA CONDUCA JUDETUL. IN REST SA TRAITI BINE LA NORDIC LA SUDIC, CA SIASA PRIMARUL citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.