Politică

Bolnav da, demis ba !

Ziarul de Vrancea
21 oct 2009 3407 vizualizări
Cum sufera de boala puterii un sef de deconcentrata! Directorii pesedistii au intrat de doua saptamini in concediu medical, aproape toti o data u aceste persoane au deja 15 zile de concediu medical fiecare, platite cu sume cuprinse intre 75% si 100% din salariu. Suferind de diabet si cu o «urgenta chirurgicala», potrivit codului inscris pe certificat, directorul economic de la AJOFM, Laurentiu Marin, a fost nelipsit ieri de la sedinta Consiliului Judetean. Am o saptamina de cind sint internat. De la nervi, de la stres, glicemia mea a luat-o razna. Acum sint invoit», ne-a spus directorul. La fel de prezent a fost si Constantin Guguianu de la Casa Judeteana de Pensii. Daca in locul sau ar putea veni pedelistul Adrian Juravle, la Munca se incalzeste nevasta viceprimarului din Marasesti. Prefectura va striga prezenta in institutii si anunta ca va face inventarul certificatelor medicale.

Directorii pesedisti de la cirma institutiilor vrincene sufera de boala grea. Suferinta este atit de mare incit unii nici nu au raspuns la telefonul mobil cind am vrut sa ne interesam cum se mai simt. Directorii au fost pusi pe faras, o data cu parasirea guvernarii de catre PSD. Daca noul prefect Ion Oprea ar striga catalogul ar avea surpriza sa afle ca aproape jumatate din sefii deconcentratelor si-au tras concedii medicale, dupa modelul patentat de celebrul bolnav Mihai Copaci de la Casa de Sanatate. "Am sa cer miine (azi, n.r.) ca de la fiecare institutie sa-mi parvina prezenta la serviciu a sefilor, sa vedem cine a obosit, cine se simte bolnav, cine este apt sa conduca institutia respectiva", a spus prefectul Ion Oprea. Si subprefectul Sorin Hornea a promis ca se vor face verificari cu privire la numarul de certificate medicale eliberate pentru directori din deconcentrate. Concediile medicale pot fi contestate de angajatorii care banuiesc ca acestea au fost date pe ochi frumosi si pe diagnostice inchipuite. Verificarile sint facute de o comisie formata dintr-un reprezentant al Casei de Asigurari de Sanatate, al Directiei de Sanatate Publice si un medic de expertiza medicala. Cu toate acestea, membrii comisiei nu pot decit sa verifice legalitatea in care s-a eliberat certificatul medical.


Molima din deconcentrate


Potrivit ultimelor informatii, aproape toti social democratii care detin functii de conducere in institutiile deconcentrate s-au imbolnavit subit, luindu-si concedii medicale. Aceasta stratagema nu-i va scapa insa de inlocuirea din functii, deoarece vor fi numite alte persoane care sa detina interimatul. Molima a atacat se pare numai sefii de deconcentrate, membri ai PSD, care au intrat in aceeasi zi, la aceeasi ora si in acelasi minut in concedii medicale. Aceasta in conditiile in care unii dintre ei sint foarte activi pe teren. Cei care se prefac bolnavi par sa fie bolnavi de putere si sint se pare in concediu medical ca sa se vindece. La institutiile subordoante Ministerului Agriculturii unii directori se pregatesc de concursul de evaluarea competentelor organizat in perioada 19-27 octombrie. Unul dintre directorii adjuncti ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea, Alina Buta, aflat in concediu ne-a declarat printre altele ca si-a depus dosarul pentru concursul organizat in aceasta perioada de Ministerul Agriculturii dar ca nu crede ca va participa. "Am primit ordinul ca toata lumea. Sint in concediu medical. E adevarat ca mi-am depus dosarul, dar nu cred ca voi mai participa la concursul din 27 octombrie", ne-a declarat Alina Buta care este in concediu medical de doua saptamini. Colega sa de la Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Vrancea, Rodica Badiu s-a simtit si ea epuizata fizic si psihic si si-a luat concediu medical din 5 octombrie pina pe 3 noiembrie. Codul inscris pe certificatul medical fiind "01", ceea ce inseamna boala obisnuita pentru care se plateste 75% din venitul lunar al angajatului. « Da sint in concediu medical pentru ca nu ma simt bine. Mi-am depus si dosarul de participare la concursul organizat luna aceasta si cred ca voi participa », ne-a spus ex-directorul OJCA Rodica Badiu.


Concedii de odihna, nu medicale


Nu toti sefii deconcentratemor demisi asteapta solutionarea posturilor lor in concedii medicale. Unii sI-au amintit ca mai au ceva zile din concediile de odihna. "In acest moment sint in concediu de odihna, sint acasa, iau o pauza, ma odihnesc. Situatia este aceeasi ca la celelalte institutii, posturile de directori coordonatori nu mai exista practic de cind am primit acele decizii. Nu prea stim ce o sa se intimple si nici nu ne prea intereseaza. Este o perioada grea", considera Gabriel Burghelea, fostul sef al Directiei Silvice Focsani, lasind de inteles ca nu va mai lupta pentru intoarcerea in functie. Acesta mai spune ca Vasile Postu si Ionel Viziniuc, cei care au ocupat scaunele de adjuncti, vor ajunge cel mai probabil in alte functii din Directia Silvica. "Am fost in concediu de odihna pina pe 18 octombrie. Ca toata lumea, am primit preaviz pina pe data de 25, sau e valabil pe 15 zile, nu mai stiu exact. Luni, in prima de zi de lucru de dupa concediu, (19 octombrie- n.r. ) am fost la Bucuresti, cu probleme de serviciu, legat de campania de toamna", ne-a spus Vasile Carnariu (foto), directorul APIA Vrancea, care este si consilier judetean din partea PSD.


"Glicemia mea a luat-o razna"


"Epidemia" instalata in institutiile deconcentrate i-a adus pe unii in starea in care sa apeleze la medici pentru a-si putea duce mandatul de director cit mai mult timp posibil. Printre cele mai grave cazuri, este de departe, cazul directorului adjunct al AJOFM, Laurentiu Marin care sufera de diabet si care este incadrat in certificatul medical la codul "06 "" urgenta medico-chirurgicala", incadrare care ii da posibilitate incasarii integrale a salariului. "Am o saptamina de cind sint internat in spital. De la nervi, de la stres, glicemia mea a luat-o razna. Sa vedem cum ies analizele, dar doctorul spune sa mai stau o saptamina. Am cerut voie sa merg la Consiliul Judetean", si-a motivat ieri prezenta printre consilierii judeteni, Laurentiu Marin. Aproximativ in aceeasi situatie se gaseste si superiorul sau, Geany Balan, directorul coordonator al AJOFM, care este in concediu medical inca din 2 octombrie. Boala care l-a rapus ne este necunoscuta pentru ca directorul "plin" nu a reusit sa raspunda la telefon. Nici fosta directoare coordonatoare a AJPS, Claudia Ionescu nu sta mai bine cu sanatatea. Curios este ca Lavinia Claudia Ionescu a izbutit sa intocmeasca actele necesare pentru a contesta ordinul de demitere. De cealalta parte a nemultumirilor "vestitului" ordin de demitere se gaseste directorul adjunct al AJOFM, Mioara Lazar. Ramasa singura de la inceputul lunii la sefia Agentiei, PD-L-ista incearca sa faca fata tuturor activitatilor si hirtiilor de semnat.


Lupta intre directorii demisi si candidati


Dintre directorii de deconcentrate unsi la inceputul verii, cel mai bine sta Adrian Juravle, directorul Directiei Muncii. In cursul zilei de ieri si-a depus documentele necesare evaluarii pentru postul de director coordonator al CJP. "Am depus dosarul. Rezultatul il voi primi in 10 zile maxim", ne-a spus viitorul director "plin" al CJP, Adrian Juravle, singurul candidat pentru acest post. Cel mai vehiculat nume pentru preluarea postului de conducere al Directiei Muncii ramas vacant este Carmen Chitic, sotia viceprimarului din Marasesti, Valerica Chitic. La CJP nu a batut vintul imbolnavirii in masa insa bate vintul impotrivirii la schimbare. "Saptamina trecuta am depus actiunea de suspendare, urmeaza sa primesc citatia. Toti directorii de la Casa Judeteana am depus actiune in instanta pentru a contasta ordinul de demitere", ne-a spus Constantin Guguianu, fostul director coordonator al CJP Vrancea. Guguianu se bazeza pe faptul ca in contractul de management incheiat in urma cu cinci luni exista clauze care dupa parerea lui, nu au fost respectate. "Ordinul a fost dat dupa capul si asemanarea lui Pogea care este ministru", a acuzat fostul director.


Doctorul Deliu renunta la concediul medical


Fostul director coordonator al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea, doctorul Luminita Deliu, mai are citeva zile pina cind ii expira certificatul de concediu medical, insa sustine ca nu ar vrea sa isi "prelungeasca" boala si nici nu depune armele fara o lupta, evident in justitie. Medicul Deliu a intrat in concediu medical pe 2 octombrie, insa, desi hirtia privind demiterea sa a sosit in aceeasi zi, a sustinut ca ordinul a venit in lipsa ei. "Concediul medical se termina saptamina aceasta, dar nu cred ca il voi prelungi, nu asta este intentia mea. Ordinul de demitere l-am contestat deja in instanta pentru ca este categoric un abuz", ne-a spus fostul director coordonator al DSVSA Vrancea, care a adaugat ca mai are timp sa se gindeasca ce va face mai departe. Pe postul acesteia a fost numita la o saptamina medicul Mariana Amaricai, care pina la debarcarea directorului coordonator era adjunct pe ramura sanitar-veterinara. O alta schimbare adusa de ruperea aliantei in cadrul DSVSA a fost si demiterea lui Doru Calistru, adjunct pe sanatate animala. Acesta a remarcat inca de atunci ca nu are rost sa lupte in instanta pentru post. "In privinta conducerii, este vorba despre doamna Amaricai ca director coordonator, Nuta Moisii director adjunct pe sanatate animala si doctorul Mariana Savescu pe siguranta alimentelor. In continuare nu avem director economic, insa nu am fost anuntati despre un alt concurs", ne-a declarat doctorul Iulian Cucoli, purtatorul de cuvint al DSVSA Vrancea.


Bolnavi pina in pragul pensionarii


Unii sefi ai deconcentratelor sint insa de mai mult de doua saptamini in concedii medicale. Campion absolut in acest sens fiind Mihai Copaci, fostul presedinte director general al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea care a stat mai bine de 160 de zile acasa in incercarea sa de a scapa de ordinul de revocare din functie din luna aprilie. O persoana in incapacitate de munca poate sta in concediu de boala cel mult 183 de zile in intervalul unui an. Cu toate acestea, durata cumulata a concediilor nu poate depasi 45 de zile calendaristice in ultimul an, socotite de la prima zi de imbolnavire, indiferent de cauza acesteia. Dupa totalizarea acestor zile eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de catre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, in caz de internare. In functie de afectiune valoarea zilelor de concediu medical variaza de la 75% la 100% din salariul angajatului. Aceasta inseamna ca vremuri de criza sau nu directorii cu orientari de stinga primesc lunar cel putin 1500 de lei. Grupaj coordonat de Doina GANEA


  • Doaga in concediu medical prelungit


  • Comisarul sef Sandel Doaga se afla in concediu medical de zece zile, dar nimeni nu stie de ce boala sufera acesta. Desi pare suspect ca seful politiei s-a imbolnavit imediat dupa ce seful PD-L Vrancea, Alin Trasculescu a cerut inlocuirea sa din functie, oficial, actele medicale ii dau dreptate lui Doaga. Avind in acest moment virsta si toate criteriile de pensionare indeplinite, Doaga va sta cit mai mult posibil in concediu medical si imediat dupa expirarea acestuia isi va depune dosarul de pensionare, evitind sa fie demis si trimis din nou la "munca de jos". Astfel, Doaga va reusi sa iasa la pensie din functia de inspector sef si sa aiba un venit linistitor in anii urmatori. Printre politisti circula si informatia ca Doaga s-a internat citeva zile in spital, pentru ca boala sa sa fie "credibila". In schimb, Petre Plopeanu, seful sportului din Vrancea a ales sa ramina la serviciu pina azi, cind intra in vigoare ordinul de demitere. Acesta nu s-a prezentat la examenul care s-a tinut ieri si a contestat in instanta aceasta masura. Primul termen are loc pe 27 octombrie, la Curtea de Apel Galati. (D. CHIRIAC)


  • Valul de demiteri ingroasa numarul dosarelor in instanta


  • Directorii care au fost unsi in functii in vara si au fost debarcati la ruperea aliantei au urmat exemplul celor carora le-au luat locul. Curtea de Apel Galati a fost din nou invadata de cereri de suspendare a executarii ordinelor de demitere, incepind de saptamina trecuta, iar numarul dosarelor de acest gen care vin din partea directorilor vrinceni continua sa creasca. Valul proceselor a avut startul ieri, cind pe rol s-au aflat dosarele directorului adjunct al Casei Judetene de Pensii, Coman Andrei, dar si al directorului Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale Vrancea, Claudia Ionescu. Ambele procese au suferit insa aminare, din cauza unei lipse de procedura, urmind sa continue saptamina viitoare, cind in instanta vor fi prezenti, pentru propriile procese, si alti demisi. Este vorba despre cel de-al doilea director adjunct CJP, Nicusor Blindu, despre directorul plin al institutiei, Constantin Guguianu, si lista se va intregi probabil saptamina acesta, pe masura ce fostii capi ai deconcentratelor se vor adresa instantei. (N. CRISTEA)








    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 5

    Adaugă comentariu
    , acum 739370 zile, 20 ore, 53 minute, 17 secunde
    Sigur de la unul ca Guguianu de exemplu te poti astepta la orice dar ca un "aparator al legii" ca Sandel Doaga sa se faca vinovat de infractiunea de inselaciune nu prea te astepti. Avem acum negru pe citeste integral
    , acum 739370 zile, 20 ore, 53 minute, 17 secunde
    Mai d.b...le, ce faci tu la serviciul tau de mare ziarist, cum te platesc astia sau mai bine-zis pentru ce te platesc? A.........poate pentru asta te plateste patronul tau a.......t, ca sa comentezi citeste integral
    , acum 739370 zile, 20 ore, 53 minute, 17 secunde
    Sunt pertinente pagubitu-le, sper sa nu ti se potriveasca titlul si la minte!
    , acum 739370 zile, 20 ore, 53 minute, 17 secunde
    Bai m-ati innebunit cu apucatul de munca. Da de unde stii tu ca nu muncesc, ce traiesc cumva din aer ? Normal ca muncesc dar am o munca care-mi permite si sa fac misto de voi, care-i problema ? Tu ce citeste integral
    , acum 739370 zile, 20 ore, 53 minute, 17 secunde
    Sandel, cel mai bine sa te pensionezi si sa ne lasi in pace, ca aceasta institutie serioasa nu a avut niciodata nevoie de un socotitor de c.a.p.Eu zic sa o rogi pe dna.care a fost purtatoare de citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.