Politică

CSM paseaza responsabilitatea detasarii judecatorilor la alegeri

Nicoleta Cristea
19 oct 2009 785 vizualizări
Competenta de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la conflictul sesizat de tribunal apartine Avocatului Poporului

Saptamina trecuta, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat solicitarile formulate de Tribunalul Vrancea si Tribunalul Prahova privind refuzul judecatorilor de participare la birourile electorale. Concluzia CSM a fost de a transmite Avocatului Poporului solicitarea de sesizare a Curtii Constitutionale pentru a se constata ca dispozitiile art. 29 alin 2 din Legea 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, potrivit carora pe perioada cit functioneaza birourile electorale, membrii acestora se considera detasati", nu sint in acord cu prevederile legii fundamentale. "In esenta, CSM-ul a retinut ca legile referitoare la procedura alegerilor contin dispozitii care deroga de la regulile privind detasarea judecatorilor si care din acest punct de vedere pot fi considerate neconstitutionale, ele prevazind un caz de detasare fortata a judecatorilor si ocolind competenta exclusiva a CSM de a se pronunta cu privire la aceasta. Demersul Tribunalelor Vrancea si Prahova a scos in evidenta existenta unor prevederi in legea privind alegerea Presedintelui Romaniei care aduc in mod direct atingere statutului judecatorilor si care elimina competenta constitutionala exclusiva a CSM de a se pronunta cu privire la cariera judecatorilor. Mecanismul de numire a judecatorilor in birourile electorale este unul abuziv fata de prevederile Constitutiei, dar acest lucru trebuie constatat si sanctionat de Curtea Constitutionala. Din perspectiva deciziei si constatarilor CSM, pozitia comuna si solidara exprimata de judecatorii Tribunalului Vrancea a fost una legitima, benefica si necesara. Ca urmare a acestei atitudini s-au creat premisele pentru eliminarea din legislatie a acelor prevederi care, sub aspect constitutional, afecteaza inamovibilitatea judecatorilor, instituind o situatie de mutare fortata din cadrul instantei", a explicat presedintele Tribunalului Vrancea, judecatorul Adrian Toni Neacsu. Acesta a adaugat ca singura autoritate care poate constata neconstitutionalitatea unor dispozitii legale este Curtea Constitutionala, iar Avocatul Poporului detine dreptul de sesizare a ei. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.