Politică

Alegeri cu repetitie pentru BEJ

Nicoleta Cristea
13 oct 2009 955 vizualizări
Este posibil ca blocajul de saptamina trecuta sa se repete, intrucit CSM inca nu a decis oficial detasarea magistratilor in perioada alegerilor

Astazi se vor relua alegerile pentru constituirea Biroului Electoral Judetean, dupa ce saptamina trecuta organismul nu a putut fi infiintat din cauza ca toti judecatorii Tribunalului Vrancea au refuzat implicarea lor in alegeri. Reluarea alegerilor presedintelui si loctiitorului BEJ vine dupa ce duminica Biroul Electoral Central a somat Tribunalul sa repete procedura, intrucit "din cuprinsul acestui inscris (procesul verbal al primelor alegeri "" n. r.) nu rezulta ca s-au respectat prevederile art. 7 indice 9 alin. (2) din Legea nr. 370/2004". BEC invalideaza procedura desemnarii judecatorilor in BEJ din 7 octombrie si "obliga presedintele Tribunalului Vrancea sa reia procedura de desemnare a judecatorilior in BEJ Vrancea, dupa cum urmeaza: ("¦) b) in data de 13 octombrie va proceda la desemnarea, prin tragere la sorti, a judecatorilor care vor face parte din BEJ Vrancea, cu indicarea numelui, a prenumelui si a functiei acestora", se arata in decizia BEC datata 11 octombrie a.c. Dupa adresa BEC, Tribunalul si-a anuntat resemnarea, astfel incit astazi presedintele instantei va proceda din nou la extragerea din urna a judecatorilor. Cu toate acestea, este posibil ca situatia de saptamina trecuta sa se repete, iar judecatorii din tribunal sa refuze participarea la alegeri. Mai ales ca, desi Tribunalul a sesizat sectia de judecatori a CSM pentru a dispune detasarea judecatorilor la BEJ si BEC fara consimtamintul lor, organismul nu a emis nici o hotarire in acest sens. "In ce priveste Decizia BEC, intrucit aceasta este obligatorie potrivit legii, urmeaza sa se puna in practica prin organizarea unei noi sedinte pentru tragerea la sorti. Acest lucru nu va rezolva insa de la sine problema de fond, pentru ca desi presedintele tribunalului are obligatia administrativa de a executa tragerea la sorti, BEC-ul nu se poate substitui CSM-ului in a stabili daca unui judecator i se poate schimba fortat locul de munca, de la instanta la biroul electoral judetean, pe o perioada temporara", a explicat presedintele Tribunalului, judecatorul Adrian Neacsu. Acesta a mai adaugat ca, recent, CSM a exprimat doar simple opinii legate de conflictul aparut, fara a fi redactate insa in cuprinsul unei hotariri, care sa poate produce efecte. Pe de alta parte, zilele acestea Uniunea Nationala a Judecatorilor si Asociatia Magistratilor au solicitat CSM sa pronunte de urgenta o hotarire in problema detasarii judecatorilor la BEJ. Organizatiile au solicitat de asemenea CSM "a-si asuma rolul constitutional de garantare a independentei justitiei si judecatorilor si de a renunta la pozitia ambigua si echivoca in raport cu aceasta situatie. (Nicoleta CRISTEA)


  • CSM a decis: Judecatorii sint obligati sa intre in BEJ la prezidentiale


  • Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit ieri ca este obligatoriu ca magistratii sa ia parte la constituirea birourilor electorale. In acelasi timp, CSM sustine modificarea legii la Ministerul Justitiei si pe linga birourile permanente ale Parlamentului. Dupa ce in vara a scris Ministerului Justitiei, CSM a primit raspuns ca degrevarea magistratilor de alte activitati nejurisdictionale, cum este si participarea la procesul electoral, necesita "analize complexe". In plus, MJ considera ca "participarea magistratilor in organizarea si desfasurarea procesului electoral confera garantia corectitudinii sale datorita integritatii de care ei se bucura". Totusi, CSM atrage atentia ca "de prea mult timp activitatea de judecata se bazeaza in proportie covirsitoare pe factorul uman, care este supus unei foarte mari uzuri in conditiile supraincarcarii activitatii magistratilor cu prea multe cauze dar si cu alte activitati extrajudiciare". (I. C.)



    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.