Politică

Razboiul prefectilor apolitici pentru sectiile de vot

Ziarul de Vrancea
12 oct 2009 2047 vizualizări
Fostul si actualul prefect din judet si-au declarat razboi din pricina listelor cu cei care vor conduce sectiile de votare la alegerile prezidentiale u democrat-liberalii au anuntat ca fac plingere impotriva fostului prefect pe motiv ca a transmis lista la Autoritatea Electorala Permanenta in ultimele sale ore de prefect, dupa care a venit cu adaugiri u acestia sustin ca Raluca Dan a incalcat legea trimitind listele cu presedintii si vicepresedintii sectiilor in conditiile in care la data respectiva nu era stabilit inca numarul sectiilor de votare u de celalata parte, Dan reactioneaza cu acuzatii si a transmis aseara un comunicat in care sustine ca cei de la PD-L au incercat sa o convinga sa schimbe lista de la europarlamentare u Raluca Dan spune ca pastreaza ca amintire si un sms de la liderul PD-L Alin Trasculescu

Listele cu presedintii si loctiitorii acestora din sectiile de votare din Vrancea pentru scrutinul prezidential din luna noiembrie au iscat un adevarat razboi intre cei doi ocupanti ai fotoliului nr. 1 din Prefectura Vrancea, fostul prefect Raluca Dan (PSD) si actualul reprezentant al Guvernului in teritoriu, Ion Oprea (PD-L). Practic, fotoliul de prefect a ajuns mijlocul prin care cei doi fosti parteneri de guvernare vor sa aiba un control cit mai bun asupra alegerilor. Motivul: ambele partide vor sa decida pe cine trimit in sectiile de votare sa supervizeze scrutinul, in conditiile in care alegerile din Vrancea au ridicat mereu suspiciuni de frauda, iar unele s-au confirmat, chiar daca doar partial. Interesul este urias pentru ca batalia din toamna se da pentru functia suprema in stat, iar cistigatorul poate lua totul pentru urmatorii cinci ani. Daca Raluca Dan a fortat validarea listei cu sefii de sectii in ultimele sale ore ca prefect, Ion Oprea vrea sa schimbe lista pe motiv ca astfel "s-ar putea vicia corectitudinea unui examen electoral". In tot acest timp, combatantii se ameninta cu plingeri penale si cu dezvaluiri.


Simbata, Ion Oprea a convocat o "conferinta extraodinara de presa", dupa cum a numit-o, pentru a anunta ca ca i s-a parut "ridicol si jenant modul in care a incercat sa eludeze legea" fostul prefect in legatura cu listele cu cei care se vor ocupa de buna desfasurare a alegerilor prezidentiale, spunind ca Raluca Dan a inaintat adresa cu componenta sectiilor de votare catre Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) in aceeasi zi in care raporturile sale cu Institutia Prefectului au incetat, adica pe 1 octombrie, ba chiar ca aceasta s-ar fi folosit de functia de prefect si dupa ce a fost demisa pentru a face jocurile PSD. "Graba unora a fost foarte foarte mare de a transmite catre Autoritatea Electorala Permanenta tabelul cu propunerile pentru presedinti si loctiitori de presedinti", a spus Oprea, adaugind ca termenul limita pentru trimiterea acestor liste expira abia pe 29 noiembrie 2009 si ca Vrancea a fost primul judet care a trimis aceste liste. Ion Oprea a declarat ca Raluca Dan a incercat sa obtina prin orice mijloace avizul AEP, ba chiar a sugerat ca acesta ar fi si motivul pentru care Raluca Dan i-a facut o plingere penala in legatura cu violarea corespondentei electornice, intrucit a cerut confirmarea listei pe adresa oficiala a Prefecturii. Intrucit considera viciat modul in care a procedat fostul prefect, Ion Oprea a reluat procedura de intocmire a acestor liste. Prefectul spune ca a trimis in urma cu citeva zile solicitari catre primarii si serviciile publice deconcentrate ca pina la data de 16 octombrie sa trimita listele cu juristi si absolventi de studii superioare si care se bucura de o buna imagine in localitate. In paralel, Ion Oprea a anuntat ca in Prefectura a fost demarata o ancheta interna pentru verificarea modului in care s-au intocmit aceste liste si ca nu exclude sa-i faca plingere penala Ralucai Dan daca se dovedeste ca a "driblat" legea. "Institutia Prefectului si-a propus ca prioritate de grad zero pregatirea si organizarea alegerilor prezidentiale din 22 noiembrie in conditii de deplina legalitate", a spus Oprea. Prefectul motiveaza ca nu are cum sa-si insuseasca tabelul intocmit de fostul prefect, intrucit "nu indeplineste conditiile cerute de un act administrativ", mai exact, spune el, ar fi fost trimis de Raluca Dan la Bucuresti la citeva zile dupa ce i-a incetat mandatul.


Amenintari cu plingeri penale


Ieri, si organizatia PD-L Vrancea a anuntat ca intentioneaza sa faca plingere penala impotriva fostului prefect Raluca Dan pe motiv ca ar fi eludat legea electorala. Pedelistii sustin ca Raluca Dan a incercat sa dribleze legea abuzind de calitatea oficiala pe care nu o mai avea. Intentia vine ca urmare a faptului ca si prefectul Ion Oprea a anuntat ieri ca intentioneaza sa schimbe listele cu presedintii si vicepresedintii sectiilor de votare, trimise Autoritatii Electorale Permanente de catre ex-prefectul Raluca Dan. Potrivit oficialilor Prefecturii, in data de 2 octombrie au fost gasite la Prefectura 867 de cereri de participare ca presedinte sau vicepresedinte de sectie de votare la alegerile prezidentiale, care insa nu au fost inregistrate in scriptele institutiei, si care, din aceasta cauza, nu pot fi luate in considerare. Motivul demersului membrilor PD-L este acela ca respectivele liste au fost trimise intr-un moment cind nu se finalizase inca operatiunea de delimitare a sectiilor de votare, iar prefectul de atunci, Raluca Dan, nu ar fi cunoscut rezerva de 10% ceruta de lege. Potrivit liderului PD-L Alin Trasculescu, pe data de 1 octombrie, desi se stia deja ca Raluca Dan si-a incetat activitatea, s-a intocmit o adresa de inaintare a tabelului cu presedintii si vicepresedintii sectiilor de votare catre Autoritatea Electorala Permanenta. «Aceasta adresa nu a avut atasat nici un tabel, acesta fiind trimis mult mai tirziu. De pe o adresa de e-mail in noaptea de 4- 5 octombrie. Deci, s-a incercat influentarea procesului electoral si a rezultatelor scrutinului prezidential, in conditiile in care legea spune ca aceste liste trebuie depuse pina pe 29 octombrie. Fostul prefect a trimis listele cind inca nu era incheiata numararea sectiilor de votare», a acuzat deputatul Alin Trasculescu. In ciuda evidentelor, democrat -liberalii neaga ca la mijloc ar putea fi o lupta intre PSD si PD-L pentru a-si impune sefi in sectiile de vot, cu toate ca se stie cit de important este rolul acestora in ziua scrutinului, asa cum s-a intimplat si la alegerile europarlamentare din iunie.


Frauda electorala si violare de corespondenta


Prezent la conferinta de presa a PD-L, Ministrul Tineretului si Sportului, Sorina Placinta, a declarat ca are informatii potrivit carora si prefectul Ion Oprea are de gind sa faca plingere penala impotriva fostului prefect Raluca Dan. "Cred ca luni si dl prefect va formula o astfel de plingere. Nu stiu care va fi rezultatul demersurilor noastre, dar am suspiciuni ca daca nu se vor rezolva favorabil si lista depusa la AEP nu va fi schimbata, alegerile vor fi viciate. Cam 30%!", a apreciat Sorina Placinta. Fostul prefect Raluca Dan insa a depus si ea o plingere penala impotriva actualului prefect Ion Oprea, in care spune ca i-a fost violata corespondenta si adresele de e-mail: prefect@prefecturavrancea.ro si raluca.dan@prefecturavrancea.ro ar fi fost folosite fara drept. Respectivele casute de e-mail au fost gazduite pe un server al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, iar managementul lor a fost asigurat de un salariat al Prefecturii. Ion Oprea spune ca la una dintre adrese, cea oficiala de prefect, a fost schimbata parola, iar cea deschisa pe numele Ralucai Dan a fost stearsa acum citeva zile, intrucit nu i se pare normal ca Raluca Dan sa poarte corespondente private pe adresa oficiala a institutiei.


"Raluca poti rezolva situatia cu presedintii in sectii? Te rog"


Aseara, dupa cele doua iesiri ale democrat-liberalilor, fostul prefect Raluca Dan nu a ezitat sa iasa la atac. Intr-un punct de vedere remis presei locale, fostul prefect sustine ca a respectat legea in timpul in care a ocupat functia numarul 1 din Institutia Prefectului si il acuza chiar pe Alin Trasculescu de faptul ca i-ar fi impus pe cine sa numeasca in sectiile de votare la scrutinul din vara. «In perioada alegerilor europarlamentare presedintele interimar al PD-L Vrancea, Alin Trasculescu mi-a solicitat sa propun AEP pentru avizare ca presedinti si loctiitori, citez "oameni de-ai PD-L", aducind in acest sens zeci de cereri ale membrilor partidului pe care il conduce. Solicitarea i-a fost refuzata, motivul fiind ca nu voi accepta niciodata cu buna stiinta sa comit un fals in declaratii, in conditiile in care aveam confirmarea presedintelui PD-L ca persoanele in cauza sint membrii de partid. Am pastrat dovada acestor fapte, una dintre ele fiind lista reprezentantilor PD-L in sectiile de votare pentru alegerile europarlamentare, care coincide cu lista de propuneri pentru presedinti si loctiitori "apolitici" in proportie de 95% si de asemenea, sms-ul dlui. Trasculescu: "Raluca poti rezolva situatia cu presedintii in sectii? Te rog"- mesaj expediat in data de 30.05.2009. Asa se explica, de altfel, si atacul de presa furibund al PD-L la alegerile europarlamentare, indreptat impotriva prefectului de la acea data", isi expune Raluca Dan punctul de vedere. Actualul secretar al judetului se lauda cu organizarea buna a alegerilor, intarita, mai afirma ea, de lipsa plingerilor sau sesizarilor de frauda electorala si de numarul mic de buletine nule. Intimplator sau nu, chiar vineri, Parchetul a facut publica solutia unui caz de suspiciune de frauda intr-o sectie de votare din Paulesti, iar autoarea a scapat cu o banala amenda administrativa de 300 de lei. Mai mult, Dan sustine cu nonsalanta ca a propus pentru pentru functiile de presedinte si loctiitor al sectiilor de votare atit la alegerile europarlamentare cit si pentru cele din aceasta toamna, "persoane neangajate politic, cu o buna reputatie care sa permita desfasurarea procesului de votare in conditii de maxima legalitate". Mai mult, fostul prefect spune ca Ion Oprea nu are decit sa schimbe lista, insa a tinut sa reaminteasca faptul ca presedintele Tribunalului, Adrian Toni Neacsu, a avizat-o deja dupa ok-ul primit de la AEP. In plus, a tinut sa adauge ca asteapta lectii juridice de la Ion Oprea atunci cind o sa aiba studii de drept. "Eventual poate sa-mi dea lectii de economie", a spus fostul prefect, facind referire la faptul ca ea este jurist iar Ion Oprea absolvent de ASE. (D. GANEA, S. VRINCEANU, C. FANARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 16 ore, 56 minute, 24 secunde
Pornind de la premisa ca aceste certuri chiar ar interesa si cetatenii, in situatie de criza economica, am putea face o analiza statistica considerand ipoteza ca presedintii de sectii influenteaza citeste integral
, acum 739393 zile, 16 ore, 56 minute, 24 secunde
Atentie la soft.Sanatos e sa faceti calculele si "babeste".Sa dea domnul sa scape si Vrancea de PSD.
, acum 739393 zile, 16 ore, 56 minute, 24 secunde
Db+ule nici macar nu stii cu cat ti-a fost furat partidul la alegerile locale! Au fost anulate 10.280 de voturi numai la buletinele pentru PRESEDINTIA CJ VRANCEA. Daca nu crezi verifica presa vremii citeste integral
, acum 739393 zile, 16 ore, 56 minute, 24 secunde
mai db, nu mai generaliza chestia asta cu presedintii sectiilor, poate nu este chiar asa cum spui tu...unii dintre ei poate au facut chestia asta de care spui tu, dar sa stii ca multi dintre ei nu se citeste integral
, acum 739393 zile, 16 ore, 56 minute, 24 secunde
Stampila nu se pune printre degete ci direct pe deget, se ia cauciucul si se lipeste direct pe buricul degetului cu cateva minute inainte de inceperea numaratorii. Probabil ca au fost unii care n-au citeste integral
, acum 739393 zile, 16 ore, 56 minute, 24 secunde
pai cum sa se intample ceea ce spui tu, nu vezi ca ,,aberezi,, din nou? mai db, nu stiu in ce sectie ai fost tu dar sa stii ca toti veniti cu ,,lectia,, invatata de la partidele politice...regia vad citeste integral
, acum 739393 zile, 16 ore, 56 minute, 24 secunde
Nu-mi dau seama cum ar trebui sa consider comentariul tau, naivitate sau rea-credinta ? Presupun ca ai vazut o stampila de vot, sau nu ? E o bucata de cauciuc in care e inscriptionat VOTAT si e lipita citeste integral
, acum 739393 zile, 16 ore, 56 minute, 24 secunde
Referitor la ce sectie am fost am fost in aia in care nu s-a furat si am avut un singur vot nul. Din cauza asta am aflat ulterior ca presedinta de sectie era aproape sa-si piarda serviciul.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.