Politică

Raluca Dan a trimis la avizat listele oamenilor din sectiile de vot

Iulia Crețu
10 oct 2009 2325 vizualizări
Actuala conducere a Prefecturii vrea sa opereze anumite schimbari in rindul presedintilor si loctiitorilor din sectii u ieri, la instruirea cu primarii, au aparut nelamuriri cu privire la listele avizate de fostul prefect Raluca Dan u daca primariile PSD fusesera solicitate sa trimita propuneri, pe la edilii PNL si PD-L, fostul prefect nu a trimis cereri u seful Tribunalului spune ca Autoritatea Electorala Permanenta a avizat deja lista presedintilor sectiilor de votare din judet u Prefectura sustine ca la ea nu a ajuns asa ceva u se pare ca partidele au mutat cimpul de batalie pe aceste liste, care contin oamenii ce supervizeaza procesul de vot

PSD s-a pus la adapost cu oameni in sectiile de votare. Aceasta banuiala planeaza asupra deciziilor luate in ultimele ore ca prefect de Vrancea de catre Raluca Dan, omul sprijinit de PSD. Se pare ca in ultima sa zi la institutie, aceasta a trimis la Autoritatea Electorala Permanenta listele cu presedintii si loctiitorii din sectiile de votare din judet, acestea primind ieri avizul AEP, dupa cum a confirmat si presedintele Tribunalului, Adrian Toni Neacsu. Fostul prefect recunoaste, la rindul sau, ca inainte de a fi demisa a trimis aceste liste, adica pe 1 octombrie. Raluca Dan a fost inlocuita la Prefectura pe 2 octombrie de omul PD-L, Ion Oprea, iar actuala conducere nu recunoaste deciziile luate de prefectul Raluca Dan.


Ieri, la instruirea primarilor si secretarilor vrinceni cu Institutia Prefectului si Autoritatea Electorala, dupa ce li s-a transmis ca in urmatoarele zile edilii trebuie sa trimita liste cu propuneri de oameni pentru sectiile de votare, pentru alegerile prezidentiale, o parte dintre edilii PSD au replicat ca lor deja li s-au cerut aceste hirtii. Pe care le-au si inaintat Prefecturii Vrancea. Intre cei care spun ca au trimis listele se afla si primarul social democrat de la Gugesti, Vasile Vatra. "Toate primariile au depus liste la Prefectura. Ce faceti? Ni le intoarceti acum? Cum de nu aveti cunostinta de ele cind noi avem numar de inregistrare de la Prefectura pe solicitari?", a declarat Vasile Vatra, intr-o contra cu reprezentanta Prefecturii, Camelia Cotun, care a declarat ca la institutie nu exista astfel de solicitari. La rindul lor, se pare ca pe la edilii liberali si democrat-liberali nu au fost trimise astfel de solicitari, edilii banuind ca fostul prefect a pastrat oamenii pro PSD de la alegerile europarlamentare din iunie acest an. Unul dintre juristii PNL Vrancea a negat ca s-ar fi primit astfel de solicitari in localitatile conduse de gospodari galbeni. Actuala conducere a Institutiei Prefectului spune ca abia de acum demareaza procedura de intocmire a listelor pentru oamenii din sectiile de votare si ca nu s-a trimis nimic la Autoritatea Electorala Permanenta. "Pina la momentul de fata, vorbesc de la momentul numirii domnului Ion Oprea, au fost trimise catre primarii solicitari de propuneri pentru presedinti si loctiitori. La nivelul institutiei s-au mai primit nenumarate cereri pentru acest lucru. Nu s-a cerut avizul pentru acesti oameni de la Autoritatea Electorala Permanenta, tragerea la sorti va fi facuta de Tribunalul Vrancea, deci nu este atributul Prefecturii, si sintem in termen cu aceste solicitari. Avem informatii ca s-ar fi purtat o corespondenta pe linia altor institutii cu AEP si, in acest sens, am trimis o adresa de punere in vedere ca, incepind cu data de 2, cind a fost numit prefect Ion Oprea, aceste documente trebuie asumate de catre dinsul si Institutia Prefectului. Noi nu avem cunostinta ca a fost trimis vreun document incepind cu data de 2", a declarat subprefectul Sorin Hornea. Deci, Oprea si Hornea, inclusiv PD-L, nu recunosc ceea ce a facut Raluca Dan pina la schimbarea macazului puterii. Insa, in calitate de prefect, Raluca Dan a trimis in ultima sa zi aceste liste la validare. Aviz care a sosit ieri la Tribunalul Vrancea. "In cursul zilei de astazi ni s-a comunicat de catre AEP, pentru luare la cunostinta, avizarea acestor liste continind persoanele ce vor fi desemnate ca presedinti si loctiitori ai sectiilor de votare", a declarat si judecatorul Adrian Toni Neacsu, presedintele Tribunalului Vrancea.


"Big Brother" la stampila navetistilor pentru Cotroceni


Desi nu s-au hotarit asupra oamenilor care vor superviza procesul electoral de pe 22 noiembrie, Prefectura Vrancea a anuntat ca are in intentie plasarea de camere de filmat in sectiile speciale, 73 la numar, din judetul Vrancea. Pina acum nu s-a facut un calcul al cheltuielilor pentru "big brother-ul" din sectiile de votare. "Vor fi in fiecare sectie de votare un dispozitiv de inregistrare format din camera web, un calculator si un hard-disk extern. Am mers pe aceasta propunere, la acest moment nu s-a materializat nimic. Am cerut ISJ sa ne puna la dispozitie doua calculatoare pentru a avea si o rezerva in momentul in care sint probleme si trebuie achizitionate doar camerele web si hard disk-urile externe, care vor fi refolosite si la urmatoarele alegeri", a precizat subprefectul Hornea. Cit despre participarea sau nu a judecatorilor in Biroul Electoral Judetean, presedintele Tribunalului, Adrian Toni Neacsu, spune ca cei trei oameni ar lasa in urma 10 spete pe care ar trebui sa le judece. Acesta completeaza ca decizia participarii judecatorilor vrinceni la procesul de vot va fi dictata de Consiliul Superior al Magistraturii. "Din pacate, lucrurile nu au evoluat foarte mult fata de situatia de acum citeva zile. In urma corespondentei pe care o avem si cu Biroul Electoral Central, dar si cu Consiliul Superior al Magistraturii, ar urma ca probabil la jumatatea saptaminii viitoare, acesta din urma sa ia in discutie solicitarea transmisa de noi. Cit priveste o noua tragere la sorti, noi am comunicat ca aceasta a avut loc potrivit legii, ca urmare a acesteia s-a constatat ca toti judecatorii in exercitiu ai Tribunalului refuza detasarea la o alta structura administrativa decit o instanta de judecata. Ca atare, am suspendat procedura si am sesizat CSM. Pina cind CSM nu se va pronunta, practic nu putem merge inainte pentru a hotari", a fost de parere si Adrian Toni Neacsu, presedintele Tribunalului. (Iulia CRETU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.