Politică

Lovitura liberalilor de la virful BNR a primit girul Parlamentului

Ziarul de Vrancea
9 oct 2009 944 vizualizări
Conducerea BNR a fost validata de Parlament cu 251 de voturi pentru si 42 impotriva u in functia de viceguvernator a fost impus Bogdan Olteanu u acesta are doar studii de drept si un master la Institutul Bancar Roman&City University Seatle

Plenul celor doua Camere ale Parlamentului a validat ieri, cu 251de voturi pentru si 42 de voturi impotriva, conducerea Bancii Nationale a Romaniei pe un mandat de 5 ani, avindu-l in functia de presedinte al BNR si guvernator pe Mugur Isarescu. Surpriza de proportii o reprezinta intrarea lui Bogdan Olteanu, membru al PNL, pe pozitia de viceguvernator. Practic, printr-un troc politic intre PNL si PSD, fostul presedinte al Camerei Deputatilor a reusit sa ii devanseze pe profesorul Daniel Dainu, si pe Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR. Fostul presedinte al BRD, analistul financiar Bogdan Baltazar, a criticat numirea lui Olteanu in termeni duri. "Olteanu trebuie neutralizat in BNR si trimis dupa tigari. E de risul lumii ca a luat locul lui Lucian Croitoru, un om cu o vasta experienta si un profesionalism extraordinar", a spus Baltazar, citat de Evenimentul Zilei. Potrivit CV oficial, Olteanu este licentiat in drept si este absolventul unui master organizat de Institutul Bancar Roman&City University Seatle. Ceilalti membri ai Consiliului de Administratie al BNR sint: Florin Georgescu, prim viceguvernator, Cristian Popa viceguvernator, iar Nicolae Danila, Marin Dinu, Napoleon Pop, Virgiliu Stoenescu, Agnes Nagy membri simpli. Cu ocazia votului guvernatorul BNR, aflat in functie din 1990, a spus ca noul consiliu de administratie al Bancii Centrale beneficiaza de atuul ca majoritatea acestuia asigura continuitatea, insa are o sarcina mai grea pentru ca demareaza intr-o perioada dificila. "Noul consiliu de administratie care isi incepe activitatea in perioada urmatoare are o sarcina mai grea pentru ca demareaza intr-o perioada dificila, de criza, dar isi va face datoria. Lista beneficiaza de un atu al majoritatii care asigura continuitatea, iar aceasta majoritate impreuna cu noii veniti va trebui sa asigure stabilitatea financiara, cea a preturilor, sanatatea monedei si a creditului si circulatia monetara", a spus Isarescu. Acesta a mai precizat ca principalul obiectiv strategic pentru noul Consiliu de Administratie al BNR este adoptarea euro "la orizontul lui 2014-2015". "E parca un facut ca acest obiectiv, stabilit in 2007 (adoptarea euro n.r.), sa se suprapuna pe un nou mandat. Principalul obiectiv strategic este realizabil, ambitios dar realizabil", a afirmat Isarescu. El a adaugat ca incadrarea in calendarul asumat pentru intrarea in zona euro va fi, probabil, si un "catalizator" care sa dea coerenta politicilor economice.


Banii lui Olteanu de la banci


In urma cu trei ani Bogdan Olteanu a facut parte din comisiile de privatizare ale BCR si ale CEC, de unde a incasat 112.610 lei de la prima si 27.000 de lei de la a doua. Potrivit hotnews.ro, Olteanu a fost nevoit sa se retraga de din comisia de privatizare a CEC, la jumatatea lui 2006, ca urmare a acuzatiilor care i-au fost aduse de catre colegul sau Crin Antonescu. Acesta i-a reprosat ca ce afla intr-o grava incompatibilitate, cel putin din punct de vedere moral, ceea ce l-a facut pe Olteanu sa se retraga. In schimb, nu a renuntat si la rolul din comisia de privatizare a BCR.


(


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.