Politică

Oprea promite sa caute pe sub fustele Ralucai

Mihaela Beșleagă
3 oct 2009 2240 vizualizări
Ion Oprea a depus ieri juramintul de investire in functia de prefect, in prezenta parlamentarilor PD-L si a sefilor portocalii de deconcentrate u senatorul si ministrul Sorina Placinta a oficiat ceremonia de numire a noului prefect, care va avea misiunea de a instaura o noua putere la nivel local, dar care se va ocupa si de organizarea alegerilor u Ion Oprea a anuntat deja un val de controale la institutii dar si la Politia condusa de comisarul sef Sandel Doaga, un apropiat al PSD u si actele fostului prefect Raluca Dan vor intra sub lupa, precum si activitatea functionarilor din Prefectura u sefii deconcentratelor PSD sint invitati sa faca politica Guvernului Boc, iar daca nu tin pasul, cea mai buna solutie este demisia, este de parere ministrul Placinta u Oprea a mai detinut cea mai inalta functie din Prefectura in perioada ianuarie 2005 - septembrie 2007

Vrancea are oficial, incepind de ieri, un nou prefect, PD-L, care va avea misiunea de a instaura si o noua putere la nivel local, ca urmare a preluarii friielor tarii de un Guvern unicolor. Ion Oprea si-a preluat atributiile de reprezentant al Guvernului in teritoriu si si-a depus juramintul in prezenta Sorinei Placinta, ministrul Tineretului si Sportului si, mai nou, al Relatiei cu Parlamentul, care a venit special la Focsani pentru a face "oficiile" de numire. Raluca Dan, care a demisionat joi seara, se intoarce in fotoliul de secretar al judetului, insa de la Bucuresti PSD anunta ca prefectii demisi ar putea contesta decizia premierului Emil Boc. Noul prefect, aflat la al doilea mandat in fruntea Institutiei Prefectului, a declarat ca isi propune sa demareze controale la institutiile deconcentrate din judet, primul pe lista fiind Inspectoratul de Politie, condus de comisarul sef Sandel Doaga, cunoscut drept un apropiat al PSD. Si actele emise de fostul prefect Raluca Dan vor intra sub lupa noii echipe "portocalii" de la Prefectura, dar nici functionarii nu vor scapa de verificari. Una dintre prioritatile prefectului Ion Oprea si a subprefectului Sorin Hornea este organizarea alegerilor prezidentiale.

Sala 11 a Prefecturii, unde s-a desfasurat ceremonia de investire a noului prefect, a fost plina de sefi PD-L de institutii deconcentrate, care au venit sa savureze gustul puterii. In schimb, de la ceremonialul de predare-primire al mandatului au lipsit atit fostul prefect Raluca Dan, cit si directorii de institutii social-democrati, prezenti, in mare majoritate, la congresul extraordinar PSD organizat la Bucuresti. Ministrul Sorina Placinta a dat citire hotaririi de incetare a exercitarii temporare a functiei publice de prefect a Ralucai Dan, semnata de Emil Boc si contrasemnata de ministrul interimar al MAI, Vasile Blaga, pe 1 octombrie. Apoi, a citit hotarirea privind aplicarea mobilitatii pentru Ion Oprea din functia de subprefect, in cea de prefect al judetului. Placinta a tinut sa-i multumeasca Ralucai Dan, in lipsa, "pentru toata sirguinta de pina acum", dar a avut si citeva sfaturi pentru noul prefect. "Ca reprezentant al Guvernului vreau sa-l sfatuiesc pe viitorul prefect sa se gindeasca la tot ce a facut dna prefect Raluca Dan, pentru ca are foarte multe de invatat. Noi, ca si Guvern, am luat friiele acestei tari. In loc sa punem orgoliile pe primul loc, ne-am gindit la siguranta si stabilitatea oamenilor, am considerat ca cel mai bine schimbarile sa se faca cit mai repede. S-a optat pentru oameni care nu sint scoliti politic, care au lucrat cu prefectul si avem o continuitate", a spus ministrul, care l-a felicitat si pe subprefectul Sorin Hornea, "un om dedicat guvernarii". Sorina Placinta a oferit, in mod simbolic, lui Ion Oprea si lui Sorin Hornea si in lipsa, Ralucai Dan, trei cosuri cu flori, colorate diferit: rosu cu galben pentru ex-prefectul sustinut de PSD, "pentru ca rosu cu galben se ajunge tot la portocaliu", galben cu alb pentru Hornea "cu mare mindrie ca vine din aripa PNL-ului la PD-L" si alb cu portocaliu "fara comentarii" pentru Oprea. Ministrul a facut diligente ca buchetul sa ajunga acasa la Raluca Dan, insa nu prea s-au gasit amatori care sa faca serviciul de curierat, iar in final buchetul a ajuns pe masa jandarmului de la intrare, urmind ca "cineva" sa-l livreze destinatarei.


La prefect nou, prioritati vechi si noi


Ion Oprea a depus ieri juramintul de investire in functia de prefect pentru a doua oara. Acesta a mai detinut cea mai inalta functie din Prefectura in perioada ianuarie 2005 - septembrie 2007, cind a fost mobilizat pe functia de subprefect, pe care a conservat-o atit in timpul mandatului prefectului Mircea Dragos, sustinut de PNL, cit si in cele opt luni de "matriarhat" ale Ralucai Dan, numita la 24 ianuarie 2009. "Astazi sint deosebit de onorat sa fiu investit din nou in aceasta functie foarte importanta si plina de responsabilitati. Voi ramine in continuare acelasi om corect, obiectiv, cu respect fata de cetatean. In perioada imediat urmatoare am sa caut ca in aceasta perioada dificila pentru Romania cetateanul sa sufere cit mai putin. Singur n-am sa pot face acest lucru, e nevoie ca linga mine sa vina si colegul meu (Sorin Hornea- n.r), si am simtit din plin acest lucru, e nevoie de o echipa la Institutia Prefectului, dar si multa colaborare cu institutiile deconcentrate. Noi facem politica Guvernului in teritoriu, punem in aplicare programul Guvernului, trebuie sa fim transparenti fata de cetatean. Este un nou inceput, cred ca pot sa dau mai mult pentru Vrancea, e timpul sa se faca lumina in anumite sectoare, ca Vrancea sa revina acolo unde ii este locul", a fost discursul proaspatului prefect Ion Oprea, primit cu aplauze din partea audientei, din care au facut parte si deputatii PD-L Alin Trasculescu si Razvan Mustea, precum si fostul senator Jan Vraciu, care s-a pupat cu toata lumea. Oprea a declarat ca are ca prioritati pregatirile pentru alegeri, finalizarea aplicarii legilor proprietatii, demararea unor proiecte de hotariri de Guvern pentru localitati, tratarea cit mai corecta a mediului de afaceri. Acesta s-a remarcat ieri prin aceeasi calmitate pe care a dovedit-o si in mandatul trecut, insa parea hotarit sa-si faca treaba pentru care partidul i-a acordat increderea inca o data. Chestionata de reporteri, ministrul Placinta a declarat ca Biroul Permanent Judetean de la PD-L nu a mai avut timpul necesar sa se intruneasca pentru a-l vota pe Oprea. "A fost un pic asemanatoare cu numirea mea la primul minister", a spus Placinta, adaugind ca s-au luat telefonic confirmarile pentru aceasta numire din partea celor din conducere, care trebuiau sa valideze propunerea. Prefectura Vrancea ar putea ramine cu un singur subprefect, functie ocupata in acest moment de Sorin Hornea, la rindul sau sustinut de PD-L, ministrul Placinta exprimindu-si ieri increderea ca cei doi se vor descurca la friiele Prefecturii. Mai multi pretendenti au rivnit la functia de prefect, decisiva fiind insa experienta lui Ion Oprea, fapt ce l-a calificat ca fiind varianta cea mai buna pentru ocuparea acestui fotoliu.


Seful Politiei si actele fostului prefect Raluca Dan, la control!


Ca orice nou inceput de mandat care se respecta, si cel al prefectului Ion Oprea se va lasa cu controale privind activitatea "fostului", dar si a institutiilor deconcentrate, modalitate utilizata de altfel si de Raluca Dan in momentul in care si-a preluat functia. Astfel, incepind de saptamina viitoare, vor fi verificate actele emise de fostul prefect, printre care si avizele de nelegalitate date unor hotariri ale Consiliului Local Focsani. In verificari vor intra si functionarii din Prefectura. "Fiecare va avea parte de o evaluare corecta. Sint functionari competenti, dar si unii care mai asteapta unele impulsuri, sint aplecati catre chestiuni care nu tin neaparat de serviciu", a declarat Oprea. Schimbari se previzioneaza si la sefia Politiei, condusa in acest moment de comisarul sef Sandel Doaga, cunoscut drept un apropiat al PSD, prezent insa ieri la ceremonia de investire a prefectului. IJP va face, la rindul sau, obiectul unor controale. "Sintem intr-o etapa in care se fac evaluari. Dl Doaga a fost pina in 2005 inspector sef, din 2005 pina in 2008 nu a mai avut o functie in structura de comanda. O sa vedem ce a insemnat activitatea in strada, pe marea infractionalitate, pe segmentul de siguranta rutiera, sint foarte multe domenii care trebuie analizate in regim de urgenta", a completat Ion Oprea. Incepind de saptamina viitoare vor incepe si pregatirile pentru organizarea alegerilor prezidentiale in Vrancea, dar vor fi evaluati si directorii de servicii publice deconcentrate. (Mihaela BESLEAGA)


"Nu urmarim epurari politice ca pe vremea Anei Pauker"


Schimbarile care au avut loc la nivelul central al administratiei vor ajunge si la institutiile din teritoriu, unde sint de asteptat demisii ale directorilor "rosii". Sefii deconcentratelor PSD sint invitati sa faca politica Guvernului Boc, iar daca nu tin pasul, cea mai buna solutie este demisia, este de parere ministrul Sorina Placinta. "Ati vazut pisica sa plece de la abator la fabrica de caramizi? Noi urmarim un act de guvernare, nu epurari politice, nu mai sintem pe vremea Anei Pauker. Implicarea prefectului trebuie sa fie corecta, conform actului de guvernare, iar sefii de deconcentrate care nu pot sa tina pasul si care considera ca pentru ei e mai bine sa demisioneze, sint bineveniti, decit sa ne incurce, sau noi sa-si incurcam pe ei, mai bine sa aiba aceasta atitudine, care este corecta", a spus Placinta. Aceasta a adaugat faptul ca acolo unde directorii nu isi fac treaba vor fi schimbati. Placinta a folosit o alta figura de stil, "Lac sa fie ca broastele se aduna", raspunzind la intrebarea daca exista o rezerva de oameni ai PD-L care sa ocupe functiile lasate libere de directorii PSD, in eventualitatea unor demisii. Lipsa sefilor de institutii PSD de la ceremonia de investire de ieri a fost catalogata de senatorul PD-L drept o preocupare pentru imagine. "Inca o data se dovedeste ca mai important pentru PSD este imaginea partidului, desi acum cred ca au nevoie mai mult de intarirea imaginii candidatului, nu a partidului. Lasa treburile tarii, lucrurile care sint importante pentru cetatean in folosul unei doctrine care oricum nu mai corespunde secolului XXI", a comentat Sorina Placinta. Si saptamina viitoare se asteapta surprize, printre care demisii, rotatii la conducere sau inlocuiri din functie in institutiile din judet si chiar promovarea unor oameni ai PD-L in functii de secretari de stat. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 13

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 17 ore, 11 minute, 13 secunde
Fratilor ok, ne bucuram, ne dam flori, ati scapat de comunisti dar totusi v-ati luat in spate imensa responsabilitate de a guverna singuri o tara aflata in criza. O zi de bucurie e mai mult decat citeste integral
, acum 739371 zile, 17 ore, 11 minute, 13 secunde
Ca de obicei db e nemultumkit:)) dar si cu idei geniale si oportune.Bravo!
, acum 739371 zile, 17 ore, 11 minute, 13 secunde
D/le Oprea, pune/te repede pe treaba pentru ca roata care invartinde/se te/a adus la putere se invarte in continuare si nu as vrea sa spui ca nu ai avut timp sa repari ceea ce inca de acum de la citeste integral
, acum 739371 zile, 17 ore, 11 minute, 13 secunde
Ar fi bine daca ar fi verificate si validarile din Comisia Judeteana de Aplicare a Legii 247!In perioada in care fusta d-nei Prefect a acoperit si aceasta comisie s-au "fabricat" validari ilegale,mai citeste integral
, acum 739371 zile, 17 ore, 11 minute, 13 secunde
speram sa dispara PSD-ul!!
, acum 739371 zile, 17 ore, 11 minute, 13 secunde
Numirea lui Ion Oprea i-a luat prin surprindere pe multi dintre apropiatii lui Alin si ai lui Nicu Tanase.Victoria si meritul sunt ale Sorinei Placinta care isi contureaza din ce in ce mai clar citeste integral
, acum 739371 zile, 17 ore, 11 minute, 13 secunde
bun domnu' Oprea.
, acum 739371 zile, 17 ore, 11 minute, 13 secunde
D-l Oprea este un om intelept asa ca e bine venit
, acum 739371 zile, 17 ore, 11 minute, 13 secunde
Haideti sa nu exageram cu laudele la adresa d-lui Oprea, ar insemna sa ne batem joc de noi, mediocritatea e la ea acasa, dar atata timp cat in Romania politica este cea mai profitabila afacere, nu-ti citeste integral
, acum 739371 zile, 17 ore, 11 minute, 13 secunde
la buna revenire, domnule prefect Oprea! Poate ca veti verifica cu temeinicie modul afacerist in care se retrocedeaza padurile la Soveja de catre secretara consiliului local Balan G, ducandu/l citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.