Politică

Prefectul Botirlau Oprea revine la sefia Prefecturii

Iulia Crețu
2 oct 2009 2934 vizualizări
Ruperea coalitiei a determinat un val de schimbari atit la centru, dar si la nivelul administratiei judetene u aseara prefectul Raluca Dan si-a strins lucrurile dupa numai 8 luni de mandat u Ion Oprea, agreat de PD-L si prefect intre 2004 - 2007, revine in cel mai mare birou din Prefectura si va coordona alegerile u la Bucuresti, Oprisan nu mai are secretari de stat, Vrabie, Matache si Duta plecind odata cu ministrii PSD solidari cu Dan Nica u ministrul Tineretului Sorina Placinta se va ocupa si de Ministerul Relatiei cu Parlamentul u de la partide, reactii diferite u PNL critica debandada guvernamentala si cere tehnocrati la Palatul Victoria u de la PD-L, Alin Trasculescu cere demisia sefului Politiei, Sandel Doaga, pe care-l acuza de dragoste pesedista u Oprisan da vina pe Basescu

PD-L a ajuns ieri, dupa lungi lupte, 100% la putere la Palatul Victoria. Dupa demisia ministrului de Interne, Dan Nica, aprobata de presedintele Traian Basescu, grupul ministrilor PSD si-au depus si ei demisiile lasind guvernarea pe miinile democrat-liberalilor. Premierul Emil Boc a anuntat ca, si in lipsa PSD, "guvernarea merge mai departe" si a dat asigurari ca PD-L este in masura sa conduca tara. "Tinem lucrurile sub control, nu vor exista derapaje", a asigurat Boc. Demisiile fostilor parteneri determina ca ministrii democrat-liberali sa se ocupe de cite doua portofolii. Ministrul vrincean al Tineretului si Sportului, Sorina Placinta, preia si Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul, in locul lui Victor Ponta. Scaunul vicepremierului si ministrului de Interne Dan Nica, si el originar din Vrancea, va fi preluat de Vasile Blaga, care a fost la MAI si la inceputul guvernarii Tariceanu, acesta ocupindu-se si de Ministerul Dezvoltarii. Odata cu plecarea de la Guvern a ministrilor PSD, de la "ciolan" pleaca in corpore si toti secretarii si subsecretarii de stat social democrati. Astfel, Marian Oprisan ramine fara oameni importanti in functii de interes. Se intorc in Vrancea, dupa opt luni de "glorie" secretarul de stat de la Interne, Catalin Vrabie, secretarul de stat la Ministerul Dezvoltarii, Iulian Matache, si subsecretarul de la Paduri, din Ministerul Agriculturii, Gica Duta. De asemenea, se asteapta si ca directorul PSD de la Apele Romane, Vasile Pintilie, sa ramina numai cu functia de la Consiliul Local Focsani. Vilva si schimbari politice s-au produs ieri nu numai la virf, la Bucuresti, dar si in "Everestul" administratiei judetene. Astfel, aseara, prefectul sustinut de PSD, Raluca Dan, si-a strins lucrurile din birou dupa ce a semnat o demisie, locul sau fiind luat de fostul prefect de la inceputul mandatului Aliantei DA, Ion Oprea. Schimbarea prefectilor apolitici numiti de PSD a fost principalul punct de bifat in agenda guvernarii portocalii, mai ales ca posturile sint de interes la organizarea si supervizarea alegerilor prezidentiale din 22 noiembrie. In zilele urmatoare este de asteptat o efervescenta debordanta prin deconcentratele din intreaga tara, si mai ales in Vrancea. Alin Trasculescu a anuntat deja lista indezirabililor. De la partide, daca pentru PNL ieri a fost o zi oarecum fericita, la PSD mai-mai ca s-a asternut doliul. Guvernarea lor a durat 8 luni, nici cit o sarcina dusa pina la termen.


Liberalul Sapunaru vrea un Guvern de tehnocrati


Vestea ruperii coalitiei PSD - PD-L,"in sfirsit", s-a vazut diferit de la cele trei mari partide de pe scena politicii mioritice. Opozitia, PNL, desi a vorbit despre o incapacitate a actualului Guvern Boc format numai din oamenii PD-L de a scoate Romania la liman, avea un roz in obraz, poate cu gindul ca dupa prezidentiale, "in nici un caz nu vom mai vedea alianta PD-L - PSD", iar PNL ar putea intra in cartile conducerii tarii. "S-a consumat un nou episod incadrat in spectacolul jalnic pe care-l vedem de un an de zile in circul guvernarii. In opinia PNL, PSD - PD s-au facut ca guverneaza in aceasta perioada, ca de fapt, tot acest an n-a fost decit o pinda permanenta si o grija ce sa mai facem sa nu reducem nimic, sa stam tot asa la limita si cum sa facem sa incercam sa cistigam alegerile prezidentiale. Dupa noi, potopul!", a fost de parere deputatul Nini Sapunaru. In perspectiva derularii alegerilor prezidentiale, liberalul pune semnul egal intre practicile PSD si cele ale PD-L in strategia stringerii voturilor. "Nu vedem alta solutie decit Guvern de tehnocrati. Este nevoie de un guvern puternic care sa fie numit pe intelegerea intregului spectru parlamentar pentru aceasta perioada pina la sfirsitul anului, care sa se preocupe sa faca bugetul", a completat Sapunaru. Cit despre alegeri, "au invatat foarte bine, daca nu stiau domnii de la PD ce trebuie sa faca un prefect care a schimbat toti presedintii de sectii de votare si a pus membri PSD. Parca o sa-i vad (n.r. pe cei din PSD) cum or sa plinga peste doua saptamini cind PD isi va pune membri marcanti presedinti si vicepresedinti. Si vor fi excursii, autocare care merg de colo colo. Toti directorii de la ARR sint membri PD si vor face totul posibil pentru a-i aduce la vot", a mai remarcat seful PNL Vrancea.


Trasculescu ii arata usa lui Doaga


De la PD-L, seful interimar Alin Trasculescu vrea sa-i schimbe pe cei asupra carora au planat suspiciuni de sentimente de "dragoste" pentru PSD la alegerile europarlamentare. Intre cei indezirabili, prefectul Raluca Dan, schimbata ieri seara cu fostul subprefect Ion Oprea, dar si seful Politiei Vrancea, Sandel Doaga. "Seful Politiei si prefectul Raluca Dan s-au implicat in turism electoral si au inclinat balanta in favoarea PSD. In opinia mea, alegerile pentru PE sub prefectul Raluca Dan si seful Politiei Sandel Doaga au fost antrenamentul reusit pentru prezidentiale pentru PSD, care probabil ar fi inregistrat o reusita mult mai performanta la prezidentiale daca nu se faceau schimbari. Au avut o atitudine partinitoare, vicepresedintele CJ a fost filmat si nu i s-a intimplat nimic! Noul prefect va analiza activitatea directorilor din deconcentrate si unde se impune, se vor face schimbari. Dar cred ca cei numiti de PSD ar trebui sa plece din toate esaloanele", a fost mesajul la adresa PSD al liderului PD-L, deputatul Alin Trasculescu. Cit despre desemnarea fostului prefect din 2004 - 2007, Ion Oprea, pentru a lua locul Ralucai Dan, Trasculescu a precizat ca a fost decizia Biroului Permanent Judetean si balanta a inclinat in favoarea lui Oprea si nu a celuilalt "sub", Sorin Hornea, pentru experienta primului din precedentul mandat. Cu toate acestea, din functia de prefect a lui Oprea, acesta nu a organizat nici un fel de alegeri in Vrancea, avind de gestionat criza inundatiilor. "Am avut acesta functie aproape trei ani de zile. Consider ca experienta in administratie exista. Voi cauta sa fiu o persoana care vorbeste mai putin dar face mai mult", ne-a declarat Ion Oprea, dupa ce "Ziarul de Vrancea" l-a anuntat ca este din nou prefect. Raluca Dan ne-a declarat ca prefera sa plece de buna voie, asumindu-si numirea politica. "Mi-am asumat de la inceput faptul ca am fost propusa de un partid pentru aceasta functie, iar daca partidul care m-a propus a iesit de la guvernare, sint dispusa sa fac acest pas, decit sa fiu demisa din motive puerile. Nu am terminat facultatea de prefecti. Sefii de institutii deconcentrate beneficiaza de contract de management si indiferent de numele ministrului, ei trebuie sa isi duca la indeplinire contractul", ne-a spus Raluca Dan in timp ce-si stringea din lucruri. Aseara, o parte din directorii PSD au fost vazuti la Consiliul Judetean, unde au avut o sedinta "de taina", speriati probabil de schimbarile de pe planul politic si incercind sa gaseasca un sprijin la "presedintele Vrancei". (Iulia CRETU)



Ca de la "presedinte la presedinte": Oprisan spune ca se va pupa in continuare cu Basescu


  • liderul PSD-ului local sustine ca vina ruperii coalitiei apartine sefului statului


  • Liderul PSD Vrancea a declarat ieri ca a anticipat demisiile ministrilor instalati de PSD in Guvern, intrucit cele doua partide semnatare ale "Parteneriatului pentru Romania" nu au mai avut capacitatea sa negocieze "pentru binele tarii", din cauza ca democrat-liberalii au dorit sa puna mina cu orice pret pe Ministerul de Interne pentru a controla alegerile prezidentiale. Baronul Marian Oprisan, care sustine ca a avut unul dintre cele mai importante roluri din partid pentru ca PSD si PD-L sa bata palma, crede ca cel responsabil de ruperea coalitiei este presedintele Traian Basescu, "care a facut cea mai mare greseala de cind a devenit presedinte, aruncind tara intr-o criza economica si politica fara precedent". Liderul PSD-ului local, care si-a numit trei secretari de stat in Guvern "" Catalin Vrabie la Interne, Iulian Matache la Dezvoltare si Gica Duta la Agricultura - spune ca acestia si-au depus demisiile ieri, urmind ca partidul sa decida ce se va intimpla cu directorii numiti poltic in institutiile deconcentrate. "N-am mai vazut o asa unanimimate in partid de pe vremea lui Adrian Nastase, s-a votat cit se poate de categoric ca ministrii si secretarii de stat sa demisioneze. Cit priveste sefii serviciilor deconcentrate, probabil ca vor pleca doar membrii de partid, numiti cu sustinere politica", spune Oprisan. Liderul PSD si-a reiterat marele sau of de baron local si anume faptul ca firmele de constructii au intrat in incapacitate de plata pentru ca Guvernul nu a facut ce a propus el si anume "transformarea tarii intr-un santier de constructii. "Am muncit trei luni si jumatate de la 8 la 4 dimineata ca sa realizam Parteneriatul pentru Romania, pe care l-am semnat pentru oameni, nu pentru Basescu, Geoana, Boc sau Oprisan, ci pentru a instala in functie un Guvern eficient, profesionist, care sa rezolve problemele romanilor. Lipsa de seriozitate, refuzul PD-L si al lui Emil Boc de a proteja categoriile sociale defavorizate, de a investi toti banii acestei tari ca Romania sa devina un santier de constructii, astfel incit sumele sa se intoarca la bugetul de stat, au condus la erorile repetate la ministrilor Pogea si Videanu si a capilor PD-L care au adus tara in pragul dezastrului. Guvernul Boc pierde lunar 700 de milioane de euro, iar de luna viitoare va pierde un miliard de euro, bani care ar fi trebuit investiti in infrastructura. Numai Vrancea are un deficit de 2.500 de miliarde de lei vechi pe infrastructura distrusa la inundatii. Mereu am vorbit cu Boc si m-a amimat de pe o zi pe alta. Tot ceea ce a promis s-a dovedit o imensa minciuna. Constructorii sint in faliment pentru ca nu si-au primit banii", a declarat Oprisan, care s-a numarat printre cei care au militat pentru coabitarea politica a celor doua partide, cu conditia ca bugetul judetului pe care-l controleaza sa fie alimentat cu bani pentru investitii publice dirijate prin pixul sau de presedinte al Consiliului Judetean. Intrebat cum se face ca il critica pe Basescu in conditiile in care mereu s-au pupat in Piata Unirii, ba chiar e suspectat ca ii face jocurile pe sub mina, baronul ne-a declarat ca se va pupa in continuare "pentru ca sint respectuos fata de institutia prezideniala", asa "ca de la presedintele Vrancei la presedintele tarii". "Cind nu va mai fi presedinte ii voi da buna ziua ca unui simplu catatean. Ca om politic spun insa ca Basescu a dat dovada de un interes ingust, politicianist si a demonstrat ca e doar presedintele PD-L si nu se gindeste la tara ci la un nou mandat la Cotroceni", a tinut sa adauge Oprisan. (S. V.)



    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 11

    Adaugă comentariu
    , acum 739371 zile, 14 ore, 21 minute, 48 secunde
    Asta e guvernul BASESCU 4, nu a fost in stare PD-L sa guverneze nici cu PNL nici cu PSD si sunt sigur ca nici acum singur, au pus mana pe toata PUTEREA sa fure la alegeri, vai de mama noastra, deja citeste integral
    , acum 739371 zile, 14 ore, 21 minute, 48 secunde
    eiiiii a zburat vrabiuta CATALIN!AR TREBUI SA STIE CA ROATA SE INTOARCE,CACI ASA E ROATA.FAC REFERIRI LA CARACTERUL LUI UNFECT
    , acum 739371 zile, 14 ore, 21 minute, 48 secunde
    A plecat PSD/ul de la guvernarea aceasta proasta...Vai ce jale.... La urma urmei n-au facut nimic....Ce/a facut alde Nica... Dan si Ciprian...? Mai nimica. .. trebuia sa stie ca nu/s buni de asa citeste integral
    , acum 739371 zile, 14 ore, 21 minute, 48 secunde
    Unde ai facut BPJ Domnule Trasculescu ...? In BAMBU la Bucuresti ? Ai invatat ceva de la Mentorul Oprisan sa minti, sa conduci de unu singur, sa bagi intriga intre colegi ... Bine ca macar nu te mai citeste integral
    , acum 739371 zile, 14 ore, 21 minute, 48 secunde
    lasati psd-istilor!!sa vedem acum cine mai cara cu microbuze cu OPRISAN, toata baba la votare..rusine psd...ne-ati mancat atatia ani si tot ati mai linge!!!!mancailor!!!jos cu voi!!!!si nati meir sa citeste integral
    , acum 739371 zile, 14 ore, 21 minute, 48 secunde
    Vai ce tristete pentru acest hot de buzunare ,nu mai poate el de mila constructorilor adica minunatii oameni de afaceri ,am scris aceste rinduri in speranta ca aceasta scursura umana acest avorton va citeste integral
    , acum 739371 zile, 14 ore, 21 minute, 48 secunde
    Pan la urma o mierlim Insa, doamne, cum traim! Parca-ti vine sa-ti tragi palme De atatea clipe calme Care vin si pleaca-n tromba. Unu' a mai dat o bomba... Alta lume, alta era pentru prostii citeste integral
    , acum 739371 zile, 14 ore, 21 minute, 48 secunde
    f bine ca au fost demisi , de fapt intregul Guvern trebuia sa plece de buna voie, in timp ce noi suferim TOTI SE IMBOGATESC NU AU GRIJA NOASTRA CI A LOR PE NOI NE-AU AMAGIT CU VORBE GOALE CRIZA E citeste integral
    , acum 739371 zile, 14 ore, 21 minute, 48 secunde
    Vreti sa stiti unde este Podul Hagiului?, intrebatil pe BASE, vreti sa stiti cine a jegmanit si ruinat APACA de la Barlad tot BASE stie, dar va spun si eu: un var al sau de profesie tenhician citeste integral
    , acum 739371 zile, 14 ore, 21 minute, 48 secunde
    imi permit sa constat ca pdl a ajuns SINGURUL partid de dreapta, pentru ca e SINGURUL partid care vrea sa faca politica de tip liberal. E ceea ce am asteptat de la pnl cat au stat singuri la guvernare citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.