Politică

Deputatii trag de butucul de vie, fiecare in directia partidului sau

Iulia Crețu
21 sep 2009 1080 vizualizări
Deputatii de Vrancea, indiferent de formatiunea din care fac parte, se bat cu pumnul in piept ca-i doare de podgoreni u PNL si PD-L cer intilniri la comun pentru proiecte normative, dar nici un lider nu l-a anuntat pe celalalt de intentii u deputatul PSD Ciprian Nica acuza ca politica vinului este sabotata de importatorii care aduc vin iberic la pret de dumping si il vind ca made in Romania u seful PD-L promite o sedinta a Comisiei de Agricultura a Camerei Deputatilor la Focsani u partidele sint de acord cu infiintarea Camerelor Agricole ca liant intre producatori si autoritati

Problema viticultorilor tinde sa revina pe tapet in fiecare toamna, in timpul campaniei de recoltare a strugurilor de pe butuc si sa fie asezata in raftul cu dosare imediat ce mustul se linisteste prin butoaiele taranilor din Vrancea. Protestul podgorenilor de vineri de la Focsani i-a determinat pe deputatii de Vrancea, din toate cele trei partide, sa strige ca taranului i-a ajuns cutitul la os, dar si ca fiecare incearca sa rezolve problema. Dar nu pentru acest an, ci probabil pentru urmatoarea recolta de boabe, de anul viitor. Asa se face ca, fiecare din sediul sau de partid a anuntat ca s-a asezat la masa discutiilor cu proprietarii de vie si ca lucreaza la un proiect de act normativ.


Deputatul PNL Nini Sapunaru, care s-a alaturat mitingului Propact, a precizat ca are gata 7 prevederi generale pentru problema Vrancei, butucii de vie. Acesta a anuntat ca vrea o coalizare a reprezentantilor politici judeteni din Parlament pentru o mai mare greutate la lege. L-a acuzat pe Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean, ca nu se manifesta in nici un fel la durerea podgorenilor care isi vind kg de struguri de vin cu 30 de bani. "Este foarte clar ca solutiile care se impun sint: renuntarea la infiintarea de antrepozite pentru micii proprietari; reluarea procedurii de transport a vinului cu autorizatie de la primarie; aprobarea anuala a unui pret de interventie, care sa asigure acoperirea cheltuielilor si impozitarea suplimentara a celor care nu respecta; simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene pentru proprietarii de pamint care accepta sa se asocieze in vederea construirii de combinate de vinificatie si acordarea de sume suplimentare de la buget pentru cofinantare; inasprirea prevederilor legale pentru falsificatorii de vin; eliminarea comercializarii tuturor bauturilor din struguri care nu corespund normelor de calitate a vinului, iar Ministerul Agriculturii si Ministerul Economiei si comertului sa sprijine livrarea produselor agricole pe pietele internationale si infiintarea unei prime de export", este de parere Sapunaru, intr-un comunicat de presa. Reactia PSD a venit din partea deputatului de Panciu, Ciprian Nica, parlamentarul care a anuntat ca face lobby pe linga Ministerul Agriculturii pe aceeasi tema, impreuna cu colegul Angel Tilvar. Nica a precizat ca protestul viticultorilor vrinceni este "intemeiat", insa a recunoscut ca "nu putem rezolva problema pretului la struguri in toamna aceasta". Liberalii si social democratii au punctat insa ca primul lucru pe care trebuie sa-l faca micii producatori viticoli este sa se asocieze, sa acceseze fonduri europene si sa se gindeasca la reconversia soiurilor. In plus, Nica a precizat ca statul roman trebuie sa reglementeze politica importurilor. "Am constatat grupuri de interese care se misuna pe linga Ministerul Agriculturii, care sint impotriva viticulturii adevarate din Romania. Sint importatori de vinuri din Spania, si aici am avut un protest inaintat atit lui Marian Oprisan, dar si primului ministru si Ministerului Agriculturii si celui de Finante. Se importa vin din Spania si se vinde la raft ca vin imbuteliat romanesc, nicidecum cu specificatie «vin imbuteliat in Spania»", a declarat si deputatul PSD, Ciprian Nica.


Democratii anunta sedinta a Comisiei de Agricultura la Focsani


De la un al treilea sediu de partid, deputatul PD-L de Marasesti, Alin Trasculescu, aceeasi tema - butucul de vie care pentru mii de tarani ai Vrancei reprezinta singurul venit. Trasculescu il acuza pe Sapunaru ca a politizat protestele Propact, dar anunta ca a purtat discutii la Bucuresti pentru organizarea unei sedinte de lucru a Comisiei de Agricultura la Focsani. La intilnire, liderul PD-L ii invita pe toti parlamentarii sa se aseze la aceeasi masa pentru sustinerea intereselor micilor producatori. Cu citeva saptamini inainte, acelasi strigat la "unire" l-a pronuntat si Nini Sapunaru. La rindul sau, ministrul Sorina Placinta critica urechile surde ale colegului sau din Guvern, ministrul de la Agricultura, Ilie Sirbu. "Cunosc foarte bine nemultumirile oamenilor. De cind am fost numita senator, am facut uz de toate pirghiile pentru a determina autoritatile sa-si faca treaba, insa am intimpinat numai refuzuri. Am solicitat, in repetate rinduri, ministrului Agriculturii sa puna capat acestor nedreptati, oferindu-i chiar solutii in acest sens, insa raspunsurile au intirziat intotdeauna sa apara", transmite printr-un comunicat de presa si ministrul Placinta. Singurul lucru cert este ca, desi solicita grupurilor parlamentare sa discute "la gramada" pe marginea aceluiasi proiect de lege, fiecare partid anunta pregatiri de legi pe "turta" sa si ca, in realitate, nici un deputat nu a discutat cu colegii/adversarii politici din Parlament.


Politicienii vor infiintarea Camerelor Agricole


O alta problema iscata in sectorul agriculturii, a fost cea legata de desfiintarea Directiilor Agricole, solicitata de Ginu Toma, liderul Propact, si de infiintarea Camerelor Agricole. Atit democrat-liberalii, dar si social democratii s-au declarat pentru mentinerea Directiilor si pentru infiintarea Camerelor Agricole la nivel de localitate, care sa reprezinte principala veriga intre autoritati si producatori. "La DADR Vrancea a avut loc o intilnire cu 67 de producatori, au fost de acord cu totii, si am fost de acord si noi, Directiile Agricole din tara, ca sa infiintam Camerele Agricole. De acolo, de la Camerele Agricole nepolitizate, sa porneasca tot ce inseamna politici guvernamentale, propuneri ale producatorilor. Sint de acord cu infiintarea Camerelor Agricole pe scheletul Oficiului Judetean de Consultare Agricola cu tot personalul, plus colegii din teritoriu. Vreo 50 de persoane constituie acest schelet. Acesti oameni vor trece toti la Camerele Agricole care vor avea finantare dubla, din taxele si impozitele culese la nivel local, cit si cele luate de la Ministerul Agriculturii. Oamenii nostri vor avea rol de informare a producatorilor", a fost de parere democrat-liberalul Costica Neata, directorul Directiei Agricole Vrancea. Reprezentantul Directiei Agricole a precizat ca ar trebui fixat un pret acceptabil pentru kg de struguri, de 1,2-1,4 lei pentru soiuri si de 0,80-1 leu pentru strugurii de vin de masa. (Iulia CRETU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 13 ore, 56 minute, 7 secunde
Un punct important pe lista protestelor a fost demisia directorului de la Directia Agricola. Acest punct vine in contextul in care au existat multiple nemultumiri in teritoriu la adresa acestui citeste integral
, acum 739392 zile, 13 ore, 56 minute, 7 secunde
OMUL PSD ULUI habar nu are ce aberatii e pus sa semneze in opinia lui priviti ce poate sa abereze \" De altfel, un asemenea centru inseamna cheltuieli suplimentare, ceea ce ar duce la un pret si mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.