Politică

Raluca Dan vrea Placinta cu zahar si faina de la UE pentru PSD

Mihaela Beșleagă
10 sep 2009 2392 vizualizări
Razbel politic intre doamne pentru 70.000 de voturi: PSD si PD-L isi declara razboi pentru 70.000 de posibile voturi de la saraci la alegerile prezidentiale u prefectul Raluca Dan o acuza pe senatorul PD-L Sorina Placinta ca ar fi folosit in scop electoral programul UE de ajutorare cu zahar si faina a persoanelor nevoiase u Dan a mai incriminat-o pe ministrul Placinta ca ar fi intrat fara drept in posesia listei beneficiarilor, care ar reprezenta informatii clasificate u prefectul a anuntat ca va face plingeri pina la Comisia Europeana u Sorina Placinta spune ca hotul striga hotii si ca e normal ca oamenii sa fie informati pentru a sti ca au dreptul la asemenea ajutoare de la primarii si pentru a demasca eventualele nereguli u 70.000 de vrinceni saraci vor beneficia de cite 4 kg de zahar si 15 kg de faina din fonduri europene, iar partidele din coalitie se bat pentru a obtine voturi in schimbul alimentelor

Ajutoarele pentru persoanele nevoiase din judet, constind in zahar si faina, venite de la Uniunea Europeana, au devenit motiv de gilceava politica, pentru ca, asa cum era de asteptat, vor fi distribuite de primarii in perioada preelectorala. Prefectul Raluca Dan a lansat ieri un atac la adresa ministrului democrat-liberal Sorina Placinta, senator in Colegiul 1 Vrancea, acuzind-o ca ar fi folosit programul european in scop electoral, intr-un demers "imoral si nelegal". Senatorul a transmis scrisori individualizate persoanelor nevoiase din mai multe comune, informindu-le ca sint indreptatite sa beneficieze de cite 4 kg de zahar si 15 kg de faina, pe care sa le ridice de la primarie. In scrisoarea prezentata de Raluca Dan, alaturi de insemnele UE si ale Guvernului este si cel al PD-L. Iata care este textul documentului: "Stimata doamna, Guvernul Romaniei, prin institutiile abilitate din teritoriu, a analizat situatia dumneavoastra sociala si a constatat ca sinteti indreptatita sa primiti un ajutor constind in produse alimentare 4 kg de zahar si 15 kg de faina, conform Hotaririi Guvernului nr. 600/2009. Acest ajutor este acordat cu sprijinul si din fondurile Uniunii Europene de catre Guvernul Romaniei intr-un gest de solidaritate cu persoanele aflate in situatii financiare deosebite. Aceste ajutoare le veti ridica de la primaria comunei dumneavostra si reprezinta un drept legal ce nu va poate fi refuzat de nicio autoritate publica locala". Semneaza, alaturi de sigla PD-L, "Cu stima, senator Colegiul uninominal 1 Vrancea, Sorina Placinta".


Prefectul se da arbitru apolitic


Prefectul a intrat ieri in posesia unui astfel de exemplar, trimis prin fax de Primaria Obrejita, unde primar este un social-democrat, Nicu Pardos. "Am intrat in posesia unei hirtii pe care se afla insemnele si stemele Guvernului Romaniei, UE, si mai ales ale PD-L. Din pacate, demersul UE care se desfasoara prin intermediul Guvernului Romaniei a fost folosit de catre un parlamentar de Vrancea pentru a da o conotatie exclusiv politica avind in vedere ca ne aflam in perioada electorala. Bunurile in posesia carora cei aproximativ 70.000 de vrinceni vor intra nu se datoreaza unui partid politic anume si in nici un caz partidului politic pe care doamna Sorina Placinta il reprezinta. Aceste bunuri sint achizitionate exclusiv din fondurile UE si se transmit beneficiarilor prin intermediul autoritatilor locale. Acest program se deruleaza de ceva vreme si nu am vazut pina acum ca vreun partid sa-si aroge, sa-si faca publicitate cu oameni defavorizati care si asa se afla in situatii dificile, ca sa nu mai constituie o masa de manevra pentru un partid sau altul", a declarat ieri prefectul, care a tinut sa precizeze ca demersul senatorului este "imoral si nelegal".


Saracii, pe lista "informatiilor clasificate"


Cum distribuirea ajutoarelor este de un real interes pentru partide, Raluca Dan a mai acuzat-o pe Sorina Placinta ca ar fi intrat fara drept in posesia unor informatii clasificate referitoare la persoanele care beneficiaza de aceste ajutoare si i-a cerut socoteala despre modul cum a obtinut baza de date. "Ca reprezentant al Guvernului in teritoriu, am sa-i solicit doamnei Sorina Placinta sa-mi justifice, pentru ca la rindul meu sa-l pot informa pe premierul Emil Boc, modalitatea in care domnia sa a intrat in posesia informatiilor clasificate referitor la persoanele care sint beneficiare in acest program. Legiuitorul stabileste clar limitele in care informatiile clasificate, referitoare la persoane identificate si identificabile, pot fi gestionate si folosite. O persoana, inclusiv parlamentar, nu poate sa aiba acces la date cu caracter personal. Or doamna Sorina Placinta a trimis personalizat acest document mai multor persoane din Biliesti, Suraia, Obrejita si Timboiesti", a declarat Dan. Aceasta a anuntat ca il va informa pe aceasta tema pe premierul Emil Boc, pe ministrul Ministerului Administratiei si Internelor, Dan Nica, si va sesiza atit Comisia de abuzuri din Senat, Comisia juridica si Biroul Comisiei Europene de la Bucuresti.


"Este normal ca oamenii sa fie informati"


Contactata de Ziarul de Vrancea, ministrul Sorina Placinta si-a asumat paternitatea campaniei de informare a cetatenilor, spunind ca aceasta nu este exclusiv apanajul Prefecturii sau Consiliului Judetean. "Unde este problema!? Este normal ca oamenii sa fie informati pentru a sti ca au dreptul la asemenea ajutoare de la primarii si pentru a demasca eventualele nereguli, care s-au mai produs in Vrancea, dupa cum se stie. Ca de obicei, prefectul da o conotatie politica acestei actiuni dupa metoda "Hotul striga hotii". Probabil stie ca asa face PSD-ul si a reactionat in consecinta", a comentat ministrul Sorina Placinta, imediat dupa sedinta de Guvern de ieri. Cit priveste accesul la informatii clasificate, ministrul Placinta spune ca este "o exagerare" si ca numai cine nu vrea nu afla care sint persoanele defavorizate dintr-o comunitate. Si deputatul Alin Trasculescu a sarit in apararea colegei sale de partid, spunind ca transmiterea acestor scrisori face parte dintr-o campanie de informare derulata de PD-L, avindu-se in vedere disfunctionalitatile programelor anterioare. "PD-L Vrancea apreciaza drept mincinoase si lipsite de orice fundament acuzatiile prefectului Raluca Dan cu privire la actiunea PD-L de informare a persoanelor cu venituri mici privind dreptul la un ajutor material acordat conform HG 600/2009, din fondurile UE. Avind in vedere gravele disfunctionalitati in acordarea anterioara a acestor ajutoare, PD-L Vrancea a decis demararea unei campanii prealabile de informare prin intermediul parlamentarilor sai, intre care si dna senator Sorina Luminita Placinta", a declarat Trasculescu. Astfel, o parte a vrincenilor aflati in dificultate au aflat ca primirea acestor ajutoare din partea UE este un drept legal si nu o favoare pe care le-o fac primarii sau Consiliul Judetean. "PD-L apreciaza ca atacurile prefectului Raluca Dan, secondata de doi cunoscuti fruntasi PSD, sint strict motivate politic de campania electorala a acestui partid", mai precizeaza Trasculescu, facind referire la vicepresedintele CJ Mircea Diaconu si la Vasile Carnariu, consilier judetean PSD si directorul coordonator al APIA, care au aparut alaturi de prefect in conferinta de presa de ieri.


70.000 de vrinceni vor primi faina si zahar. Cu cine vor vota ei?


Conform Hotaririi nr. 600/2009, persoanelor defavorizate din tara li se repartizeaza zahar si faina, ajutoare care se achizitioneaza cu finantare europeana. Primariile, prin intermediul AJOFM, Casa de Pensii si DGASPC, pun la dispozitia Consiliului Judetean toate informatiile referitoare la persoanele aflate in situatii defavorizate. Toata aceasta baza de date se gestioneaza de catre CJ, se trimite APIA Bucuresti, care incheie un contract cu autoritatea judeteana. Dupa ce se achizitioneaza aceste bunuri, care sint deja in custodia CJ, se impart prin intermediul aceleasi institutii persoanelor defavorizate, prin intermediul primarilor din judet. La nivelul judetului exista 68.613 beneficiari, care vor primi cite 4 kg de zahar si 15 kg de faina, deci tot atitia potentiali votanti la alegerile prezidentiale din toamna acestui an. Dintre acestia, 21.151 au venitul minim garantat pe Legea nr. 416/2001, 19.791 sint persoane cu dizabilitati, 3.192 someri care primesc indemnizatie de somaj si 25.489 sint batrini cu pensii sub 400 lei. Nu mai este nici un secret pentru nimeni ca partidele de la putere vor sa foloseasca aceste ajutoare pentru a capta voturile saracilor la alegerile prezidentiele, asa cum au facut si la scrutinele trecute. Dupa citi bani s-au cheltuit in ultimele campanii electorale din Vrancea, peste care se adauga acum contextul economic greu prin care trece tara, politicienii par sa fi inteles ca putini sint cei care ii vor mai vota pe gratis, asa ca incearca sa se foloseasca de bani europeni pentru a aduna voturi. Iar saracii, orice s-ar zice, ramin masa de manevra pentru cei care se pricep de minune sa-i foloseasca. (Mihaela BESLEAGA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 13

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 16 ore, 19 minute, 1 secunda
Se putea ca dna. strudel sa nu-si atribuie niste drepturi de autor fara sa contribuie cu nimic!? Sa-i fie rusine ca acest proiect UE este in derulare de anul trecut pe cand nici nu se stia de vreo citeste integral
, acum 739392 zile, 16 ore, 19 minute, 1 secunda
Dom\'le eu am trecut in timpul campaniei electorale de anul trecut prin Rastoaca si oamenii saraci spuneau ca PSD a impartit ajutoarele. I-am intrebat de unde si pana unde PSD si au zis ca asa le-a citeste integral
, acum 739392 zile, 16 ore, 19 minute, 1 secunda
Pacat de iesirile pe care le are d-na prefect, strica tot ce a cladit dl Iliescu referitor populatie din zona rurala.Lupta impotriva informarii populatiei va aduce pierderi de voturi.
, acum 739392 zile, 16 ore, 19 minute, 1 secunda
1. Au zis cal e-a impartit PSD nu ca sunt din partea PSD. 2. Daca se specifica :\\\"pdl informeaza\\\". mai treaca mearga dar s-a folosit sigla plus sloganul electoral \\\"alaturi de tine\\\", ceea ce citeste integral
, acum 739392 zile, 16 ore, 19 minute, 1 secunda
Ralucuta face scene de-astea doar atunci cand o mai paraseste unul ( intelegeti , nu ? ) . si cum am inteles de la unul din astia care-a indraznit s-o lase ca si la pat e ca la serviciu ( citeste integral
, acum 739392 zile, 16 ore, 19 minute, 1 secunda
Eu zic ca pe biletul ala putea sa puna absolut orice in afara de insemnele interzise de lege. Singura entitate care ar putea avea ceva de comentat si care ar avea eventual dreptul sa se revolte ar fi citeste integral
, acum 739392 zile, 16 ore, 19 minute, 1 secunda
Va e frica pesedistilor, inteleg ca sunteti batuti cu armele voastere ,ce ma bucura acest aspect, cred ca le sta placinta in git. Lui Oprisan a inceput sa-i fie teama de Sorina, deocamdata este citeste integral
, acum 739392 zile, 16 ore, 19 minute, 1 secunda
Sa vedeti in comuna Tataranu cite pomeni face Placinta si cu aghiotantul ei de acolo, BARBIERU BANEL. Daca urmariti cum isi face campanie acest partid ,nu va vine sa credeti. Dau bani, pilote, paturi citeste integral
, acum 739392 zile, 16 ore, 19 minute, 1 secunda
Ce probleme ai tu cu scoala ,Petrica tata?Dupa vorba pari un analfabet PSD-ist care-a ramas fara coledzi,daca ma-ntelegi,mon cher....Si unde-i legatura Sorinei Placinta cu ISJ?
, acum 739392 zile, 16 ore, 19 minute, 1 secunda
mnda este cev si asta de ce nu au dato in gat atunci cand a fost distrubuirea e aceste ajutoare ai ma pe bune de ce tocmai acum ......cum nici aceasta CRIZA NUI DELOC INTAMPLATOARE SA NICI ACEASTA citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.