Politică

Raluca Dan vrea sa joace pe degete Consiliul Local

Mihaela Beșleagă
12 aug 2009 1559 vizualizări
Hotaririle adoptate de alesii municipali in precedenta sedinta ordinara din 28 iulie nu pot fi puse in aplicare, intrucit nu au primit avizul de legalitate al prefectului Raluca Dan u motivul: o chichita de procedura la aprobarea ordinii de zi in forma initiala, dupa retragerea a doua proiecte u si cele trei hotariri declarate legale initial prin pixul subprefectului Sorin Hornea, pe motiv de urgenta, au fost intoarse ca nelegale de Raluca Dan u consilierii din Alianta pentru Focsani si-au sustinut punctul de vedere potrivit caruia sedinta a fost legala si spun ca prefectul este in eroare ... politica u si proiectul de ieri, privind alocarea a 3,4 milioane lei pentru salariile medicilor scolari si a asistentilor personali sta sub semnul intrebarii u in aceste conditii, sedinta ar putea fi transata in justitie

O noua disputa de orgolii politice si, mai nou, si juridice, intre Consiliul Local Focsani si Prefectura Vrancea, pe tarimul legalitatii sedintelor legislativului local, a iesit la lumina ieri. De aceasta data, prefectul Raluca Dan a declarat ca fiind nelegale toate hotaririle adoptate in precedenta sedinta ordinara din 28 iulie, pe motiv ca au fost adoptate in afara cadrului legal. Consilierii locali au aflat decizia Prefecturii ieri, in cadrul sedintei extraordinare convocate de primarul Decebal Bacinschi si au aparut si ripostele. Consilierul local PD-L Mioara Lazar, presedinte de sedinta, si-a informat colegii ca Institutia Prefectului a transmis ca o eroare de procedura a dus la neindeplinirea cadrului legal pentru adoptarea celor 40 hotariri si a dat citire adresei primite de la Prefectura, prin care se solicita ca in sedinta extraordinara sa se reconfirme hotaririle prin votul consilierilor. Motivul principal pentru care sedinta nu a primit avizul de legalitate din partea prefectului a fost o "chichita" procedurala, mai exact ordinea de zi in forma initiala nu a fost aprobata de consilieri, ci dupa retragerea a doua proiecte de hotarire initiate de consilieri PSD si PD-L, de comun acord. Dupa retragerea celor doua proiecte de pe ordinea de zi, presedintele de sedinta, consilierul Mioara Lazar, a supus la vot ordinea de zi in forma initiala, care a fost respinsa de alesii locali, dupa care ordinea de zi a fost din nou supusa la vot cu modificarile ulterioare si ea a fost aprobata de plen. "Avind in vedere continutul procesului verbal al sedintei ordinare din data de 28 iulie 2009 depus la Institutia Prefectului in data de 31.07.2009 rezulta ca ordinea de zi, supusa votului in forma initiala, nu a fost aprobata de catre consilierii locali prezenti la sedinta. Pe cale de consecinta, apreciem ca actele administrative dezbatute de CL Focsani au fost adoptate in afara procedurilor legale instituite de legislatia in vigoare", arata Prefectura.


"Doamna prefect este in eroare, nu noi"


Consilierii PNL si PD-L au tinut sa sustina in continuare ca sedinta a fost legala, nefiind de acord cu pozitia prefectului, acuzat ca ar fi "in eroare". "Domnia sa, ca jurist, a citit numai aliniatul 2 din acel articol (articolul 43 din Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale, n.r.), daca citea intreg articolul atunci si-ar fi dat seama ca nu noi sintem intr-o eroare ci domnia sa. Ordinea de zi a sedintelor se aproba de consiliul local, la propunerea celui care a cerut intrunirea consiliului. Suplimentarea ordinii de zi se poate face numai pentru propunerile urgente care nu pot fi aminate pina la sedintele urmatoare. Scoaterea de proiecte de hotarire de pe ordinea de zi se face numai cu acordul initiatorului. Daca ne aducem bine aminte, in sedinta trecuta au fost doua proiecte care au fost retrase de initiatori. Ce am aprobat noi este o ordine de zi cu doua proiecte care au fost retrase. Din punctul nostru de vedere sedinta a fost legala", a motivat consilierul PNL Romeo Paul Postelnicu, care a vorbit si in calitatea sa de doctor in drept administrativ. Si Mioara Lazar, presedinte de sedinta si la precedenta intilnire in plen, considera ca nu s-a gresit cu nimic. "Eu consider ca nu s-a facut o greseala. Avind in vedere ca acest articol de lege prevede clar ca initiatorii au dreptul sa-si retraga proiectul de hotarire de pe ordinea de zi, cred ca daca as fi spus ordinea de zi fara cele doua proiecte, atunci cred ca nu mai era nici o problema, acum toate hotaririre erau valide. A fost o chestiune de procedura, de forma. Daca cei doi si-au retras proiectele, era normal sa aprob ordinea de zi in forma initiala. Probabil ca Prefectura isi va expune in continuare punctul de vedere si noi la fel, pentru ca au fost niste hotariri aprobate cu voturi din partea tuturor consilierilor. Ramine la latitudinea Prefecturii, fie va actiona in judecata, noi ne mentinem punctul de vedere. Imi pare rau ca este o situatie fara precedent la CL", a spus Mioara Lazar. Intre timp insa hotaririle nu se pot aplica, atit timp cit Prefectura nu a dat aviz de legalitate.


Raluca Dan a intors avizul subprefectului Hornea


In aceeasi "oala a nelegalitatii" au intrat si cele trei hotariri declarate legale de subprefectul Sorin Hornea, cit timp Raluca Dan a fost in concediu, pe motiv ca sint de extrema urgenta. Punctul de vedere al Prefecturii cu privire la Hotaririle nr. 158, 159 si 177 a fost transmis motivat de urgenta aplicarii acestora, anterior inaintarii procesului verbal de sedinta. Desi pozitia Prefecturii este corecta din punct de vedere al fondului, nu indeplineste conditia formei pentru a fi valida. "Nerespectarea formei cerute de lege atrage nulitatea absoluta a actului astfel incheiat", se mentioneaza in adresa semnata de Raluca Dan. "In aceste conditii, apreciem ca nelegale hotaririle nr. 157-189/2009 adoptate in sedinta ordinara din data de 28 iulie 2009 motivat de faptul ca au fost adoptate in afara cadrului legal", este concluzia prefectului. Practic, Institutia Prefectului s-a pronuntat de doua ori asupra acelorasi hotariri, o data pronuntindu-se ca sint legale, a doua oara declarindu-le nelegale. Raluca Dan a anuntat ca se va adresa instantei de judecata, cum s-a intimplat si in cazul celor 17 proiecte adoptate in ianuarie de consilieri, privind aprobarea mai multor Planuri Urbanistice Generale. Ulterior, Prefectura a renuntat la proces, iar hotaririle au putut fi puse in aplicare, dupa mai multe acuzatii intre parti.


Ordinea de zi, o problema perpetua


Abrobarea ordinii de zi nu este atit de simpla pe cit pare si a fost speculata legislativ si cu o alta ocazie de prefectul Raluca Dan. Prezenta in luna aprilie la sedinta de Consiliul Local cu miza pentru alegerea viceprimarilor de Focsani, prefectul a declarat ca introducerea pe ordinea de zi a proiectului privind alegerea viceprimarilor nu este posibila intrucit nu indeplineste conditiile de legalitate, acestuia nestabilindu-i-se caracterul de "urgenta". Probabil ca Raluca Dan nu a putut sa se dezica de decizia de atunci, asa ca a cerut alesilor locali sa reia votul. Ieri, consilierul PD-L Danut Popoiu s-a intrebat ce diferenta exista intre sedinta cu viceprimarii si cea in cauza, cind tot ordinea de zi a fost "punctul lui Ahile". Secretarul Eduard Corhana a adus lamuriri. "Exista o diferenta. Pe doua pagini am facut comparatii intre sedinta din aprilie si cea din iulie si am sustinut ca cea din iulie este legala. In aprilie au existat discutii pe ordinea de zi la limita, pentru forma initiala au fost 10 voturi si pentru forma modificata 11 voturi, iar la sedinta din iulie au fost 19 consilieri, care au votat in unanimitate. Alt element de noutate, trecind in sfera politica, a fost ca consilierii de la PSD au argumentat la sedinta cu viceprimarii ca nu este corect sa se discute, intrucit raportul de forte nu era egal, fiind 9 de la PSD si 10 restul. Am comunicat punctul de vedere Intitutiei Prefectului si am sustinut in continuare ca sedinta este legala", a explicitat secretarul municipal. Consilierul Danut Popoiu a avut si o cerere inedita: "Va rog sa consemnati ca nu voi participa la vot, intrucit la sedinta precedenta nu am fost prezent si nu pot sa ma pronunt". "Nu pot sa fac abstractie de faptul ca sinteti in sala", i-a replicat secretarul Corhana, stirnind amuzamentul asistentei.


Preluarea medicilor scolari si casatoriile la Teatru, neaplicabile


Amendamentul pentru introducerea adresei de la Prefectura pe ordinea de zi nu a trecut, cei 10 consilieri PNL si PD-L abtinindu-se la vot, pe cind cei 7 consilieri PSD prezenti au fost de acord cu mentiunile Prefecturii. In aceste conditii, proiectele de hotarire ramin in stand-by. Printre cele 40 de hotariri care nu pot fi puse momentan in aplicare se numara preluarea medicilor scolari de catre Primarie, marirea tarifelor pentru colectarea gunoiului si a biletelor pentru transportul local, aprobarea listei cu persoanele carora urmeaza sa li se repartizeze locuintele pentru tineri destinate inchirierii, aprobarea stabilirii locatiei pentru incheierea casatoriilor la Teatrul Municipal sau avizarea functionarii teraselor sezoniere. Primarul Bacinschi considera ca trebuia ca acest amendament sa se aprobe, mai ales ca in sedinta din iulie toti consilierii au cazut de comun acord sa scoata de pe ordinea de zi cele doua proiecte. "Trebuia sa fim practic de acord cu aceasta aprobare. Este pentru prima data in sedintele de CL cind liderii politici au spus asa: sintem de acord sa votam in unanimitate ordinea de zi fara cele doua proiecte. Si atunci am zapacit-o si pe doamna presedinte de sedinta, s-a supus la vot. Normal trebuia supus proiectul initial, dar pentru ca a fost discutia intre lideri ca vom aproba... Drept dovada ca s-a votat cu 19 voturi pentru", a fost de parere edilul, care pune respingerea amendamentului pe seama unor orgolii politice. Liderul de grup PSD Liviu Oloeriu ne-a spus ca respecta punctul de vedere al Prefecturii, care face controlul legalitatii. "Ca s-a votat altfel, este vointa majoritatii CL", a zis Oloeriu.


Banii de salarii pentru asistentii personali, sub semnul intrebarii


Dupa discutiile pe marginea legalitatii sedintei precedente, alesii locali au trecut la aprobarea singurului punct inscris pe ordinea de zi de ieri, respectiv rectificarea bugetului general al municipiului Focsani pe anul 2009. Proiectul, care a fost adoptat in unanimitate, prevede suplimentarea capitolului "asistenta sociala" cu 2.350.000 lei, din care 1.000.000 lei reprezinta salarii pentru asistentii personali ai persoanelor cu handicap aferente lunilor iunie si iulie 2009 si 1.350.000 pentru implementarea proiectului "Camin pentru persoane virstnice". "Mentionam faptul ca sumele alocate de la bugetul de stat pe anul 2009 pentru finantarea acestor drepturi salariale au acoperit doar primele cinci luni ale anului", se arata in raportul Directiei Economice a Primariei. De asemenea, alti bani, 1.120.000 lei, au venit si pentru plata celor 84 de cadre medicale preluate de primarie in baza protocolului semnat cu Directia de Sanatate Publica si pentru cheltuielile materiale necesare desfasurarii activitatii cabinetelor scolare. Aceasta hotarire comuna de suplimentare a fondurilor pentru plata medicilor scolari si a asistentilor personali se bazeaza si pe o hotarire adopata in sedinta din 28 iulie, respectiv trecerea medicilor scolari la Primarie. In conditiile in care sedinta din iulie, si deci hotarirea, a fost declarata nelegala de Prefectura, semne de intrebare planeaza si asupra punerii in aplicare a alocarii acestor bani, intrucit hotarirea de ieri, la rindul ei, poate fi considerata ilegala. Astfel, si plata asistentilor personali, la comun cu medicii scolari, este in dubii. (Mihaela BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 17 ore, 30 minute, 1 secunda
de cand da Raluca Dan lectii dl profesor Postelnicu ? este de departe, singurul competent si capabil sa desluseasca capcanele PSD aruncate in CL ! ar fi meritat postul de Vice-Primar in mod cert, tot citeste integral
, acum 739392 zile, 17 ore, 30 minute, 1 secunda
pai de cand prefectul se ocupa de ordinea de zi a unei sedinte?Prefectul nu trebuie sa valideze hotararea?Sa stabileasca daca aceasta se incadreaza sau nu in legi?Probabil nu are treba.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.