Politică

Cum s-au plictisit politicienii la omagierea eroilor

Ziarul de Vrancea
7 aug 2009 3099 vizualizări
Pe lista lunga a absentelor de la celebrarea a 92 de ani de la luptele de foc de la Marasesti s-au numarat presedintele Traian Basescu, baronul Marian Oprisan, liderul PNL Nini Sapunaru, dar si deputatii si senatorii de Vrancea, cu exceptia lui Alin Trasculescu, deputat de Marasesti u cea mai notabila prezenta de la centru a fost Ludovic Orban, vicepresedintele PNL, insotit de un desant liberal u Orban, dar si Trasculescu, au profitat de ocazie si s-au imbratisat cu senioarele de la cultul eroilor, pentru un plus la capitolul imagine u din schema discursurilor au fost sariti in acest an primarul Marasestiului, care de regula avea cuvintul de inceput, dar si reprezentantul Consiliului Judetean u momentul depunerii de coroane a fost perturbat de ploaie

Festivitati palide ieri la Marasesti, cu ocazia omagierii a 92 de ani de la eroicele lupte de la Marasti, Marasesti si Oituz. Oficialitatile si oamenii politici nu au fost prea interesati de celebrarea eroilor neamului, astfel incit multe dintre numele notabile asteptate ieri sa depuna coroane de flori in memoria eroilor cazuti pe cimpul de lupta au lipsit. Pe lista absentelor s-au numarat presedintele Traian Basescu, care din 2007 nu a mai venit la Marasesti, presedintele Consiliului Judetean Marian Oprisan, care l-a delegat pe vicepresedintele Mircea Diaconu, dar si presedintele PNL Vrancea, Nini Sapunaru. O alta absenta a fost cea a ministrului Tineretului si Sportului, Sorina Placinta, care si-a suplinit lipsa printr-un comunicat de omagiere a aparatorilor patriei. Cea mai importanta personalitate prezenta ieri la Marasesti a fost vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, care a fost insotit de un adevarat desant liberal la manifestarile de la Monumentul Eroilor. Din partea PD-L a fost prezent liderul de la Vrancea, Alin Trasculescu, deputat in Colegiul Marasesti, iar PSD-ul a fost reprezentat de Mircea Diaconu, de la CJ. Cele mai inalte oficialitati publice prezente la Marasesti au fost doua doamne, prefectul Raluca Dan si consilierul ambasadorului Frantei la Bucuresti, Nicole Taillefer. In rest, suita oficiala a fost formata din directori de deconcentrate de toate culorile, consilieri judeteni si locali si primari din localitati. Cei nelipsiti si in acest an de la comemorare au fost veteranii de razboi, localnicii, dar si reprezentantii asociatiilor de cultul eroilor.


Plutonul politic vrincean "a tabarit" la Mausoleu


In zi de sarbatoare, fetele neschimbate ale politicii din judet s-au adunat sa aduca un omagiu celor care au fost eroii neamului. Cu mina dreapta la piept si cu capul plecat, cu tricolorul infasurat imprejur sau coroane care mai de care mai impozante, evident platite din bani publici, primarii din localitatile imprejurate, prefectul si reprezentantii autoritatilor au tinut un moment de reculegere in fata Mausoleului Eroilor. Oamenii si-au indreptat privirile catre vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, care s-a pupat cu senioarele imbracate in port popular si impodobite de culorile tricolorului, a dat mina cu batrinii intepati in piept de decoratii si a asistat cuminte la ceremonie. Preambulul ceremoniei a apartinut unui grup firav de preoti care au tinut o slujba de pomenire a eroilor dupa care s-a cintat "Vesnica pomenire!", cintare la care au participat activ prefectul Raluca Dan si deputatul Alin Trasculescu, care au leganat cu mult tact coliva, vinul si bucatele. Pe rind, vorbitorii la microfoane au incercat sa se lepede de emotii si au impartasit audientei citeva din cunostintele de istorie dobindite de-a lungul timpului. Nici Raluca Dan nu s-a lasat mai prejos si a initiat momentul de reculegere cind, timp de citeva secunde, a plecat capul si cu mina la piept a incarcat momentul de patriotism.

Tot ea a avut ceva dificultati cind, pentru a saluta Garda de Onoare, a "Ëœinotat" pe tocuri prin pietrisul asternut in jurul monumentului. Cu toate ca Alin Trasculescu le-a facut pe doamne sa isi dea coate, acestea nu stiau cine este de isi da atita importanta. Raspunsul a venit imediat chiar din partea celui in cauza. "Eu sint deputat de Marasesti", a asigurat Trasculescu o doamna careia i-a intins mina. Copiii catarati pina pe frontispiciul Mausoleului i-au putut admira pe reprezentantii partidelor care s-au asezat strategic. Cel mai aproape de intrarea in Mausoleu s-a plasat PD-L, dupa care PSD in mijloc si PNL la marginea plutonului, aratind oarecum ierarhia in judet si parteneriatele inchegate.


"Cel mai stralucit eveniment din istoria neamului"


Evenimentele de ieri au debutat cu depuneri de coroane de flori la monumentul Ecaterinei Teodoroiu de la Tisita, dupa care oficialitatile s-au urcat in masini si au pornit spre Marasesti. Aici, dupa slujba religioasa oficiata de trei preoti, au urmat discursurile. Faptele de vitejie ale zilei de 6 august 1917 au fost relatate, pe rind, de doi generali veterani ai Armatei Romane. "In Vrancea s-a dat batalia hotaritoare care a asigurat existenta Romaniei si a sporit faima locuitorilor ei. Aici s-au prabusit valurile de atacatori ai puterilor centrale, multi dintre ei gasindu-si aici mormintul. Acum 92 de ani aici s-au desfasurat unele dintre cele mai mari batalii din istoria Romaniei, pentru vatra strabuna, pentru libertate si independenta", a spus general de brigada in rezerva Nicolae Zamfir, presedintele Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi, filiala Vrancea. Despre momentele de foc de acum 92 de ani a vorbit cu patos si generalul de brigada in rezerva Corneliu Nechita, presedintele Uniunii Nationale a Veteranilor de Razboi, care a dat o lectie de patriotism politicienilor prezenti. "Ne-am adunat astazi aici sa comemoram cel mai stralucit eveniment din istoria neamului nostru. Aici, la Marasesti, a renascut sufletul neamului romanesc si s-a inaltat spre cele mai inalte culmi ale gloriei eterne pentru ca aici, la Marasesti, Eremia Grigorescu, comandantul armatei I, a invins cel mai puternic dusman care incerca sa ne cucereasca ultima palma de pamint romanesc care ne mai ramasese", a spus plin de emotie generalul de brigada in rezerva. A umat discursul prefectului Raluca Dan, care i-a invitat pe toti cei prezenti la un moment de reculegere in memoria celor care si-au sacrificat viata pe cimpul de lupta. "Si pe aici nu se trece! Acesta a fost ordinul dat de generalul Eremia Grigorescu acum 92 de ani, cind militarii romani au demonstrat ca nici un dusman nu este prea puternic atunci cind vine vorba de apararea pamintului romanesc. Antevorbitorii mei au evocat evenimentele si conjuncturile care au creat istoria acestor locuri. Eu insa imi doresc ca toti cei care ne aflam aici sa aducem un omagiu sincer mai ales oamenilor care au platit cu viata in confruntarile armate din Primul Razboi Mondial. Din pacate printre noi sint din ce in ce mai putini cei care au fost contemporani acelor vremuri iar noi, urmasii lor aproape numai stim ca chiar aici, sub picioarele noastre, odihnesc osemintele a 21.000 de soldati", a spus Raluca Dan. Din schema alocutiunilor au fost sariti in acest an primarul Marasestiului, care de regula avea cuvintul de inceput, dar si reprezentantul Consiliului Judetean.


Ploaia a imprastiat politicienii


Momentul depunerii de coroane a fost perturbat de aparitia stropilor de ploaie, care a mai alungat din oficialitati, rindurile acestora rarindu-se in fata monumentului. Pe pozitii insa a ramas prefectul Raluca Dan si consiliera ambasadorului Frantei, care, impreuna cu primarul Decebal Bacinschi si secretarul de stat Iulian Matache, s-au adapostit zimbind sub doua umbrele mari. Au depus coroane de flori autoritatile judetene, partidele politice, o parte din primarii, sefi de institutii, dar si reprezentantii Ordinului Cavalerilor Unirii, precum si Asociatia "Cultul Eroilor" din Braila. Ziua s-a incheiat cu defilarea Garzii de Onoare, primita cu aplauze de cei prezenti. Evenimentul a adus si citeva "lacrimi" de sus pentru eroi, ploaia imprastiind atit oficialitatile cit si pe cetatenii adunati sa celebreze o zi importanta, Ziua Eroilor neamului din "ziua de foc" 6 august 1917. (Mihaela BESLEAGA, Daniel GIRLEANU)


"Tinerii de azi ar trebui sa invete sa fie mai patrioti si mai curajosi "


  • Si batrinii veterani au simtit ca festivitatea din acest an a fost mai saraca. Veteranii de razboi ne-au amintit ca ar trebui sa fim mai uniti


  • Batrinii, veterani de razboi, intind privirile inlacrimate catre cei care iau cuvintul. Sint singurii care se chinuie sa prinda fiecare crimpei din discursul autoritatilor. Insa oficialitatile dau rapid semne de nerabdare, se leagana de pe un picior pe altul, se reculeg cu ochii in sus ori in dreapta si in stinga, numai in jos nu. Batrineii tot acolo ramin, mai atenti ca toata lumea. Auzul nu-i mai ajuta, de altfel nici privirea, insa macar o data pe an simt ca n-au fost uitati. "Comemorarea de la Marasesti nu ne lasa sa uitam contributia noastra la pacea tarii. Eu, prin razboi, am trecut greu. Toti luptatorii au trecut foarte greu prin razboi. Eu am luptat la Pascani contra rusilor, apoi cind s-a facut alianta, ne-am intors cu armele spre nemti si am mers pina la Praga. De la Praga am o decoratie", se mindreste domnul Petrache, cu cei 87 de ani ai sai. "Am fost in aviatie la Buzau. M-am inrolat voluntar in razboi din respect pentru patrie. Patriotismul e ceva normal, tinerii de azi ar trebui sa invete sa fie mai patrioti si mai curajosi ", spune un alt veteran de razboi. Cei 96 de ani il obliga sa vorbeasca greu si lent. Nu are forta si nici indrazneala pentru a se lasa prada cliseelor lingvistice specifice autoritatilor care au luat cuvintul. "Comemorarea mi s-a parut mai saraca decit anul trecut. Si autoritatile si oamenii au fost mai putini. E important ca se comemoreaza luptele de la Marasesti pentru ca ne aduc aminte ca ar trebui sa fim mai uniti, acum ca sintem si in Uniunea Europeana", spune un veteran in virsta de 88 de ani. "Ziua de 6 august ne aminteste ca eroii neamului trebuie onorati pentru ca si-au dat singele pentru tara noastra, Romania. N-ar trebui sa uitam niciodata ca sintem urmasii celor ce au fost scaldati in singe. Marasestiul evoca legatura dintre popor si ostirea romana. In acest an manifestarile au fost mai sarace. Mi-e teama ca, o data cu trecerea anilor, cind vor disparea si ultimii veterani, nu va mai comemora nimeni aceste momente din istorie", ne-a spus raspicat Rata Chiru, presedinta Asociatiei Cultului Eroilor din Braila. O ploicica timida ii impinge rapid pe pretentiosi sub umbrele. Pe veteranii care au fost in razboi nu ii sperie insa picaturile de apa. Au trecut ei prin multe la viata lor. Obrazul lor imbatrinit se lasa umezit de citeva lacrimi. "Onorata asistenta" da buluc spre portile de iesire. Batrinii ramin in urma cu aceeasi privire pierduta si mers taraganat. (Cristina GRADISTEANU)


    Iata citeva imagini surprinse de reporterii nostri Mihaela Besleaga, Daniel Girleanu si Alex Chitu la manifestarile de ieri, de la Mausoleul din Marasesti.



    "Si pe aici nu se trece!", asa a spus generalul Eremia Grigorescu pentru a-si impulsiona ostasii sa apere poarta Moldovei 1917. Putini mai pot intelege acum sensul acestor vorbe.



    Pios omagiu eroilor neamului



    Patriotism de parada.



    Prefectul a fost nevoit sa mearga pe nisipuri miscatoare.



    Pesedistii au vrut sa arate unitatea partidului, chiar si in lipsa baronului.



    Doamnele pupacioase l-au luat cu asalt pe Ludovic Orban. Femeile din Asociatia Cultul Eroilor din Braila vin in fiecare an la Marasesti.



    Alin Trasculescu isi face imagine ca deputat de Marasesti.



    Primarul Decebal Bacinschi, incadrat de consilierii democrat-liberali Danut Popoiu si Adrian Colin.



    Primarul liberal de la Marasesti nu a mai fost lasat sa ia cuvintul in deschiderea manifestarilor.



    Masonii din Loja Vrinceana a Ordinului Cavalerilor Unirii.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 15

    Adaugă comentariu
    , acum 739392 zile, 22 ore, 36 minute, 41 secunde
    Felicitari organizatorilor. Am de facut o remarca legata de tinuta doamnei prefect: "JALNICA".
    , acum 739392 zile, 22 ore, 36 minute, 41 secunde
    In ce democratie traim,daca primarului Vlase i s-a refuzat alocutiunea de catre prefecta Dan,pe motiv ca antevorbitorii ''s-au lungit''?Jenanta vestimentatia acestei reprezentante a guvernului in citeste integral
    , acum 739392 zile, 22 ore, 36 minute, 41 secunde
    Jalnica Comemorare. Se vb . de patriotism , de tarisoara nostra .... Securisto comunistii cu gura mare au distrus notiunea sfanta de patriotism. Ce sa mai vorbim daca cei care au luptat in primul citeste integral
    , acum 739392 zile, 22 ore, 36 minute, 41 secunde
    Vai ce tinuta oribila.Sa ia lectii de vestimentatie , arata ca o t..a, vai de capul ei.
    , acum 739392 zile, 22 ore, 36 minute, 41 secunde
    Dna Prefect, aratati oribil !La un asa eveniment trebuia sa aveti grija ce va puneti pe dvs, este lipsa de respect, in rest, mai slabiti o idee, puterea nu este data de greutate ci de baron pardon...
    , acum 739392 zile, 22 ore, 36 minute, 41 secunde
    Ce aveti domnilor cu tinuta d-nei prefect? Ce, nu e tinuta bine?
    , acum 739392 zile, 22 ore, 36 minute, 41 secunde
    Vai de ce s/a intamplat la Soveja.!Primarul a preferat sa intrerupa spectacolul copiilor, la venireea nustiu carui ministru (?????)si a subprefectlui. Ii tataie pantalonii de frinca. Sa zica ca citeste integral
    , acum 739392 zile, 22 ore, 36 minute, 41 secunde
    Oribil arata d-na prefect.Grasa si prost imbracata pentru asa eveniment.
    , acum 739392 zile, 22 ore, 36 minute, 41 secunde
    Vlase,Primarul,nu stie sa vb.,probabil din acest motiv nu i s-a permis sa vb.!S-ar fi descurcat mai bine , probabil sa cante in "cor" cu preotii!
    , acum 739392 zile, 22 ore, 36 minute, 41 secunde
    La cum se poarta Vlase cu toata lumea , i-ati luat doar cuvantul? Dictatorul , comunistul , merita mai mult. Toata ziua se plange de bani dar acum a ingropat banii in festivitatea citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.