Politică

Acuzatii de furt in dosarul mosiei lui Gica Duta

Ziarul de Vrancea
4 aug 2009 4436 vizualizări
Subsecretarul de stat Gica Duta din Ministerul Agriculturii a cumparat un deal impadurit 10.000 de euro, plus 150 euro pe fiecare hectar cistigat in instanta u padurea din mosia Vladnicul a fost recuperata de Duta in doar un an, dupa ce mostenitorii s-au chinuit un deceniu sa o revendice u Gica Duta a avut-o avocat pe fiica unui coleg de-al sotiei, judecator la Tribunal u pentru parte din aceeasi mosie, un proprietar acuza Comisia Locala din Tanasoaia ca i-ar fi furat actele in favoarea noilor imbogatiti u lucruri suspecte se gasesc si in actele Primariei Tanasoaia, sub semnatura primarului Romeo Vulpe si a secretarului Gheorghe Pavel, care au modificat anexe pe care Ocolul Silvic Adjud nu si-a dat acceptul

Subsecretarului de stat in Ministerul Agriculturii, Gica Duta, i-a pus Dumnezeu mina in cap cind s-a ales cu peste 1.400 ha de padure, dupa ce a cumparat drepturile litigioase de la o prahoveanca in virsta de 40 de ani. Initial, Gica Duta a avut doar procura pentru reprezentare din partea Denisei Ileana Cristofil, dupa care, anul trecut, cei doi au incheiat un contract. Prin acest act, parafat la notarul Constantin Ivan, Gica Duta se angaja sa plateasca 10.000 euro, din care 37.100 de lei avans. In plus, cei doi au parafat si ca, "pentru fiecare ha de teren forestier ce va fi obtinut prin hotarire judecatoreasca sa achite 150 de euro". Prahoveanca a revendicat o parte din mosia Vladnicul inca din 1991, insa abia dupa ce interesul a trecut in mina lui Duta dreptul de proprietate a fost reconstituit in mare parte. Duta a sustinut ca nici nu mai stie cine a fost avocatul care l-a reprezentat in proces, insa imputernicirea avocatiala de la dosar o indica pe Ana Corina Sacrieru, care este nimeni alta decit fiica lui Nicolae Vraciu, judecator la Tribunalul Vrancea, unde lucreaza si sotia sa. Procesul lui Gica Duta pentru reconstituirea a o parte din mosia Vladnic s-a plimbat prin instante timp de aproape un an. Ultima decizie a Judecatoriei Adjud este data la inceputul lunii trecute, subsecretarului de stat de la Paduri fiindu-i reconstituite 437,71 ha de padure la Corbita, pe vechiul amplasament, in vreme ce alte 987,79 ha la Ocolul Silvic Adjud. Aceasta decizie nu este insa definitiva, ea putind fi inca atacata cu recurs. Dosarul restituirii padurii nu este unul lipsit de semne de intrebare. Un mostenitor al unei parti din mosia Vladnic ii acuza pe Denisa Cristofil si Giga Duta ca i-ar fi disparut acte din propriul dosar si s-au folosit de ele ca apartinindu-le.


In 1991, Denisa Cristofil a depus la Tanasoaia prima cerere de reconstituire pentru averea lasata de tatal ei, Constantin, care mostenise la rindul sau o parte din mosia Vladnicul de la Maria C. Plagino, care facea parte dintr-o familie cunoscuta in epoca. Solicitarea, bazata pe Legea 18/1991, viza reconstituirea dreptului de proprietate asupra a 300 de ha de padure, stabilindu-i-se dreptul de proprietate pentru doar 1 ha. Ulterior, prahoveanca a solicitat reconstituirea in baza Legii 1/2000, obtinind 10 ha. Dupa aparitia Legii 247/2005, prahoveanca a depus din nou cererea de reconstituire, pentru 1.767,50 ha, insa Consiliul Local Tanasoaia i-a reconstituit dreptul de proprietate doar asupra a 290 ha de padure, pentru care femeia avea acte, iar pentru restul, care fusese cerut in baza hartii mosiei Vladnicul, CL i-a respins, considerindu-se ca acest act nu era o proba concludenta. Pentru ca a considerat ca dreptul sau de proprietate fusese afectat, pe 10 martie anul trecut, Denisa Cristofil, prin mandatarul sau, subsecretarul de stat Gica Duta, a solicitat la Judecatoria Focsani reconstituirea dreptului de proprietate asupra padurii de pe mosia situata in comuna Galbeni, din zona Tecuci, actuala comuna Tanasoaia, in suprafata de 1.774,50 ha. "Vechiul amplasament al mosiei Vladnicul se situeaza pe teritoriul administrativ al comunelor Tanasoaia si Corbita si parte pe teritoriul administrativ al comunei Gohor, judetul Galati. Suprafata totala cu vegetatie forestiera a mosiei in perioada 1877-1944 a fost 1.774,50 ha. Suprafata ramasa in prezent pe fostul amplasament al mosiei este 1.184,40 de ha. Suprafata de padure ramasa neretrocedata din fosta proprietate este 515,70 ha. Suprafata de teren cu vegetatie forestiera ce trebuie sa-i fie reconstituita reclamantei 1.484,50 ha, 515,70 ha pe vechiul amplasament iar diferenta din UPIV Homocea si alte suprafete ale OS Adjud", se arata in recomandarea expertului desemnat in cauza.


Duta nu a vrut padure decit la Adjud


Dosarul deschis la Judecatoria Focsani a fost insa trimis la instanta din Adjud, prima instanta declinindu-si competenta. Aici, Primaria Tanasoaia, prin primarul PSD Romeo Vulpe, depune un act prin care arata ca nu este impotriva reconstituirii dreptului de proprietate. "Desi (Primaria Tanasoaia "" n. r.) a inaintat propunerea de validare catre Comisia Judeteana de Aplicare a Legilor Fondului Funciar Vrancea in scopul reconstituirii dreptului de proprietate pentru 1.042,9 ha padure, propunere invalidata prin hotarirea 14 din 7.02.2008, sintem de acord ca instanta de judecata sa hotarasca reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 1.467,5 ha, ca diferenta intre suprafata totala detinuta de 1.767,5 ha si suprafata de 300,00 ha deja reconstituita", se arata in adresa depusa la dosarul de la Judecatoria Adjud. In septembrie anul trecut, Duta a cistigat o parte din cele solicitate. "Dispune reconstituirea pe numele petentului Gica Duta a dreptului de proprietate pentru suprafata totala de 1.484,50 ha padure, din care pentru suprafata de 515,70 ha padure situata pe fostul amplasament ce face parte din fosta mosie Vladnicul, iar pentru diferenta de 968,80 ha teren pe un alt amplasament liber situat pe raza judetului Vrancea", se arata in prima decizie din acest dosar. La Judecatoria Adjud s-a respins in prima faza ca fiind inadmisibila cererea de stabilire a amplasamentului pentru cei 968,80 ha teren pe raza administrativa a OS Adjud, motiv pentru care s-a si atacat decizia cu recurs la Tribunalul Vrancea. Decizia a fost atacata si de Prefectura Vrancea, prin prefectul de atunci, Dragos Mircea, care a motivat ca reconstituirea dreptului de proprietate nu se putea face doar in baza testamentului, intrucit in acesta nu era trecuta suprafata exacta a mosiei. Aici insa, pe 26 februarie anul acesta, prima sentinta a Judecatoriei Adjud a fost casata, iar dosarul a fost trimis spre rejudecare. In cea de-a doua decizie data la Judecatoria Adjud, pe 10 iulie, instanta a dispus ca lui Duta sa ii fie reconstituit dreptul de proprietate asupra a 1.422,50 ha padure, din care 434,71 ha pe vechiul amplasament, iar 987,79 ha la OS Adjud, adica exact ceea ce isi dorea subsecretarul de stat. De mentionat faptul ca, intr-un raspuns remis Ziarului de Vrancea, Prefectura sustine ca "de la inceputul anului 2009 si pina in prezent nu a fost emisa nici o hotarire a Comisiei Judetene privind Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor prin care sa se valideze/invalideze suprafete de teren pe numele la care faceati referire".


Acuzatii de furt de acte, de la un mostenitor la altul


Asupra modului in care a dobindit mosia subsecretarul de stat de la Paduri se ridica mai multe semne de intrebare. Unul dintre ele este legat de anumite acte doveditoare ale proprietatii, despre care mostenitorul Cristian Petrescu sustine ca i s-ar fi sustras de la dosar si ar fi fost utilizate in favoarea improprietaritilor. Este vorba despre o harta a mosiei Vladnic realizata inaintea nationalizarii comuniste, o harta care insa nu ar preciza suprafata exacta a domeniului Mariei Plagino, pentru care s-a luptat in justitie Gica Duta. In plus, in testamentul acesteia catre bunicul Denisei Cristofil, iarasi, nu se specifica suprafata pe care femeia o lasa mostenire, facindu-se referire numai la un lot de 300 ha care a fost vindut. In plus, modificarea Anexei 37 a Comisiei Locale Tanasoaia in privinta terenului forestier aflat in proprietatea Denisei Cristofil si, implicit, a lui Gica Duta, de la 300 ha la 1.767,50 ha, nu a primit acordul Ocolului Silvic Adjud, pentru ca "nu sint respectate prevederile art. 61 (3) din L 247/2005 in sensul ca nu este stabilit amplasamentul. La punctual 12, d-na Cristofil Denisa Ileana nu depune documente autentificate din care sa rezulte suprafata solicitata (1.042,90 ha)", dupa cum se arata in anexa 37 modificata. In acelasi dosar, mostenitorul lui Cristian Petrescu, Cristian Liviu Petrescu acuza ca "harta mosiei Vladnic in copie mi-a fost sustrasa de la dosar si interpretata de catre instanta in favoarea mostenitoarei Cristofil Denisa Ileana", dupa cum scrie in contestatia la masurile propuse de catre Comisia Locala Tanasoaia si inaintata prefectului de atunci, Dragos Mircea.


Nu e destula padure la Tanasoaia pentru Duta


Contactat telefonic pentru explicatii in dosarul padurii lui Gica Duta, primarul din Tanasoaia, Romeo Vulpe, desi primise hotarirea instantei, ne-a declarat ca nu stie nimic despre decizia Judecatoriei Adjud. In plus, acesta a explicat modificarea anexei prin faptul ca mostenitoarea adusese acte doveditoare pentru surplusul de 1.400 ha, in ciuda atentionarii Ocolului Silvic si a acuzatiilor aduse de Cristian Petrescu pentru mosia Vladnicul. Primarul ne-a declarat ca suprafata ceruta de colegul de partid Gica Duta nu s-ar regasi in totalitate pe terenul comunei sale si a completat ca in acest moment nu dispune de suprafete libere de marimea celor cistigate in instanta de fostul director de la Directia Silvica Focsani, social democratul Gica Duta. Desi subsecretarul sustine ca proprietatea i-a cam fost "chelita", primarul din Tanasoaia sustine ca "padurea a fost exploatata in mod corespunzator in regim silvic", dupa cum ne-a precizat Romeo Vulpe. "Nu cunosc ce este intre cei doi mostenitori, eu personal nu am detaliat dosarul. Daca terenul a fost retrocedat oamenilor din zona, e normal sa se dea in alta parte. Insa, din expertiza, se pare ca ar mai fi teren pe vechiul amplasament al mosiei. Nu stiu exact cum va fi repartizata mosia, cunosc faptul ca 900 ha vor fi pe alt amplasament, in care nu a existat solicitare", ne-a spus si Gica Duta, care a negat orice ingerinta in dosar. Cert este insa ca, timp de aproape un deceniu, Denisa Cristofil nu a reusit sa-si refaca mostenirea de familie, iar in decurs de un an, in care si puterea s-a schimbat, pesedistul Gica Duta a devenit un norocos mosier. Asa cum s-a intimplat, de altfel, si cu alte proprietati fosrestiere ale fostilor boieri care au incaput acum pe mina procuratorilor. De precizat ca Gica Duta mai detine o proprietate forestiera de 290 de hectare in zona comunei Tanasoaia. (Nicoleta CRISTEA, Iulia CRETU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739396 zile, 11 ore, 46 minute, 24 secunde
Tănăsoaia, comună ferită de verificări şi aflatăî la discreţia tractoristului Romeo Vulpe. Cum putea fostul candidat PRM să pună beţe în citeste integral
, acum 739396 zile, 11 ore, 46 minute, 24 secunde
Ce "bogat " e si Duta asta de cand e in functii...Si se mai face tinand cont de locul pe care-l ocupa acum in minister.Doar la padure a lucrat omu' si nu-i pacat sa nu fure si el?
, acum 739396 zile, 11 ore, 46 minute, 24 secunde
NICI NU MAI POTI FACE COMENTARII, CONSTATI DOAR CA UN OM CARE SE TARASTE CA O SOPARLA SI IUBESTE BANII... CASTIGA PRIN FRAUDA STIMA, RESPECT, AVERE! LE MERITA?????
, acum 739396 zile, 11 ore, 46 minute, 24 secunde
Felicitari ,Alina.Dar cati gandesc ca tine ,ca mine...???
, acum 739396 zile, 11 ore, 46 minute, 24 secunde
Duta a uitat de vremurile cand era seful DS Vrancea???? A uitat cum a jefuit dealurile judetului?Ajuns mare subsecretar,nu face altceva decat sa improste cu noroi in cei care au afirmat ca a fost mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.