Politică

Politicienii se folosesc de noi cind au nevoie de voturi!

Dan Chiriac
4 aug 2009 1856 vizualizări
S-au plins primarii vrinceni la Adunarea Generala a Asociatiei Comunelor din Romania, referindu-se la politicienii care impart banii de la buget dupa bunul plac u Fondurile trec prin filtrul presedintelui Consiliului Judetean si ajung la comune numai pe criterii politice , este nemultumirea mai multor edili de opozitie u Din pacate, trei sferturi din comunele din tara, cele sarace, facem proiecte degeaba , s-a plins si Elena Girneata, primarita PSD din Slobozia Ciorasti

Primarii de comune se pling ca politicienii nu-i ajuta si se folosesc de ei doar pentru a stringe voturi. Mai multi primari din Vrancea participa in aceste zile la Adunarea Generala a Asociatiei Comunelor din Romania, care are loc in perioada 2-9 august in statiunea Mamaia. Valerica Zamfirescu (Slobozia Bradului), Elena Girneata (Slobozia Ciorasti), Costel Necula (Maicanesti), Fanica Ciubotaru (Vizantea Livezi), Neculai Ionescu (Homocea) si Gheorghe Macovei (Vinatori) sint primarii vrinceni prezenti pe litoral, la intilnirea celor peste 250 de edili din toata tara. Marea majoritate a primarilor s-a plins la intrunire ca banii ajung la sate in functie de clientela politica si pe criterii stabilite de presedintii de consilii judetene, iar primarii sint buni doar in campaniile electorale ale sefilor de la centru. "Asa si este. Este problema care va fi luata in discutie in aceasta dimineata, cind sint invitati sa vina premierul Emil Boc, ministrii Dan Nica, Gheorghe Pogea, Ilie Sirbu, Ecaterina Andronescu, Elena Udrea, de fapt aproape toti ministrii, dar mai mult ca sigur nici unul nu va sosi pe litoral. Doar se folosesc de noi cind au nevoie", ne-a spus Elena Girneata, primarul comunei Slobozia Ciorasti. Aceasta a participat si la sedinta de ieri, cind au fost discutate probleme de natura statutara. "A fost introdus un director executiv, care sa nu vina din rindul primarilor. Este ceva de genul secretarului unei primarii, care trebuie sa fie apolitic. Totodata, Valerica Zamfirescu a fost schimbat din functia de prim-vicepresedinte al asociatiei pentru ca nu mai era presedinte la filiala", ne-a mai spus Elena Girneata, presedintele filialei Vrancea a Asociatiei. In zilele urmatoare, la Mamaia, se va discuta si despre problema copiilor nescolarizati. "Va fi demarat un proiect sub numele de «Scoala te face mare», in care se doreste ca micutii de etnie rroma sa ajunga la scoala. Astfel, vom avea o discutie cu cineva din minister si va fi infiintat un numar de telefon, 116111, la care orice persoana poate suna si semnala un caz referitor la un copil care nu merge la scoala", a adaugat Elena Girneata. Aceasta a precizat ca va ridica in cadrul adunarii si problema proiectelor depuse pe Masura 322, privind fondurile europene pentru dezvoltarea satelor. "Din pacate, trei sferturi din comunele din tara, cele sarace, facem proiecte degeaba", s-a plins primarita.


Fonduri zero pentru primarii din opozitie


Primarii liberali se pling la rindul lor ca nu au primit fonduri, doar pentru ca au alta culoare politica. "Noi ne-am consultat si reprezentantul nostru, care a luat cuvintul, a aratat faptul ca fondurile trec prin filtrul presedintelui Consiliului Judetean si ajung la comune numai pe criterii politice. Prin prisma primariei pe care o reprezint nu pot spune decit ca anul acesta nu am primit nici un leu si acest lucru se datoreaza indiscutabil faptului ca sint de la PNL. Ne gindim sa facem si un miting la Bucuresti pentru ca nu este normal ceea ce se intimpla. Noroc cu fondurile europene. Noi am depus un proiect pe baza Masurii 322 prin care dorim sa obtinem 2,5 milioane de euro pentru infrastructura, dezvoltarea Caminului Cultural si a bibliotecii, extinderea retelei electrice. Din fericire, marea noastra problema, drumul jduetean care traverseaza comuna, a inceput sa se rezolve. In acest moment se lucreaza pentru refacerea acestuia", ne-a spus Fanica Ciubotaru, primarul comunei Vizantea Livezi. Edilii de comune au semnalat mai multe probleme cu care se confrunta satul romanesc, printre care lipsa drumurilor asfaltate sau a canalizarii si numarul mic de cadre didactice si medici. Pe de alta parte, primarii s-au plins si de faptul ca nu au niciun fel de control asupra celorlalte autoritati din comuna, cum ar fi medicul sau politistul, pe care nu ii pot trage la raspundere pentru ca nu le sint subordonati. Pe de alta parte, primarii au vorbit si despre anumite inechitati existente in ceea ce priveste salarizarea intre primarii de comune si cei din orase si municipii. Edilii comunelor s-au pronuntat si pentru infiintarea unui minister al dezvoltarii rurale, care sa gestioneze mai bine problemele satului romanesc. Prezent la deschiderea lucrarilor, presedintele Traian Basescu i-a indemnat pe primari sa nu se mai teama de cuvintul autonomie. Seful statului le-a recomandat edililor sa se gindeasca si la posibilitatea renuntarii la a mai conduce sedintele de consiliu local, deoarece, in opinia sa, repezinta un pas inapoi. (Dan CHIRIAC)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 1 ora, 43 minute, 36 secunde
ALOOO CINE A ALES O LA CRATITAA
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.