Politică

Lazaroiu: Exista o coalitie anti-Basescu formata din PSD, PNL, Realitatea TV si Antena 3

Ziarul de Vrancea
30 iul 2009 826 vizualizări
Guvernul merge "intr-o roata", iar coalitia PDL-PSD s-ar putea desfiinta "si miine", daca partenerii de guvernare vor ajunge la concluzia ca "nu mai pot sta la aceeasi masa", a declarat consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu, care a vorbit si despre relatia lui Basescu cu presa.

Sebastian Lazaroiu apreciaza, intr-un interviu acordat ziarului Gindul, ca problemele in coalitia de guvernare sint generate de social-democrati, al caror joc electoral afecteaza interesele reale ale tarii si care nu se mai aseaza la masa pentru negocieri cu PDL. Potrivit consilierului prezidential, social-democratii se delimiteaza de guvernare, acesta fiind "un joc politic ce poate fi inteles". "Dar cind jocul merge pina acolo, in punctul in care acesti parteneri de la PSD nu mai sint preocupati de problemele reale, care sint destul de grave in momentul asta, mai ales problemele social-economice, trecem deja de o anumita delimitare politica. Jocurile politice sint acceptabile in an electoral, dar nu trebuie sa afecteze prioritatile tarii, pe care guvernul trebuie sa le aiba tot timpul pe masa", a apreciat sociologul. Intrebat daca pune comportamentul PSD exclusiv pe seama alegerilor prezidentiale, Lazaroiu a confirmat. Intrebat cine ar pierde si cine ar cistiga din ruperea coalitiei, Lazaroiu a declarat ca "ideal ar fi sa ramina aceasta coalitie cit mai mult posibil si, in orice caz, pe perioada crizei economice, pentru ca in ea se gasesc reprezentate interesele a aproape 70% din alegatori. El a adaugat insa ca, daca mentinerea coalitiei implica costuri foarte mari pentru reforme si diminuarea efectelor crizei, "trebuie gasite alte solutii". "In Parlament nu sint doar PSD si PD-L, exista si alte partide, formule, si ele trebuie explorate. Dar explorarea in sine implica intirzieri si alte costuri, de timp in primul rind. Daca aceasta coalitie nu mai e posibila, ambele partide trebuie sa gaseasca formule", a preconizat Lazaroiu.

Consilierul prezidential a sustinut ca scandalurile din coalitie si imobilitatea guvernarii se deconteaza "in mica masura" la Traian Basescu: "Nu cred ca presedintele a fost afectat, pentru ca el nu a fost parte a acestor discutii dintre partide, dimpotriva a cautat sa aplaneze conflictele".


Exista politici editoriale coordonate la Realitatea TV si Antena 3


Lazaroiu a apreciat ca exista o "coalitie mai larga, intre PSD, PNL, Realitatea TV si Antena 3 pentru a ataca ministrii PD-L, pentru a-i expune, in felul asta incercind sa loveasca in presedintele Traian Basescu, ce ar putea sa candideze la toamna". "Se prefigureaza o asemenea coalitie cu o asemenea strategie, care se vede si in Parlament si la televizor si uneori chiar in publicatiile trusturilor respective", a mentionat Lazaroiu.

Asemenea sefului statului, consilierul prezidential apreciaza ca cele doua trusturi de presa sint conduse de oameni de afaceri puternici "care au interese politice majore". "Unul dintre acestia- Dan Voiculescu- nu si-a ascuns niciodata interesele politice si e chiar activ in politica. Celalalt, dl. Vintu, actioneaza mai din umbra, dar asta nu inseamna ca nu are interese politice. In acest moment, interesele politice ale celor doi converg in aceasta directie, sa fie presedinte oricine altcineva decit Traian Basescu, de preferat un om pe care ei il pot controla (...) Plus, ambii oameni de afaceri au probleme in justitie, nu stiu daca sint vinovati sau nu, dar sint anchetati ei sau familiile lor si, atunci, exista o presiune indirecta "" nu stiu daca a existat si o cerere directa "" asupra presedintelui de a influenta mersul anchetelor", a declarat Lazaroiu.


Presa a ajuns sa falsifice democratia


Lazaroiu a sustinut ca exista riscul ca, in aceasta perioada de criza "si de restructurari, reduceri salariale", sa creasca "obedienta jurnalistului simplu fata de deciziile patronului", adaugind ca, in ultima perioada, presa "falsifica democratia". Intrebat daca sint predominanti jurnalistii onesti, Lazaroiu a declarat: "Din pacate, si imi asum ce spun acum, ponderea jurnalistilor onesti e foarte mica, din ce in ce mai mica. De aceea, presa in ansamblu, pentru ca presa e un actor colectiv, incepe sa falsifice democratia din Romania. Inteleg ca sint alegeri prezidentiale si unii dintre mari patronii de presa incearca sa-si puna ei presedintele si sa diminueze sansele actualului presedinte cu care n-au avut o relatie stralucita din punctul lor de vedere si pun toate tunurile pe presedintele in functie si pe apropiatii lui. Si asta n-ar fi o problema, dar cind vezi cum ii menajeaza pe ceilalti, pe cei de la PSD... Mi se pare ilustrativ felul in care presa a tratat cazurile Nemirschi si Ridzi. Cazul Ridzi a fost reflectat mult mai mult".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.