Politică

Oprisan intra cu barda in organizatiile PSD

Eduard Popescu
23 iul 2009 1504 vizualizări
Organizatiile comunale care au obtinut rezultate mici la alegeri au intrat sub lupa baronului, care a dictat deja excluderi u primele victime au fost citiva consilieri din comuna Balesti, in frunte cu viceprimarul, care au fost exclusi din partid si isi vor pierde functiile pe motiv ca au dat mina cu liberalii u surse din partid spun ca PSD a inceput un asalt asupra primariilor conduse de liberali, in speranta ca isi vor creste nivelul politic la alegerile prezidentiale din toamna u cum nu vor sa tensioneze relatiile cu PD-L, tintele sint primariile liberale, care vor fi constrinse cu bani in contextul crizei financiare care a secatuit deja multe bugete locale

PSD a inceput epurarile din partid si se confrunta deja cu o rasmerita la organizatia din comuna Balesti. Baronul Marian Oprisan a decis sa excluda din PSD mai multi consilieri din comuna, in frunte cu viceprimarul social-democrat Costin Vladache, pe motiv ca au obtinut rezultate proaste la alegerile europarlamentare din luna iunie in favoarea PNL, dar si la parlamentarele din toamna in sprijinul PD-L. Acuzatia oficiala este insa "tradarea". Documentul de retragere a sprijinului politic a sosit la Balesti in urma cu doua zile, urmind ca vicele sa fie exclus din Consiliul Local si implicit sa-si piarda functia la urmatoarea sedinta, ce va avea loc vineri. Suparati de decizie, mai multi consilieri si membri PSD aflati pe listele de supleanti au amenintat cu demisia in bloc si l-au chemat pe seful PSD la fata locului, asta in cazul in care isi mai aminteste unde este comuna. Se pare ca totul a pornit in urma unor reclamatii facute de fostul primar PSD Stancu Nita, care i-a acuzat pe consilierii rosii ca s-au aliat cu liberalii locali, condusi de primarul Stancu Balescu. In comuna din marginea Vrancei, social-democratii au obtinut un rezultat modest la ultimele alegeri, putin peste 20 %, la fel si organizatia PD-L, in comparatie cu liberalii lui Nini Sapunaru care au obtinut un scor dublu.


Hotarit sa nu piarda nici un procent la alegerile prezidentiale din toamna, Marian Oprisan ii ameninta cu demiterea pe toti alesii partidului care au obtinut rezultate mediocre la ultimele alegeri. Prima organizatie decapitata este cea din Balesti, acolo unde viceprimarul Costin Vladache se pregateste sa parasesca biroul de viceprimar, alaturi de trei dintre colegii sai de pe listele PSD. Hirtia a fost adusa la primarie in urma cu doua zile de consilierul judetean Constantin Guguianu, seful de la Casa Judeteana de Pensii, care are in responsabilitate zona din sudul judetului. Asa se face ca pesedistii locali Gheorghe Banu, Sandu Rusu si Neagu Dobre, in frunte cu viceprimarul Costin Vladache, au intrat pe lista neagra a partidului. Si Gheorghe Domnea sta cu sabia deasupra capului. "A venit hirtia si asteptam verdictul in urmatoare sedinta. Ni s-a reprosat ca am avut rezultate proaste la invatatura, ca nu am fost suficient de activi. Am facut prea multa administratie si prea putina politica, asta e, iar primarul a fost mai vizibil. Am considerat ca pentru banii luati trebuie sa faci ceva pentru cetateni", ne-a spus viceprimarul in functie, care nu neaga ca a facut echipa buna cu primarul liberal. De altfel, si primarul Stancu Balescu spune ca a colaborat bine cu pesedistii. "Avem o colaborare buna, iar rezultatele chiar se vad in teren. Probabil ca asta a deranjat", a comentat primarul. Cum fostul primar Stancu Nita, cel care a pierdut al patrulea mandat din primul tur la o jumatate de vot, nu figureaza pe liste, noua propunere pentru functia de vice va fi Ioan Balescu, evident daca va beneficia de voturile necesare. La Balesti, nici unul dintre partide nu are majoritatea in Consiliul Local. PSD are patru consilieri, PNL tot patru, PD-L 1, PIN 1 si PRM 1. Alegerea unui nou viceprimar nu se anunta o treaba usoara, in conditiile in care social-democratii locali s-au declarat revoltati de decizia luata la judet si chiar au amenintat cu demisia in bloc, cu tot cu supleanti. "Noi am incercat sa facem administratie, sa facem treaba pentru oameni. Unde sa faci politica in saracia asta! Sa vina prefectul, sa vina seful Consiliului Judetean aici, sa vedem daca stiu unde este comuna Balesti, ca Oprisan nu a calcat aici de ani de zile. E usor sa judeci din birou de la Focsani. Eu sper sa se revina, ca am discutat si sintem mai multi care vrem sa demisionam in bloc. Ne-am dat semisia zece de pe lista", ne-a declarat unul dintre pesedistii locali, care ne-a cerut anonimatul de frica represaliilor. Totusi, in ultimele zile se pare ca unii s-au razgindit, dupa ce au primit citeva vizite de "curtoazie", insotite de decizii de excludere.


"Ai nostri consilieri au dat mina cu liberalii"


Baronul Marian Oprisan vrea ca Balestiul sa fie un precedent pentru toti pesedistii comunali care nu s-au implicat in ultimele alegeri si au pierdut voturi in favoarea celorlalte partide, motiv pentru care vrea sa le strice vacanta de vara. "In politica si in viata trebuie sa fii eficient, trebuie sa aduci voturi. Nu poti sa reprezinti PSD daca stai degeaba", a motivat seful PSD masurile pe care le-a luat la Balesti. Intrebat de nemultumirile consilierilor, care vor sa dezerteze in bloc din partid, baronul a declarat ca nu sint probleme si ca "nemultumiti pot sa fie doar de rezultatele de la alegeri". Oprisan spune ca vor fi luate la puricat si alte organizatii care au pierdut nemotivat in favoarea PNL, baronul referindu-se in special la cei de pe vaile Milcovului si Rimnicului. "Ne vom ocupa in urmatoarea perioada de toate localitatile care au obtinut rezultate slabe. Ne pricepem, sintem profesionisti", a tinut sa adauge pesedistul sef. Consilierul judetean Constantin Guguianu, cel care le-a adus vestile proaste colegilor sai de la Balesti, a fost si mai transant si a spus ca masurile au fost luate pentru ca pesedistii locali au facut o alianta cu liberalii. "Ai nostri consilieri au dat mina cu liberalii si au facut campanie impreuna. Trebuia sa luam masuri. Este normal sa facem o analiza peste tot. Deja in unele din localitatile unde lucrurile s-au miscat, am reusit sa recuperam. Ce partid serios nu se pregateste din timp pentru alegerile din toamna", ne-a declarat consilierul judetean.


Subjugare prin infometare


Surse din ograda social-democratilor spun ca Marian Oprisan a pus deja ochii pe localitatile liberale de pe vaile Milcovului si Rimnicului, iar daca primarii nu cedeaza, asa cum s-a intimplat la Brosteni, de exemplu, "laboratoarele" politice au si alte solutii. In acest context, pesedistii nu vor ezita sa se foloseasca de recesiunea economica pentru a santaja primarii cu fonduri de la bugetul de stat, in conditiile in care din ce in ce mai multe primarii au conturile goale.

Constantin Guguianu a lasat de inteles ca exista echipe care sa se ocupe indeaproape de localitatile cu probleme si s-a laudat ca partidul sau a cistigat deja in mai multe sectii de votare din Mera, Andreiasu sau Reghiu, fiefuri liberale. De altfel, Guguianu spune ca se va ocupa personal de comunele liberale Jitia si Chiojdeni, din colegiul in care a candidat, si braveaza cu faptul ca PSD a cistigat ultimele alegeri la Dumitresti, noul fief politic al deputatului liberal Nini Sapunaru. Chiar daca Marian Oprisan a declarat ca lucrurile se vor derula intr-o maniera transparenta si ca analiza se va lua in structurile de conducere ale partidului, cu respectarea statutului, se pare ca situatia de la Balesti s-a decis intr-un grup restrins. Contactat de reporteri aseara, vicepresedintele PSD Mircea Diaconu ne-a declarat ca nu are cunostinta despre aceasta situatie. "Eu nu stiu nimic, nu am participat la nici o analiza", ne-a spus vicele de la Consiliul Judetean. (Eduard POPESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 5 ore, 56 minute, 1 secunda
Daca OPRISAN iese cu de-alde DAVID (un sofer analfabet care face legea la PUFESTI...) in fata mai stam cinci ani cu BASE
, acum 739393 zile, 5 ore, 56 minute, 1 secunda
Am citit cu real interes si cu admiratie articolul d-lui Constantin Bogdan, ascuns de d-voastra pe undeva pe la "dosul" ziarului. Mare pacat ca astfel de articole si, implicit, astfel de autori si de citeste integral
, acum 739393 zile, 5 ore, 56 minute, 1 secunda
poza este foarte semnificativa, tovarasi sunt la datorie, cefe grose si frunti inguste, minte......
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.