Politică

Varujan Vosganian isi lanseaza Cartea soaptelor

Iulia Crețu
6 iul 2009 1195 vizualizări
Romanul senatorului liberal de Iasi vorbeste despre genocidul la care au fost supusi armenii in 1915 si reinvie Focsanii anilor 50 u Varujan Vosganian s-a nascut la Craiova, insa pina la adolescenta a trait in Focsani u cartea a aparut la editura Polirom si este deja in librarii

Senatorul liberal Varujan Vosganian, presedintele Uniunii Armeniulor, dar si vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania isi va lansa joi, pe 9 iulie, romanul "Cartea Soaptelor". Lansarea cartii care vorbeste despre genocidul din 1915 impotriva armenilor va avea loc la Muzeul Taranului Roman. Romanul a aparut la editura Polirom si se gaseste deja in librarii. "Cartea soaptelor" descrie un registru pitoresc, pe o straduta armeneasca din Focsanii anilor "â„¢50 ai secolului trecut, printre aburii cafelei proaspat prajite si miresmele din camara bunicii Armenuhi, printre bucoavnele si fotografiile bunicului Garabet. "Povestea este centrata in jurul familiei mele, desi familia mea n-a fost centrul lumii. Familia mea este, ca orice alta familie, daca ai rabdare s-o observi, asemanatoare numarului ales al lui Borges: intr-un spatiu cit mai mic cu putinta, cum ar fi canapeaua de sub caisul din curtea casei noastre din Focsani, regasesti toate intelesurile si incrucisarile lumii. Cel care povesteste este un copil pentru simplul fapt ca el poate vedea ceea ce oamenii mari nu reusesc. El patrunde mai adinc, caci lumea nu se fereste de ochii copilului. Apoi, copilul ia lucrurile exact asa cum sint, nu are temeri ca ar putea supara pe cineva si nu are prejudecati. Eroii pe care copilul si-i alege sint destul de neobisnuiti, de la mirosuri, focuri, oglinzi si carti pina la tainele magilor, care in «Cartea soaptelor» sint magii luminii, ai umbrei, ai aerului, ai timpului, ai fructelor, ai hartilor si magul magilor, bunicul meu Garabet Vosganian. Cit despre mirosul cartilor, ele capata mirosul trupului omenesc daca sint deschise. Mi-e mila de cartile pe care nu le citeste nimeni, niciodata", a declarat Varujan Vosganian intr-un interviu acordat celor de la "Cotidianul". Senatorul liberal nascut la Craiova, dar care a copilarit in Focsani isi incepe scriitura din "Cartea soaptelor" cu fraza "Eu sint mai ales ceea ce n-am putut implini". Romanul primeste recenzii favorabile din partea criticilor literari. "Este o carte iesita din comun, nici numai memorialistica, nici numai fictiune, cu cite ceva din amindoua, si deopotriva extraordinara prin modul in care tese pe canavaua istoriei numeroase destine individuale. Bogata, variata, palpitanta, cartea nu se poate lasa din mina, pentru arta de povestitor pe care autorul o dovedeste ca si pentru interesul documentar al reconstituirii unei istorii tragice", este de parere Nicolae Manolescu. Activitatea politica a liberalului se intersecteaza cu cea scriitoriceasca. Lucrarile sale includ trei volume de poezie "" Samanul albastru (1994), Ochiul cel alb al reginei (2001), Iisus cu o mie de brate (2005) "", precum si volumul de nuvele Statuia comandorului (1994), pentru care a primit Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 4 ore, 53 minute, 15 secunde
Felicitari,stimate Domn! Sa traiti,sa mai amintiti celor din jur ca mai exista Oameni !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.