Politică

Servicii GPS de 40.000 de euro la Primaria Focsani

Doina Ganea
29 iun 2009 1453 vizualizări
Primaria Focsani a cumparat spatiu publicitar in oficiosul PSD de 5.000 de euro si a cheltuit peste 15.000 de euro cu publicarea Revistei Focsanii u cele mai multe achizitii publice, de aproape 500.000 de euro, s-au facut in domeniul elaborarii studiilor de fezabilitate

In 2008 municipalitatea focsaneana a conceput un plan al achizitiilor publice in valoare totala de 16.251.280 de lei. Potrivit acestuia, Primaria a achizitionat carburanti de aproape 30.000 de euro, un lift cu peste 50.000 de euro, doua midibuze in suma totala de aproape 200.000 de euro, un autoturism de peste 10.000 de euro, calculatoare de 20.000 de euro si un infochiosc situat la "Ceas" care a inghitit din bugetul municipalitatii 13.856 de euro, fara TVA. Numai pentru aceste capitole din bugetul local au fost disponibilizati peste 250.000 de euro fara TVA. Chiar daca pare neverosimil, deoarece este de departe cel mai putin ingrijit site al unei institutii, pentru realizarea asa numitului portal al Primariei Focsani, www.focsani.info, edilii locali au achizitionat anul trecut servicii de software in valoare de 15.000 de euro. In plus, prin metoda cererii si ofertei s-a trecut la implementarea unui sistem de gestiune geospatiala (GPS) pentru monitorizarea lucrarilor de interventie la strazi. Primaria Focsani a cumparat, oficial, spatiu publicitar in oficiosul PSD, de 5.000 de euro si a cheltuit peste 15.000 de euro cu publicarea Revistei "Focsanii". Cele mai multe achizitii publice le-au facut oficialii in domeniul elaborarii studiilor de fezabilitate, a celor de proiectare, de oportunitate sau a unor strategii, lucrari care ramin adesea ingropate in sertare. Valorile cele mai mici ale acestora au fost de 5.000 de euro, iar cele mai mari au ajuns si la peste 60.000 de euro, cit au costat serviciile de proiectare pentru infrastructura strazilor din zona Bahne "" Cuza Voda - Bd. Republicii "" Bd. Garii, numarul studiilor fiind de peste 30.


Contracte de achizitii publice cu beneficiari tabu


Pentru planul urbanistic general (PUG) al Focsanilor, municipalitatea a alocat aproape 200.000 de euro, iar valoarea totala a trei planuri urbanistice zonale (PUZ) a ajuns la aproape 20.000 de euro. Primaria a realizat anul trecut lucrari in valoare de aproape 3 milioane de euro, modalitatile de executie a acestor mergind de la negociere cu o singura sursa, (cum a fost cazul semaforizarii de pe Bd. Independentei si care a costat in jur de 170.000 de euro), licitatiei deschise si pina la "traditionalele" cereri de oferte. Unul dintre beneficiarii contractelor cu municipalitatea focsaneana este si fostul sef al serviciului de urbanism judetean Ion Costeanu. Potrivit primarului Decebal Bacinschi selectiile de oferte merg destul de greu pentru ca sint putini oameni de afaceri care vor sa mai lucreze cu Primaria. "Degeaba spuneti voi ca se acorda contracte cunoscutilor, dar am putini oameni care se pricep sa zicem studii de fezabilitate, la drumuri, la topo sau proiectare gaze ori alte proiecte. Ii numeri pe degete. Si apoi ce sa fac daca s-a intimplat sa-i cunosc pe unii, pentru ca am lucrat cu multi dintre ei ani de zile. Vreau sa spun insa ca in ultima vreme chiar ei nici nu se mai baga pentru ca nu vor sa mai apara in ziare", a explicat primarul Decebal Bacinschi fenomenul atribuirii unor contracte de achizitii publice la nivel local. Conform reprezentantului Compartimentului Energetic, contracte, achizitii, deocamdata nu pot fi cunoscuti si beneficiarii atribuirii acestor contracte de achizitii publice. "Conform art.99 din HG 925/2006 pentru elaborarea normelor de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achizitie publica din OUG 34/2006, autoritatea contractanta (Primaria Focsani "" n.r.) are obligatia transmiterii unui Raport anual privind contractele atribuite in anul anterior catre Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP) pina la data de 31 martie a fiecarui an. Acest Raport poate fi comunicat numai dupa transmiterea sa catre ANRMAP", se arata in adresa trimisa redactiei noastre de catre Cristina Enache, reprezentantul Compartimentului Achizitii Publice din cadrul Primariei Focsani. Chiar si dupa aceasta data insa raportul anual al achizitiilor, primit de la municipalitate, tot nu continea numele firmelor aflate in relatii contractuale cu Primaria Focsani. Ele ne-au fost insa promise de edilul sef si le mai asteptam inca. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.