Politică

Cit de costisitori sint deputatii de Vrancea?

Ziarul de Vrancea
23 iun 2009 1512 vizualizări
Deputatii de Vrancea nu figureaza intre cei mai cheltuitori alesi la nivel national u pe judet insa, social democratul Cristian Dumitrescu isi plateste cel mai bine angajatii de la biroul parlamentar u Sapunaru, Dumitrescu si Mustea fac economii la cazare, avind locuinte in capitala u PSD-istul Ciprian Nica ne costa cel mai mult la capitolul cazare in Bucuresti, acesta locuind la hotel u cei sase deputati vrinceni au facut cheltuieli serioase pentru birourile parlamentare, chiar daca acestia nu prea dau prin colegiile in care au fost alesi u lunar, contribuabilii platesc trei miliarde lei vechi pentru cei sase deputati

Camera Deputatilor a publicat recent cheltuielile deputatilor in perioada ianuarie - aprilie 2009 pentru cabinetele parlamentarilor. In analiza se poate calcula circa de bani cheltuiti de parlamentarii vrinceni pe materiale de intretinere, chirii, utilitati si personal. De asemenea, pe site-ul Camerei Deputatilor s-au prezentat si citi bani primesc luna de luna alesii, dar si diurnele pe care acestia le primesc pentru deplasari la Bucuresti sau in teritoriu. In timp ce unii alesi prefera sa-si doneze indemnizatiile lunare, altii le "investesc" politic si traiesc din ele. In plus, s-au dat publicitatii si sumele pe care cei sase deputati vrinceni le platesc pentru telefoane sau pentru plimbarile in interes de serviciu in tara. Daca alti alesi au "scapat" la lux si s-au plimbat prin lume de multe mii de lei, deputatii nostri se pot considera "modesti" la cheltuieli. Potrivit site-ului Camerei, Razvan Mustea, Angel Tilvar, Nini Sapunaru, Cristian Dumitrescu, Ciprian Nica si Alin Trasculescu nu s-au lafait in calatorii peste hotare. In schimb, deputatii au costuri importante pentru birourile parlamentare si oamenii care sa se ocupe de imaginea lor. In ciuda faptului ca au solicitat fonduri pentru cabinete, in teritoriu activitatea celor sase deputati este foarte slaba, deloc sau putin cunoscuta de simplii locuitori. De altfel, chiar daca figureaza cu fonduri distribuite pentru deplasari in teritoriu, cei sase deputati de Vrancea au fost fete necunoscute pentru electoratul din colegiile lor.


Dumitrescu, cele mai mari salarii la biroul parlamentar



Deputatul PSD Ciprian Nica a cheltuit cei mai multi bani pentru materiale de intretinere, peste 23.000 de lei.

Peste 20.000 de lei pentru acelasi tip de materiale a cheltuit si democrat-liberalul Razvan Mustea. Cei mai putini bani cheltuie deputatii nostri pe chiriile si utilitatile de la propriile cabinete parlamentare.

Singurele deconturi realizate pina acum sint ale deputatului PNL Nini Sapunaru, cu 266 de lei in luna februarie si cele din luna aprilie ale social democratului Angel Tilvar, in valoare de 800 de lei.

Daca la materiale de intretinere este pe ultimul loc, cind vine vorba de salariile personalului din biroul sau parlamentar, deputatul PSD Cristian Dumitrescu este pe primul loc. El isi plateste cel mai bine angajatii de la biroul parlamentar, cheltuind in 4 luni pe salariile acestora 22.557 lei.


Aproape 20.000 de lei au platit in aceste patru luni pentru salariile personalului de la biroul parlamentar si deputatul PD-L Alin Trasculescu. Cei mai putini bani au alocat fondului de salarii de personal deputatii Razvan Mustea(PD-L) si


Angel Tilvar (PSD). Acesta din urma nici n-a avut in primele trei luni de mandat angajati la biroul parlamentar, primele luni in care s-au realizat cheltuieli de personal fiind martie si aprilie.


55.000 de lei, cheltuielile lunare cu un parlamentar


Veniturile brute ale parlamentarilor se situeaza lunar in jurul sumei de 6.994 de lei, cel mai mare venit, 7.837 de lei/luna avindu-l deputatul PSD Cristian Dumitrescu, cel care din 1990 si pina acum are o activitate neintrerupta in functia de ales. Indemnizatia lunara neta a parlamentarilor se ridica astfel la suma de 4.964 de lei. Deputatii mai primesc o diurna medie lunara pentru Bucuresti de 2.300 de lei, la care se adauga o diurna variabila din teritoriu care poate ajunge la 1.400-1.500 de lei. La capitolul "cheltuieli de cazare" singurii care nu-si deconteaza astfel de cheltuieli sint deputatii Cristian Dumitrescu,

Razvan Mustea si


Nini Sapunaru, acestia avind locuinte in capitala. Cea mai scumpa cazare o deconteaza statul pentru deputatul PSD Ciprian Nica, aproximativ 9.000 de lei/luna, iar cea mai redusa este pentru deputatii Angel Tilvar si Alin Trasculescu, aproximativ 3.000 de lei/luna. Aceasta deoarece social democratul Ciprian Nica a preferat cazarea la hotel in locul unui apartament inchiriat. Parlamentarilor vrinceni le mai sint decontate lunar intre 500 si 2.800 de lei, cheltuieli pentru transportul in teritoriu si intre 70 si 500 de lei pe telefonia mobila. La o medie lunara de 55.000 de lei pentru fiecare deputat, aici fiind incluse si cheltuielile de personal si de intretinere a biroului parlamentar, rezulta ca, doar intr-o luna, toti cei sase deputati vrinceni ne-au costat aproape 330.000 de lei (3,3 miliarde lei vechi). Cu acesti bani, de exemplu, firma lui Victor Roman ar putea asfalta 1,5 km de drum in fiecare luna in Vrancea. (Doina GANEA, Iulia CRETU)


Cheltuieli lunare deputati


Indemnizatie 5000 lei ^

Diurna Bucuresti 2300 lei ^

Diurna teritoriu 1400 ^

Transport 2800 ^

Cazare 9000 ^

Telefon 500

Total - 22.000 de lei


Cheltuieli materiale de intretinere (perioada ianuarie - aprilie 2009):

1. Cristian Sorin Dumitrescu (PSD) 18.046 lei

2. Razvan Mustea Serban (PD-L) 20.271 lei

3. Ciprian Nica (PSD) 23.215 lei

4. Nini Sapunaru (PNL) 19.690 lei

5. Angel Tilvar (PSD) 19.471 lei

6. Alin Silviu Trasculescu (PD-L) 18.489 lei



Top cheltuieli chirii, utilitati ( perioada ianuarie - aprilie 2009):

1. Cristian Sorin Dumitrescu (PSD)

2. Razvan Mustea Serban (PD-L)

3. Ciprian Nica (PSD)

4. Nini Sapunaru (PNL) 266

5. Angel Tilvar (PSD) 800

6. Alin Silviu Trasculescu (PD-L)



Top cheltuieli salarii personal birou parlamentar (perioada ianuarie - aprilie 2009):


1. Cristian Sorin Dumitrescu (PSD) 22.557 lei

2. Razvan Mustea Serban (PD-L) 10.011 lei

3. Ciprian Nica (PSD) 11.257 lei

4. Nini Sapunaru (PNL) 14.885 lei

5. Angel Tilvar (PSD) 5.873 lei

6. Alin Silviu Trasculescu (PD-L) 18.238 lei


CASETA


IPP saluta transparenta Parlamentului


Institutul de Politici Publice considera ca publicarea pe site-ul Camerei Deputatilor a cheltuielilor defalcate cu indemnizatia, diurna, cazarea, deplasarea in teritoriu, in strainatate, telefoanele si transportul, sumele forfetare si altele este un pas inainte in directia transparentei Parlamentului. "Pina in prezent IPP a fost singura institutie negurvernamentala care a cerut anual Camerei Deputatilor si Senatului informatii despre cheltuielile publice cu parlamentarii. In fiecare an, cu ocazia solicitarii in baza legii privind accesul cetatenilor la informatiile de interes public, depuse de IPP, cele doua Camere raspundeau prin punerea la dispozitia Institutului a 6 bibliorafturi cu informatii pe suport de hirtie pentru care pretindeau costuri totale de peste 500 de lei", se precizeaza intr-un comunicat al IPP semnant de directorul Violeta Alexandru. (D. G.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739397 zile, 11 ore, 5 minute, 30 secunde
Mai oameni buni, CRASA NESIMTIRE pe oamenii astia din BANI PUBLICI! Sunt functionar public cu 900 lei pe luna. Aveam si eu 2 amarate de sporuri si in ultimile 2 luni le-au luat si pe acestea citeste integral
, acum 739397 zile, 11 ore, 5 minute, 30 secunde
de curiozitate, dna Placinta de ce nu apare in aceasta situatie? ca doar nu vine cu bani de acasa! s-au ziarul vostru o protejeaza, nu cumva sa o deranjeze? aceiasi intrebare in cazul Mitrea.
, acum 739397 zile, 11 ore, 5 minute, 30 secunde
Mitrea are inscrise la toate rubricile privind activitatea cifra "zero". Zero declaratii politice, zero intrebari, zero interpelari. De aia ma gandesc ca si la cheltuieli tot "zero" o fi avand. Pt. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.