Politică

Focsaniul nu are viceprimari, dupa o noua tentativa esuata

Doina Ganea
17 iun 2009 1028 vizualizări
Desi a trecut un an de la organizarea alegerilor locale, municipiul nu are înca viceprimari u democrat - liberalii au cerut aminarea numirii viceprimarilor, conditionind astfel desfasurarea sedintei de ieri a Consiliului Local u la fel ca si luna trecuta, proiectul a fost retras de primarul Decebal Bacinschi în urma discutiilor cu liderii grupurilor politice PSD si PD-L u tot de ieri, liberalii au devenit, ca si omologii lor de la Bucuresti, singurul partid de opozitie din Consiliul Local Focsani

Proiectul de hotarire privind alegerea celor doi viceprimari, care urma sa se discute in sedinta de ieri a Consiliului Local Focsani, a fost retras de primarul Decebal Bacinschi de pe ordinea de zi a sedintei ordinare. La fel si proiectul care avea in vedere revocarea hotaririlor privind planurile urbanistice zonale (PUZ) adoptate in ianuarie de catre alesii locali. In privinta viceprimarilor, edilul sef al Focsaniului a explicat ca proiectul a fost retras deoarece nu s-a ajuns la o intelegere intre liderii politici din PSD si PD-L. Liderii grupurilor de consilieri locali PSD si PDL nu au ajuns, sau nu au vrut sa ajunga deocamdata la nicio intelegere. Surse din rindurile celor doua formatiuni politice afirma ca neintelegerile in privinta viceprimarilor de la Focsani au aparut ca urmare a faptului ca cei din PD-L nu au primit asa cum se stabilise intre Alin Trasculescu si Marian Oprisan 10 posturi de viceprimari in judet. Pe parcursul sedintei de ieri, liderii PD-L si PSD, Nicu Tanase si respectiv Liviu Oloeriu au avut "fir rosu" cu sefii lor, Trasculescu si Oprisan. Marginalizati, consilierii liberali au anuntat ca Alianta pentru Focsani nu mai exista si au cerut primarului sa fie si ei consultati atunci cind se decide aminarea unor proiecte sau a unei sedinte. La sedinta de constituire a noului Consiliu Local, de pe data de 26 iunie 2008, au fost alesi cei doi viceprimari - unul de la PNL si unul de la PD-L. Ei au obtinut cite 11 voturi, in timp ce propunerile PSD au cumulat toate voturile de la consilierii social-democrati, respectiv 10. Consilierii PSD au contestat alegerea viceprimarilor, pe motiv de culoare a pixurilor cu care s-a votat, instanta dind cistig de cauza pe acest motiv, pe 29 ianuarie 2009, alesilor social-democrati.



Ieri, inainte de inceperea sedintei ordinare, lucrurile pareau clare privind desemnarea viceprimarilor si aprobarea cu 2/3 din votul celor prezenti a proiectelor cu PUZ- uri. Deodata insa la inceputul sedintei, nehotariti si dorind parca sa mai traga un pic de imaginea de partid aflat in dusmanie cu PSD-ul, democrat liberalii s-au sucit. Intrati in sala de sedinte cu citeva minute intirziere si dupa citeva discutii la telefon, democrat-liberalii Nicu Tanase, Daniel Gongu si Cristinel Susu au dat semnalul colegilor de partid, membri in Consiliul Local, ca nici de data aceasta viceprimarii nu vor fi alesi. Ca de obicei, consilierii democrat- liberali au solicitat aminarea sedintei. Primarul Decebal Bacinschi a explicat ca legea ii confera dreptul convocarii de sedinte ordinare si in alte zile decit cele stabilite initial de consilieri, la inceputul anului. Vazind ca discutiile continua pe aceasta tema, la semnele "discrete" ale consilierilor PSD, primarul Decebal Bacinschi a propus o pauza de citeva minute in care doar liderii celor doua grupuri de consilieri sa se intilneasca separat. La negocieri au fost invitati doar social-democratii si democrat-liberalii, lucru care i-a nemultumit pe liberali. Dupa discutii, imediat dupa reluarea lucrarilor sedintei, social-democratul Liviu Oloeriu a luat cuvintul, anuntind ca s-a decis continuarea sedintei, dar cu scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului privind numirea celor doi viceprimari si cel privind revocarea unor proiecte de hotariri. Ultima data, proiectul privind alegerea celor doi viceprimari a fost introdus pe ordinea de zi a sedintei din urma cu trei saptamini. "Trebuie sa retrag acest proiect, iar in conditiile in care se vor lamuri problemele intre ei, atunci vom avea viceprimari", a afirmat primarul Decebal Bacinschi.


PNL nu vrea sa scoata castanele din foc pentru altii


Un alt punct de pe ordinea de zi care a nascut controverse a fost cel legat de aprobarea a 21 de Planuri Urbanistice Zonale si de Detaliu pe terenuri proprietate privata din municipiului Focsani. Consilierul PD-L Danut Popoiu a fost primul care a cerut explicatii cu privire la mentinerea acestui punct pe ordinea de zi in conditiile in care cel referitor la revocarea hotaririlor a fost retras de catre initiatorii PSD. Social democratul Liviu Oloeriu a invocat faptul ca proiectele trebuie aprobate din nou cu 2/3 din numarul alesilor locali. "Opinia noastra este ca atit timp cit aceste PUZ-uri fac parte din Planul Urbanistic General al orasului care se adopta potrivit legii cu votul a doua treimi dintre consilierii locali, implicit si aceste PUZ-uri trebuie adoptate la fel", a spus Oloeriu. Liberalul Romeo Paul Postelnicu a explicat din nou ca aceste proiecte au fost adoptate legal de catre consilierii locali inca din luna ianuarie, iar reintroducerea lor pe ordinea de zi numai pentru ca Institutia Prefectului are o alta opinie, este inutila, deoarece alesii PD-L si PNL nu-si vor schimba opiniile legate de aceste PUZ-uri. In plus, faptul ca o parte dintre cetatenii care au cerut aprobarea acestora s-au adresat instantei pentru ca se tergiverseaza nejustificat eliberarea lor si se cer daune foarte mari este un alt motiv pentru care consilierii n-ar trebui sa incalce legea. "Exista un litigiu in care se cer daune importante. Noi daca acum revenim si aprobam aceste PUZ-uri cu doua treimi ne dezicem practic de decizia din ianuarie si sintem buni de plata. Pentru ce sa scoatem noi castanele din foc cu mina noastra, pentru altii, cind mai simplu ar fi ca cei care ne-au contestat hotarirea in instanta sa revina asupra ei", a fost de parere profesorul universitar in drept administrativ, Romeo Paul Postelnicu. Dupa o ora de discutii, proiectul a fost respins cu 11 abtineri ale consilierilor liberali si democrat-liberali si cu 10 voturi ale celor din PSD.


Liberalii au denuntat "Alianta pentru Focsani"


Consilierii liberali, prin vocea Doinei Fodoreanu, au anuntat ieri oficial ruperea "Aliantei pentru Focsani" incheiata la alegerile locale din 2008 cu PD-L. Plecind de la acest anunt, consilierii PNL au «rupt pisica in doua» si au cerut ca ori de cite ori se vor lua decizii privind convocarea unor sedinte sau introducerea unor proiecte pe ordinea de zi sa fie consultati, chit ca sint doar patru consilieri. "La nivelul municipiului Focsani Alianta nu mai exista. Noi, grupul consilierilor liberali, cerem sa fim chemati la consultari fara discriminare. In plus, anuntam ca de acum inainte vom vota fie alaturi de PSD, fie alaturi de PD-L, asa cum ne va dicta constiinta, dar numai in interesul cetatenilor care ne-au acordat voturile", a spus sub privirile aprobatoare ale colegilor de partid, liberala Doina Fodoreanu. Prin anuntul lansat ieri s-au schimbat si polii de putere in CL, unde PSD si PD-L cu un total de 17 consilieri au format o majoritate confortabila, lasindu-i in opozitie pe cei patru consilieri liberali. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 1 ora, 15 minute, 54 secunde
Nu exista nici o majoritate in CL Focsani, exista doar 3 (trei ) grupuri, exact la fel ca si dupa alegerile din 2008. Din moment ce PNL a anuntat ca ar vota cu oricare alt partid,inclusiv PSD, in citeste integral
, acum 739392 zile, 1 ora, 15 minute, 54 secunde
nu cred asa ceva
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.