Politică

PSD s-a bagat peste comunele PNL si PD-L

Doina Ganea
10 iun 2009 2012 vizualizări
Nini Sapunaru a fost lucrat la europarlamentare in cinci dintre primariile sale u PNL a pierdut definitiv Marasestiul, pentru democrati, dar si Brosteniul, pentru social democrati u lupta la baioneta de voturi s-a dat la Sihlea si Dumitresti, intre PNL si PSD u Alin Trasculescu a pierdut procente bune in comuna PD-L de la Cimpuri, unde PSD a fost zdobitor, cu 59% u PSD s-a lafait la alegerile pentru Bruxelles din Vrancea, luind majoritate in 53 de localitati u sefii tradati la vot anunta masuri dure pentru revenirea in fruntea electoratului din localitatile Vrancei

Alegerile europarlamentare de duminica au reprezentat pentru presedintii celor trei mari formatiuni politice de pe scena Vrancei, Marian Oprisan, Alin Trasculescu si Nini Sapunaru, un moment de verificare a loialitatii propriilor primari, dar si un test al puterii de convingere a electoratului. De asemenea, alegerile au demonstrat ca aparatul de propaganda al PSD si al baronului Oprisan a functionat ceas, inrosind mai tare decit in 2007 si in chiar mai multe localitati decit la alegerile parlamentare, dupa cum a observat un alt baron, seful CJ Suceava, democratul Gheorghe Flutur. Desemnarea eurodeputatilor pentru Bruxelles a fost pentru PSD, PD-L si PNL un moment de re-impartire a sferelor de influenta, in vederea alegerilor prezidentiale din toamna acestui an. Pina atunci, prea putine se mai pot schimba, dat fiind ca un singur partid conduce cu adevarat Vrancea. Astfel, PSD si-a infipt majoritati in 53 de localitati, conduse atit de edili rosii, dar si de la celelalte partide, in timp ce PNL a reusit sa iasa invingator in 12 comune conduse de proprii oameni, pierzind intiietate in alte cinci localitati galbene de la locale. PD-L a cistigat in 8 localitati, luind primul loc in orasul saraciei si al liberalilor, Marasesti, dar pierzind comuna cu scandal, istorie si taietori de padure de la Cimpuri.


Pomana i-a dat surprize, surprize lui Nini


Seful liberalilor, deputatul Nini Sapunaru, a fost cel mai uimit, in mod negativ, de proprii oameni. Unii edili au dovedit neimplicare, neputinta ori altii s-au lasat "lucrati" la incredere de inaugurari laudaroase la drumuri din partea adversarilor. Desi au primari in localitatile tradatoare, liberalii s-au trezit pe locul doi, si chiar mai rau, pe trei in optiunea de vot, la: Marasesti, Brosteni, Dumitresti, Sihlea si Vizantea Livezi. Daca la Marasesti, scorul cel mai mare l-a facut PD-L-ul lui Alin Trasculescu, aici fiind colegiul sau, in restul comunelor, PSD si-a venit in fire, beneficiind si de surplusul de atentii electorale. In plus, potrivit surselor noastre, multi primari si viceprimari au avut acces la listele cu alegatori si au inceput sa bata la portile celor care nu au fost la vot rugindu-i sa voteze, astfel incit Marian Oprisan sa le repartizeze bani de la Consiliul Judetean pentru drumuri. Asa se explica si numarul mare de alegatori care au votat in ultimele ore ale scrutinului. Acolo unde diferentele intre liberali si social democrati au fost destul de firave, PNL a reclamat posibile fraude la vot. La Brosteni, acolo unde primarul galben Ion Bucur s-a duelat la locale cu democratii, situatia de duminica a adus la iveala paradoxul: PSD a batut atit PD-L, cit si PNL. Raportul a fost urmatorul: liberalii 17 %, democratii 20 % si social democratii 42 %. Liberalii stiu ca primarului "pomana" nu i-a trecut dragostea de partidul lui Oprisan, unde a fost membru ani de zile. La Marasesti, acolo unde primar este liberalul Constantin Vlase, scorul a fost urmatorul: PD-L "" 35%, PSD "" 27%, PNL "" 15% si EBa "" 12%. Primarul liberal de la Marasesti pune totul pe seama oamenilor care nu au inteles ca se gasesc intr-o situatie disperata. Constantin Vlase spune ca a facut mai multe demersuri la ministrii de la Bucuresti care aveau ca formula de inceput "In disperare de cauza...". "Nu e vina mea, e vina oamenilor. Logica mea ar fi ca, daca eu sint de la un partid, ar fi trebuit sa voteze cu PNL, ca sa am un sprijin. Daca lumea nu a inteles treaba asta"¦", ne-a spus dezamagit Constantin Vlase. "Eu sint suparat si pe oamenii din primarie, sint 130 de salariati, daca mergeau cu familia la vot erau mai multe voturi", a mai adaugat Vlase care este singurul primar care a pierdut in fata PD-L. Se pare insa ca Alin Trasculescu a avut grija sa scoata un scor bun si pentru EBa, astfel incit sa-si salveze fotoliul de presedinte.


Trasculescu a vazut rosu la Cimpuri


In comuna Cimpuri, condusa de edilul portocaliu Dumitru Vladescu, votul de duminica a scos cistigator detasat PSD, cu un 59%, in timp ce partidul sau a luat abia 19%. Liberalii nu au contat, cu numai 5%. Democratul Dumitru Vladescu, fost membru PSD, se scuza la Trasculescu si ii da cistigatori pe pesedisti pe seama factorului social din zona, a convingerilor politice ale populatiei anterioare venirii sale in primarie. "Coloratura politica de inainte a fost 80% PSD. Nu e vina mea ca la mine in comuna oamenii s-au exprimat asa", sustine primarul de la Cimpuri. Batalia mare pe voturi, la propriu dar si la figurat, s-a dat la Dumitresti, acolo unde PNL-ul primarului Sandu Crintea a luat 38%, PD-L 11% si PSD 44%. Liberalul Sandu Crintea pare a fi fost mai interesat de nunta fiului sau, decit de alegerile pentru Parlamentul European, dupa cum spun gurile rele din partid. La limita s-au aflat liberalii si social democratii si la Sihlea, aici rezultatele fiind: PNL 33%, PD-L 20% si PSD 35%. Explicatiile primarilor perdanti sint felurite, de la prezenta slaba la vot si pina la microbuzele burdusite de alegatori, in spiritul turismului electoral, nu pentru frumusetile naturale ale judetului. "Nu au venit foarte multi cetateni la vot. Ne-au depasit pentru ca au venit cu masini si au votat PSD. 200 de votanti au venit din alte parti. Lovitura ne-au dat-o cu pelerinajul electoral, dar data viitoare vom fi mai atenti", spune primarul de la Dumitresti, Sandu Crintea din partea PNL.


Primarii asteapta alegerile pentru Cotroceni sa se "scoata"


Mecanismul cistigator al lui Fanica Ciobotaru, edilul PNL de la Vizantea Livezi, de la alegerile pentru primarie, nu a mai functionat pe 7 iunie din moment ce liberalii s-au clasat pe locul 2 cu 37%, in timp ce PSD s-a impus cu 44%, iar PD-L a reusit un firav 10%. Primarul de aici sustine ca presedintele CJ, Marian Oprisan, a pastrat evenimente pentru ca balanta electorala sa se incline in stinga. "Exista o explicatie, ca incep lucrarile la drumul judetean 205 Vidra-Cimpuri si au venit liderii locali PSD, Norocea Neculai si Norocea Gheorghe si au spus ca, daca nu voteaza PSD, se vor retrage utilajele. La fel si factorii postali care au impartit ziarul partidului in toate curtile oamenilor", spune primarul liberal Fanica Ciubotaru. Reprosurile presedintilor de partide care nu au obtinut rezultatele pe care le asteptau de la primarii din comunele proprii deocamdata se lasa asteptate, in conditiile in care fara ei ar fi obtinut scoruri si mai mici. Nici unul dintre primarii din comunele sus amintite nu au avut discutii cu privire la numarul de voturi reusite. Toti asteapta ca rezultatele de la prezidentiale sa-i scoata din "clubul rusinii", avind in vedere ca miza este diferita. (Iulia CRETU, Daniel GIRLEANU)


CASETA:


Unii la bal si altii la spital


Negrilesti, Slobozia Bradului si Poiana Cristei au fost localitatile fruntase, fiecare in partidul din care fac parte, respectiv PSD, PNL sI PD-L. Cele mai multe voturi le-a obtinut primarul de la Negrilesti, 1.346 voturi PSD, dupa care urmeaza Slobozia Bradului cu 1.048 de voturi PNL si Poiana Cristei cu 794 voturi PD-L. Si in tabara PSD exista un primar care nu si-a indeplinit baremul impus, in persoana lui Maricel Nitu, primar la Pufesti. "Nu am ce explicatii sa dau, oamenii sint liberi sa aleaga ce vor ei", ne-a declarat primarul de la Pufesti, care a fost invins de democrat-liberali. Nu in aceesi barca se gaseste si Ion Vasuianu, primar la Negrilesti, care se poate lauda cu cel mai bun rezultat, alaturi de Slobozia Ciorasti. "Eu am avut intotdeauna acelasi rezultat. Am fost sustinut de PNL si PD-L pentru ca nu au oameni mai buni decit mine", ne-a spus Ion Vasuianu care se teme totusi ca rezultatele sale sa nu fie interpretate ca frauda electorala. (D. G.)



Localitati sii victorii pe partide politice, comparativ:


2007 - PSD 44 / 34,46 PD-L - 15 / 25,97 PNL - 14 / 18,22

2008 - PSD 51 / 48,78 PD-L - 7 / 28,85 PNL - 15/ 15,84

2009 - PSD 53 / 48,48 PD-L - 8 / 21,24 PNL - 12 / 15,46


In editia tiparita de astazi, 10 iunie 2009, a Ziarului de Vrancea au fost publicate rezultatele finale ale alegerilor pentru Parlamentul European 2009 din judetul Vrancea, pe formatiuni politice si unitati administrativ teritoriale.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 17 ore, 53 minute, 11 secunde
Normal ca s-a intamplat asta! Cu trei zile inaintea votului, primarii de la Vizantea si de la Campuri se pupau cu Oprisan la inaugurarea drumului Vizantea - Campuri.
, acum 739398 zile, 17 ore, 53 minute, 11 secunde
De pupat...poate se pupau, dar au facut-o pt ca altfel nu aloca in veci si-n pururi CJ'ul bani pantru drumul de la Vizantea! Asta e...mai trebuie sa faci si compromisuri...
, acum 739398 zile, 17 ore, 53 minute, 11 secunde
Sa stie si distinsa bubu lina ca fondurile pt drumul Vizantea Campuri banii au fost adusi de Nini Sapunaru cu ajutorul lui Orban. E un fapt. Dar fraierii inca mai cred ca Portofel face si desface tot citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 53 minute, 11 secunde
La alegerile astea a furat PSD-ul de a rupt.Au facut repetitie pentru la toamna.Daca o sa vedeti vreun arestat pentru frauda in aceste alegeri sa-mi spuneti ca sunt proasta.Nemultumitii,dintre cei 75% citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 53 minute, 11 secunde
DACA NU NE DESTEPTAM IN ACEST AN P.S.D. ul O SA PUNA STAPINIRE PE TOT ,O SA JUCAM CUM O SA CINTE EI .TOATE ALEGERILE DIN ULTIMII ANI P.S.D AU FURAT DE-AU RUPT,IAR CINE TREBUIE SA VADA SE FACE CA NU citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 53 minute, 11 secunde
Chiar puteti condamna un primar de comuna ca a participat la inaugurarea unui drum lasat in paragina de 40 de ani, si daca o sa cautati pe net ve ti gasi imagini cu acel drum nenorocit. Nu conteaza citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 53 minute, 11 secunde
Eu n'am zis ca banii sunt de la psd,normal ca au fost alocati de guvernarea anterioara...aceeasi problema e si la drumul de la Paltin,bani alocati de la guvern,anterior desigur,si toate 'laudele' citeste integral
, acum 739398 zile, 17 ore, 53 minute, 11 secunde
"Voi toti care criticati psd ca face si desface chiar nu ganditi macar un pic?De cand este Oprisan la putere in Vrancea cred c-ati vazut cam ce a facut pt judeti sau vedeti numai partea negativa a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.