Politică

Rezultate finale in Vrancea: PSD 48,48%, PDL 21,24%, PNL 15,46%

Mihaela Beșleagă
9 iun 2009 1170 vizualizări
Partidul lui Oprisan a obtinut un scor peste media nationala, in timp ce democratii s-au clasat in judet la o diferenta covirsitoare fata de PSD u totusi, PSD si PDL au primit jumatate din voturile de la parlamentarele din toamna u Vrancea a fost ultimul judet din tara care a transmis datele la Biroul Electoral Central, din cauza programarii suspecte realizate de Prefectura, care prevedea predarea proceselor verbale pina aseara, la ora 19.45 u prezenta la vot in Vrancea a fost de 30,29%, cu 17% mai scazuta decit la scrutinul parlamentar din toamna u cititi in pagina 2 o comparatie a rezultatelor obtinute de partide la ultimele scrutine

Vrincenii care s-au prezentat la urne duminica au ales stinga pentru Parlamentul European. Aproape jumatate din cetatenii care si-au exercitat dreptul de vot in Vrancea, respectiv 48,48%, au votat europarlamentarii Aliantei PSD-PC, conform datelor finale centralizate ieri de Biroul Electoral Judetean. Judetul nostru ramine fieful PSD, partidul lui Marian Oprisan obtinind un scor superior mediei nationale a partidului, care este de 31,04%. Pe locul doi se claseaza PDL-ul lui Alin Trasculescu, care a obtinut 21,24% din sufragiile vrincenilor, sub media nationala de 29,71% a partidului si la o diferenta covirsitoare fata de PSD. De altfel, daca la nivel national pe cele doua partide le despart doar doua procente, la nivel judetean situatia sta cu totul altfel, diferenta fiind de 27% in favoarea PSD. Un scor relativ bun au realizat in schimb liberalii, de 15,46%, cu un procent peste media din tara, care a fost de 14,52%. Pe urmatorul loc in preferintele vrincenilor s-a clasat PRM-ul lui Vadim si a lui Becali, care a intrunit un procent de 7,99%. Si Elena Basescu a fost votata in proportie de 3,91%, iar celalalt independent de pe liste, Pavel Abraham, a primit 1,42% din voturi. Scoruri foarte scazute, ca si la nivel national, au obtinut PNTCD "" 0,91% si Forta Civica - 0,36%. O situatie interesanta se inregistreaza in ceea ce priveste scorul UDMR in Vrancea, de 0,18%, in timp ce pe total tara partidul lui Marko Bela a obtinut un procent de 8,92%, gratie votantilor din regiunile maghiarizate.

Prezenta la vot a scazut cu 17%

Absenteismul a marcat si alegerile europarlamentare din Vrancea. Conform datelor centralizate de BEJ, prezenta la vot a fost de 30,29%. Comparativ, la scrutinul parlamentar din noiembrie 2008, 47% dintre vrinceni au trecut pragul sectiilor de votare. Din numarul total de cetateni cu drept de vot inscrisi pe liste, respectiv 317.752, s-au prezentat la urne doar 96.248. Pe listele suplimentare au votat 12.359 de electori, cu 4.000 mai mult decit la alegerile parlamentare. O singura persoana comunitara, un cetatean de origine italiana, a votat pe o lista speciala, in Focsani. Numarul voturilor valabil exprimate a fost de 91.765, respectiv 95,34%. Voturi declarate nule au fost 4.481, care reprezinta un procent de 4,65%. Astazi, la ora 11.00, judecatorul Costica Dita, presedintele BEJ, va depune la BEC procesul verbal final, procesele verbale pe sectii, listele permanente si cele suplimentare utilizate in cele 360 de sectii de votare din judet. "Contestatii de competenta BEC nu s-au inregistrat la noi", a mentionat Costica Dita. Dosarele cu voturi nule vor fi depuse la Judecatoria Focsani.

Vrancea, codasa la centralizare

Centralizarea datelor la nivelul judetului si transmiterea lor catre BEC a intirziat ieri din pricina unei decizii a prefectului Raluca Dan. La ora 9.00 dimineata, conform raportarii nationale, daca in mai toate judetele centralizarea ajunsese la 100%, Vrancea era ultimul judet din tara la acest capitol, unde se centralizasera doar 62% din date. Explicatia? Recomandarea Prefecturii pentru presedintii din sectii de a pastra peste noapte dosarele cu rezultate in primarii si programarile pentru prezentarea la BEJ au fractionat activitatea Biroului. Astfel, daca pina la ora 3.00 noaptea se procesasera deja datele din 173 de sectii, sosirea presedintilor din judet cu rezultatele s-a facut sacadat. Ultimele date au venit de la Negrilesti, de abia la ora 14.00, ceea ce ridica unele suspiciuni, tinind cont si de neregulile semnalate in ziua votului. "Multi au ales varianta de rezerva, s-au prezentat la BEJ conform programarii de la Prefectura, care a fost realizata pina luni, la ora 19.45. Am avut timpi morti, pe care nu i-am anticipat. Probabil s-a mizat pe o prezenta mai mare la vot si s-au supra-apreciat timpii dupa care a fost realizat acest program", a explicat Costica Dita, presedintele BEJ Vrancea. In plus, si o eroare aparuta in sistemul de calcul al statisticienilor a prelungit timpul de transmitere a datelor la nivel central, fiind necesara o reverificare a proceselor verbale. (Mihaela BESLEAGA)

CASETA

Rezultate finale europarlamentare

PSD-PC - 48,48%

PDL - 21,24%

PNL - 15,46%

PRM - 7,99%

EBa - 3,91%

Pavel Abraham - 1,42%

PNTCD - 0,91%

Forta Civica - 0,36%

UDMR - 0,18%

CASETA

Numarul de voturi valabil exprimate obtinute in Vrancea

Absenteismul si-a pus amprenta si asupra numarului de voturi acumulate de partide, in picaj drastic comparativ cu scrutinul parlamentar din toamna, unde si miza era mai mare, deci si mobilizarea la vot a fost mai buna. Astfel, PSD si PD-L au obtinut jumatate din voturile din 2008. Este de asteptat ca o parte din sufragiile PD-L sa fi migrat catre fiica presedintelui, independenta Elena Basescu. PNL-ul si-a pastrat, in mare, alegatorii fideli, care s-au prezentat la urne. In schimb, PRM-ul si-a dublat numarul de voturi obtinute.

Europarlamentare 2009 Parlamentare 2008

PSD "" 44.489 voturi 70.000 voturi

PDL "" 19.500 voturi 42.000 voturi

PNL "" 14.188 voturi 22.000 voturi

PRM "" 3.000 voturi 7.337 voturi

UDMR "" 122 voturi 174 voturi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.