Politică

PSD-ul s-a scos iar cu activul de partid

Ziarul de Vrancea
8 iun 2009 1905 vizualizări
Alegerile europene s-au derulat in maniera specifica provinciei europene Vrancea , cu multe nereguli, acuzatii si suspiciuni de deturnare a rezultatelor u la inchiderea scrutinului, 31,15% dintre cetatenii cu drept de vot trecusera pragul sectiilor de votare, cu putin peste media nationala u potrivit exit-poll-urilor, PSD a obtinut cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare de duminica, respectiv 30,7%, fiind urmat de PDL, la mica distanta, cu 30,4 %, PNL cu 15,4%, UDMR cu 10,4 % si PRM cu 6,8 % u EBa a obtinut 3,6 % din voturi si biletul de avion la Bruxelles, ca si Vadim Tudor si Gigi Becali u ca si la alegerile precedente, vrincenii au votat in functie de culoarea politica a primarului u rezultatele finale vor fi cunoscute cel mai probabil in curzul zilei de astazi

Alegerile europene de ieri s-au derulat sub semnul suspiciunii si al absenteismului. Dupa o campanie plicticoasa, liderii de partide au incercat ieri sa-si mobilizeze activul de partid sa iasa la vot, intrucit prezenta la urne a fost extrem de scazuta. Asa se face ca am avut propaganda in sectiile de votare, turism electoral, manipulare, voturi cumparate sau smulse pur si simplu de la alegatorii din mediul rural. Iar Vrancea nu a mai fost in topul national al prezentei la vot, asa cum se intimpla la scrutinele precedente. Cum era de asteptat, PSD isi pastreaza fieful din Vrancea, rezultatele culese de Ziarul de Vrancea din mai multe sectii indicind o victorie a acestui partid. PD-L s-a clasat pe locul doi, in urma numaratorii partiale de aseara, iar PNL pe locul trei, la ceva distanta. In multe comune s-au inregistrat rezultate extreme, semn ca vrincenii voteaza in continuare dupa cum le dicteaza primarul.


Primarii s-au batut pentru partidele lor


Primarii vrinceni au tras tare pentru a scoate procente bune pentru partidele lor. Aceasta este concluzia rezultatelor partiale la alegerile pentru Parlamentul European. Fiefurile principalelor formatiuni politice din Vrancea, PSD, PD-L si PNL, si-au mentinut intiietatea in localitatile unde au edili. Surpriza acestor alegeri o reprezinta renasterea PRM care prin cele doua personaje, Vadim Tudor si George Becali, a reusit in Panciu sau Odobesti procente mai bune decit PNL. Surprinzator pentru unii, PRM reuseste sa se revigoreze obtinind un 8% la Panciu, la egalitate cu Elena Basescu, si peste liberali. PRM scoate untul din liberali si la Odobesti, cu 9,7% fata de 8% ale PNL. Si la Vidra, partidul extremist al lui Vadim se apropie de galbeni. Rezultate categorice a obtinut PSD la Ploscuteni, unde, potrivit primarului Stefan Solomon, partidul sau detine suprematia cu 80%. "Restul au luat citeva voturi. PD a avut undeva la 80 de voturi, iar EBa numai 2", ne-a declarat Solomon. Potrivit primelor rezultate, majoritate rosie este si la Focsani, la Adjud, unde PSD are aproape 50%, Panciu "" 55%, Odobesti 59%, Cirligele "" 70% sau Vidra "" 55%. Stefan Moscu a caracterizat plastic situatia politica de la el din comuna: "Anuntam decesul pe linie al PNl la Cirligele". Aici, oamenii lui Sapunaru abia au luat 5%, printre cele mai rusinose rezultate din judet. PNL isi pastreaza insa victorii in comunele conduse de edili galbeni, asa cum se intimpla la Vizantea Livezi, Movilita, Vinatori, Mera, Vintileasca sau Reghiu, aici procentele oscilind intre 30% si pina la peste 50%.


Prezenta mai mare la sat decit in orase


Vrincenii au fost mai constiinciosi la vot in comune decit in orase. Satenii din Maicanesti s-au prezentat la urne intr-un procent de 40% si au optat pentru PSD 71% dintre ei. 15% din cei care au stampilat buletine au ales PD-L, iar PRM a luat-o in fata PNL, cu 6% fata de numai 3%. EBa a reusit la Maicanesti 2%. La Cimpuri au fost prezenti la vot 25,5% din efectivul cetatenilor cu drept de vot. Acestia au votat PSD "" 57%, PD-L "" 21%, PRM - 10%, PNL "" 7% si EBa a obtinut 4%. La Cimpineanca, comuna condusa de Stefan Paraschiv, PDL-ul a obtinut cele mai multe voturi, in numar de 407, urmat de PSD, cu 263 de voturi. Si PRM-ul a obtinut 87 de voturi, surclasind PNL-ul, care a adunat 63 de voturi. Si EBa a cistigat aici 39 de voturi. Celalalt independent, Pavel Abraham, a primit doar 5 voturi. La Milcovul, prezenta la urne a fost de 46%. In comuna condusa de Ivan Chirila, PSD-ul a obtinut 49% din voturi, PDL-ul 30%, iar PNL-ul aproape 10%. Si EBa a obtinut 20 de voturi.


Ce comenteaza liderii de partide


Liderii de partide au comentat aseara, dupa inchiderea urnelor, procentele obtinute. Cele mai mari palpitatii la numaratoare le-au avut cei de la PD-L care au scos undeva in jurul a 26%, un scor cu mult mai mic decit cel de la parlamentare. Tinta impusa de la centru, 30-35%, se pare ca a fost un target fortat pentru formatiunea condusa de Alin Trasculescu. "Nu se confirma rezultatul de la parlamentare. Acolo unde avem primari democrat-liberali, am reusit sa fim primii. Nu stiu ce se va intimpla dupa alegeri, hotarasc cei de la Bucuresti", ne-a declarat Trasculescu. Liderul PSD, Marian Oprisan, s-a ferit sa ofere un scor, entuziasmul "baronului" fiind insa mai moderat decit la parlamentare. "Pronosticurile nu le fac eu, vrincenii sint cei care decid cine sa ii reprezinte pe scena politica europeana. Vreau sa le multumesc tuturor vrincenilor care s-au prezentat la vot", a declarat Oprisan. In comunele conduse de edili social-democrati, PSD a obtinut si la acest scrutin majoritatea voturilor. "Nu am decit rezultate partiale. Pot sa spun decit ca PRM-ul este al treilea partid in toate orasele, a crescut peste noapte, gratie scandalului cu Becali", ne-a declarat si Nini Sapunaru, seful PNL, care astepta procesele verbale din teritoriu la sediul partidului.


PSD si PDL, umar la umar in Europa


La nivel national, PSD a obtinut cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare de duminica, respectiv 30,7%, fiind urmat de PDL, cu 30,4 % din voturi, PNL cu 15,4%, UDMR cu 10,4 % si PRM cu 6,8 %, iar Elena Basescu a obtinut 3,6 % din voturi, potrivit exit-poll-ului realizat de CCSB pentru Antena 3. Conform acestor procente, PSD si PDL au cistigat cite 10 mandate, PNL cinci, UDMR patru mandate, PRM doua mandate, pentru Corneliu Vadim Tudor si Gigi Becali, iar Elena Băsescu, cu peste 3,3%, va avea si ea un mandat. PNTCD a obtinut 1,8% din voturi, iar Forta Civica 0,6%. Cel de-al doilea independent, Pavel Abraham, a fost votat de numai 0,5% din alegatori.

31% dintre vrinceni si-au ales europarlamentarii


Vrincenii nu s-au grabit spre urne pentru a-si alege reprezentantii in Parlamentul European. La inchiderea scrutinului, la ora 21.00, 31,15% dintre cetatenii cu drept de vot trecusera pragul sectiilor de votare, cu putin peste media nationala, care a fost de 27,21%. Cu acest procent Vrancea se claseaza pe locul 14 in topul national. Cum era de asteptat, procentul de participare a fost mai ridicat in mediul rural, de 37,99%, in timp ce la orase votasera doar 20,25% dintre alegatori. Pe parcursul zilei, procentele raportate au crescut cu circa 6% la fiecare trei ore. La ora 10.00 votasera doar 4,66% dintre cetatenii cu drept de vot din judet, 3,26% in mediul urban si 5,53% in rural. La ora 13.00, 11,10% dintre vrinceni isi exercitasera dreptul la vot, 13,17% la sate si doar 7,8% la oras. La ora 16.00, prezenta la vot in Vrancea a fost de 17,72%, 11,33% in urban si 21,73% in rural. La ora 19.00 votasera 25% dintre vrinceni, 15.69% in urban si 30,86% in rural. La finalul zilei, cei mai constiinciosi romani au fost cei din judetul Teleorman, care au votat in procent de 48,82%. In schimb, cei mai putin interesati de scrutin au fost constantenii, care s-au prezentat la urne in proportie de 20,74%. (M. B.)


APD a sesizat nereguli grave la vot


Diferenta mare dintre procentul alegatorilor din mediul urban, 16,26%, fata de mediul rural, 29,02%, intareste suspiciunile privind practica turismului electoral, ca mijloc de influentare a rezultatului alegerilor. Asociatia Pro Democratia (APD) a atras si de aceasta data atentia asupra acestui pericol, permis si de prevederile legislative insuficiente. "APD a sesizat si la acest scrutin, prin intermediul observatorilor sai, probleme devenite deja familiare: ordonante de urgenta pripite, tentative de turism electoral si mita, folosirea neregulamentara a urnei mobile si alte nereguli grave in ziua votului care tin de indeplinirea deficitara a atributiilor membrilor din birourile electorale ale sectiilor de votare", arata APD. Organizatia solicita inca o data introducerea cartii de alegator, inregistrarea electronica a votantilor intr-un sistem national, care sa avertizeze in timp real momentul in care o persoana doreste sa voteze a doua oara, introducerea votului cu anticipatie si a votului prin corespondenta, pentru a permite persoanelor care nu se afla in localitatea de domiciliu sa voteze fara sa faca apel la liste suplimentare. (D. G.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 16

Adaugă comentariu
, acum 739371 zile, 13 ore, 16 minute, 44 secunde
s-au aflat rezultatele pentru vrancea?
, acum 739371 zile, 13 ore, 16 minute, 44 secunde
eu nu pricep ce are lumea asta in cap de voteaza psd-ul!ii mai inteleg pe cei care voteaza cu pd-l si ii aprob pe cei care voteaza cu pnl, insa nu imi dau seama cat de prost sa fi ca sa votezi cu citeste integral
, acum 739371 zile, 13 ore, 16 minute, 44 secunde
Ne-am nascut pierzatori.Ne meritam soarta!!!Lingaii PSD castiga din nou pt ca natiunea romana e nepasatoare.
, acum 739371 zile, 13 ore, 16 minute, 44 secunde
De ce sa emigram: ca sa umplem o alta tara cu prostia noastra?Mai bine sa ramanem aici, cu Eba noastra, cu Udrea noastra, cu Androneasca si Anastase ale noastre, pe care tot noi, romanii , le-am citeste integral
, acum 739371 zile, 13 ore, 16 minute, 44 secunde
Natiunea romana este incapabila sa produca lideri veritabili,asadar PSD ramane in continuare sub lumina reflectoarelor,fiind mai bine orgnizati ca ceilalti,avand o structura mai eficienta.Oamenii de citeste integral
, acum 739371 zile, 13 ore, 16 minute, 44 secunde
db nu te-ai trezit?cum de nu ai comentat nimic?
, acum 739371 zile, 13 ore, 16 minute, 44 secunde
Doamne ce tara a Vrancei de prostii Unde esti tu lapusneanu sa-i aduni pe toti si sa le tai capul oare sunt mai mlti de 49 ca la loto .Ori comunistii ori psdistii tot aia este.Ce bine ca nu m-a durut citeste integral
, acum 739371 zile, 13 ore, 16 minute, 44 secunde
Cum naiba in vrancea sau nascut numai comunisti.Prosti dar multi unde esti tu lapusnanu sa le tai capul la toti oare sunt mai multi de 49 sau ca la loto. Ce amarati sunteti vi s-a furat bunatate de citeste integral
, acum 739371 zile, 13 ore, 16 minute, 44 secunde
Iata ce popor suntem nu stim sa alegem decat comunistii.Pana nu va veni alta generatie peste 50 de ani asa intepenim. Bine ca v- a furat mancarea nemancatilor.Salariile nu va ajung luati de la citeste integral
, acum 739371 zile, 13 ore, 16 minute, 44 secunde
Va felicit psdistilor.Sunteti tari.Succes
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.