Politică

Votezi - deci existi!

Doina Ganea
6 iun 2009 1345 vizualizări
Friiele politice sint in mina fiecaruia dintre noi doar miine, cind putem schimba ceva, prin aplicarea stampilei pe buletinul de vot u aplicind corect stampila in patrulaterul candidatilor preferati nu se va anula votul u vrincenii pot suna la redactia noastra in cazul in care au cunostinte despre fraude la urne, date fiind suspiciunile din ultimele zile u Asociatia Pro Democratia va observa alegerile de duminica numai cu echipele mobile u societatea civila crede ca s-au creat premizele producerii unor nereguli in ziua votului pentru Parlamentul European, cum ar fi votul multiplu sau turismul electoral

Cei mai multi vrinceni au iesit la vot in ultimii 20 ani cu speranta ca fiecare scrutin va alege in sfirsit "griul de neghina". Incet-incet, din pleiada de partide de la inceputul anilor 90 au ramas doar trei partide parlamentare, PSD, PD-L si PNL care isi disputa acum suprematia in fata alegatorilor. Miza alegerilor de duminica, desi nu pare, este foarte importanta deoarece 7 iunie este data in care pentru prima data Romania isi trimite la Buxelles eurodeputati cu un mandat intreg de cinci ani. In miinile lor vor sta legile care vor fi apoi transpuse de catre Guvernul Romaniei in plan national. De profesionalismul si harnicia lor depinde inclusiv viitorul acestui judet. Sumele care vor veni pentru agricultura, dezvoltare rurala sau infrastructura vor fi decise inclusiv de eurodeputatii romani. La 7 iunie trimitem la Bruxelles 33 de europarlamentari care spera sa obtina si un post de comisar european intr-un domeniu de interes. Din acest mandat de cinci ani, care va incepe dupa 7 iunie, indemnizatia unui reprezentant al Romaniei la Bruxelles va creste la 7.000 euro brut, adica 4.800 euro net, la care se adauga diurna de 4.700 euro/luna si cei 20.000 de euro lunar destinati cheltuielilor cu staff-ul de consilieri. Desi alegatorii vrinceni au suficiente motive sa fie blazati, calitatea de cetatean ne cere sa venim duminica la urne. In jur de 318.000 de vrinceni sint asteptati sa-si exercite dreptul constitutional. Pentru orice nereguli la urne, nu ezitati sa sesizati autoritatile, Asociatia Pro Democratia Focsani la telefonul 0237-621306 sau sa sunati la redactia noastra, la numerele de telefon 0237-237777 sau 0723-164635.


Se poate vota oriunde in 14 ore


Alegatorii isi vor putea exercita dreptul de vot timp de 14 ore, intre 7.00 si 21.00. La intrarea in sectie, alegatorii vor primi un singur buletin de vot pe care se afla toti candidatii. Fiecare alegator poate sa voteze atit la sectia la care este arondata strada sau localitatea unde are domiciliul in documentul de identitate, dar si in alte sectii, daca se afla in tranzit. Locuitorii cu drept de vot sint inscrisi in copia de pe listele electorale permanente. Accesul alegatorilor in sala de votare se face in serii corespunzatoare numarului de cabine de vot. Fiecare alegator va prezenta actul de identitate membrilor biroului electoral al sectiei de votare, care vor verifica inscrierea votantului in lista electorala apoi ii vor incredinta buletinul de vot si stampila cu mentiunea "votat". Potrivit unui sondaj de opinie realizat la comanda Asociatiei Pro Democratia 52% dintre romani cred ca aceste alegeri vor fi fraudate. Majoritatea covirsitoare a celor care cred in fraudare apartine PSD, unde 66% dintre membri acestui partid au convingerea ca alegerile vor fi fraudate, spre deosebire de PD-L care crede doar in procent de 44%.


Secretul votului, mai presus de orice


Fiecare alegator trebuie sa voteze separat, in cabina inchisa, aplicind stampila cu mentiunea "votat" in patrulaterul care cuprinde lista de candidati pe care doresc sa ii voteze. Stampila cu mentiunea "votat" trebuie sa fie rotunda si mai mica decit patrulaterul in care se aplica. Orice aplicare a stampilei cu "votat" in afara patrulaterului cu numele candidatilor sau pe mai multe patrulatere din acelasi buletin atrage anularea votului. Dupa ce au votat, alegatorii trebuie sa indoaie buletinele de vot astfel incit pagina alba care poarta stampila de control sa ramina in afara. Buletinele trebuie introduse in urna, avind grija sa nu se deschida pentru a se pastra secretul votului. Potrivit noilor reglementari ale BEC, aparatele foto, telefoanele mobile si camerele de luat vederi vot fi predate odata cu cu actul de identitate comisiei inainte de intrarea in cabina de vot si vor fi restituite dupa exercitarea votului. Stampila cu mentiunea "VOTAT", incredintata pentru votare, se restituie presedintelui sectiei. Acesta o va aplica pe actul de identitate, mentionind si data scrutinului. Presedintele sectiei de votare poate lua masuri ca stationarea unui alegator in cabina de votare sa nu se prelungeasca nejustificat.


Urnele volante, cerute in scris


Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa prin lege. Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina, in scopul de a-l ajuta, un insotitor ales de el. Pentru alegatorii netransportabili din cauza bolii sau invaliditatii, presedintele biroului electoral poate aproba, la cererea scrisa a acestora sau a conducatorului institutiei sanitare ori de ocrotire sociala in care cei in cauza sint internati, ca o echipa formata din cel putin 2 membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii "" stampila cu mentiunea "votat" si buletine de vot - la locul unde se afla alegatorul, pentru a vota. In raza unei sectii de votare se utilizeaza o singura urna speciala. Aceasta poate fi transportata numai de membrii biroului electoral al sectiei. Pot vota cu insotitor sau la urna volanta numai persoanele care domiciliaza in raza circumscriptiei electorale respective si numai daca se asigura secretul votului.


318.964 de vrinceni sint asteptati la vot


Pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie s-au tiparit pentru Vrancea 352.000 buletine de vot, pentru cei 318.004 cetateni asteptati la urne. La nivel national s-au tiparit 20.555.496 buletine de vot care au costat statul circa 210.000 euro. Numarul buletinelor a fost stabilit in functie de numarul persoanelor cu drept de vot, plus o rezerva de 10%. La nivel judetean sint inregistrate 360 de sectii de votare. Biroul Electoral Judetean (BEJ) are in componenta 10 persoane, trei judecatori si sapte reprezentanti ai partidelor politice. Intregirea BEJ s-a realizat in doua etape. Astfel, in prima faza s-au stabilit, prin tragere la sorti, din listele propuse de partide, reprezentantii formatiunilor care au membri in Parlamentul European. Biroul s-a completat cu: Ionelia Vulpescu (UDMR), Dana Nazarie Tabacaru (PNL), Roxana Dascalu (PSDAPC), Vincentiu Micheci (PDL). In cea de-a doua faza, BEJ s-a completat cu reprezentantii partidelor politice care nu au parlamentari in forul european. Astfel, dupa tragerea la sorti, biroul ii mai are ca membri si pe: Cristina Facina (PRM), Dan Constantin Corbeanu (PNTCD) si Gabriela Nevolnicu (Forta Civica). Alte doua partide au solicitat sa fie reprezentate in BEJ, insa cererea lor a fost respinsa, intrucit nu intrunesc conditiile legii, respectiv nu participa cu candidati la alegeri. Este vorba despre Partida Romilor Pro Europa si Partidul Popular si al Protectiei Sociale. IJP Vrancea va asigura paza a 218 sectii de votare in acest proces fiind angrenati 436 de politisti. Jandarmeria va asigura paza a 74 de sectii de votare cu un numar de 148 de lucratori, in timp ce 88 de pompieri se vor ocupa de paza a 44 de sectii. Politistii, jandarmii si pompierii vor asigura si transportul buletinelor de vot de la sectiile de votare catre Biroul Electoral de Circumscriptie si apoi catre Biroul Electoral Judetean. Astfel 319.894 vrinceni sint asteptati duminica sa isi exercite dreptul de vot. In evidentele Serviciului pentru Imigrari Vrancea se afla si 106 cetateni din tarile Uniunii Europene cu domiciliul in judetul nostru.


Suspiciunea votului multiplu si a turismului electoral


Asociatia Pro Democratia va observa alegerile de duminica doar cu 30 de observatori organizati in sase echipe mobile. APD a renuntat astfel la observatorii stabili din sectiile de votare, in semn de protest fata de decizia prin care se ingradeste in mod flagrant activitatea observatorilor si jurnalistilor in sectii. Florin Rosu, vicepresedintele asociatiei, a declarat ieri ca hotarirea cu nr. 47 limiteaza observarea alegerilor. "Hotarirea este abuziva si da mina libera presedintilor de sectii de votare sa indice locul jurnalistilor si observatorilor. Practic ei nu au voie sa se miste decit doi pasi in fata, si alti doi in spate in spatiul indicat de presedinte", ne-a precizat vicepresedintele APD, Florin Rosu. La rindul sau, presedintele Clubului Focsani al APD, Gabriela Obodariu, a subliniat faptul ca decizia de a renunta la observatorii permanenti din sectii s-a luat si ca urmare a experientelor din anii trecuti, cind unii presedinti de sectii au abuzat de prerogativele lor. Tot ea a mentionat ca scrutinul de duminica ridica foarte multe semne de intrebare cu privire la corectitudinea desfasurarii lui deoarece se poate vota oriunde cu buletinul. "Noi avem ingrijorari alimentate atit de neregulile pe care le observam de 18 ani cit si de aceasta posibilitatea de a se vota in continuare cu buletinul pe care este lipit un autocolant, si nu cu cartea de alegator. Prima noastra suspiciune va fi legata de turismul electoral si votul multiplu", a subliniat Obodariu. In pofida acestor suspiciuni, membrii APD sint convinsi de faptul ca, daca nu vor fi depistate toate neregulile, macar ele vor fi mai putine stiindu-se ca observatorii sint peste tot in echipe mobile. In plus, alegatorii sint indemnati sa dea o mina de ajutor in observarea alegerilor si sa apeleze numarul de telefon 0237-621306, la care se poate sesiza orice incalcare a legii si orice abuz. Observatorii APD spera sa acopere aproximativ 70%-80% din teritoriul judetului. Ei sint insa singurii observatori acreditati in judetul Vrancea la aceste alegeri. (Doina GANEA)


Ce tip de nereguli pot fi sesizate?


Daca observi o neregula in sectia de votare poti sa o semnalezi verbal Presedintelui biroului electoral al sectiei, poti face o sesizare catre Biroul Electoral Judetean, Biroului Electoral Central sau poti contacta Asociatia Pro Democratia la numarul 0237-621306.

Exista numeroase nereguli care pot fi sesizate intr-o sectie de votare. Iata numai citeva dintre acestea:

- distriburiea de bauturi alcoolice in ziua votarii, in perimetrul sectiilor de votare

- existenta afiselor sau materialelor electorale la mai putin de 500 metri de sectiile de votare

- continuarea propagandei electorale dupa incheierea campaniei electorale

- sfatuirea alegatorilor, in ziua votarii, sa voteze sau nu cu un anumit candidat sau partid

- purtarea de catre membrii biroului electoral al sectiilor de votare, observatori, candidati, reprezentanti mass-media sau jandarmi, pe durata votarii, de materiale cu insemne electorale

- impiedicarea unui cetatean de a-si exprima dreptul la vot

- violarea secretului votului

- promisiunea, darea de bani sau bunuri in scopul determinarii votului alegatorilor

- votarea de mai multe ori pentru aceeasi autoritate publica, in aceeasi sectie sau in sectii de votare diferite

- introducerea in urna a unor voturi suplimentare fata de cele votate de alegatori

- folosirea unor buletine de vot deja votate.


Cu ce se ocupa europarlamentarii?


La alegerile de anul acesta numarul eurodeputatilor este 33, ai avind un mandat de cinci ani. In Parlamentul European sint 785 de deputati si vocea lor este decisiva in mare parte a legislatiei europene. în timp ce Consiliul reprezinta interesele Statelor Membre, iar Comisia le sustine pe cele ale Uniunii, Parlamentul European reprezinta cei 490 de milioane de cetateni ai UE si este ales direct de acestia. Deciziile Deputatilor Europeni au impact direct asupra vietilor oamenilor din toate tarile Uniunii - motiv bun ca cetatenii sa mearga la vot. Eurodeputatii pot aproba, modifica sau respinge majoritatea proiectelor de legi Europene. Parlamentul European nu este singurul care are cuvintul final asupra legislatiei. Parlamentul European poate forta Comisia Europeana sa-si dea demisia. Cu toate acestea, pentru ca o lege sa fie adoptata, Parlamentul trebuie sa ajunga la un acord cu Consiliul, reprezentant al Statelor Membre. Din ce in ce mai mult, Parlamentul European, reprezentind interesele cetatenilor, este cel care gaseste solutii ce duc la legislatia Europeana. Eurodeputatii au putere de decizie si asupra bugetului European si supravegheaza cheltuielile din cadrul acestuia. Tot ei supravegheaza activitatea Comisiei, adresindu-i intrebari, acordind descarcarea de gestiune (verificind daca banii din bugetul European au fost cheltuiti corect) sau organizind audieri ale comisarilor desemnati.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 739391 zile, 4 ore, 27 minute, 26 secunde
Cand doamna jurnalista utilizeaza formula "sa schimbam ceva" eu cred ca ar trebui precizat acel ceva. Eu as zice ca jocurile sunt facute, socialistii vor fi spulberati la aceste alegeri iar politica citeste integral
, acum 739391 zile, 4 ore, 27 minute, 26 secunde
fie ca sunt alegeri parlamentare, fie prezidentiale, fie europarlamentare........................ stiti cine se afla in spatele lor? cine gandeste strategia marsava, modul cum sa fie amenintate citeste integral
, acum 739391 zile, 4 ore, 27 minute, 26 secunde
Vreau un motiv "motivabil"pentru care sa ma deranjez sa merg la vot! So ma obosesc pana la urne ca niste persoane sa primeasca 10 000 de euro/luna pe care sa-i cheltuiasca pe la BRUXELLES citeste integral
, acum 739391 zile, 4 ore, 27 minute, 26 secunde
Dintr-o eroare incalificabila cei doi candidati la alegerile prezidentiale de maine, 7 iunie, domnii Geoana si Antonescu nu sunt prezenti pe buletinele de vot repartizate in Vrancea. Nu mai poate fi citeste integral
, acum 739391 zile, 4 ore, 27 minute, 26 secunde
eytNzj ulpzkbxwafax, [url=http://behitlkxyyuh.com/]behitlkxyyuh[/url], [link=http://wzwlrprbforz.com/]wzwlrprbforz[/link], http://piufvvhmzski.com/
, acum 739391 zile, 4 ore, 27 minute, 26 secunde
O1zzlp gihwsnvcrbux, [url=http://cijqnpimyzjd.com/]cijqnpimyzjd[/url], [link=http://sbzjosjjajnn.com/]sbzjosjjajnn[/link], http://qcdcopaqjgoz.com/
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.