Politică

PSD invata 18 pasi siguri pentru fraudarea alegerilor

Ziarul de Vrancea
5 iun 2009 1690 vizualizări
Membrii PSD din sectiile de votare au primit ghidul procedurilor antifrauda pentru alegerile de pe 7 iunie, care poate fi considerat si un manual de furt la vot u antetul la manualul manevrelor la alegeri este semnat de presedintele Mircea Geoana, care vorbeste de miza importanta a acestor alegeri u sub pretextul atentionarii la fraudele adversarilor, PSD se instruieste asupra furtului la votul de duminica u adversarii au preluat manualul si au acoperit cu pasta corectoare cei 3 trandafiri

Reprezentantii PSD din sectiile de votare din Vrancea au primit in aceste zile manualul fraudarii alegerilor de duminica. Sub denumirea "Proceduri antifrauda, posibile fraude la alegerile europarlamentare si preintimpinarea lor", ghidul reprezinta atit o atentionare asupra modurilor de "furaciune" la vot pe care le-ar putea aplica adversarii, dar si material informativ despre cum propriul partid, PSD, poate sa-si traga voturi in plus, mai ales intr-un fief rosu, asa cum este Vrancea. Cel care atrage atentia asupra importantei alegerilor este insusi presedintele formatiunii, Mircea Geoana. "Miza acestei campanii, in care va trebui sa ne implicam cu totii, este cu mult mai mare decit votul din 7 iunie, pentru ca vorbim de viitorul Romaniei si de modelul de societate pe care vrem sa-l construim. De asemenea, prin votul din 7 iunie, PSD va putea incepe decisiv campania pentru recistigarea presedintiei in alegerile din noiembrie 2009", sint citeva din cuvintele pe care Geoana le transmite in preambulul "Procedurilor antifrauda".


Manualul, care contine 18 reguli de aur pentru voturi furate, a fost impartit sustinatorilor social democrati nu doar in Vrancea, ci in intreaga tara, batalia electorala dindu-se, potrivit celui mai recent sondaj, intre PSD si PD-L, aflate la egalitate in optiunile electoratului, cu cite 31%. Cum Moldova incepe sa isi schimbe culoarea, din rosie in portocalie, este de inteles interesul social democratilor vrinceni sa isi pastreze teritoriul. Alegerile de duminica gasesc la noi in judet poate una din cele mai puternice structuri politice, acea a PSD-ului condus de Marian Oprisan, devenit intre timp vicepresedinte national al formatiunii. Mentinerea scorului zdrobitor de la precedentele confruntari electorale pare a fi un motiv pentru ca militantii PSD sa-si insuseasca din cartea celor 18 metode de furt la vot, dat fiind ca autoritatile judetene domintate de PSD isi dau concursul in acest sens, avind de partea lor autoritatea statului.

Cum PD-L incepuse sa ia un oarecare avint, in special in zona oraselor, iarasi motiveaza la "implicare" electorala din partea social democratilor. In plus, manualul de furt la vot a fost preluat si de alte partide partenere, care au acoperit antetul PSD cu pasta corectoare.

"Invatamintele" sint aceleasi si provin din sesizari ale experientelor ultimelor alegeri. Autoritatile, si mai ales politicienii, in loc sa le elimine si sa securizeze procesul electoral de duminica, au luat in calcul aceste practici de inmultire a voturilor, nesiguri pe ceea ce ar putea desemna sa trimita la Bruxelles oamenii cu drept de vot.

Poate ca doar un ochi ager din partea tuturor alegatorilor si al societatii civile ar putea sa mai contribuie la "insanatosirea" alegerilor europene de duminica. (I. CRETU, D. GIRLEANU)


Cele 18 practici de fraudare a alegerilor prezentate in ghid sint:


1. Fotografierea votului: "o astfel de procedura se aplica de cei care vor sa urmareasca votul unor persoane carora le-au promis bani sau alte foloase". Legea interzice accesul cu telefonul mobil in cabina pentru pastrarea secretului votului!

2. Buletinul de vot fara stampila de control ( duce la anularea votului): "Metoda se foloseste in mod deosebit in situatia unei sectii de votare la care se cunoaste sigur ca vor vota foarte multi alegatori in favoarea unui anumit candidat".

3. Inminarea de buletine votate deja (duce la anularea votului, existind doua stampile): "Metoda se foloseste in situatia in care cei care voteaza sint cunoscuti de membrul biroului ca fiind votanti ai adversarului politic. Buletinul de vot gata stampilat va fi inminat numai acestora".

4. Tiparirea de buletine in plus: "Diferenta de buletine de vot poate fi folosita in interesul unuia dintre membrii biroului".

5. Metoda Suveica: "Un alegator platit intra in sectia de vot cu un buletin clandestin deja stampilat, ia un altul nestampilat de la membrii sectiei de votare, in vederea exercitarii dreptului la vot. Buletinul stampilat este introdus in urna, iar cel nestampilat este subtilizat si predat la iesirea din sectie persoanei care organizeaza aceasta metoda, dovedindu-i in acest fel ca a votat asa cum trebuie".

6. Metoda "Camasa albastra": O persoana recunoscuta dupa un element de vestimentatie insoteste alegatorul in cabina de vot cu scopul supravegherii acestuia in timpul exercitarii votului.

7. Urna mobila in exces: "Urna mobila se utilizeaza numai cu aprobarea presedintelui biroului si se deplaseaza catre persoanele care au depus cereri si care atesta imposibilitatea deplasarii".

8. Aglomerarea intrarii in sectia de votare: "Ingreuneaza intentionat exprimarea votului de catre cetateni. Metoda este folosita foarte des pentru obstructionarea persoanelor care doresc sa voteze pentru un anumit partid politic, acestea fiind majoritare in localitate".

9. Votul cu mai multe buletine: "Membrii biroului electoral al sectiei de votare pot inmina unor alegatori, pe care ii cunosc ca fiind de partea unui anume candidat, mai multe buletine de vot decit au dreptul, semnind in acelasi timp pentru prezenta altor persoane despre care cunoaste ca nu vor veni la vot".

10. Votul de dimineata: "Cu o jumatate de ora inainte de inceperea votarii se introduc in urna mai multe buletine de vot stampilate «cum trebuie»".

11. Votarea proportionala: "Daca la sfirsitul zilei ramine un numar mare de buletine nefolosite, reprezentantii BESV pot cadea de acord sa imparta reciproc o parte din ele si sa le introduca in urna".

12. Spaga: "Banii sint dati de obicei dupa prezentarea dovezii din care sa reiasa felul in care au votat".

13. Schimbarea proceselor verbale dupa numararea voturilor: "Exista posibilitatea ca presedintele sa detina un formular de proces-verbal necompletat pe care sa-l completeze si sa-l semneze in fals pe drumul de la sectie la Biroul Electoral de Circumscriptie"

14. Purtarea semnelor electorale in sectie pentru influentare: "Este interzisa purtarea, de catre membrii BESV, pe durata votarii, de materiale cu insemne electorale".

15. Voteaza o persoana de mai multe ori: "Avind in vedere ca timbrul care atesta exercitarea votului electoral poate fi foarte usor desprins de pe cartea de identitate, este foarte posibil ca o persoana sa voteze de doua sau mai multe ori in sectii de votare aflate in localitati diferite, pe liste suplimentare".

16. Omiterea semnarii in lista electorala: "Alegatorul trebuie sa semneze in lista electorala inainte de a vota. Apoi i se aplica stampila de control a sectiei pe buletinul de identitate si timbrul autocolant cu mentiunea «votat»".

17. Stampilarea buletinelor de vot dupa incheierea votarii: "Daca stampilele cu mentiunea «Votat» ramin la discretia membrilor biroului dupa incheierea votarii si desfacerea urnelor, este posibil ca profitind de neatentia celorlalti, un membru al biroului sa stampileze anumite buletine de vot, in asa fel incit ele sa fie anulate din cauza dublei stampilari".

18. Fraude la numararea voturilor: "Este posibil ca intr-o clipa de neatentie a membrilor biroului electoral unul dintre ei sa mute buletine de vot dintr-un teanc in altul sau sa citeasca un vot exprimat valabil pentru un competitor electoral in favoarea altuia".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 20 ore, 28 minute, 59 secunde
http://www.danandronic.ro/Blog/danandronic/art/615/Cum-se-va-fura-la-alegerile-de-duminica-Un-ghid-de-prevenirea-fraudelor-elaborat-de-unul-din-partide.html
, acum 739398 zile, 20 ore, 28 minute, 59 secunde
in cazul PSD, merg cateva afirmatii : "HOTUL STRIGA HOTII" (evidentiata si-n poll-ul"dvs) sau "CINE SE SCUZA SE ACUZA" ! N-am vazut unde sunt "AUTOBUZELE" in aceste recomandari ! PSD castiga aceste citeste integral
, acum 739398 zile, 20 ore, 28 minute, 59 secunde
Ce tupeu auzi pe Geoana, sa-i dea el lectii lu Marean cum se fura. Ba fraiere, Marean avea meseria in el cand tu inca recitai poezii despre Ceausescu in fata lu securistu de taica-tu. Du-te tu pe la citeste integral
, acum 739398 zile, 20 ore, 28 minute, 59 secunde
Va propun ceva, domnilor : Hai sa lasm vrajeala deoparte cu acel ghid de 18 posibile moduri de fraudare. Sunt foarte cunoscute, doar pt amatori sa prezinte interes, pt cei care cred ca PSD se poate citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.