Politică

Dilema noilor sefi PSD/PD-L: director sau ales local

Doina Ganea
27 mai 2009 2820 vizualizări
Legea de repolitizare a directorilor a fost contestata de doi fosti sefi de deconcentrate u liberalii Paraschiv Usturoi si Octavian Vieru au obtinut o prima victorie asupra Guvernului Boc u ei au cistigat in instanta suspendarea ordinului de demitere din fruntea institutiilor publice u unii dintre noii sefi ai deconcentratelor se confrunta cu posibile incompatibilitati intre calitatea de ales local si functia de director coordonator de servicii publice deconcentrate u o sumedenie de alesi locali au fost trimisi de PSD si PD-L in fruntea institutiilor

Curtea Constitutionala din Romania (CCR) a declarat recent ca fiind neconstitutionala legea pentru modificarea si completarea Statutului functionarilor publici, care prevede repolitizarea functiilor publice de conducere. Cu toate acestea, numirile de sefi ai deconcentratelor si organizarea acelor simulacre de concursuri a continuat in tara. Desi legea a fost declarata neconstitutionala, directorii demisi nu pot sa revina in functie, deoarece decizia CCR nu desfiinteaza si OUG 37/2009, prin care sefii serviciilor deconcentrate au fost destituiti. Aceasta ordonanta poate fi desfiintata doar daca o persoana interesata sau Avocatul poporului reclama exceptia de neconstitutionalitate la CCR. In orice caz, cei care au fost demisi si aleg calea instantei au un argument solid in a cistiga procesul. O alta problema legata de aceasta ordonanta este cea referitoare la eventualele incompatibilitati dintre noii directori si calitatile lor de alesi locali. Aceasta pentru ca atit PSD cit si PD-L si-au desemnat sefi ai deconcentratelor multi consilieri locali si judeteni. Desi s-a spus ca functiile de director coordonator nu sint functii publice, se pare ca unele prevederi ale legii functionarilor publici tot li se aplica. In Vrancea ar putea intra in incompatibilitate mai multi consilieri. In 15 zile de la numirea pe functii, directorii coordonatori ar trebui sa aleaga intre calitatea de consilier sau cea de sef. Este vorba de Mugurel Malureanu de la Garda Financiara, Danut Popoiu la ISJ, Mioara Lazar, adjunct la AJOFM, Adrian Colin, director la Agentia de Protectie a Mediului, Adrian Juravle la Directia de Munca, Bogdan Matisan, seful de la Protectia Consumatorului, Laurentiu Marin, adjunct la AJOFM, Constantin Guguianu la Casa de Pensii sau Costel Marica, noul sef al Agentiei Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, care este consilier la Vidra. Si democrat-liberalii Florin Micu Iliescu, care vizeaza sefia Culturii, ar putea fi pus in aceeasi situatie, ca si Emilian Diaconu care rivneste la sefia Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara.


Usturoi a cistigat suspendarea demisie sale


In privinta demiterilor, deocamdata, in judet, doar doi dintre directorii notificati s-au adresat instantei si au si cistigat suspendarea deciziei de demitere, iar altii au declarat ca iau in considerare aceasta varianta. Este vorba de directorul Agentiei de Plati pentru Interventii in Agricultura, Octavian Vieru, si directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National, Paraschiv Usturoi. "Am cistigat astazi (ieri "" n. r.) la Curtea de Apel Galati procesul privind suspendarea ordinului de demisie primit de la Ministerul Culturii. Este vorba de hotarirea judecatoreasca nr 140/2009. Mai sint si alti directori cu care am vorbit si care doresc sa ne urmeze exemplul si asta ma bucura. In tara mai sint vreo 25 de directori de la diverse institutii care au cistigat in instanta. Aceasta lege incalca orice prevedere europeana. Sper ca sa reusim sa modificam aceste prevederi absurde", a declarat directorul de la Cultura, Paraschiv Usturoi, care a primit acum patru ani functia cu sprijinul PNL. La rindul sau, Octavian Vieru, demis de la conducerea APIA, s-a inscris in cursa pentru sefie, insa a renuntat sa se prezinte ieri in fata comisiei. "între timp am primit decizia Curtii de Apel de suspendare a demiterii, apoi stiam ca oricum nu am nici o sansa daca nu sint agreat politic", spune liberalul.


Consilierii locali, incompatibili cu functiile de directori


Modificarile aduse la Legea 188/1999 privind statutul functionarului public sint legate de crearea de noi functii, aceea de director coordonator si director coordonator adjunct la nivelul serviciilor deconcentrate. Acestia au mandat de pina la patru ani si contract de management incheiat cu sefii ierarhici superiori, respectiv cu ministrul sau cu seful agentiei pe care o reprezinta. Directorul coordonator este de fapt seful institutiei respective din judet. Ordonanta aduce astfel doua elemente improprii functionarului public: termenul de director coordoantor si contractul de management. Ceea ce pare sa puna in incompatibilitate totusi noii directori care provin din rindurile alesilor locali este faptul ca celebra Ordonanta 37 a Guvernului Boc precizeaza la art. III, alin 9: "Pe perioada executarii contractului de management, persoanelor care ocupa functii dintre cele prevazute la alin. 3 (n. r. - al prezentei legi), li se aplica prevederile art. 70, 71, 79, 94 - 98 si 111 - 114 din Legea nr. 161 / 2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei cu modificarile si completarile ulterioare". Articolul 94 din Legea 161 precizeaza ca a fi functionar public este incompatibil cu orice alta functie publica, cum ar fi cele din cadrul autoritatilor sau institutiilor publice, in cadrul regiilor autonome, societatilor comerciale, etc. Coodonatorul de proiecte din cadrul Centrului de Resurse Juridice, Radu Nicolae, ne-a confirmat posibilele situatii incompatibile. "Functia de consilier local este o functie de demnitate publica. Astfel, toti sint incompatibili. Cu toate acestea, sanctiunea este incerta pentru ca chiar daca sesizam Agentia Nationala de Integritate aceasta nu are unde sa trimita actul de constatare. Ar trebui ca cei care i-au numit politic sa ii si dea jos pe motiv de incompatibilitate. E limpede ca nimeni nu o sa faca asta. O sa ii dam in judecata. O sa cistigam peste trei ani, iar atunci nu o sa mai intereseze pe nimeni. Dar trebuie sa tragem semnale de alarma. OUG-ul asta e un abuz inimaginabil. Ma mir ca nimeni nu zice nimic", ne-a declarat Radu Nicolae.


Secretarul Eduard Corhana, putin evaziv


Din acest motiv, la sedinta de ieri a Consiliului Local Focsani, consilierul democrat-liberal Danut Popoiu, proaspat numit inspector scolar general al ISJ, a cerut secretarului municipal Eduard Corhana sa aduca lamuriri cu privire la aceste posibile incompatibilitati. "Eu vreau sa stiu daca ma aflu in stare de incompatibilitate pentru a decide asupra functiei pe care o voi alege", a spus Popoiu. Raspunsul dat de secretar a fost destul de ambiguu. "Din cite am vazut in presa functiile de director coordonator am inteles ca nu sint publice, dar li se aplica unele prevederi ale Legii 161/2003. Asa ca va trebui sa-mi aduceti contractele de munca incheiate cu cartile de munca si ce mai aveti pentru a vedea clar forma contractuala. Pentru ca eu trebuie sa ma sesizez din oficiu si sa constat daca sinteti sau nu in incompatibilitate", a declarat Corhana. O alta incompatibilitate semnalata de lege este, conform art. 98 alin. (2), faptul ca "Functionarilor publici le este interzis sa fie membri ai organelor de conducere ale partidelor politice si sa exprime sau sa apere in mod public pozitiile unui partid politic". Aceasta va insemna ca actualii sefi de institutii vor trebui sa se abtina in a mai face declaratii politice, in a se mai afisa in campaniile electorale pe perioada mandatului de patru ani si vor trebui sa renunte la eventualele functii pe care le au in partid. Pe de alta parte, aceeasi Lege 161 precizeaza la art. 94, alin (21) ca "Nu se afla in situatie de incompatibilitate, in sensul prevederilor alin. (2) lit. a) si c), functionarul public care este desemnat printr-un act administrativ, emis in conditiile legii, sa reprezinte sau sa participe in calitate de reprezentant al autoritatii ori institutiei publice in cadrul unor organisme sau organe colective de conducere constituite in temeiul actelor normative in vigoare".


Se incalzesc supleantii


Daca legea nu va fi modificata si actualii consilieri locali PD-L vor alege functiile de sefi ai deconcentratelor atunci vor avansa cei de pe listele de supleanti. Presedintele PD-L Focsani, Nicu Tanase, ne-a explicat pe de o parte ca functia sa de director la ARR nu este incompatibila cu calitatea de ales local, iar pe de alta parte si-a exprimat speranta ca prezenta ordonanta sa fie modificata. "ARR este infiintat printr-o lege speciala si nu a intrat in prevederile OUG 37/2009. Asa ca eu, nefiind functionar public, nu mi se aplica prevederile Legii 161/2003. Cit priveste pe colegii mei din CL, sa vedem... Poate ca legea va mai fi o data modificata. Daca nu, pe lista de supleanti PD-L are oameni de calitate", a declarat Tanase, neascunzind ca noii sefi ar alege functiile de director. (Doina GANEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 15 ore, 50 minute, 15 secunde
incorect ce se face .cind va fi o lege a tuturor omenirii>? ordonanta de urgenta sa fie valabila pentru toate categoriile de persoane
, acum 739370 zile, 15 ore, 50 minute, 15 secunde
Ajuns contabil sef pe la o fosta asociatie viticola,asezat in functie de "organizatia de baza PCR" acest neica nimeni,in fapt un amarat de socotitor CAP,s-a tinut numai de hotii.Alt partid l-a facut citeste integral
, acum 739370 zile, 15 ore, 50 minute, 15 secunde
Felicitari lui Usturoi.Sa nu te lasi.Daca toti vor pleca capul vom ajunge ca aceasta tara sa fie condusa numai de oligofreni si atunci trebuie sa plec din ea.
, acum 739370 zile, 15 ore, 50 minute, 15 secunde
ieri,dupa ce am citit articolul cu frumoasele rezultate obtinute de micutele gimnaste la campionatul national pe echipe am trimis un e-mail domnului primar prin care imi exprimam speranta ca,venind 1 citeste integral
, acum 739370 zile, 15 ore, 50 minute, 15 secunde
Puiu Usturoi , nu-mi esti simpatic , ca esti subiectiv in aprecierea celor cu care lucrezi , cam mizezi si tu pe prostia celor cu care intri in contact ca sa-ti rezolvi problemele , esti cam incult citeste integral
, acum 739370 zile, 15 ore, 50 minute, 15 secunde
aici asa e, cum zice Tepes ! decat o sluga de-a lui Oprisan, mai bine Puiu Siru ! e om destept, competenta nu o discut si a rezistat unui sistem neo-comunist crancen ! pai sa-l compari pe Puiu Siru cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.