Politică

Banel Barbieru se vrea vice intr-o alianta care nu functioneaza

Iulia Crețu
26 mai 2009 1736 vizualizări
Semne de revolta in PSD: consilierii din Tataranu refuza sa incheie protocol de colaborare cu PD-L u ieri, vicepresedintele CJ, Dragos Birladeanu, a dat chix in incercarea de a-si convinge colegii sa respecte parteneriatul politic Oprisan-Trasculescu u primarul PSD Nicolae Pavel a declarat ca Dragos Birladeanu a venit cu o directiva fortuita si neplacuta pentru a-l accepta viceprimar pe Banel Barbieru de la PD-L u tratativele au dus la 7 voturi impotriva ale PNL si PSD si doar 6 pentru introducerea pe ordinea de zi a proiectului de inlocuire a viceprimarilor

Parteneriatul PSD-PD-L a intrat pe teren minat la Tataranu. Ieri, in cadrul sedintei de Consiliu Local s-a incercat schimbarea raporturilor de putere, trimiterea PNL (trei consilieri) in opozitie si innodarea dragostei Oprisan-Trasculescu intre cei 10 alesi PSD si PD-L. Practic, in baza intelegerii pe tema viceprimarilor din comune, PD-L ar fi trebuit sa vina in coasta primarului PSD, Pavel Nicolae. Fotoliul era rezervat "personajului" de acum, Banel Barbieru, consilier portocaliu si vicepresedinte al partidului, cunoscut pentru scandalul de la scoala din comuna. Acesta tinjea la postul ocupat in prezent de liberalul Dumitru Balan. Pentru a transmite directivele de la partid, la sedinta de Consiliu Local Tataranu si-au facut aparitia si doi reprezentanti ai PSD, consilierul judetean Adrian Grosu si vicepresedintele Consiliului Judetean, Dragos Birladeanu.


Cei doi mesageri ai lui Oprisan ar fi trebuit sa-i convinga pe cei cinci consilieri social democrati sa voteze introducerea pe ordinea de zi a doua proiecte, unul referitor la incetarea mandatului de viceprimar al liberalului Balan si un altul privitor la numirea in locul sau a democratului Barbieru. Intelegerea politica de la nivel judetean, acea "broasca riioasa" pe care Alin Trasculescu a recunoscut ca a fost nevoit sa o inghita prin parafarea protocolului cu Marian Oprisan, pare a fi refuzata din toate puterile in comuna vrinceana taman de"¦ PSD. Trimisul lui Oprisan, vicele Dragos Birladeanu, nu a reusit sa-si convinga proprii colegi sa mearga dupa directivele baronului. Primarul PSD de la Tataranu a fost printre cei mai vocali impotriva unei aliante cu PD-L-ul lui Banel Barbieru. Nicolae Pavel a declarat ca fortarea miinii de la Focsani creaza o situatie neplacuta si ca el il va sprijini pe vicele liberal Dumitru Balan. "Este o situatie fortuita si neplacuta. Eu imi mentin alegerea pentru viceprimar, dar daca cei din Consiliul Local hotarasc in baza acelui protocol PSD-PD-L, asta e. PD-L a decis sa-l sustina pe Banel Barbieru pentru acest post. Mi s-a transmis sa introduc pe ordinea de zi aceste proiecte, decizia venind de la conducerea PSD, prin domnul Birladeanu", a declarat presei, inainte de inceperea sedintei de matrasire, primul gospodar Pavel Nicolae, multumit de colaborarea cu liberalul. Cel care pierde din aceasta ecuatie este Alin Trasculescu, liderul care pompos isi boteza PD-L-ul ca fiind "partidul viceprimarilor" dupa semnarea protocolului coalitiei. Totusi, episodul de la Tataranu este unul dubios pentru comportamentul PSD, stiut fiind ca social democratii sint ordonati si merg dupa directivele de la presedintele formatiunii.


Tratativele de alianta au durat aproape 2 ore


Vizibil intimidat de refuzul consilierilor PSD de a respecta protocolul de la nivel judetean cu PD-L, Dragos Birladeanu a purtat tratative individual, atit cu primarul, cit si cu alesii PSD pe terasa Primariei, dar si in biroul secretarului comunei. Acesta a stat numai intre telefoane, pentru a raporta la partid situatia de rebeliune de la Tataranu. Dupa prezentarea celor doua proiecte referitoare la schimbul de viceprimari intre PNL si PD-L, cei 13 consilieri comunali au trecut la vot. Pentru alianta PSD-PD-L, implicit retragerea vicelui liberal, au votat cei cinci consilieri portocalii si un singur social democrat, presedintele de sedinta, cel care a redactat si completarea ordinii de zi. Impotriva ungerii lui Banel Barbieru ca adjunct al primarului PSD au fost 7 consilieri, cei trei ai PNL si restul de patru PSD. Picarea proiectelor i-a creat o surprindere pe fata lui Barbieru, acesta fiind contestat ca partener politic atit de PSD, cit si de PNL. "Daca-l aduce pe Banel Barbieru va fi acelasi balamuc precum cel din urma cu citiva ani", au spus consilierii PSD si PNL la unison. "Votam fiecare cum ne dicteaza constiinta", a fost sugestia primarului catre grupul sau de consilieri. Viceprimarul liberal Dumitru Balan considera nedrept si politicianist demersul de schimbare. Acesta aduce in favoarea sa si a parteneriatului local impotriva PD-L un protocol semnat inainte de turul doi al alegerilor locale din 2008, cu care au fost de acord vicepresedintii PSD, Constantin Guguianu si PNL, Valerica Zamfirescu. "Nu-mi fac probleme, mi se pare un lucru nedrept pentru ca am o relatie buna de colaborare cu domnul primar. Incercarea de schimbare este un abuz si imi rezerv dreptul de a actiona in instanta. Intre noi, PSD si PNL, exista un protocol de colaborare. Si consilierii PSD sint surprinsi de decizie. Ma astept la orice, din moment ce la nivel judetean s-a semnat un protocol intre PSD si PD-L", a declarat viceprimarul Dumitru Balan. Rugat sa explice prezenta sa la sedinta de Consiliu Local Tataranu, vicepresedintele CJ Vrancea a declarat ca era in trecere si a venit sa viziteze comuna. Asta desi, exceptind terasa Primariei, nu a vazut nimic altceva. Mai mult, "solul" de alianta a lui Oprisan a spus ca a fost invitat la sedinta de CL, desi edilii habar nu aveau de acest aspect. Si daca tot a fost "invitat" sa participe la intreaga intilnire, reprezentantul PSD si-a pierdut brusc interesul pentru administratie la Tataranu, dupa votul impotriva dat de colegii sai pentru noul viceprimar. "Eu am fost invitat la sedinta. Eram prin zona si am vrut sa vizitez comuna. El e in eroare (n.r. primarul, in declaratia referitoare la fortarea de alianta PSD-PD-L pentru care ar fi venit ieri Dragos Birladeanu). E alegerea consilierilor (n.r. la mentinerea in functie a vicelui liberal)", a fost raspunsul telegrafic al "vizitatorului" cu foarte slabe abilitati de convingere in politica, vicepresedintele Consiliului Judetean, Dragos Birladeanu. (Iulia CRETU)


Ultima ora:


Consilierii locali din Tataranu vor relua astazi, de la ora 11.00, votul pentru alegerea unui viceprimar de la PD-L, dupa cum au transmis aseara oficialii Primariei Tataranu. Vom reveni cu amanunte.


Matrasiri pe banda a viceprimarilor PNL


Incercarea de la Tataranu nu este singulara. Saptamina trecuta, acelasi scenariu, dar cu un alt final, s-a derulat la Naruja, acolo unde liberalul Dan Busuioc a fost dat la o parte de Dan Susu, unicul consilier democrat. Dupa alegerile din toamna anului trecut s-au ales 24 de viceprimari liberali, fie cu majoritati PNL, dar si in aliante atit cu PD-L, dar si cu PSD. Sanse mari sa nu mai stea pe functii au viceprimarii galbeni de la Birsesti, Suraia, Tifesti, Vrincioaia si chiar la Tataranu. Rezistenta actualei coalitii nu pare a fi una de durata.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.