Politică

Raluca Dan a pus tunurile pe subprefectul Oprea

Mihaela Beșleagă
19 mai 2009 2684 vizualizări
Unde se duc casele, cind se duc? Comisia mixta formata la nivelul Prefecturii a constatat lipsa locuintelor in mai multe localitati lovite de inundatiile din 2005, pentru care s-au alocat materiale de la Guvern u prefectul Raluca Dan acuza fosta conducere, spunind ca nu exista documente din care sa reiasa ca s-au alocat materialele u fostul subprefect Mircea Dragos afirma ca circuitul documentelor nu trecea prin Prefectura u si fostul prefect Ion Oprea, care a gestionat momentul inundatiilor, spune ca s-au alocat materialele, dar ca oamenii nu au mai construit locuintele u inundatiile din 2005 au distrus complet 1.126 de case si au avariat alte 1.968 u controalele la casele sinistratilor au nascut un pui de disputa cu iz politic intre Raluca Dan si Ion Oprea, care s-ar putea termina prost pentru cel din urma

De la sinistrati nu s-au furat numai conserve, se pare, ci si case. Aproape 200 de case pentru sinistratii inundatiilor devastatoare din 2005 nu au fost construite, desi s-au alocat fonduri guvernamentale pentru materiale de constructii in acest sens. Acesta este verdictul Prefecturii conduse de Raluca Dan, in urma controalelor efectuate in teritoriu, dupa ce Corpul de Control al Ministerului Administratiei si Internelor a constatat lipsa din acte a circa 100 de case, in cadrul unei verificari la Institutia Prefectului in luna martie. în urma masurilor dispuse de Corpul de Control, au fost constituite patru comisii mixte, formate din specialisti de la Politie, Consiliul Judetean, Inspectoratul Teritorial de Stat in Constructii si Directia Generala de Finante Publice, care au mers, de la inceputul lunii aprilie, in comunele vizate si au verificat stadiul fizic al caselor ridicate de sinistrati cu materiale de constructii de la Guvern. Daca numarul initial al caselor "fantoma" a fost 100, numar rezultat din documentele solicitate de la autoritatile locale de catre inspectorii Corpului de Control al MAI, documente care, ulterior, au fost confruntate cu cele de la ministerele de resort, in urma verificarilor echipelor mixte de la Prefectura s-a ajuns la 200 de case lipsa, dupa cum spune prefectul. "Datele preliminare primite la institutie, in urma controalelor efectuate de comisiile mixte instituite, in luna martie, la nivelul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, arata faptul ca aproape 200 de case pentru care au fost furnizate materiale de constructii de la Guvernul Romaniei nu au fost realizate din 2005 pina in prezent", semnaleaza reprezentantii Prefecturii, intr-un comunicat de presa. Comisiile au finalizat controlul pe data de 15 mai, iar in aceste zile se intocmeste raportul final.


La Prefectura nu exista documente


Prefectul Raluca Dan mentioneaza ca la institutia pe care o conduce nu exista nici un document din care sa reiasa ca materialele alocate sinistratilor in 2005 au ajuns, in totalitate, la acestia. In plus, actualul prefect arata ca la nivelul Prefecturii nu exista o nota de fundamentare prin care conducerea institutiei de la acea data sa justifice solicitarile de materiale facute catre Guvernul Romaniei sau documente din care sa rezulte ca s-a urmarit modul in care materialele oferite sinistratilor au fost puse in opera, respectiv s-au construit, consolidat sau reparat casele afectate de inundatii. Pe de alta parte, subprefectul Ion Oprea, care era prefect in 2005 si a gestionat momentul inundatiilor, contrazice acest fapt si afirma ca documentele justificative exista, iar materialele de constructii au fost distribuite in totalitate. "Documente justificative exista. Guvernul Romaniei a decis la acea data ca cetatenii ale caror case au fost distruse sa primeasca ajutoare sub forma de materiale de constructii: armatura, ciment, lemn ecarisat, tabla zincata, elemente de timplarie. Guvernul nu s-a angajat sa construiasca, ci sa aloce materialele. S-a realizat un protocol, intre mai multe institutii si autoritatile locale, fiecare cu responsabilitatea sa. Prefectul s-a ocupat de identificarea unei locatii unde sa vina materialele, sa le receptioneze si sa le predea primarilor, ceea ce s-a si intimplat. Distribuirea materialelor catre oameni a fost responsabilitatea primarilor. Nici un ban public nu a circulat prin Institutia Prefectului", a afirmat Ion Oprea. In plus, acesta a adaugat faptul ca activitatea Prefecturii de primire/gestionare a fondurilor publice a fost controlata de Camera de Conturi Vrancea si nu au fost probleme.


Casele nasc tensiuni intre fostul si actualul prefect


Actualul subprefect Ion Oprea argumenteaza ca au existat motive obiective pentru nefinalizarea sau neconstructia caselor si ca acest fapt a fost independent de competentele Prefecturii, la acea data. "Cele 100 de case au o explicatie. Cetatenii au primit materialele de constructie, e posibil sa nu se fi inceput constructia la citeva zeci, dar asta nu inseamna ca nu au primit materialele. S-a constatat ca in timp nu s-au edificat un numar de case. Si, sincer, 100 de case mi se pare exagerat de mult. Au existat cauze obiective pentru intirzierea constructiei, cum ar fi faptul ca nu au mai fost identificate surse de finantare pentru manopera, avind in vedere ca multi dintre beneficiari au fost oameni in virsta", a spus actualul subprefect Ion Oprea. Printre alte motive pentru care nu s-au ridicat locuintele au fost: unii cetateni plecati la munca in strainatate, care au spus ca isi ridica casele cind se intorc, unii au vrut o casa mai mare decit cea prevazuta in planul guvernamental, iar citeva zeci de familii de pe Valea Rimnicului urmeaza sa fie stramutate la Dumbraveni. Tensiunea dintre cei doi colegi de la conducerea Prefecturii a "transpirat" intr-un scurt schimb de replici care nu prevesteste nimic bun, mai ales pentru actualul subprefect Ion Oprea, care se pare ca nu este deloc in gratiile Ralucai Dan. "Ma amuza hotarirea cu care dnul Oprea vrea sa-si demonstreze punctul de vedere, dar nu vreau sa intru in polemica cu colegii mei", a spus prefectul Raluca Dan intr-o interventie la un post de televiziune national. "A gestiona o situatie intr-un moment de criza este un lucru, dar a veni dupa aceea cu chestiuni care nu au nici un fel de logica, este alt lucru. Eu cred ca se vrea cu totul altceva. Eu am convingerea ca am lucrat corect", a fost replica lui Ion Oprea, pentru "Ziarul de Vrancea". Care este in acest moment relatia cu prefectul Raluca Dan? "Colaboram si comunicam institutional", a fost raspunsul subprefectului Oprea. In realitate, acesta este tinut "la respect" in Prefectura, tinind cont de trecutul sau de prefect aflat la putere in mandatul Aliantei D.A. PNL "" PD, cind mai multe controale au venit la Consiliul Judetean, unde Raluca Dan era secretar al judetului. De altfel, Raluca Dan nu a ezitat sa-l acuze pe fostul prefect ca a trimis controale la Consiliul Judetean pentru a verifica lucrarile la drumurile lovite de inundatii, spunind ca nu s-a preocupat de bunurile si banii care au venit in judet pentru sinistrati, atit de la stat cit si de la diverse ONG-uri.


"Daca oamenii au folosit 10 sau 50 saci de ciment, nu puteam sti"


Inundatiile devastatoare din 2005 au distrus complet 1.126 de case si au avariat alte 1.968, din trei orase si 21 de comune vrincene. Guvernul a alocat fonduri si materiale pentru reconstructie in zeci de localitati, pentru constructia a 849 de locuinte noi si pentru refacerea altor 513. Mircea Dragos, fostul subprefect din anul inundatiilor, explica circuitul procedurilor privind reconstructia caselor. Potrivit acestuia, documentele nu treceau pe la Prefectura. Casele care urmau sa fie reconstruite erau proiectate cu doua camere, un hol si o bucatarie. Pentru materialele de constructii s-a realizat o licitatie la nivelul ANL Bucuresti, firmele cistigatoare urmind sa livreze materialele direct destinatarilor, sinistratii. Societatile respective transmiteau materialele cu un aviz de insotire a marfii, catre Consiliul Local al localitatii respective, Primaria urmind sa distibuie materialele familiilor sinistrate. De asemenea, ANL-ul avea un reprezentant la nivelul judetului, care se ocupa de distribuirea materialelor, de la un depozit central. "Cred ca se face o anumita confuzie. Noi, Prefectura, am avut rol de supervizare, ei puneau toate semnaturile. Cu siguranta au ajuns toate materialele. Daca oamenii au folosit 10 sau 50 de saci de ciment din cei primiti, nu puteam sti. Se stie ca la schimbarea conducerii se scoate in evidenta ca fostul management a fost defectuos si ca cei care vin sint cei mai buni si mai profesionisti", a comentat si fostul prefect Mircea Dragos, in prezent inspector guvernamental. Acesta considera binevenit controlul realizat de MAI la Institutia Prefectului, care a vizat perioada in care acesta, impreuna cu Ion Oprea, au fost la conducerea institutiei. Cum autoritatile si-au adus aminte brusc de sinistrati, dupa patru ani de la inundatii, nu este exclus ca scandalul caselor fantoma sa se sfirseasca rau pentru fostii sefi ai Prefecturii, in conditiile in care prefectul Raluca Dan a anuntat deja ca va trimite raportul de control la ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica. De altfel, si Marian Oprisan, citind din secretele de serviciu ale Institutiei Prefectului, anunta recent ca fostii sefi ar avea probleme dupa finalizarea raportului facut de Corpul de Control. Totul depinde pina la urma de sprijinul de care se mai bucura Ion Oprea in PD-L, partid care l-a sustinut sa ocupe functii inalte la Prefectura. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 17 ore, 26 minute, 23 secunde
Multa sanatate si noroc noilor sefi PDL de deconcentrate, in mod sigur vor avea nevoie. In ceea ce-l priveste pe Oprea parca a avut o data ocazia sa-l infunde definitiv pe Oprisan si a facut in citeste integral
, acum 739392 zile, 17 ore, 26 minute, 23 secunde
Cazul a fost dezbatut si pe Realitatea http://www.realitatea.net/emisiuni/fabrica_23952_77992.html Mie unul dintre combatanti mi se pare jalnic.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.