Politică

Antonescu anunta o noua guvernare dupa alegerea presedintelui

Ziarul de Vrancea
18 mai 2009 2134 vizualizări
Omul locomotiva de la PNL a fost intimpinat de multimi mai entuziaste la sat decit in orasele Vrancei u Antonescu si-a prezentat in vizita din judet principalul adversar: Mircea Geoana, cel pe care-l crede legat ombilical de Ion Iliescu u liberalul cere coalitiei de guvernare sa spuna poporului clauzele imprumutului cu FMI u liberalul i-a acuzat pe social-democrati ca n-au facut decit sa se imbogateasca in timp ce un oras ca Marasestiul este lasat sa-si explice saracia prin ghinionul unui edil in opozitie

"A venit presedintele!". "Am venit sa-l vedem pe presedintele Europei!". Cam asta au inteles satenii din Slobozia Bradului si locuitorii din Marasesti din vizita in Vrancea a liderului PNL, Crin Antonescu. Altii au fost si mai nedumeriti de ce un om politic de la Bucuresti a venit sa le vorbeasca la microfon in parcuri, ca intr-o agora greceasca: "Cum, dar nu ramine tot Basescu presedinte?". Semne tot mai clare ale dezinteresului oamenilor fata de clasa politica. Chit ca nu a fost foarte vizibil ca activitate politica in ultimul timp, presedintele PNL Crin Antonescu si-a luat o "palma" de la vrincenii dezamagiti de jocul puterii de la Bucuresti. Multimi firave in orase, dar impulsionate de vorbele sale, au participat la prezentarea lui Antonescu pentru cursa din noiembrie pentru postul suprem in stat, acela de presedinte. Atit la Adjud, Marasesti, dar si la Focsani oamenii nu s-au aratat foarte interesati de prezidentiabilul de 19% in sondaje. In schimb, la Slobozia Bradului si pe Valea Rimnicului, acolo unde edilii liberali au mobilizat electoratul, primirea a fost mult mai entuziasta. Totusi, PNL Vrancea nu a reusit sa mobilizeze multimi impresionante pentru a-i asigura omului care trage partidul, presedintele "orator" dupa cum a fost caracterizat de presa, un start entuziast in judetul rosu PSD. De altfel, si drumul lui Antonescu de la intrare in judet inspre Adjud a fost colorat mai tare de partidul pahidermic al lui Oprisan, decit de fisiile ca de punga galbena cu insemnele liberale luate de vint.


Trecutul Bratienilor vs prezentul injuraturile PSD-PD-L


Crin Antonescu, alaturi de candidatul la Parlamentul European Ramona Manescu si primarul focsanean de la Bacau, Romeo Stavarache, si-a inceput vizita electorala la Vrancea de dimineata, cu o inaugurare de scoala in Slobozia Bradului, localitate pastorita de Valerica Zamfirescu, comuna unde PNL a obtinut cel mai mare scor la alegerile locale si parlamentare. Dupa vizita din fieful liberalilor din sudul judetului, prezidentiabilul a mers in extrema, in orasul PSD, la Adjud, acolo unde partidul condus de deputatul Nini Sapunaru abia a miscat pe linga social democrati la toate alegerile. Aici l-au asteptat citeva sute de oameni, majoritatea membri PNL, dar si adjudeni iesiti la promenada prin parcul de linga Casa de Cultura. Discursul lui Antonescu i-a inviorat repede pe oamenii molesiti de caldura, care la final chiar erau impulsionati de vorbele sale si planuiau "o filiala PNL mai puternica". Antonescu a venit in Vrancea cu un discurs axat pe trei planuri, din care s-a creionat un prim adversar: PSD. De altfel, Antonescu si Geoana sint foarte aproape in sondaje, iar ieri nu i-a despartit in judet decit citeva zeci de km unul de altul. Liberalul a evocat traditia liberalilor si istoria partidului, printr-o intoarcere la valorile si simbolurile politicii interbelice, la fratii Bratianu si Spiru Haret. "Mie nu mi-e frica sa vorbesc de trecut. Nu mi-e frica de trecutul meu, nu am nimic de ascuns. Nu mi-e frica de trecutul PNL, dimpotriva sint mindru de el. Pentru ca e un partid cu istorie, care a facut Romania Mare, un partid care a dat pamintul taranilor, un partid care a construit primele scoli si cai ferate din Romania, un partid care se confunda mai ales cu istoria Romaniei", a spus cel de-al 13-lea presedinte al liberalilor. Acesta nu s-a sfiit sa critice prezentul, adica actuala guvernare PD-L-PSD si sa-l apere pe fostul premier Calin Popescu Tariceanu, chiar daca a admis ca a facut si prostii. Antonescu l-a catalogat drept un "clovn mincinos" pe Emil Boc, cel care a spus despre Tariceanu ca ar fi "risipit banii ca la cazino". "Hai sa mergem in toata tara sa vedem ca acel cazino in care a cheltuit Tariceanu si Guvernul liberal banii este Tara Romaneasca". Antonescu l-a acuzat si pe actualul presedinte Traian Basescu ca s-a inconjurat de "slugoi si slugute" si ca uziteaza de functia sa pentru a avea anumite avantaje si pentru a controla diferite servicii. Atacurile lui Antonescu s-au indreptat cel mai dur catre Mircea Geoana, liderul PSD pe care-l creioneaza ca tinindu-se de "poala" lui Ion Iliescu, incapabil de a sti sa fie un adevarat presedinte. "Domnul Iliescu a condus tara asta jumatate din timpul care s-a scurs pina acum. Daca d-voastra, dle Geoana, recunoasteti ca un om care v-a facut clar «prostanac» trebuie sa va conduca cind veniti la Cotroceni, mai bine il inviorati pe Iliescu. Prefer originalul decit copia!", a subliniat ironic Crin Antonescu in uralele adjudenilor.


Antonescu vrea sa fie un presedinte care sa uneasca spectrul politic


Discursul presedintelui PNL s-a referit si la viitor. Atit la alegerile din 7 iunie pentru Parlamentul European si cele prezidentiale din toamna, dar si la necesitatea clasei politice romanesti de a se reforma si de a-i aduce la vot pe cei indecisi sau pe cei dezinteresati de a-si desemna alesii. Antonescu vrea un viitor in care romanii sa caute un alt tip de politician. Portretul sau: omul care recunoaste ca greseste, dar care nu minte si care nu intra in politica pentru a se imbogati. Dupa reamintirea paginii de istorie scrisa de partidul sau, dar si dupa atacul dur la adresa adversarilor politici, Crin Antonescu a intrat pe tarimul sau favorit, apelarea la emotia celor care-l asculta. "Romanii asteapta altceva. Imi asum datoria pentru a convinge ca pot sa fiu un presedinte pentru toti, si pentru bogati, si pentru saraci, si pentru liberali, si pentru socialisti, si pentru pedelisti. Un presedinte care sa uneasca ce are Romania mai bun. Nu sint perfect, dar invat! Imi pasa de oameni, mi-e mila de oameni. Stiu ce inseamna sa fii sarac pentru ca n-am trait din puf, stiu cum e sa fii ajutat de oameni", le-a transmis el celor din Marasesti. Aici oamenii venisera cu paturi pentru a se aseza pe treptele pietei ca sa-l asculte pe Crin Antonescu. In incercarea de a inviora peisajul gri si dezolant, primarul Constantin Vlase a comandat doua vase cu flori pe scena. Crin a fost intimpinat cu flori galbene dar"¦ nemuritoare. Prezent in orasul fantoma al Vrancei, Marasestiul, liberalul a militat pentru egalitatea de sanse a vrincenilor si a blamat meteahna politicienilor de la putere de a aloca bani numai primarilor de aceeasi orientare politica cu ei. "Nu putem sa spunem ca niste oameni sint saraci din ghinion si ca un oras e lasat de izbeliste din ghinion, ca niste oameni si copii lor sint condamnati sa nu aiba sanse egale cu ale celorlalti! Asta e nepasarea celor care guverneaza. ("¦) PSD plinge de mila saracilor. Eu nu cunosc decit un singur pesedist sarac, pe Ion Iliescu, si el la pensie, dar care i-a lasat pe altii timp de 20 de ani sa se imbogateasca. Saracii Romaniei sint tot mai saraci, iar socialistii sint tot mai bogati", a mai punctat inca o data Antonescu inspre primul sau adversar, PSD si Mircea Geoana.


Presedintele schimba coalitia de la Guvernare


Crin Antonescu a declarat ca politicianul care va cistiga prezidentialele din toamna va schimba raportul de forte de pe scena politicii. Cum in prezent PSD si PD-L sint in virf, se subintelege ca partidul care va veni la guvernare ar fi PNL. "Cred ca oricine va cistiga prezidentialele, vom asista la schimbarea geometriei de pe scena politica", a fost de parere Antonescu. Tot in cadrul vizitei sale de ieri, Crin Antonescu i-a acuzat de minciuna atit pe Traian Basescu, dar si pe Emil Boc, cei care au afirmat ca economia romaneasca ar da semne de reviriment. Antonescu cere guvernantilor sa faca publice prevederile imprumutului la Fondul Monetar International. "Acest imprumut s-a negociat pe genunchi si in genunchi. I-am vazut pe Basescu si Boc vorbind de semne de insanatosire, de inviorare a economiei. Eu nu iI cred, este o manipulare virtoasa, sint in campania electorala doar. PIB-ul a scazut, numarul de someri la fel, gradul de colectare la bugetul statului a scazut la 25% de la 80% cit a fost anul trecut. A venit momentul sa fie facute publice conditiile exacte ale imprumutului, dar si cit costa din punct de vedere social acest imprumut. Trebuie sa stim cit sa stringem cureaua. Solicitam premierului, presedintelui si domnului Geoana sa faca publice conditiile imprumutului", a mai declarat Crin Antonescu. (Iulia CRETU)


  • Politica si friptura, in strinsa prietenie


  • Dupa ce jumatate din ziua incarcata se scursese, liderul liberal a trecut pe la restaurantul Intim unde, prin grija lui Nini Sapunaru, nu s-a ferit sa ii nutritioneze cu mici si cirnati la gratar pe toti aplaudacii care-l asteptau in parcul Balcescu. Cei peste 150 de cetateni adunati inaintea discursului lui Crin au navalit, la sfirsit, catre masa cu mustar, piine feliata si carne fripta la gratar. Cum era firesc, cot la cot cu saracii s-a hranit si aspirantul la cea mai inalta functie din stat, dar la alta masa, mai retrasa. Nini Sapunaru, Catalin Canty Popescu, Eduard Lambrino, dar si gratioasa de Ramona Manescu au putut fi observati cu farfuriile pline de bucate "de campanie" dupa citeva ore istovitoare. Dupa gustare, convoiul a luat drumul Dumitrestiului, in colegiul deputatului Sapunaru. Aici, citeva sute de oameni asteptau alaiul. Discursul sefului PNL-ist de la Bucuresti a fost introdus de Nini Sapunaru care a tinut ieri loc de moderator, inaintea tuturor "vorbitorilor" el preluind microfonul. "Ne lipseste putina dragoste si putina mila fata de omul amarit si de omul necajit", a spus Antonescu in incercarea de a empatiza cu asistenta. Spatiul de pe scena amenajata ad-hoc i-a dat citeva emotii lui Nini, pe Ramona Manescu a pus-o intr-o situatie incomoda cind a venit vremea sa urce, iar Crin a incercat sa stea cit mai la margine, pentru orice eventualitate. Cei patru oficiali inghesuiti pe scena din lemn acoperita cu un covor nu au fost intimidati de spatiul mic alocat si si-au facut loc pe rind in fata ascultatorilor. Dupa momentul sobru, a urmat binemeritata baie de multime. Copii pupati apasat, babe emotionate si barbati aghesmuiti, toti au beneficiat de simpatia de campanie. "Sa nu ne lasati, uitati-va si la astia saraci. Aia bogati conduc si fara noi", i-a spus prezidentiabilului la plecare un cetatean cu obrajii arsi de soare si miinile crapate. (Daniel GIRLEANU)


  • Simpatizatii PNL-isti varsa singe in campanie


  • Turul Vrancei pe care l-au facut liberalii nu a fost lipsit nici de incidente politice, la prima vedere. In timp ce convoiul se retragea victorios dupa o zi incarcata de binete, pupaturi si urari de bine, un cetatean se intorcea de la birtul din sat plin de singe pe fata. Inainte sa sune la vreun organ competent, deputatul Nini Sapunaru a coborit din masina si striga in stinga si in dreapta "Sa vina presa!", de parca cineva cu un aparat foto atirnat de git i-ar fi putut acorda ranitului primul ajutor. Dupa ce deputatul s-a mai linistit, a apucat sa-l intrebe pe vatamat de starea de sanatate. "Mi-a dat cu sticla in cap Dan Alaman, e de aici din sat, e din PSD. Mi-a dat de pomana", i-a spus Alin Rosu, vadit alcoolizat. Se pare ca deputatul PNL are o fobie fata de singe, dar si de culoarea lichidului pentru ca nu a stat prea mult pe ginduri si a urcat in masina din care coborise pret de cinci minute. Conflictul de la birtul din Dumitresti, dintre cei doi simpatizanti de partide politice diferite, a sfirsit firesc la politie. (D. G.)



    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 6

    Adaugă comentariu
    , acum 739396 zile, 16 ore, 56 minute, 49 secunde
    Oi fi eu mai redus dar marturisesc ca nu inteleg nimic din discursul domnului Antonescu decat ca ceilalti sunt prosti si el e bun. Dar bun la ce ? Sau pentru ce ? Comparativ din programul liberalilor citeste integral
    , acum 739396 zile, 16 ore, 56 minute, 49 secunde
    db, mai taca-ti fleanca aia de PSD-ist, stiu ca e greu sa vezi cum un om este crezut si creste in sondaje dar nu trebuie sa plangi in fiecare zi. Este singurul om care nu s-a imbogatit dupa 20 de ani citeste integral
    , acum 739396 zile, 16 ore, 56 minute, 49 secunde
    db , oi fi tu redus , dar taci , daca nu intelegi nimic , ori fa-te destept ca Ion Roata , sa ramai in istorie ! Nu cred sa fii intr-atata de redus incat sa nu-ti dai seama ca Antonescu nu-i o farfara citeste integral
    , acum 739396 zile, 16 ore, 56 minute, 49 secunde
    eu nu vreau nimic de la el, e suficient ca m-a convins sa ies din casa, desi, eu una mi-am propus sa nu mai votez vreodata. sincer, n-as vrea sa-mi promita ceva anume. vreau doar sa fie un Presedinte citeste integral
    , acum 739396 zile, 16 ore, 56 minute, 49 secunde
    Astia 3 de mai sus vedeti ca scrieti de la acelasi IP. Asa ca ori e unul care se transforma din 10 in 10 minute ori sunteti o satra acolo cu un singur computer.
    , acum 739396 zile, 16 ore, 56 minute, 49 secunde
    in satra este si "stimabilul" forumist-deontolog-omniprezent-omniscient" care nu isi vede primul mesaj cu acelasi IP al "satrei" ? daca prostia ar durea, ins-ul cu initiale s-ar tavali pe jos...cat de citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.