Politică

Lungu va conduce Fiscul, Malureanu Garda Financiara

Silvia Vrînceanu Nichita
16 mai 2009 4067 vizualizări
Daca sefii de la Finantele Publice si Garda Financiara par batuti in cuie, pentru posturile de director coordonator adjunct se bat cite doi candidati pe loc, fiecare cu sustinere politica diferita u Marian Lungu vrea sa lucreze cu doi noi adjuncti, promovati din esaloanele inferioare, in timp ce PD-L pare sa-si fi oferit sprijinul pentru actualii adjuncti Ion Gheonea si Constantin Grigorica u sursele ziarului spun ca ar putea fi acceptata echipa propusa de Marian Lungu, actualul comisar sef adjunct de la Garda Financiara, insa nu sint excluse surprize, tinind cont ca ministrul Finantelor este de la PD-L u la Garda Financiara, pe posturile de adjuncti se bat actualul comisar sef Adrian Buzdrug si comisarul Mihai Bojoaica

Marian Lungu, actualul comisar sef adjunct de la Garda Financiara, va conduce Fiscul vrincean in guvernarea PSD-PD-L, in timp ce Garda Financiara va intra pe mina democrat-liberalului Mugurel Malureanu, fost candidat la Camera Deputatilor, in Colegiul Odobesti, in prezent consilier muncipal. Potrivit unor informatii de ultima ora furnizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), dosarele celor doi au fost validate, la pachet cu proiectele de management, urmind ca evaluarea profesionala sa aiba loc la Bucuresti, marti, 19 mai. Cea mai mare problema pare sa fie la posturile de adjuncti, dat fiind ca partenerii de guvernare, PSD si PD-L, nu au stabilit daca serviciile publice deconcentrate vor avea conducere monocolora sau de tip mozaic. Doar asa se explica de ce pe functii pur politice exista cite doi candidati pe loc. De altfel, Vrancea se numara printre putinele judete unde sefia adjuncta a institutiilor din subordinea ANAF este rivnita de mai multi candidati. Daca partidele nu se inteleg la nivel local, este posibil ca ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, sa scoata posturile din jobenul PD-L.


Cum intreaga conducere a Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea a fost demisa, in frunte cu directorul Eugen Ciorici, de saptamina viitoare institutia va avea alti sefi care sa activeze sub aripa PSD, dupa cum s-a stabilit in urma protocolului de guvernare dintre cele doua partide. Directorul executiv Eugen Ciorici, al carui preaviz expira pe 23 mai, nu si-a mai depus dosarul de candidatura, insa adjunctii sai Constantin Grigorica si Ion Ghionea au aplicat pentru posturile de director coordonator adjunct. Acestia nu sint singurii aplicanti pentru cele doua posturi libere. Potrivit informatiilor noastre, mai candideaza Cristi Valentin Misaila, comisar la Garda Financiara, dar si Milica Toma, sef de birou la Administratia Finantelor Publice Focsani. Acestia din urma fac parte din echipa propusa de Marian Lungu (foto dreapta), unicul candidat pentru postul de manager general al Finantelor, sustinut de PSD. Concursurile care vor duce la alegerea noilor sefi vor fi mai mult unele de imprejurari pentru ca numirile sint decise politic, dupa promovarea OUG nr. 37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice. De altfel, sansele de a fi sef ca independent in guvernarea ros-portocalie sint mici dupa modificarea statutului functionarului public. Contactat de Ziarul de Vrancea, Marian Lungu s-a declarat increzator in sansele de a prelua friiele Fiscului vrincean, ba chiar parea nerabdator sa treaca la colectarea banilor pentru stat. Actualul adjunct de la Garda Financiara ne-a declarat ca nu face politica PSD, in ciuda faptului ca a primit recomandarea acestui partid, dar a admis ca are "multe cunostinte" cu viziuni de stinga. De la 1 ianuarie 2006, Marian Lungu a fost detasat la DNA, la Serviciul Specialisti, unde s-a ocupat de aspectele tehnice ale dosarelor cercetate de procurorii anticoruptie. Surse din anturajul sau au afirmat ca Lungu ar fi avut o legatura tangentiala chiar cu dosarul de la DNA al baronului vrincean. Lungu a intocmit constatarile stiintifice din timpul cercetarilor, dar a avut si alte atributii legate de planurile de ancheta sau cu privire la clarificarea aspectelor tehnice privind urmarirea penala. Cind a revenit in Vrancea, nu a mai ocupat postul de sef al Garzii Financiare, fiind detasat pe un fotoliu de adjunct.


Garda Financiara, la mina lui Malureanu


Cit priveste sectia judeteana a Garzii Financiare, institutia pare sa intre in zodia PD-L, cu Mugurel Cosmin Malureanu in frunte. Nici consilierul local de la Focsani nu are contracandidat pe post la concursul de dosare anuntat de minister pentru data de 18 mai. Pentru cele doua posturi de director coordonator adjunct au fost declarati eligibili actualul sef Adrian Buzdrug (foto stinga) si Mihai Bojoaica. Acesta din urma a ratat promovarea la schimbarea puterii in 2004 ca urmare a unui scandal legat de disparitia unui aviz de insotire a Ziarului de Vrancea, in timpul uriasului scandal care a vizat suprimarea de pe piata a cotidianului nostru. Intre timp, pare sa se fi reorientat politic.

Contactat de Ziarul de Vrancea, Mugurel Malureanu nu a pastrat aparentele si ne-a declarat ca a aplicat pentru un mandat pur politic. "Merg pe aceasta functie politic si voi pleca politic. Voi merge si voi munci pentru ca am fost trimis de partid si imi voi face treaba pina la capat", ne-a spus directorul comercial de la Palcom International SRL Focsani.

Chiar daca a fost criticat ca nu are experienta in functii publice de conducere si ca ar fi "baiatul lui tata", Malureanu (foto stinga) crede ca se va descurca bine. El spune ca vrea "cresterea eficientei controalelor, cresterea taxelor colectate, eliminarea coruptiei, sint mai multe lucruri aflate in vedere, pe care le-am propus in proiectul meu de management". Chiar daca i s-a contestat experienta profesionala, fiul lui Florentin Malureanu, fost trezorier al PSD in vremurile bune ale social-democratiei vrincene, spune ca este absolvent de informatica si contabilitate de gestiune, "la stat", si ca are de partea sa si un master in domeniu. "Am experienta in domeniul economic, am avut de-a face cu Finantele, cu Garda, stiu cam despre ce este vorba", ne-a spus pretendentul la postul de comisar sef. Intrebat de reporteri, pedelistul a recunoscut ca a fost amendat in trecut de Garda Financiara. "Cine nu ia amenda? E greu sa fii pus la punct cu legislatia in fiecare minut", suna explicatia sa. Cit priveste adjunctul cu care va conduce institutia, Malureanu spune ca nu s-a decis prin protocol ce culoare politica va avea viitorul adjunct, asa ca, preventiv, la concurs s-a inscris cite un candidat de la fiecare partid. Se pare ca promovarea sa la controlul evaziunii si combaterea fraudei fiscale din judet tine mai mult de ambitia personala, de vreme ce se mindreste cu veniturile obtinute din afaceri. Mai mult, acesta spune ca nu isi va da demisia din functia de consilier municipal. "Eu sint om politic, nu functionar public!", a tinut sa adauge alesul local care ii va alerga pe evazionisti.


Eugen Ciorici anunta potopul


Rezultatele finale ale concursurilor de dosare din subordinea Ministerului de Finante vor fi facute publice pe 23 mai. Dupa cum a anuntat ANAF, verificarea dosarelor, evaluarea candidatilor si a proiectelor de management pentru ocuparea functiei de director coordonator si director coordonator adjunct vor fi facute de o comisie distincta pentru fiecare judet in parte. Acesta va fi formata din trei specialisti si un reprezentant al Institutiei Prefectului. Candidatii trebuie sa-si sustina obiectivele si directiile de actiune pe o perioada de 4 ani si sa identifice problemele existente in domeniul de activitate, sa dezvolte capacitatile profesionale ale personalului si sa imbunatateasca colaborarea institutionala. Actualul director a Fiscului, fostul liberal Eugen Ciorici (foto), declara insa ca viitorii sefi nu vor avea o misiune prea usoara, in conditiile in care recesiunea economica musca si din afacerile vrincene. Daca in primele patru luni ale anului mediul de afaceri din judet si-a onorat obligatiile fiscale la bugetul de stat, de la sfirsitul lunii aprilie se simte o tendinta de scadere a incasarilor. "Efectele recesiunii se vor vedea mai bine la sfirsitul lunii mai, inceputul lunii iunie. A inceput sa se vada ca agentii economici nu au lichiditatile necesare sa-si achite obligatiile, chiar daca pe primele patru luni Vrancea si-a onorat obligatiile pe linia programului de incasari", ne-a spus inca seful Finantelor. Eugen Ciorici adauga ca nu a dorit sa participe la concurs si ca a optat pentru un post de serviciu la administrarea contribuabililor mici si mijlocii din cadrul institutiei. "N-am nici o problema cu schimbarea, trebuie sa intelegem ca la un moment dat vine vremea schimbarii. Nu poti sa ramii cocotat pe scaun atita timp cind este evident ca Guvernul doreste numirea pe criterii politice. Ii felicit anticipat pe viitorii sefi si le doresc spor la munca". Chiar daca preventiv a parasit partidul care l-a promovat in functia de vicepresedinte al ANAF, cu rang de secretar de stat, Eugen Ciorici spune ca, daca se va hotari sa revina in politica, va adera tot la platforma liberala. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 4 ore, 2 minute, 29 secunde
Asa poate va ve/ti recupera din investitiile electorale!
, acum 739398 zile, 4 ore, 2 minute, 29 secunde
Apropo de Intrebarea Zilei ar trebui lamurita o treaba. In Vrancea nu exista profesionisti, altfel nu am fi coada Europei la venituri pe cap de locuitor. Toti cei care au fost numiti pana acum au fost citeste integral
, acum 739398 zile, 4 ore, 2 minute, 29 secunde
chiar nu stii cu cine esti obligat moral sa faci echipa?noaptea e un sfetnic bun, spun unii.onoarea e mai presus de orice
, acum 739398 zile, 4 ore, 2 minute, 29 secunde
Felicitari, Domnule Eugen, veti fi "number one" la orice loc de munca!Mult succes in continuare!Cat despre articolul despre sotia dumneavoastra, pot spune doar: "Mergi inainte Marioara, tot ce ai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.