Politică

Viceprimarii Aliantei, morti inainte de a fi alesi

Ziarul de Vrancea
29 apr 2009 1873 vizualizări
Incercarea de alegere a viceprimarilor la Focsani a fost inabusita in fasa de scaparile juridice din partea Aliantei pentru Focsani u la sedinta de Consiliu Local a participat si prefectul Raluca Dan, care i-a atentionat pe initiatorii proiectului asupra nerespectarii caracterului de urgenta u liberalii si democratii au uitat sa introduca proiectul pe ordinea de zi si nici nu au fost de acord cu forma initiala a convocatorului, ceea ce a dus la pierderea obiectului sedintei u in timp ce PNL si PD-L au considerat prea mult 10 luni fara echipa completa la Primarie, PSD a declarat ca urgenta alegerii de viceprimari ar putea fi in cazul unui dezastru natural u dupa sedinta, Marian Oprisan si Alin Trasculescu au incercat sa negocieze la Consiliul Judetean, dar fara nici un rezultat

Scenariu usor de banuit pentru sedinta ordinara a Consiliului Local Focsani de ieri. Anuntul intentiei de alegere a doi viceprimari pentru edilul Decebal Bacinschi venit din partea celor 11 consilieri ai "Aliantei pentru Focsani" a fost desfiintat chiar de"¦ membrii Aliantei. Cu un "brinci" la lege dat de prefectul Raluca Dan, chiar de ziua ei de nastere. Lipsa de experienta si lacunele din domeniul juridic si legislativ i-a lasat pe liberali si pe democrat-liberali, in continuare, asteptind la usa cabinetelor de adjuncti ai primarului PSD. Inainte de a vota ordinea de zi a sedintei, consilierii au primit o lectie de lege, imbracata in amenintari voalate la modul de vot, din partea prefectului Raluca Dan. Aceasta a facut jocurile PSD, grupare care s-a pronuntat impotriva dorintei PD-L si PNL de a-si alege viceprimari, nemultumita ca nu primeste un post, considerat a i se datora din moment ce are 10 consilieri. Raluca Dan a declarat ca din punctul de vedere al Institutiei Prefectului, proiectul respectiv nu indeplineste conditiile de legalitate, acestuia nestabilindu-i-se caracterul de "urgenta".

Pentru a-si motiva interventia, prefectul a invocat o situatie petrecuta in 2006, in curtea Consiliului Judetean. In acel timp, de legalitatea deciziilor CJ se ocupa actualul consilier liberal Romeo Paul Postelnicu, in calitate de secretar al judetului. "In anul 2006, la o sedinta ordinara a Consiliului Judetean, s-a dorit introducerea pe ordinea de zi a unui proiect destinat infiintarii unei comisii. Consiliul Judetean a trecut la momentul respectiv peste notiunea de «urgenta», s-a considerat suficienta vointa consilierilor. Ulterior, instantele judecatoresti, in speta Tribunalul si Curtea de Apel Cluj, au anulat hotarirea Consiliului Judetean, motivind ca urgenta infiintarii unei comisii trebuie demonstrata clar", i-a dat o prima lectie Raluca Dan lui Romeo Postelnicu. De altfel, confruntarea de ieri de la CL nu a fost numai intre PSD si "Alianta pentru Focsani", ci mai ales intre juristii Raluca Dan si Romeo Paul Postelnicu. Judecind rezultatul final -umilitor pentru liberali si democrati -, se pare ca fostul subordonat al lui Postelnicu, pe vremea cind acesta era secretar al judetului, i-a "servit" acestuia o lectie juridica. Cu alte cuvinte, Marian Oprisan si-a ales omul potrivit pentru a controla la interpretarea legii in favoarea social democratilor toate deciziile Consiliilor Locale din judet.


Viceprimarii "nu sint o urgenta"


Pentru a intari afirmatiile prefectului, consilierii PNL si PD-L au fost avertizati si de secretarul municipiului, Eduard Corhana, care a adus in atentie tot lipsa caracterului de "urgenta" pentru desemnarea viceprimarilor. Cum era de asteptat, si primarul Decebal Bacinschi a jucat cartea politica, acesta afirmind ca legea trebuie respectata si i-a apostrofat pe adversarii PSD ca se puteau gindi la viceprimari cu o luna inainte. "Daca dvs (n.r. catre consilierii PNL-PD-L) erati corecti si votati corect, acum aveam viceprimari", a declarat edilul. Reprezentantii "Aliantei pentru Focsani" au incercat sa riposteze firav, Gheorghe Stan afirmind ca in trei mandate s-au tot introdus proiecte pe ordinea de zi in dupa-amiaza sedintei, a caror "urgenta" a fost considerabil mai mica decit cea a viceprimarilor. "De trei mandate s-a practicat introducerea pe ordinea de zi a unor proiecte de insemnatate mai mica. Mi se pare ca in an de criza, cu un buget asa cum e, daca venim si sustinem ca trebuie sa alegem viceprimarii, adica sa completam o echipa, e un proiect considerat urgent", a incercat Stan de la PNL sa motiveze oportunitatea introducerii pe ordinea de zi a proiectului de alegere a locotenentilor lui Bacinschi. De cealalta parte, liderul PSD, Liviu Oloeriu, crede ca Bacinschi inca mai poate face cit trei. "Daca au trecut atitea luni si nu s-a propus, caracterul de urgenta nu mai sta in picioare", a spus in plen pesedistul.


PSD ar fi ales daca in Focsani erau"¦ inundatii


PSD a dorit sa explice in stil propriu ce inseamna caracter "urgent" pentru un proiect de lege. "Notiunea de urgent inseamna ca daca nu facem acest lucru, se poate intimpla ceva. De ce acum crapa piatra? ("¦) Viceprimarii s-ar fi putut alege daca se anuntau ploi torentiale, urmate de inundatii, iar un singur om nu putea gestiona situatia. Asta este urgenta", a opinat fostul viceprimar al PSD, George Mardare. La rindul sau, viceprimarul contestat al PNL, Romeo Postelnicu, a incercat sa invoce urgenta reamintind afirmatiile de "neputinta" facute de primar. "Domnul primar arata cu degetul catre noi ca tergiversam alegerea viceprimarilor si spunea ca are nevoie de ei! Intr-adevar aveti nevoie, domnule primar! ("¦) Ce ar fi sa nu mai punem acest proiect niciodata?! Mergem asa pina la finalul mandatului?", a intrebat liberalul. Prefectul Raluca Dan a atentionat asupra a ce s-ar fi putut intimpla daca PD-L si PNL si-ar fi ales ieri viceprimarii. Nicu Tanase si Vasile Dobre ar fi fost contestati in instanta si trimisi acasa din ziua doi pentru ca efectele votului ar fi fost din nou suspendate. Prefectul a avertizat ca nu ezita sa uziteze de instanta atunci cind considera ca CL se abate de la litera legii. De altfel, Consiliul Local este tirit la Tribunal pentru PUZ-urile contestate de Prefectura. "Nu voi face rabat de la aplicarea legii. Tin sa va reamintesc ca pe 30 (n.r. aprilie) aveti termen de judecata pentru anularea hotaririlor pe care ati refuzat sa le anulati. Plingerea ramine fara obiect daca CL revine asupra hotaririlor. In opinia mea, aveati destul timp pentru introducerea proiectului", a fost a doua lectie a Ralucai Dan la Consiliul Local.


Secretarul se acopera de hirtii


Anticipind, probabil, tunetele si trasnetele sedintei ordinare, secretarul municipal Eduard Corhana a formulat inainte o pozitie scrisa pe care a prezentat-o Consiliului Local. Eduard Corhana s-a pus la adapost de eventualele represalii si a precizat ca proiectul privind numirea viceprimarilor nu este o urgenta. "Avind in vedere ca Institutia Prefectului a apreciat ca fiind nelegala dispozitia primarului din 30 ianuarie 2009 privind convocarea Consiliului Local, deoarece considera ca nu sint probleme urgente pentru convocarea acesteia, apreciez ca nu se poate proceda la suplimentarea pe ordinea de zi cu proiectul de hotarire privind alegerea viceprimarilor municipiului Focsani", precizeaza impartial (?) secretarul Corhana. Aceasta in conditiile in care edilul sef si-a facut chiar o practica din a introduce la fiecare sedinta cite 3-4 proiecte pe ordinea de zi, moment in care impartialul secretar nu are nici o parere.


Viceprimarii aliati, decapitati de mina lor


In ciuda avertizarilor in ambalaj de amenintare venite de la prefectul Raluca Dan, cei 11 consilieri ai PD-L si PNL au considerat urgent introducerea pe ordinea de zi a proiectului privind alegerea viceprimarilor. Adrian Colin, presedintele de sedinta, s-a impiedicat insa in proceduri, intimidat probabil de insemnatatea sedintei, dar si de tirul explicatiilor imperative venite de la invitata din dreapta sa. Acesta a omis sa declare ca se doreste introducerea proiectului pe ordinea de zi, ca un amendament. Mai mult, cu toate ca au un jurist in mijlocul aliantei, liberalii si democrat-liberalii si-au facut-o cu mina lor, dupa ce s-au abtinut de la votarea ordinii de zi in forma initiala. Atit i-a trebuit Ralucai Dan, prefectul anuntind ca, dupa ce PD-L si PNL nu au fost de acord cu proiectele anuntate prin convocator saptamina trecuta, obiectul intilnirii de lucru nu mai exista, de vreme ce nu s-a votat explicit amendamentul. Drept urmare, alegerea viceprimarilor nu se putea face in afara sedintei. "Sedinta nu mai poate avea loc. Iar domnul Postelnicu stie foarte bine", a fost lovitura de gratie aplicata de PSD adversarilor de la PD-L si PNL. Asa s-a demonstrat ca 10 e mai mare decit 11. Nu matematic, dar prin interpretarea legii.


Alianta merge mai departe


Consilierii PD-L si PNL care si-au revenit cu greu din buimaceala sedintei au avut totusi puterea sa sustina ca vor merge mai departe cu "Alianta pentru Focsani". "Este clar ca singurul consiliu local din Vrancea care nu este controlat este cel de la Focsani. De aceea se fac si aceste presiuni. In speranta ca vom ceda. Pentru prima data in istoria acestui judet s-a incheiat o intelegere politica si ea se respecta. Culmea, nu? Acesti oameni s-au dovedit de onoare si de cuvint si unora nu le vine sa creada ca aceasta alianta rezista si va rezista pentru ca este formata din oameni de caracter", a declarat consilierul Romeo Paul Postelnicu, care a pus situatia de ieri pe seama unor scapari tehnice. Aspectul a fost confirmat si de colegul sau de la PD-L Nicu Tanase. "Focsaniul traieste doua realitati. Una inaintea alegerilor locale unde PD-L si PNL au facut o alianta si alta dupa alegerile parlamentare, in care PD-L a incheiat un protocol cu PSD. De aceea cei de aici, consilierii din PSD fac lobby pe linga liderii lor de la Bucuresti pentru ca sa faca presiuni asupra noastra si sa cedam si sa le dam un viceprimar. Noi mergem deocamdata mai departe", a afirmat si Nicu Tanase virtualul candidat al PD-L pentru functia de viceprimar al Focsaniului. La rindul sau, primarul Decebal Bacinschi ne-a declarat ca are nevoie de viceprimari, dar a adaugat ca aceasta este si o problema politica, nu numai administrativa, de aceea crede ca liderii de partide ar trebui sa negocieze aceste posturi. Sursele noastre spun ca dupa sedinta a avut loc o intilnire a comisiei de negocieri de la PD-L, in frunte cu Alin Tracsculescu, cu liderul PSD Marian Oprisan, insa nu s-a ajuns la nici un consens, pentru ca baronul a spus ca i se cuvine un post de vice. (Iulia CRETU, Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 4 ore, 2 minute, 13 secunde
Era normal ca gunoaiele comuniste sa-si apere ciolanul prin orice mijloace. Dar important este ca Alianta nu se lasa si merge mai departe. Acesta este mersul firesc al lucrurilor, iesirea din citeste integral
, acum 739393 zile, 4 ore, 2 minute, 13 secunde
Ptiu11 Nici nu te culcasi , bre ?! Sau te sculasi din somnic pus pe fapte mari! Odihneste-te , bre , ce naiba , maine n-ai treaba ? Umbli asa , noaptea , ca huhurezii , sa prinzi dusmanul de coada pe citeste integral
, acum 739393 zile, 4 ore, 2 minute, 13 secunde
Vai, vai, ce om rau. Pai asa ceva se putea draga doar daca ar fi mituit judecatorii si daca colega ta n-ar fi castigat un leu in viata ei sau si-ar fi cheltuit toti banii pe bijuterii, toale, excursii citeste integral
, acum 739393 zile, 4 ore, 2 minute, 13 secunde
Nu ati dat mesajul meu deci este adevarat d-b----- ca esti acel ziarist valoros cum spun unii ca tine.
, acum 739393 zile, 4 ore, 2 minute, 13 secunde
db este unul din focsani care inca mai studiaza la frankfurt.nu e si nici nu va fi vre un ziarist,e fostul sot al colegei mele,careia prin partaj i-a luat totul,lasand doar copilul cu care nu are nici citeste integral
, acum 739393 zile, 4 ore, 2 minute, 13 secunde
sa-ti fie rusine.toata lumea stie ca nu i-ai dat niciodata vreun ban,in plus veneai acasa ca la hotel.copilul nu reprezinta nimic pentru tine iar plecarile in strainatate nu i le-ai sponsorizat tu citeste integral
, acum 739393 zile, 4 ore, 2 minute, 13 secunde
Buna, am observat in ultimul timp ca o tema foarte dezbatuta este cea a limbilor straine. O prietena de-ale mele mi-a recomandat un site, cu ajutorul caruia am reusit sa invat limba germana. Dar citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.