Politică

Descentralizarea, intre politica si bani

Ziarul de Vrancea
28 apr 2009 2791 vizualizări
Primarii vrinceni considera oportun transferul de control de la centru la nivel local u edilii ar putea numi directorii de scoli si de spitale si ar avea in portofoliu mai multe institutii si directii strategice u pina saptamina viitoare se va realiza proiectul strategiilor sectoriale de descentralizare u principala temere a edililor este domeniul finantarii tuturor institutiilor care vor reveni administratiei locale u descentralizarea ar da puteri sporite si baronilor locali u Oprisan, Dragnea si Constantinescu imping parlamentarii sa initieze un proiect de limitare a competentelor Prefecturii in numirea sefilor de deconcentrate

Administratia publica locala ar putea avea gata saptamina viitoare proiectele strategiilor sectoriale de descentralizare. Prin acest proces de transfer al controlului de la centru la nivel local, primariile vor avea in portofoliu mai multe directii si institutii, precum directii agricole, spitale sau directii ale Registrului Auto. Potrivit unui document guvernamental citat de Mediafax, procesul de descentralizare va determina transferul de atributii in principalele domenii, precum educatie, sanatate, ordine si siguranta publica, asistenta sociala, cultura, transporturi, agricultura, incepind chiar de luna viitoare. în paralel, Ministerul Administratiei si Internelor va finaliza proiectul de lege privind politia locala. Pentru aceasta schimbare se vor modifica principalele legi administrative. Descentralizarea administratiei va impune modificarea Legilor privind administratia publica locala, prefectul si institutia prefectului, statutul functionarilor publici, finantele publice locale, statutul alesilor locali, organizarea si functionarea Consiliului Economic si Social, Legea privind proprietatea publica si Legea-cadru a descentralizarii.


Astfel, primarii vor putea numi directorii de unitati de invatamint, dar si managerii de spitale. Potrivit prevederilor descentralizarii, in domeniul invatamintului preuniversitar de stat vor fi cedate atributiile de organizare a retelelor scolare si de numire/eliberare din functie a directorilor, iar la nivelul unitatilor de invatamint a celor referitoare la managementul resurselor umane. Documentul oficial presupune ca finantarea cheltuielilor curente ale scolilor sa se realizeze in functie de standardele de cost/elev, acoperite integral de la bugetul de stat. Tocmai pentru a dezbate aceasta oportunitate, primarul din Panciu a discutat ieri cu reprezentantii unitatilor de invatamint din localitate. Ion Petre considera necesara descentralizarea, insa crede ca in prima faza trebuie gindit foarte bine capitolul redistribuirii resurselor financiare. "Cea mai grea problema va fi cea a finantarii. Decizia de descentralizare la nivel local este bine venita pentru ca anumite segmente la nivel local sint rupte, iar legatura dintre institutii este necesara", a fost de parere edilul pancean.

La rindul sau, primarul comunei Vinatori, Gheorghe Macovei, considera necesar un anumit control al primariilor fata de directii si institutii cu activitate locala. Acesta da exemplul Dispensarului veterinar din comuna care ar trebui sa se afle in subordinea autoritatii locale. "Cu directorii de unitati de invatamint am avut o colaborare buna, nu va fi o problema daca se decide sa-i numim noi. Descentralizarea e necesara. Nu este normal ca Politia sa nu accepte sa colaboreze cu noi. Sau, mai rau, sa ai un Dispensar veterinar si doctorul sa nu treaca prin sat cu anii si sa nu stii ce septel ai in localitate", spune Macovei legat de problemele administratiei comunale. Desecentralizarea va demonstra si abilitatile de bun manager si de initiator de proiecte ale edilului. Si la Vidra, banii il sperie pe gospodarul Nica Micu. "La cele sase scoli din Vidra deja asiguram bugetul, in afara de cheltuielile cu salariile, si este greu. Avem deja unitatea de pompieri, biroul de politie si centrul APIA, care deservesc mai multe localitati din bazinul Putnei. Sper sa primim si buget pentru a sustine eventualele institutii descentralizate. O sa ne descurcam oricum, daca avem pretentia ca sintem poarta Vrancei. Cine vrea sa faca treaba face, indiferent de culoarea si sustinerea politica", spune primarul Nica Micu.


Spitalele ajung in curtea primariilor


Si unitatile spitalicesti vor trece in subordinea autoritatilor locale. Este vorba de spitalele din Vidra, Odobesti, Panciu, Marasesti si Adjud. Astfel, daca pina acum autoritatile locale nu erau obligate sa sustina financiar unitatile spitalicesti, de acum inainte vor trebui sa se implice. Managerii de spitale vad cu ochi buni aceasta schimbare si spera ca primariile sa preia o parte din cheltuieli. "Daca vor fi obligati sa contribuie cu bani este foarte bine. Ar trebui sa se preia unele cheltuieli de intretinere. In aceasta iarna nu am primit nici un ban de la Primarie", a declarat dr. Valentina Popa, managerul Spitalului din Panciu. Si seful de la Spitalul Municipal Adjud, dr. Claudiu Zara, considera ca trecerea unitatilor la primarii este binevenita. "Acum, legea prevede ca primariile pot aloca fonduri spitalelor. Am colaborat pentru realizarea unor proiecte cu finantare de la Uniunea Europeana, dar nu putem sti sigur daca vor fi aprobate. Daca primaria va fi obligata sa aloce fonduri va trebui sa se implice mai mult in sistemul sanitar", a mentionat Claudiu Zara. In acest moment ramine insa de vazut daca bugetele alocate autoritatilor locale vor putea suporta si cheltuielile spitalelor. "Spitalul va fi preluat, dar nu stim cum se va descurca primaria. Nu stim daca vor avea banii necesari pentru reamenajarea saloanelor", spune si dr. Ilie Manole, managerul Spitalului Odobesti. Descentralizarea sistemului sanitar nu vizeaza deocamdata si spitalele judetene, acestea urmind sa treaca in subordinea autoritatilor locale dupa evaluarea proiectului pilot care va fi pus in aplicare in acest an, in Capitala.


Parerile sint impartite printre directorii de scoli


Directorii unitatilor scolare vrincene sint deja destul de familiarizati cu perspectiva descentralizarii in invatamintul preuniversitar, mai ales datorita numarului mare de sedinte pe aceasta tema organizate de Inspectoratul Scolar. Astfel, in domeniul invatamintului preuniversitar de stat vor fi cedate atributiile de organizare a retelelor scolare si de numire sau eliberare din functie a directorilor catre primarii, iar la nivelul unitatilor de invatamint a celor referitoare la managementul personalului. Posibilitatea ca directorii sa fie numiti de primari ii sperie pe unii manageri scolari din judet. "Eu cred ca ar trebui sa existe si consultarea colectivului scolar si a celor de la Inspectoratul Scolar. Daca un director e doar administrator de scoala, poate fi numit de primarie, cu conditia sa nu intervina in procesul educational", a fost de parere directorul Colegiului National "Unirea", Cornel Noana. "Daca numirile s-ar face si pe criterii de competenta ar fi perfect. In orice caz, trebuie sa existe o buna colaborare intre director si primar", ne-a spus Daniela Ionascu, director la Scoala Adjudu-Vechi. Pe de alta parte, directorul Liceului Pedagogic "Spiru Haret", Carmina Corbeanu, este de parere ca descentralizarea este un lucru normal. "Este cursul firesc al lucrurilor, asa se intimpla si in occident. Acolo unde primarul cunoaste foarte bine activitatea scolii si are si studii corespunzatoare poate fi invitat in Consiliul Profesoral sa-si spuna punctul de vedere cu privire la managementul scolii", a adaugat Corbeanu. La nivelul ISJ urmeaza sa fie constituita o comisie care va analiza evolutia procesului de descentralizare, in baza unui sistem de indicatori, dupa cum s-a mentionat la ultima sedinta cu directorii.


Consiliile Judetene se vor ocupa de Directia Agricola


La Ministerul Agriculturii se doreste cedarea terenurilor Agentiei Domeniilor Statului catre autoritatile locale, transferul atributiilor legate de directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala catre consiliile judetene, dar si descentralizarea Romsilva, a Societatii Nationale de îmbunatatiri Funciare si a Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie. Procesul de descentralizare presupune si infiintarea de camere agricole la nivelul fiecarei localitati. Administratia centrala si cea locala isi vor imparti atributiile legate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (80%-20%). "Din ce cunosc eu, cred ca ar fi vorba de directiile agricole in chestiunea descentralizarii. Nu prea cred ca e posibil ca institutii care lucreaza cu bani europeni sa treaca la administratiile locale, ar fi si dificil sa se adapteze legislatia si regulile. Daca se va adeveri pina la urma, nu se pune problema sa nu colaboram cu primariile. Stiti cum se spune, daca e ordin cu placere", este de parere Octavian Vieru, director APIA.


Directia de Cultura trece la Primarie


Directiile judetene pentru cultura, culte si patrimoniu national, dar si cinematografele vor fi transferate catre autoritatile locale. De asemenea, pentru asistenta sociala vor fi stabilite standarde de cost si calitate, iar Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap si Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului vor fi reorganizate si restructurate. "Vor fi trecute in administrarea autoritatilor locale atit agentiile teritoriale ale Autoritatii Rutiere Romane, cit si reprezentantele judetene ale Registrului Auto Roman, directiile judetene de drumuri si poduri din subordinea Companiei Nationale de Autostrazi si Dumuri", se arata in document. De asemenea, si pentru asistenta sociala vor fi stabilite standarde de cost si calitate, iar Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap si Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului vor fi reorganizate si restructurate. Nu se cunoaste insa deocamdata ce servicii sociale vor trece in subordinea autoritatilor locale, intrucit si in prezent primariile au astfel de departamente sociale, iar asistentii sociali si maternali din localitati sint platiti tot de autoritatile locale. Si la Serviciul Control Calitate Lucrari de Constructii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Constructii Sud-Est ar putea avea loc modificari. Cel mai probabil insa, aceste schimbari se vor face la nivel regional, pina la aceasta ora seful serviciului, Dragos Micu, neprimind nici o informare.


Grupaj realizat de I. CRETU, D. GANEA, M. BESLEAGA, R. MANOLACHE, C. FANARU


"Trio baron" PSD vrea sa detina puterea numirilor la deconcentrate


Baronii locali ai PSD se straduiesc sa isi traga de partea lor competente depline pentru ca numirea sefilor de deconcentrate sa le revina. Cei trei exponenti ai social democratilor de la Consiliile Judetene Vrancea, Teleorman si Constanta, adica Marian Oprisan, Liviu Dragnea si Nicusor Constantinescu fac lobby pe linga proprii parlamentari pentru a realiza un proiect de lege destinat limitarii atributiilor Institutiei Prefectului. Cei trei baroni au facut o incercare in acest sens anul trecut, insa Mircea Geoana, liderul PSD, nu a mers mai departe de o simpla promisiune adresata baronilor. Proiectul gindit de acestia ar da "competente exclusive cu privire la politicile publice locale, subordonarea administrativa si institutionala, gestiunea patrimoniala, financiara si umana" catre Consiliul Judetean. Ordonanta privind numirile din fruntea deconcentratelor a dat apa la moara baronilor, insa Prefectura va continua selectarea directorilor pentru institutiile judetene. Evaluarea candidatilor se va face de comisii formate din specialisti in domeniul respectiv, iar din ele va face parte si cite un reprezentant al Prefecturii. Chiar daca in acest moment, prefectii sint de aceeasi culoare politica cu presedintii de CJ-uri, acestia din urma privesc ca o amenintare directa intarirea competentelor prefectilor. Potrivit unor surse din PSD, cei trei sefi de CJ se straduiesc sa obtina o initiativa prin care numirea directorilor de deconcentrate sa se faca direct din biroul de presedinte de Consiliu Judetean. In ciuda dorintei liderilor din teritoriu, se pare ca Mircea Geona nu are nici o intentie sa le creasca puterea, cel putin pentru moment, evitind astfel sa dea pe mina unuia ca Marian Oprisan atributul delegarii de sefi la institutiile deconcentrate. (Iulia CRETU)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
, acum 739392 zile, 2 ore, 36 minute, 46 secunde
Deci un singur om va decide toate numirile in toate institutiile statului in Vrancea. Prin intermediul institutiilor de control ale statului va avea drept de viata si de moarte si asupra firmelor citeste integral
, acum 739392 zile, 2 ore, 36 minute, 46 secunde
Mai rau ca pe vremea lui Ceausescu.Pe vremea aia toti directori erau membrii de partid,dar macar erau si foarte multi competenti.Acum toti vor fi membri ai unui partid,dar marea lor majoritate vor citeste integral
, acum 739392 zile, 2 ore, 36 minute, 46 secunde
Ce comentariu nostalgic ai intocmit madam cernat. Mai sa fie, nu-mi vine sa cred ca tu care condamni de fiecare data conducatorii de unitati ca sunt comunisti,ca sunt prosti, iaca acum constat ca in citeste integral
, acum 739392 zile, 2 ore, 36 minute, 46 secunde
Nu credeam ca dupa 20 ani vom prelua aceleasi criterii de promovare. Nu ne ramane decat sa intram cu totii intr-un partid ,dar in care !!!?
, acum 739392 zile, 2 ore, 36 minute, 46 secunde
ca esti prost,capeti mintea dupa post!Asa ca dragi vranceni o sa aveti ceea ce ati votat.Sincer nu credeam ca vor reveni vremurile de dinainte de 2004,dar sincer nu inteleg (sau nu vreau sa accept) citeste integral
, acum 739392 zile, 2 ore, 36 minute, 46 secunde
Prea repede v-ati saturat de politica actualei guvernari si implicit a descentralizarii.Nu dv.spuneati ca trebuie schimbare?nu dv.erati saturat de guverenarile anterioare si topaiati de bucurie numai citeste integral
, acum 739392 zile, 2 ore, 36 minute, 46 secunde
Corect este sa fie un meneger bun - numit pe criterii de competenta si buni gospodari.Numirile facute de comunitatea locala cu intelepciune ,iar directorul numit sa aibe ,o relatie de bun agur citeste integral
, acum 739392 zile, 2 ore, 36 minute, 46 secunde
Buna, am observat in ultimul timp ca o tema foarte dezbatuta este cea a limbilor straine. O prietena de-ale mele mi-a recomandat un site, cu ajutorul caruia am reusit sa invat limba germana. Dar citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.