Politică

Sefii deconcentratelor urasc faxul pe care vine demisia

Ziarul de Vrancea
25 apr 2009 2955 vizualizări
Pleaca liberalii din functii! O parte din directorii institutiilor din Vrancea au primit ieri vesti proaste: nu mai sint doriti la conducere de actuala putere u altii au stat nervosi cu ochii pe fax, in asteptarea prevederilor ordonantei care pune politicul inaintea competentelor profesionale u pentru sefii PD-L, Alin Trasculescu aduce garantii : face tot posibilul sa nu fie schimbati u Inspectoratul Scolar, Casa de Pensii, Directia de Sport sau Directia de Finante au fost servite ieri cu demiteri u Asociatia Pro Democratia sustine ca decizia schimbarilor politice reprezinta o invitatie la coruptie

Mare parte din sefii de institutii din Vrancea vor parasi functiile de conducere in aproape o luna, potrivit prevederilor OUG nr. 37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice, aprobata miercuri de Guvern. Ieri a fost ziua cea mai lunga pentru directorii celor 45 de deconcentrate, acestia stind mai mult cu ochii pe fax pentru a primi vestea renegarii lor de la conducere, decit sa se ocupe de atributiile zilnice. Cum majoritatea institutiilor au fost conduse pina in aceste zile de oameni sustinuti de PNL sau agreati de fosta guvernare, in 30 de zile acestia trebuie sa isi adune lucrurile personale de prin birouri si sa se indrepte spre functii de executie sau sa isi caute loc de munca in mediul privat. Unii dintre sefi au acceptat decizia, gindindu-se sa treaca pe un post inferior, de executie, in timp ce altii si-au pregatit afaceri pe bani europeni. O alta categorie se gindeste sa mearga la concurs pentru a incerca sa ramina pe functia de conducere. Numirile vor fi facute de ministrii in subordinea carora se afla acele institutii, dar propunerile nominale sint avansate de liderii judeteni ai PSD si PDL.


Pentru directorii democrat-liberali ramasi la conducere de pe vremea liberalilor, sau veniti dupa contestari ale demisiilor in instanta, seful PD-L aduce asigurari ca nu-i va lasa fara placutele de sefi. Este cazul directorilor de la Garda de Mediu, Directia pentru Agricultura, Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare sau Registrul Auto Roman. "Probabil acestia vor ramine, asta este dorinta mea. Inca nu s-a stabilit cum vom proceda, dar cel mai sigur ei nu vor fi demisi", ne-a declarat Alin Trasculescu. Liderul liberalilor vrinceni, ponegritii acestor zile, deputatul Nini Sapunaru ne-a declarat ca ordonanta n-ar fi trebuit sa se adreseze si adjunctilor. "Ordonanta nu are nimic de-a face cu competitivitatea si profesionalismul. Nu stiu ce fel se va proceda daca, sa zicem, guvernul acesta va fi valabil doar un an. Aceasta inseamna ca acel contract de management incheiat pe patru ani se va restringe pe un singur an. Eu nu inteleg de ce au inclus si directorii adjuncti in aceasta poveste. Acestora li se ia dreptul de a promova. Ei sint functionari publici care si-au cistigat cu efort profesional locul. Noi am pastrat calitatea de functionar public a directorilor, tocmai pentru a-i avea pe cei din interiorul institutiei, iar cind n-am avut oameni de-ai nostri am cautat sa sprijinim pe altii, dar tot din rindul profesionistilor", a fost de parere Nini Sapunaru.


APD atentioneaza asupra "privatizarii" statului


Pentru a putea scapa de actualii ocupanti ai functiilor, guvernul a prevazut prin ordonanta desfiintarea posturilor de directori, directori adjuncti si directori executivi si inlocuirea lor cu functiile de director coordonator si director coordonator adjunct. Astfel au putut fi demisi in masa citeva mii de directori din intreaga tara. Bugetarii din structurile deconcentrate isi pot pierde functia, insa nu si locul de munca, daca vor sa mai lucreze in sistemul bugetar, a declarat ieri ministrul Muncii, Marian Sirbu. "Nimeni dintre cei care vor sa munceasca in sistemul bugetar nu-si va pierde locul de munca. însa ei trebuie sa inteleaga ca nici un stat nu poate garanta functii de conducere", a spus ministrul. Printre institutiile intrate in colimator se numara si banalele cluburi sportive, casele de cultura sau oficiile postale judetene. Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Parvulescu, a declarat ca demiterea a sute de directori si inspectori si numirea pe criterii politice, in aceste functii, a altor persoane, reprezinta "o invitatie la coruptie". "Sintem in plina criza economica produsa de retragerea statului din functiile sale traditionale. Asistam acum la o privatizare a statului, pentru ca partidele sint organizatii private care urmaresc scopuri private pe care liderii si membrii le-au definit", a declarat analistul Cristian Pirvulescu.


Protectia Mediului si Pensiile, pe faras


Prin institutii au inceput sa ajunga preavizele inca de ieri dimineata. Paul Mihai Giurca, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului, ne-a declarat ca a primit notificarea. "Nimeni nu este de neinlocuit, acest lucru poate o sa aiba si parti bune", a recunoscut seful sustinut pe post de liberali. Locul sau a fost preluat interimar de Vasile Jalba, fost membru PNTCD, care a mai ocupat functia de sef la APM inca din vremea guvernarii CDR. In acest moment, Vasile Jalba este sustinut de PSD, dupa ce si-a declarat dragostea fata de acest partid inca din timpul guvernarii 2000-2004. Si Florica Chelaru, directorul de la Casa Judeteana de Pensii, isi face bagajele. "Acest preaviz a ajuns la toate institutiile. S-au desfiintat toate functiile de coordonare. Urmeaza sa isi depuna candidatura cei care doresc. Eu eram pregatita pentru ca am vazut pe actul normativ. Nu m-am gindit daca sa candidez sau nu, mai este timp", ne-a declarat si sefa de la Pensii. Florica Chelaru este o exceptie pentru ca venirea sa pe functie a fost agreata de democrat-liberali, dupa izbucnirea scandalului mitei pentru fostul director Coman Andrei.


Usturoi aseamana demisiile cu epurarile


Paraschiv Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Vrancea, este nemultumit de maniera in care actuala putere politizeaza fatis functiile publice. "Ceea ce se intimpla acum poate fi asemanat cu epurarile din anii "â„¢47-"â„¢48. Sper sa nu urmeze deportarile, ca sa fim nevoiti sa plecam haiduci in munti", a precizat Usturoi, care ne-a declarat ca faxul cu demisia inca nu sosise la Cultura pina ieri dupa amiaza. Doru Calistru, director adjunct Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea, spune ca asteapta preavizele: "La noi nu a ajuns inca nimic. Am vorbit cu colegii mei din tara si se pare ca la unii dintre ei a aparut. Probabil voi trece intr-o functie de executie, pentru ca sint obligati sa ne asigure posturi de acest gen", ne-a declarat directorul adjunct al DSVSA, care pare a fi favorit sa ocupe chiar functia de director plin a lui Ionel Duta, intrucit are sustinerea PSD. La rindul sau, Adrian Buzdrug, comisarul sef al Garzii Financiare Vrancea, spune ca sefii din institutie asteapta "sa treaca cele 32 de zile prevazute de ordonanta si apoi vom vedea efectele. Eu sint pregatit sa trec pe orice functie din cadrul Garzii Financiare", a specificat comisarul sef Adrian Buzdrug, care era ieri la Bucuresti si astepta preavizul.


Bostan pleaca, Onea ....


La Inspectoratul Scolar vom avea noi inspectori sefi in maximum 15 zile. Potrivit ordonantei de urgenta 37/2009, numirea inspectorului scolar general, a inspectorului scolar general adjunct si a directorului Casei Corpului Didactic se face prin ordin al ministrului Educatiei, cercetarii si inovarii. Inspectorul general si directorul Casei Corpului Didactic trebuie sa incheie cu ministrul Educatiei un contract de management educational pe termen de maximum patru ani, care cuprinde directiile si obiectivele din strategia pe educatie, in concordanta cu obiectivele din Programul de guvernare. Potrivit aceluiasi act normativ, reevaluarea conditiilor din contractul de management educational se face trimestrial. Daca "generalul" Ioradche Bostan nu a fost de gasit pentru a comenta situatia, unul dintre adjunctii sai, profesorul Emil Onea, spune ca nu ii convine ce se intimpla, dar se va conforma. "Nu am primit inca nimic, stiu numai ce e in presa", a declarat adjunctul "generalului" Iordache Bostan. Ministrul Ecaterina Andronescu a precizat ieri ca nu se va ajunge pina la demiterea directorilor de scoli, ci vor fi demisi doar inspectorii, deoarece numai acestia sint cuprinsi in ordonanta privind schimbarea conducerii institutiilor publice deconcentrate.


Sportul, ramas fara seful cel mai vechi din Vrancea


Petre Plopeanu, directorul Directiei pentru Sport, a primit la rindul sau decizia in urma careia va trebui sa renuntela functie. "Voi fi in preaviz, timp de 30 de zile, dupa care, postul se va ocupa prin concurs. Voi merge la Bucuresti, sa particip la acest examen. Daca nu voi continua in functie, asta este, viata merge mai departe!", ne-a spus Petre Plopeanu, care este director din anul 2000. Eugen Ciorici, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice, spune ca va ramine in continuare in cadrul institutiei. "Pot ocupa orice functie care va fi scoasa la concurs din cele care sint vacante. Oricum nu voi pleca din cadrul institutiei", ne-a declarat seful DGFP, dupa ce a fost "servit" cu o demitere. Eugen Ciorici a fost numit director de liberali, insa dupa pierderea alegerilor parlamentare din toamna, cind a candidat pentru un post de deputat, a parasit PNL. Liberalul Gabriel Barculescu, directorul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, spune ca vrea sa ramina la rindul sau in institutie. "Pot sa ramin in continuare in cadrul Oficiului pentru ca eu m-am pus deja la dispozitia APDRP si m-am hotarit sa particip si la concurs, daca se va organiza. Deocamdata nu m-am gindit sa plec in mediul privat", ne-a precizat directorul OJPDRP. Ion Rosu, directorul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola, este de parere ca "ordonanta incalca prevederile legii functionarului public, nu o completeaza". "Oricum, indiferent ce va fi pot sa plec si in mediul privat pentru ca am deja citeva oferte si nu ma pling. Dar, la fel de bine, pot ramine si in cadrul institutiei", ne-a declarat directorul OJCA. Pina la incheierea programului de lucru nu a primit nici un preaviz de la Bucuresti. Seful OJCA a anuntat ca se gindeste sa conteste ordonata la Curtea Constitutionala.


Razbunarea democratilor


Aurel Cristian, comisar sef la Garda de Mediu, nu stie ce va face in continuare: "Daca imi aduc bine aminte, si anul trecut era vorba despre o initiativa similara a Ministerului Muncii. Ceea ce stim sigur toti este faptul ca ceea ce se intimpla acum in mod oficial se intimpla pina acum sub diverse paravane", a sustinut Aurel Cristian, care a adaugat ca nu a primit nici un document care sa-i anunte inlocuirea. Acesta ar putea scapa de epurarea prin ordonanta de urgenta beneficiind de sprijinul PD-L. Costica Neata, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, este unul dintre cei care inca asteapta preavizul de la ministerul de resort. A declarat ca in perioada cit a fost in fruntea Agriculturii vrincene, rezultatele au fost bune si spera ca tot el sa fie numit in continuare la cirma DADR, dat fiind ca este democrat-liberal cu carnet. "Am experienta in domeniu, cit si niste rezultate de necontestat ale muncii mele din fruntea DADR. Sintem pe locul II in tara la depunerea de proiecte, ca sa amintim numai una dintre performante. De aceea sper ca se va tine cont de asta si voi ocupa in continuare o functie de conducere", ne-a spus democratul Costica Neata, care adauga ca, daca nu va fi dorit, ar putea sa lucreze foarte bine si in mediul privat.

Grupaj realizat de I. CRETU, D. GANEA, I. NICOLAIE, N. CRISTEA, D. GIRLEANU si D. CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 26

Adaugă comentariu
, acum 737415 zile, 21 ore, 53 minute, 9 secunde
Ma Nini, zi ma tata un singur profesionist de la voi. Unul singur , nu mai multi. Profesionist in conceptia generala este unul care contribuie la cresterea bunastarii si starii de bine a semenilor citeste integral
, acum 737415 zile, 21 ore, 53 minute, 9 secunde
Si P.N.L.-ul a numit directori cand a venit la putere. Este normal sa fie inlocuiti, mai ales ca unii nu erau profesionisti. Vieru de la A.P.I.A,lucrase la C.A.P si acum are unul din cele mai mari citeste integral
, acum 737415 zile, 21 ore, 53 minute, 9 secunde
Ce valuri si furori faceau liberalii odinioara! Au ajuns la putere si au dat cu bata in balta la modul cel mai grosolan. Sa speram ca democratii vor fi mai inspirati cand isi vor planta mascotele in citeste integral
, acum 737415 zile, 21 ore, 53 minute, 9 secunde
nu uitati si de enache; si asta trebuie sa-si dea demisia, este incompatibil din mai multe puncte de vedere; a fost activist pcr, securist, a facut politie politica si mai este si sanctionat de citeste integral
, acum 737415 zile, 21 ore, 53 minute, 9 secunde
Stimabilul Nini, deputat prin norocul redistribuirii, zice ca in guvernarea galbena a adus la conducerea institutiilor din Vrancea numai specialisti. unul dintre ei este, of course, Bostan. Un alt citeste integral
, acum 737415 zile, 21 ore, 53 minute, 9 secunde
Stiu sigur pe surse BOSTAN VA RAMINE PE FUNCTIE CU TOATA ECHIPA HA,HA,HA,...............HA.
, acum 737415 zile, 21 ore, 53 minute, 9 secunde
TOTI niste JAVRE umbla numai dupa ciolan . Si pe masa ar schimba-o ( NU NUMAI PARTIDUL .....) sa raman sefi sa poata fura in continuare .....o viluta, un apartament in Bucuresti pentru copii, o citeste integral
, acum 737415 zile, 21 ore, 53 minute, 9 secunde
Mai lasati-ma si cu mediul asta in pace................ Au fost , au furat , au plecat.......... Ce au facut si Cristian si Jalba si Nitu si Giurca de 6 - 7 ani de cand se perinda pe la mediu citeste integral
, acum 737415 zile, 21 ore, 53 minute, 9 secunde
Domni directori ar trebui sa paraseasca posturile, deoarece au fost numiti politic nu prin parodiile de concursuri care au avut loc, sa treaca pe functii de executie sa ia contact cu problemele cu citeste integral
, acum 737415 zile, 21 ore, 53 minute, 9 secunde
domnule TRASCULESCU aduceti la DIRECTIA SPORTURILOR UN PROFESIONIST care a facut performanta si stie ce este marea performanta-nu unul care a distrus BAZELE SPORTIVE TOT SPORTUL VRANCEAN. TOTUL ESTE O citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.