Politică

Buget cu gust de somaj la institutiile lui Oprisan

Mihaela Beșleagă
16 apr 2009 1621 vizualizări
Bugetul Consiliului Judetean este cu 29% mai mic fata de cel de anul trecut u salariile functionarilor CJ si din institutiile subordonate ajung doar pina in septembrie u Oprisan a anuntat ca vor avea loc in curind si reduceri de personal, pentru ca si noi trebuie sa facem sacrificii pe timp de criza u si capitolul investitii este afectat, Vrancea primind in acest an doar 10% din sumele necesare pentru intretinerea si repararea drumurilor, respectiv 11 milioane de lei u consilierii PNL si PDL au reclamat ieri faptul ca au primit mapele cu proiecte cuprinzind sute de pagini cu doar doua ore inainte de sedinta u Cine nu munceste nu greseste , a replicat baronul u gruparea PNL din CJ s-a abtinut de la vot

Consiliul Judetean si institutiile subordonate au intrat in zodia crizei financiare. Ieri, in cadrul unei sedinte extraordinare, Marian Oprisan, presedintele CJ, a anuntat vremuri grele pentru angajatii din subordinea sa. Acestia isi vor primi salariile pina in luna septembrie, inclusiv, iar unii risca sa isi piarda locurile de munca, in contextul disponibilizarilor masive care vor avea loc in administratie. La nivel national, nu mai putin de 70.000 de functionari vor ramine fara slujbe, pentru a se face economii la buget, astfel incit si personalul din Vrancea va trebui sa se sacrifice. Oprisan a precizat ca bugetul din acest an este unul de austeritate, cu 30% mai mic fata de cel de anul trecut. Si "pusculita" de investitii pentru repararea drumurilor judetene este saraca, judetul primind doar 10% din sumele care ar fi fost necesare pentru aceste lucrari.

Presedintele CJ a atras atentia asupra crizei care va afecta si plaiurile mioritice si a mentionat ieri, in cadrul sedintei extraordinare, ca in acest an bugetul alocat CJ si institutiilor subordonate este unul de austeritate, cu 29% mai mic decit in 2008. Aceasta in conditiile in care, a mentionat "baronul", bugetul pentru judetul Vrancea alocat localitatilor este mai mare cu 14% fata de cel initial. Primii care vor resimti efectele sumbre ale crizei sint functionarii din cadrul CJ si angajatii din institutiile subordonate, asupra carora planeaza perspectiva nefericita a disponibilizarilor. "CJ a procedat si in vremuri mai bune la reduceri de personal. In perioada de criza si noi trebuie sa facem un sacrificiu. La nivel national, 70.000 de functionari vor trebui sa plece acasa", a spus Oprisan. Acesta a mai adus o veste proasta functionarilor din subordine: salariile ajung doar pina in septembrie. "Salariile personalului CJ si din institutiile de sub autoritatea sa sint asigurate doar pina la sfirsitul lunii septembrie. Dar nu trebuie sa intre nimeni in panica, se vor gasi solutii, astfel incit sa nu fie afectate aceste institutii. In iulie-august vom face eforturi pentru a gasi resursele necesare de finantare pentru asigurarea salariilor pina la sfirsitul anului", a subliniat Oprisan. Acesta a anuntat, din nou, ca vor urma controale in toate departamentele de specialitate ale CJ, dar si in institutiile subordonate, pentru a se vedea cum s-au facut cheltuielile din banii publici, dar vor intra sub lupa si bugetele de personal.


Banii de investitii in drumuri, doar 10%


Si capitolul investitii este afectat, Vrancea primind in acest an doar 10% din sumele necesare pentru intretinerea si repararea primara a drumurilor, respectiv 11 milioane de lei. Baronul a tinut totusi sa precizeze faptul ca se vor gasi resurse care vor fi atrase in perspectiva de la ministerele Dezvoltarii Regionale, Mediului, Turismului, Administratiei si Internelor. De asemenea, acesta a dat asigurari ca tuturor proiectelor locale aflate in derulare prin fonduri europene, cu cofinantare, li se vor aloca bani direct de la Guvernul Emil Boc. Seful CJ a anuntat ieri ca in doua saptamini va avea loc o rectificare de buget pregatita de Guvern, prin care se va suplimenta bugetul de functionare inclusiv al celor patru localitatii vrincene care au fost omise anterior de la impartirea bugetului, pe seama reducerilor drastice la Ministere. "Am facut toate demersurile necesare, am avut discutii cu primul-ministru, cu ministii MAI si ai Finantelor pentru adoptarea in perspectiva a bugetului tuturor celor 73 de localitati vrincene", a declarat Oprisan, in incercarea de a se valoriza dupa vestile proaste. Acesta nu a uitat, nici de aceasta data, sa arunce o parte din vina si asupra precedentei guvernari liberale. "Furtuna financiara pornita din SUA a ajuns si in Romania, nimeni nu stie cum va evolua. Mentionez excesele bugetare care s-au materializat in pensiile si salariile nesimtite platite in 2004-2008 de fostul guvern, facute fara nici o noima, desi deficitul bugetar in 2008 era de 5,2%", a spus Oprisan.


Cele mai mari cheltuieli, la DGASPC


La bugetul local pentru anul 2009, sumele repartizate bugetului propriu al judetului totalizeaza 124.984.000 lei. Cele mai mari sume vin din subventii de la bugetul de stat pentru finantarea drepturilor acordate persoanelor cu handicap "" 56.663.000 lei, iar cel mai putin din sume defalcate din TVA pentru drumuri "" 10.863.000 lei. Aceste sume, plus veniturile proprii si contributia primariilor la sustinerea sistemului de protectie a copilului si a persoanei cu handicap, totalizeaza 153.500.000 lei, venituri. La capitolul cheltuieli, cea mai mare suma este prevazuta pentru Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului "" 80.550.000 lei, urmata de autoritatile executive "" 15.429.000 lei si Drumuri si poduri "" 15.879.000 lei. Cele mai mici sume sint pentru Fundatia ProArmonia "" 150.000 lei, deloc de neglijat totusi, si pentru Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta - 218.000 lei.


5 minute de consultari pentru bugetul pe tot anul


Pentru consultari si pentru aflarea mai multor informatii despre buget, consilierii au avut timp 5 minute de pauza, in timpul sedintei. La primul punct de pe ordinea de zi de ieri, privind aprobarea bugetelor proprii ale judetului Vrancea pentru finantarea CJ si a institutiilor publice de sub autoritatea sa, pe anul 2009, consilierii PNL si PDL au ridicat de la inceput problema ca mapele cu documente, care cuprindeau citeva sute de pagini, le-au survenit cu doar doua ore inainte de inceperea sedintei, timp insuficient pentru analizarea proiectelor supuse de urgenta dezbaterii. "Acest proiect, care este poate cel mai important intr-un an de zile, era normal sa il primim cu 2-3 zile inainte, pentru consultare, nu cu doua ore inainte de sedinta, nu am avut timp sa-l studiem, sa aducem eventuale amendamente", a spus consilierul PDL Corneliu Negru. In stilul sau, seful CJ a argumentat ca viteza cu care se petrec lucrurile in comunitatea vrinceana si necesitatea respectarii unor termene stricte a dus la acest aspect. "Mai exista sincope si in activitatea noastra. Numai cine nu munceste nu greseste", a punctat Oprisan. Si liberalii au subliniat acelasi aspect, al timpului insuficient pentru a arunca un ochi pe hirtiile voluminoase din mape, dar si ca nu s-ar fi respectat pasii legali. "Vreau sa atrag atentia ca nu s-a respectat Legea nr. 273/2006, nu s-a afisat cu 15 zile inainte si nu s-a dezbatut in comisie, solicit o dezbatere publica pe buget", a spus si liberalul Nicu Mazere. Marian Oprisan a argumentat la inceputul sedintei extraordinare de ieri ca cele doua proiecte de pe ordinea de zi pot fi dezbatute si fara sa fie insotite de avizele comisiilor de specialitate, intrucit este vorba despre o sedinta extraordinara.

Pe de alta parte, liberalul Catalin Kanty Popescu, mai conciliant, a cerut niste precizari privind bugetul din acest an, in conditii de criza, dar a si precizat ca gruparea "galbena" se va abtine de la vot, din cauza ca nu a avut timp suficient sa aprofundeze documentele. Consilierii PNL si PD-L s-au convins inca o data ca si in acest mandat Marian Oprisan impune acelasi stil pompieristic de adoptare a unor decizii de evident interes judetean si fara posibilitatea de a face amendamente, in conditiile in care baronul beneficiaza de o adevarata masina de vot. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 52 minute, 42 secunde
Pai ce fel de buget de austeritate este , cu 30% mai mic si 7oooo de functionari publici vor ramane pe drumuri, daca din septembrie se vor gasi solutii.............. Ori e una ori e alta . citeste integral
, acum 739399 zile, 52 minute, 42 secunde
La cine te refereai prin cuvantul „NOI” din fraza „ si noi trebuie sa facem sacrificii...”, cumva te include si pe tine? Vad ca de sacrificat tot noi astea saraci trebuie sa o citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.