Politică

Buget cu scintei portocalii la Urechesti

Mihaela Beșleagă
16 apr 2009 1404 vizualizări
Destinatia celor 540.000 lei alocati pentru salariile personalului din Primarie a nascut suspiciuni u s-a ajuns la amenintari si aproape la bataie dupa ce doi consilieri PDL au cerut contabilei statele de plata cu lefurile functionarilor si au fost refuzati, pe motiv ca sint confidentiale u primarul PSD Vasile Dantis spune ca din cauza primirii in scurt a bugetului de la CJ nu a fost timp pentru analizarea documentatiei

La Urechesti, parteneriatul PDL- PSD este "pe butuci", desi la nivel national cele doua forte politice si-au dat mina pentru guvernare. Bugetul comunei si mai ales banii alocati cheltuielilor cu salariile functionarilor din Primarie au aprins din nou spiritele in sedinta de Consiliu Local, care a avut loc ieri. Intilnirea a fost prefatata de un incident care s-a petrecut cu o zi in urma, in care au fost implicati doi consilieri PDL si contabila Primariei. Daca alesii democrat-liberali Gheorghe Negru si Rodica Manole sustin ca au cerut contabilei Maria Constantin statele de plata cu salariile functionarilor din primarie si au fost refuzati, primind raspunsul ca sint confidentiale, de cealalta parte, primarul Vasile Dantis (PSD), contabila si secretarul comunei au o alta varianta asupra conflictului, spunind ca au pus la dispozitia tuturor celor care au solicitat datele de fundamentare a bugetului si ca cei doi consilieri sint pusi pe scandal. "Ce s-a intimplat ieri la primarie este de domeniul fantasticului, primaria nu este a primarului Dantis", a spus in plenul CL consilierul Gheorghe Negru, referindu-se la scandalul izbucnit cu o zi in urma. Pe de alta parte, primarul relateaza cum au stat lucrurile. "A venit dl Negru, in biroul dlui vice, s-a postat acolo, iar dna contabila i-a explicat tot ce a solicitat dinsul. Apoi, mai tirziu, a aparut si dna Manole si a inceput sa faca scandal, ca sa-i explice si ei, a amenintat-o pe doamna contabila in fel si chip. In codul penal asta este amenintare", a spus edilul. Capitolul cheltuieli de personal a fost si punctul fierbinte al sedintei de ieri. La acest capitol s-au alocat, in proiectul de buget, 540.000 lei. La un calcul simplu, pentru fiecare dintre cele 12 persoane angajate la Primarie, functionari si personal contractual, ar reveni circa 3.000 lei salariul de persoana. Pentru ca au cerut lamuriri asupra alocarii acestor sume si pentru a discuta pe proiect, consilierii au intrat intr-o pauza. La sedinta anterioara, din 10 aprilie, bugetul nu s-a aprobat pentru ca alesilor nu li s-au pus la dispozitie documentele, spun consilierii PDL si PNL. "Sint banii contribuabililor la mijloc. Am vrut sa avem proiectul de buget in fata, sa il analizam pe capitole, vrem lamuriri. Nu putem crede decit ca ni se ascunde ceva, vrem transparenta", a spus consilierul Negru. Primirea cu intirziere de la Consiliul Judetean a bugetului este argumentul pentru care nu a fost timp pentru pregatirea documentatiei, a sustinut primarul Dantis.


"Ramin 1,5 miliarde de lei, ce facem cu ei?"


Dupa pauza, discutiile s-au "opintit" tot in capitolul cheltuieli personal, materiale si prestarii servicii. Acelasi consilier PDL Negru a argumentat ca, la o fundamentare la care s-au luat in calcul 20 de persoane, cu un salariu echivalent al primarului, de 2.000 lei, se asigura cheltuielile de personal si tot mai ramin bani. "Mai ramin 1,5 miliarde de lei vechi. Haideti sa facem ceva cu ei, sa ii directionam in alta parte", a spus Negru. Contabila a argumentat ca acesti bani sint destinati platii drepturilor salariale cistigate in instanta prin hotarire judecatoreasca, respectiv 1,3 miliarde lei vechi. Cu toate acestea, consiliera PDL Rodica Manole a solicitat retragerea sumei de 50.000 lei de la capitolul salarii pentru alte domenii la care s-au alocat fonduri insuficiente: 20.000 lei pentru protectia mediului, 5.000 lei asistenta juridica, 7.500 lei pentru statia de microbuz, 5.000 lei la spatiul de joaca pentru copii, 5.000 lei pentru balastarea drumurilor si 7.500 lei pentru echipa de fotbal. La aceste propuneri a intervenit secretarul, care a subliniat ca daca hotarirea se aproba in aceasta forma este nelegala. "Conform legii, nu pot sa dau aviz de legalitate acestei hotariri, in aceasta forma nu este legala, pentru ca cheltuielile de personal nu se asigura. Nu va fi primit avizul de legalitate de la prefect", a atras atentia secretarul Dorin Iordachescu.


Proiect retras pentru reanaliza


S-au luat in discutie si opt posturi vacante care trebuie ocupate, de auditor public, la achizitii publice, pentru relatia cu societatea civila, posturi pentru care nu se stia daca sint prevazute sume in buget sau nu. Pentru a se convinge ca "iese socoteala", cei doi consilieri PDL au cerut ca, in cadrul sedintei, cu pixul pe hirtie, sa se calculeze, pentru fiecare post bugetat, cit este salariul, pentru a se vedea daca se ajunge la suma de 540.000 lei. In fata acestei propunei, primarul Vasile Dantis, ca initiator al proiectului, a solicitat retragerea si retrimiterea acestuia la comisia de buget-finante pentru reanaliza. Astfel, ieri, cei 11 alesi locali, cite patru de la PSD si PNL si trei PDL, au fost in fata celei de-a doua tentative de a aloca banii comunitatii pentru 2009, esuata insa. La finalul sedintei, in urma unor discutii care au avut loc intre primarul comunei si reprezentantul PDL prezent la intilnire, Adrian Colin, caruia i s-a expus si fundamentarea bugetului, se pare ca s-a ajuns la un consens intre cele doua parti. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 21 ore, 4 minute, 55 secunde
Consilierii de la Urechesti sunt prea tampiti ca sa voteze un buget.Ei vin la sedinte ca sa se certe. Si .. D-zeu sa ma ierte, cu asemenea primar ... Doamne miluiesteeee!!!!!
, acum 739370 zile, 21 ore, 4 minute, 55 secunde
ACEASTA RODICA MANOLE E NEPOATA LUI DANTIS...Daca O INTREBATI NICI NU STIE CUM O CHEAMA si are ea habar de buget?VAI DE CAPUL EI!!!!echivalent si pt asa zisa jurista...si toti din PRIMARIE SUNT NUMAI citeste integral
, acum 739370 zile, 21 ore, 4 minute, 55 secunde
Pacat ca aveti un secretar prea capabil pentru asa consilieri si asa primarie.Domnule secretar pleaca unde vei vedea cu ochii si lasa fraieri sa moara.
, acum 739370 zile, 21 ore, 4 minute, 55 secunde
Pacat!Ce se intampla la Primaria Urechesti este consecinta incapacitatii unor oameni a discerne binele de rau, interesul obscur de interesul comunitatii. Pacat ca unii se "leaga" de functionarii din citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.