Politică

Femeile aleg personalitatea candidatului si nu tema de campanie

Ziarul de Vrancea
7 mar 2009 1195 vizualizări
O femeie din doua crede ca 50% din eurodeputati trebuie sa fie femei , a declarat europarlamentarul Maria Petre u doua eurodeputate au discutat la Focsani despre rolul femeii in politica europeana u alegerile europarlamentare au loc pe 7 iunie

Rezultatele unui eurobarometru privind procesul decizional la alegeri arata ca femeile din Romania voteaza in majoritate in functie de personalitatea candidatilor prezentati, dupa cum a declarat ieri la Focsani europarlamentarul Maria Petre. 40% dintre respondente pun stampila in functie de carisma politicianului, in timp ce reprezentatele din celelalte state UE apreciaza intr-o proportie asemanatoare tematica de campanie a respectivului om politic. Cind alege un eurodeputat, segmentul feminin al electoratului din Romania este influentat de experienta in tematicile europene si vrea ca respectivul candidat sa provina din rindul societatii civile sau sa aiba vizibilitate. Daca europencele dau o importanta destul de mare si orientarii politice, 29%, se pare ca romancele aleg politicianul pentru Parlamentul European in functie de virsta. O discrepanta intre ceea ce vor romancele de la PE si dorinta celorlalte femei din Europa apare in privinta prioritatilor pentru urmatorul mandat de la Bruxelles. Astfel, 30% dintre europence vor sanse egale la angajare, in timp ce 31% dintre romance vor plata egala intre femei si barbati. Un punct comun in mentalitatea femeilor din UE il reprezinta lupta impotriva violentei si a traficului de femei (29% Europa "" 27% Romania). Diferentele intre optiunile romancelor si cele enuntate de restul femeilor din Europa deriva, in opinia europarlamentarului democrat Maria Petre, din educatie si mentalitate. "Femeile reprezinta 30% in Parlamentul European si Comisia Europeana. O femeie din doua crede ca 50% din eurodeputati trebuie sa fie femei. Nu e neaparat adevarat ca noi femeile nu votam femei. Sper ca numarul doamnelor va fi suficient de bun si va acoperi 52% la aceste alegeri", a spus Maria Petre, eurodeputat PD-L. Asteptate pe 7 iunie, alegerile europarlamentare reprezinta unul din momentele cheie in care femeile isi pot spune cuvintul in politica europeana. (Iulia CRETU)


Pentru citeva ore, Bruxelles-ul a fost prezent la Focsani


Biroul de Informare al Parlamentului European din Romania a organizat ieri, la Focsani, seminarul de presa si Forumul Cetatenesc "Alegerile europene din iunie 2009 si implicarea femeilor in politica europeana". Seminarul a fost urmat de un Forum Cetatenesc, organizat de Biroul de Informare al Parlamentului European, impreuna cu Biroul de Consiliere pentru Cetateni si Fundatia Konrad Adenauer, in colaborare cu Institutia Prefectului. La intilnire au participat eurodeputatele Maria Petre, membru al Grupului politic PPE-DE, si Adriana Ticau de la Grupul politic PSE. Seminarul a incercat sa ofere raspunsuri unor teme legate de implicarea femeilor in politica europeana, politicile UE pentru asigurarea egalitatii de sanse si agenda politica a alegerilor europene care vor avea loc pe 7 iunie 2009. în cadrul discutiilor, democrat-liberala Maria Petre a subliniat ca una dintre provocarile Europei in ansamblu si ale Romaniei in special, poate fi participarea redusa a publicului la alegerile europarlamentare. Eurodeputatele au spus ca deciziile care se iau la Bruxelles se pot reflecta in cele mai mici detalii in viata romanilor si de aceea le-au recomandat vrincenilor sa mearga la vot. Un exemplu recent este reducerea tarifelor de roaming, o decizie adoptata in 2008 de Parlamentul European care s-a reflectat in tarifele platite de orice cetatean roman aflat in strainatate pentru convorbirile mobile, dupa cum a spus Maria Petre. La rindul sau, social-democrata Adriana Ticau a evocat nevoia unei mai indraznete implicari a femeilor in viata publica, a pledat pentru nevoia punerii pe agenda publica a temelor europene, argumentind ca in absenta unei dezbateri reale privind subiectele europene, Romania risca sa piarda startul competitiei europene. La intilnirea cu eurodeputatele au participat mai multe femei din politica vrinceana, dar si sefe de institutii, politiste si jandarmerite. (D. C.)


  • Martisor la Bruxelles


  • Traditia romaneasca de a darui martisoare doamnelor si domnisoarelor in luna martie a fost promovata cu succes la Parlamentul European in aceste zile. Femeile eurodeputat au primit din partea colegei lor romance Maria Petre mici simboluri legate cu snur alb-rosu. Gestul a fost extrem de apreciat, doamnele politician declarindu-se incintate de vechile traditii de la noi din tara. De altfel, este cunoscut interesul vesticilor pentru tot ceea ce inseamna traditie, mostenire culturala sau produs culinar, pastrate intacte in comunitatile diferite ale Europei.


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.