Politică

VIP-urile locale si mamicile lor

Ziarul de Vrancea
7 mar 2009 1470 vizualizări
Vrincenii din fruntea judetului isi amintesc cu drag de fiinta care le-a dat viata u fie ca sint femei simple, care traiesc la tara, fie sint doamne de oras, mamele ramin persoanele cele mai iubite u daca unii dintre sefii de institutii sau politicieni ai Vrancei erau pedepsiti sau alergati cind faceau nazbitii, altii erau pasuiti daca invatau bine u mama inspectorului scolar Emil Onea ii gatea fripturi la micul dejun, pentru a fi puternic u Atita timp cit invatam nu aveam nici o problema cu mama , ne-a povestit deputatul Alin Trasculescu u Mama este stilpul meu, sper sa fi mostenit macar 5% de la ea , vorbeste despre cea care i-a dat viata prefectul Raluca Dan

Ziua de 8 Martie aduce nostalgie si amintiri frumoase si in inimile persoanelor publice din judet, care isi amintesc cu placere si melancolie de clipele din copilarie legate de fiinta cea mai draga, mama. Cei mai multi dintre ei duc dorul clipelor frumoase petrecute alaturi de mama, isi amintesc de boacanele copilariei sau de ajutorul sufletesc nepretuit oferit de fiinta cea mai draga in momentele de cumpana din viata. VIP-urile vrincene povestesc cu nostalgie pentru "Ziarul de Vrancea" despre dragostea nemarginita pe care le-o poarta fiintei care i-a adus pe lume si care le-a fost alaturi atit in momentele frumoase, cit si in cele mai dificile. De asemenea, multora dintre ei le este dor de jucariile, florile si felicitarile dedicate mamei, confectionate la ora de "lucru manual".


"Despre mama, numai amintiri frumoase"


Pentru unele mame, faptul ca micutii erau silitori era tot ce conta, obrazniciile fiind trecute cu vederea de multe ori. "Tin minte ca de 8 Martie ii daruiam mamei tot felul de cadouri confectionate chiar de noi. Cind le primea, era foarte incintata si emotionata. Mama este un om extrem de corect, dar in primul rind este foarte serioasa, a fost chiar sefa de promotie. Atita timp cit invatam, nu aveam nici o problema cu mama. Despre mama, numai amintiri multe si frumoase", a declarat emotionat deputatul PDL, Alin Trasculescu. Colegul sau, deputatul Razvan Mustea, spune ca are o relatie mai mult decit speciala cu familia sa. "Parintii mi-au dat ce a fost mai bun, educatia. M-au coplesit mereu cu grija si dragostea lor, m-au sustinut si protejat de pericolele vietii. Tin minte ca mama se bucura foarte mult cind ii aduceam diverse felicitari facute la scoala de noi. Erau maruntisuri cu o valoare extraordinara. Pisam globuri si faceam felicitari, e un obicei care din pacate s-a pierdut. Ma uit la mama acum si ii vad privirea blinda cind se uita la baiatul meu. A inlocuit dragostea de fiu cu cea de nepot", ne-a povestit Razvan Mustea, care considera ca cearta parinteasca e un lucru bun, care ii invata pe cei mici sa devina oameni responsabili. Si deputatul PSD Ciprian Nica isi aminteste si relateaza cu emotie despre cea care i-a dat viata si care i-a purtat de grija o viata intreaga. Doamna Ioana, in virsta de 84 de ani, este o prezenta de care actualul parlamentar este foarte atasat. "Vorbim in fiecare seara la telefon si in fiecare duminica ne vedem la prinz, la masa. Este o femeie care a muncit foarte mult la viata ei, dar si-a pastrat o minte limpede. A fost un moment in care mi-a fost foarte greu. Am fost la ea si nu am gasit-o acasa. Nu am avut puterea sa intru in casa, pentru ca nu era ea acolo", ne-a spus cu emotie in glas Ciprian Nica. Cadoul ideal pentru 8 Martie? "Noi avem grija sa nu duca lipsa de nimic, cadoul cel mai frumos este sa ne aiba linga ea si sa dea, din ceea ce are, si la altii", a adaugat deputatul.


Raluca Dan: "Mama este stilpul meu"


Cu emotie si recunostinta relateaza despre "cel mai important om din viata mea" si Raluca Dan, prefectul judetului. Aceasta ne marturiseste ca poarta o deosebita dragoste si respect mamei, medicul Eugenia Harabagiu, care i-a fost mereu alaturi in mod neconditionat si a ajutat-o sa treaca peste momentele mai putin placute ale vietii. "Mama este un model pentru mine, mereu o dau drept exemplu, o iubesc mult. Mereu ne-a sprijinit si este si acum alaturi de noi, ne-a invatat pe mine si pe sora mea sa fim o echipa. Este stilpul meu, are o vointa si o personalitate extrem de puternica si sper ca si eu sa fi mostenit macar 5% de la ea", vorbeste despre cea care i-a dat viata Raluca Dan.


Ion Lefter: "Mama a muncit la cimp, sa le fie bine copiilor"


Elisaveta Lefter, mama prim-procurorului Ion Lefter, are 84 de ani si traieste in comuna bacauana Corbeasca. "Este o femeie simpla care a muncit toata viata la cimp ca sa le fie bine copiilor. Traieste cu o pensie de CAP, care nu ajunge la 2 milioane de lei vechi. Asta acum, pentru ca in trecut a fost si mai mica", ne-a povestit Ion Lefter, care isi aminteste si de boroboatele pe care le facea cind era mic. "Mama avea niste betisoare pe care le folosea cind faceam nazbitii. De fiecare data insa fugeam si mama incepea sa rida si ne lasa in pace". Madlena Plopeanu, mama sefului de la Directia pentru Sport, are 79 de ani si i-a conditionat copilului sau practicarea sportului de rezultatele bune la invatatura. "Mie imi placea sa fac sport si fugeam mereu pe teren. Mama mi-a dat voie sa fac sport cu singura conditie sa si invat. Mi-a spus ca nu mai am ce sa caut pe teren daca nu am rezultate la scoala. Oricum nu-mi amintesc sa ma fi batut vreodata. Intelegeam de vorba buna. Erau alte vremuri in care exista respectul fata de parinti, fata de profesori", a spus Petre Plopeanu.


Emil Onea: "Mama imi pregatea micul dejun cu fripturi de porc"


Si inspectorii scolari isi aduc aminte cu drag de fiinta blinda care le-a dat viata. "Mama era o fiinta exigenta, fiind si invatatoare. Cel mai frumos lucru pe care il tin minte e faptul ca atunci cind se ducea la cercurile pedagogice de la oras ne aducea multe prajituri si in special eclere. Pe atunci stateam la Vizantea Livezi. Cind am ajuns profesor in sat la noi imi pregatea micul dejun cu fripturi de porc pe jar ca sa fiu puternic", isi aduce aminte cu drag inspectorul scolar general adjunct, Emil Onea. Acesta ne-a mai povestit ca mama sa a avut grija de el si de fratii sai, pe el ajutindu-l chiar sa se mute in Focsani dintr-un sat din Baragan, unde primise initial repartitia. "Nu tin minte sa ii fi facut foarte multe cadouri, nu ne-a obisnuit asa, poate doar flori si mici obiecte de imbracaminte", a adaugat nostalgic Onea. Unii sefi de institutii povestesc cum mama le era citeodata complice la boacanele pe care le faceau cind erau mici. "Cind eram copil si nu prea aveam bani, ii faceam mamei cadouri confectionate chiar de noi. Tin minte ca stateam intr-o zona de deal si primavara apareau viorelele, care pe atunci se numeau ghicitori. In fiecare an i le dadeam mamei in dar. Ea ne-a protejat tot timpul. Fiind opt frati, avea mult de munca, mai ales ca tata lucra in domeniul forestier si lipsea destul de des de acasa. Mama ne acoperea micile nazbitii", ne-a spus comisarul sef al Garzii de Mediu, Petrica Nitu, amintindu-si cu placere de copilarie. Imaginea mamei ramine pentru noi toti ceva de nepretuit. Cu ocazia zilei de 8 Martie le dorim tuturor femeilor, dar si mamelor noastre o primavara minunata!

Grupaj coordonat de Iulia NICOLAIE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739389 zile, 8 ore, 1 minut, 37 secunde
Si o MAMA simpla din popor ( nu mama de vip ) n-ati gasit???????? De aste sunt mai multe. Trebuia si de acolo cateva exemple , daca vreti sa fiti impartiali. In rest LA MULTI ANI tuturor mamelor citeste integral
, acum 739389 zile, 8 ore, 1 minut, 37 secunde
femeile simple sunt adevarate eroine. nu cele ce au un cheag. si.......prefectoreaso daca ai semana cu mumata ar fi de jale ca ar fi dovada ca judetul e pe mana unei tra-la-la
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.