Politică

Baronii locali, mai saraci cu citeva pirghii

Doina Ganea
19 feb 2009 1160 vizualizări
Sumele defalcate din TVA ar putea fi distribuite prin directiile de finanante

Actualii guvernanti vor sa ia in parte piinea si cutitul din miinile presedintilor de consilii judetene. Potrivit proiectului de buget aflat zilele acestea in dezbatere publica la Parlament, sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale vor fi distribuite de directiile judetene ale finantelor publice. Aceasta va insemna ca baronii locali nu vor mai putea distribui pe criterii politice aceste sume si nici nu vor mai putea "santaja" primarii cu repartizarea acestor sume. In Proiectul la Legea Bugetului la Sectiunea a 2-a, Dispozitii referitoare al bugetele locale, art. 5, alin (4) se prevede: "Repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata prevazute la alin (3) pe comune, orase, municipii, sectoare si municipiul Bucuresti, dupa caz, se face prin decizie a directorului directiei generale a finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, dupa consultarea consiliului judetean si a primarilor, si cu asistenta tehnica de specialitate a inspectoratului scolar sau a directiei de munca si incluziune sociala dupa caz in functie de numarul de beneficiari ai servicilor si de unele criterii specifice", se araat in proiectul de buget. Masura a fost introdusa de Guvernul Aliantei DA in anul 2005, fiind valabila doar pina in 2006, cind dupa plecarea de la guvernarea a PD, liberalii au introdus un amendament care punea in mina baronilor locali aceste instrumente de control asupra primariilor. A fost se pare o masura adoptata in schimbul sprijinirii guvernului Tariceanu de catre PSD. Directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea, Eugen Ciorici, sustine ca si anul acesta a fost introdus un amendament asemanator, care permite distribuirea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale de catre presedintii de consilii judetene. "Stiu despre ce vorba, dar am inteles ca s-a depus un amendament in acest sens. Daca el va trece inseamna ca distribuirea acestor sume se va face tot de catre consiliile judetene. Daca nu va trece, vom folosi formula pe care o foloseam pina in 2006 privind distribuirea acestor sume printr-o aplicatie informatica. Practic, treceam aceste sume prin aplicatia respectiva care are criterii clare legate de investitii, populatie etc.", ne-a spus directorul Finantelor Publice. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.