Politică

Deputatii vrinceni, campioni la amendamente cu presiune

Doina Ganea
18 feb 2009 1620 vizualizări
Parlamentarii puterii au pus presiune si lobby pe sefi pentru a primi bani in timp de criza, in special pentru colegiile lor u deputatul liberal Nini Sapunaru a depus nu mai putin de 174 de amendamente la proiectul de buget pe anul 2009, insa spune dezamagit ca nu i-a trecut nici unul, dat fiind ca PD-L si PSD detin impreuna 70 % din voturi u deputatul PSD Ciprian Nica crede ca lobby-ul face bine la bugetul Vrancei u judetul nostru a cistigat peste 100 de miliarde de lei vechi pentru drumuri si aproape 200 de miliarde de lei vechi pentru sustinerea sistemului de protectie a copilului u vor veni bani si pentru reabilitarea unor scoli si biserici u din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale Vrancea a primit 520 de miliarde de lei vechi u parlamentarii puterii, beneficiarii unui fond special de rezerva pentru colegiile lor, spera insa la o rectificare bugetara

Dezbaterea pe tema bugetului de criza pe 2009 a fost ieri una aprinsa in Parlamentul Romaniei. Cuvinte grele au fost rostite de la tribuna Parlamentului de alesii neamului. «Greaua mostenire» a fost invocata destul de des in luarile de cuvint ale politicienilor, iar unii parlamentari, nu numai din Opozitie, ci si de la Putere, au amenintat ca nu vor vota proiectul in varianta lui actuala. Potrivit unor informatii de ultima ora, se pare ca ministrul Finantelor, democrat-liberalul Gheorghe Pogea, a pus intr-un cont special un fond de rezerva de 70.000 de euro pentru fiecare deputat al puterii care sa fie cheltuit pentru colegiul sau, astfel incit sa nu aiba probleme la votul in plen. Este vorba despre 23 de milioane de euro care fac parte dintr-un "fond de rezerva" destinat uninominalilor de la PD-L ºi PSD.


Parlamentarii vrinceni au facut nenumarate amendamente la proiectul de buget propus de guvernul Boc, numai ca foarte putine dintre acestea au fost admise de comisiile de specialitate. Foarte multe nu au primit avizul din cauza ca se regaseau in alte proiecte de dezvoltare regionala, sau fiindca bugetul ministerului de resort nu prevedea asemenea finantari. De departe, liberalii au facut cele mai multe amendamente, dar tot atit de adevarat este ca au si fost cele mai multe fost respinse de comisiile de specialitate din cadrul Camerei Deputatilor si Senatului. Premierul Emil Boc a explicat ca proiectia bugetara pe 2009 asigura un echilibru intre componenta dezvoltarii economice a Romaniei si componenta sociala si a subliniat necesitatea protejarii categoriilor celor mai dezvantajate de criza economica. "Guvernul prezinta un buget care lupta cu criza. Este un buget exigent cu prezentul, dar corect cu viitorul Romaniei. Exprima viziunea unui Guvern care vrea sa lase in urma o economie stabilizata, nu o tara datoare. Este un buget care elimina risipa si nepasarea iresponsabila guvernarii anterioare", a incercat premierul Emil Boc sa convinga parlamentarii.


Ce a primit Vrancea?


Ore intregi de discutii au caracterizat prima zi a dezbaterilor generale pe bugetul de stat din Parlament. Parlamentarii puterii si opozitiei au gasit tot felul de comparatii sau de scuze pentru a-si exprima nemultumirea fata de vistieria goala a tarii. Din sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor la nivelul anului 2009, Vrancea a primit 35,025 milioane de lei, din care mai bine de jumatate, adica 18,270 de milioane numai pentru "sustinerea sistemului de protectie a copilului si a centrelor de asistenta sociala a persoanelor cu handicap". Din sume defalcate din TVA pentru drumuri judetene si comunale judetul nostru a primit 10, 863 de milioane de lei, la jumatate din sumele primite de judetele Timis, Arges, Cluj sau Hunedoara. In anexa 7 de la bugetul general consolidat pe 2009, judetului nostru a primit din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale 52,596 de milioane de lei, in conditiile in care Suceava a primit peste 99 de milioane de lei, Neamt 72 de milioane, iar Vaslui 69 de milioane de lei. Cu toate acestea, Vrancea nu se situeaza insa la coada clasamentului, deoarece sint judete care au primit si 10 milioane de lei. La capitolul "sume defalcate din TVA pentru finantarea cheluielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor si municipiilor", Vrancea a primit 218 milioane de lei, din care putin peste 170 de milioane reprezinta finantarea cheltuielilor de personal din institutiile de invatamint preuniversitar de stat ale comunelor, oraselor si municipiilor". Conform aceluiasi proiect de buget supus aprobarii parlamentarilor, in judetul nostru vor fi anul acesta sustinute de stat salariile pentru 248 de angajati neclericali ai bisericilor, la acest capitol judetul nostru aflindu-se printre ultimele din tara. La capitolul transporturi, pentru continuarea lucrarilor de modernizarea statiei CFR Focsani, Ministerul Transporturilor nu a primit nici un ban. Au fost alocati bani pentru continuarea lucrarilor de reabilitarea cailor ferate de pe teritoriul judetului nostru distruse de inundatiile din 2005 si se continua finantarea drumului DN2D Focsani- Ojdula in suprafata de 118 km.


Amendamentele admise ale parlamentarilor vrinceni


Reabilitarea drumurilor de interes local, refacerea sistemelor de apa si canalizare, a statiilor de tratare si epurare a apei, construirea de gradinite noi si reabilitarea unor scoli, extinderea unor spatii verzi, indiguiri, consolidarea unor maluri sint numai citeva dintre proiectele la care au fost depuse amendamente. La capitolul invatamint, din nenumaratele amendamente depuse atit de liberalul Nini Sapunaru, parlamentarii PSD Miron Mitrea, Ciprian Nica, Cristian Dumitrescu sau Angel Tilvar sau deputatul PD-L Alin Trasculescu au fost acceptate doar patru. Astfel potrivit proiectiei bugetare anul acesta vor fi finantate lucrarile la Grupul Scolar "Grigore Gheba" de la Dumitresti, Scoala nr. 1 din Soveja, Scoala nr. 2 din Marasesti si Scoala cu clasele I-VIII din Clipicesti, comuna Tifesti. Toate cele patru unitati de invatamint vor primi cite 60.000 de lei. Alte amendamente avizate de comisiile de specialitate s-au referit la opt lacase de cult, din care sase numai din municipiul Focsani. Valoarea totala a sprijinului acordat se ridica la 450.000 de lei, din care 220.000 de lei pentru bisericile din mediul rural. Este vorba de: Biserica Sfintii împarati de la Milcovul "" 70.000 de lei, Adormirea Maicii Domnului, din Suraia "" 100.000 de lei si Parohia Sf. Voievozi, Biserica Adormirea Maicii Domnului, din Gugesti "" 70.000 de lei. La Focsani vor primi bani cinci biserici si anume: Parohia Sf. Nicolae Vechi, Biserica Sf. Nicolae, - 40.000 de lei, Parohia Sapunaru, Biserica Nasterea Maicii Domnului "" 25.000 de lei, Biserica Sf. Ilie "" 50.000 de lei, Parohia Ortodoxa Stamatinesti, Biserica Sf. Voievozi Mihail si Gavril "" 90.000 de lei si Parohia Ortodoxa Donie, Biserica Adormirea Maicii Domnului "" 25.000 de lei. "Sint multumit ca mi-au trecut amendamentele propuse si ma refer aici la banii pentru scolile de la Marasesti, Tifesti si Soveja, dar si pentru cei alocati la Biserica Adormirea Maicii Domnului, din Suraia", ne-a declarat deputatul PD-L, Alin Trasculescu.


Solutia pentru Vrancea: "presing" la Guvern


Deputatul PSD Ciprian Nica sustine ca suma obtinuta de judetul nostru la capitolul drumuri nu este de neglijat. "100 de miliarde de lei este un inceput. Mai asteptam o rectificare, este insa de inteles ca avem un buget de necesitate si de aceea nu au trecut toate amedamentele grupului nostru. Speram ca 80% din proiectele noastre sa treaca si sa primim finantarea, mai ales ca presedintele Marian Oprisan sta pe capul guvernantilor toata ziua. S-a dus la Mircea Geoana si la Emil Boc cu proiecte. Acum a fost la plen in Parlament pentru votul la buget. Singurul de altfel, pentru ca n-am vazut nici un alt presedinte de CJ pe aici. Asta se pare ca e solutia: presiune si lobby pina obtinem banii de care avem nevoie", ne-a declarat Ciprian Nica. Surse din rindul parlamentarilor sustin ca parlamentarii Puterii au avut la dispozitie cite 280.000 de lei pe care sa-i aloce diferitelor localitati sau obiective din Colegiul sau din Circumscriptia lor. Unii au preferat sa puna aceste sume la comun, in timp ce altiii au alocat direct unor obiective din arealul Colegiului. Deputatul Nini Sapunaru, presedintele PNL Vrancea, se pare ca este campionul amendamentelor depuse la acest proiect de buget. Numai la Comisia pentru administratie publica, amenjarea teritoriului si echilibrul ecologic, Nini Sapunaru impreuna cu grupurile parlamentare reunite ale PNL a depus 123 de amendamente, majoritatea legate de infrastructura judetului Vrancea. La Comisiile pentru cultura, invatamint, industrii, munca, asigurari sociale, drepturile omului au fost depuse in total de catre deputatul liberal alte 51 de amendamente. Nici unul insa din aceste amendamente n-a trecut de votul comisiilor. "Din pacate n-a trecut nici un amendament din ce am propus eu in primul rind pentru Vrancea, dar nici din cele depuse impreuna cu colegii de la grupuri si care se refereau la punctul de pensie si la altele"¦ In sfirsit... Asta e cind ai o majoritate de 74%. Ceea ce s-a intimplat in Parlament n-am vazut de cind sint eu deputat. Au fost strigate amendamente dintr-o lista. In loc sa citeasca efectiv amendamentul, au anuntat asa: amendamentul 102 din lista PNL. Care lista? Ca noi n-am primit la caseta nici o lista cu amendamentele separate ale PNL. Noi ne-am sustinut fiecare amendament, cei din PSD si PD-L nu s-au batut pentru nici un amendament de-al lor", a precizat Nini Sapunaru, care simte acum gustul amar al opozitiei. Varianta finala a bugetului pe anul 2009 ar putea fi aprobata joi. (Doina GANEA)


Pensia minima 350 de lei


In programul Guvernului se regasesc si mentinerea cotei unice de impozitare, neimpozitarea profitului reinvestit incepind cu trimestrul al doilea al anului 2009, capitalizarea CEC si a EximBank, absorbtia fondurilor comunitare, continuarea si extinderea programului "Rabla", operationalizarea fondurilor de garantare pentru IMM-uri, promovarea exporturilor, compensarea TVA-lui de recuperat cu TVA-ul de platit. 197 milioane euro au fost alocati pentru a introduce pensia sociala minima astfel incit nici un pensionar sa nu aiba sub 350 RON. Din totalul bugetului, cea mai mare suma alocata dupa 1989 a fost pentru investitiile publice care sint orientate catre infrastructura in transporturi, mediu, educatie, sanatate, agricultura, reabilitarea termica a blocurilor. La acest capitol din banii statului sint programate anul acesta 22.000 apartamente, alte 28.000 urmind sa fie reabilitate in baza creditului angajat. Premierul Emil Boc a amintit prioritatile Guvernului prevazute in constructia bugetara: construirea a peste 18.000 de locuinte, dintre care 6.000 vor fi finalizate anul acesta si plata tuturor datoriilor restante ale guvernului anterior. (D. G.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739391 zile, 7 ore, 7 minute, 49 secunde
bravo concetatenilor, bravo voua ca nu mai comentati aberatiile si tot ceea ce se intampla in parlamentul asta de kko al romaniei....sa stam linistiti....NU UITATI indiferenta doare....!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.