Politică

Majorarea gigacaloriei o apropie pe Sorina Placinta de ENET

Iulia Crețu
2 feb 2009 1556 vizualizări
Miine, consilierii focsaneni dezbat din nou problema ENET. Liberalii sustin ca pesedistii s-au razgindit asupra votului din birou de la Decebal Bacinschi si pina s-a citit proiectul in plen. Acestia motiveaza scumpirea caldurii, sustinind ca nu vor sa ia decizii populiste cu efecte negative pe termen lung. Romeo Paul Postelnicu a calculat ca subventia pentru caldura de la Primarie ar izola 140 de apartamente. Pentru sustinerea proiectului lui Bacinschi, de care ai lui s-au dezis, liberalii si-au luat mustruluiala din partea lui Sapunaru

Liberalii ii acuza pe social democratii de la Consiliul Local Focsani de"¦ instabilitate in luarea deciziilor si de gesturi populiste. Liderul de grup al liberalilor de la municipiu, Vasile Dobre, a dezvaluit ca negocierile pentru majorarea pretului la gigacalorie de la 148 la 195 lei s-au facut la "patru capete". Cele "patru roze si o sageata" care au stabilit ca agentul trebuie scumpit dupa directivele ANRE au fost primarul Decebal Bacinschi, initiatorul proiectului, si consilierii Liviu Oloeriu, PSD, Nicu Tanase, PDL, si Vasile Dobre, PNL. In cabinetul edilului sef toata lumea a declarat ca va vota scumpirea, potrivit lui Vasile Dobre. Ajunsi la momentul zero, social democratii au dat inapoi la propunerea venita din partea colegului lor de partid, Decebal Bacinschi, au tinut mina jos la vot si i-au lasat pe aliatii de la Focsani sa decida majorarea nepopulista pretului. Insusi primarul a declarat dupa vot ca s-a razgindit si ca, poate, se va reveni asupra deciziei, dind dovada ca un telefon primit de la cine trebuie in toiul sedintei, si citeva apostrofari pot suci opiniile la 180 de grade.


Liberalii s-au certat la partid


"In comisia de specialitate, unde s-au dezbatut aceste proiecte, toti consilierii, inclusiv cei ai PSD, au semnat si au fost de acord. Am procedat astfel si am votat majorarea pentru ca primarul ne-a spus ca bugetul nu poate suporta o subventie la o gigacalorie de 148 lei. Ne-a spus ca s-a ajuns la fundul sacului. Acest cost nu a fost modificat din 28 februarie 2007. Daca noi (n. r. PNL si PDL) aveam o abordare populista, 95% din incasarile de la Taxe si Impozite s-ar fi dus pe protectie sociala", si-au motivat liberalii votul. Cam tardive insa explicatiile acestora, daca este sa luam in considerare si faptul ca pentru gestul lor, consilierii municipali ai PNL au primit mustrari din partea deputatului Nini Sapunaru in ultima sedinta de la partid. Alesilor locali li s-a reprosat printre altele ca nu s-au consultat cu seful inainte de vot si ca Marian Oprisan va profita acum pentru a-si face imagine. Dupa un schimb de replici destul de dure, Nini Sapunaru a sfirsit prin a se refugia in biroul lui. Picati in plasa populismului fatarnic al celor de la PSD, liberalii incearca sa "dreaga busuiocul" si sa explice ca banii din subventii ar putea fi folositi pentru proiecte de izolare termica a blocurilor. Aceasta in conditiile in care oricum subventiile vor fi suspendate din 2011 la cererea Uniunii Europene. "Subventia pentru 2008 a fost de 120 miliarde de lei vechi, adica jumatate din incasarile de la Taxe si Impozite. Din acesti bani am putea izola termic 70 de scari cu 140 de apartamente. Daca adaugam si suma de la stat, ar mai fi izolate alte 70 de scari, in conditiile in care oamenii nu ar plati un leu", a spus si Romeo Paul Postelnicu.


Ca sa nu platim mult, liberalii cer sa fim economi


Mai mult, liberalii se tem ca banii "aruncati in gaura neagra" a subventiilor ar putea bloca investitiile la Piata Unirii (cu o valoare de 8 milioane de euro, bani in care intra si aportul bugetului local de peste 1 milion de euro), dar si la "marea asfaltare" (de 5 milioane lei). Astfel explica PNL motivele protejarii bugetului local prin aplicarea unui pret mai aproape de cel de productie pentru gigacaloria consumata de populatie. Gluma sau nu, liberalii au cerut populatiei ingrijorate de plata unor facturi exorbitante sa isi regleze temperaturile de la robinetii termostatati si sa "nu mai scoatem caldura pe fereastra". Considerati responsabili pentru saracirea populatiei, prin masura draconica de plata a tot ceea ce consumi, liberalii au calculat in favoarea lor. "40% dintre cetateni, care au centrala sau se incalzesc la soba, nu sint afectati de aceasta majorare. Din 29.405 apartamente din Focsani, 9.019 sint debransate", au spus consilierii PNL intr-o conferinta de presa organizata ieri. Ca in povestea cu ursul pacalit de vulpe, liberalii si-au jurat sa nu mai sustina cu atita incredere proiectele lui Decebal Bacinschi. Un pesedist pe care nici macar ai lui nu l-au crezut ca mina bagata adinc in buzunarul de la buget ar gasi numai"¦ scame.


Marti se anunta o sedinta cu "¦ gateje


Problematica ENET SA va fi iarasi pusa pe tapet intr-o sedinta de Consiliu Local Focsani miine, cind alesii, speriati de implicatiile sociale ale scumpirii gigacaloriei, dar si "motivati" de proiectul senatoarei PD-L Sorina Placinta privind folosirea biomasei pentru dusuri calde, vor reveni la discutii. Proiectul democrat-liberalei a fost atasat la mapa consilierilor de luna trecuta si a fost inminat special de Mioara Lazar si edilului Decebal Bacinschi, pentru a fi sigura ca il strabate, fie si in diagonala. Cu privire la arderea resturilor vegetale pentru asigurarea confortului termic in cele peste 20.000 de apartamente din Focsani, senatoarea a afirmat ca ar presupune investitii de aproape 15 milioane de euro, bani ce pot fi luati din fonduri europene. La rindul sau, seful etern si specialist, dar cu probleme de management, de la ENET SA, Valter Popescu, sustine ca o fabrica 100% pe biomasa nu ar putea face fata cererii municipiului Focsani. Pentru a-si populariza proiectul eco, care se presupune ca i-ar aduce ceva beneficii daca s-ar realiza, in afara abonatilor la sistemul cetralizat de incalzire din Focsani, inclusiv senatoarei Sorina Placinta, aceasta a prezentat in mediul rural, in timpul campaniei electorale, modalitatea de fabricare a peletilor. (Iulia CRETU)


  • Placinta il trimite pe Bacinschi sa vada cum ard gateje maghiarii


  • Intr-o postare pe blogul sau personal, senatoarea Sorina Placinta, cea care face propuneri de folosire a biomasei ENET-ului, sustine ca decizia de majorare la pretul gigacaloriei, pe care au votat-o si colegii sai PDL, nu este cea mai inspirata alegere. Scumpirea, potrivit Sorinei Placinta, va aduce populatia in pragul colapsului, tinind cont si de criza economica. "Nu pot fi de acord cu majorarea pretului de referinta a gigacaloriei pe care au votat-o consilierii PD-L - PNL. Nu este normal ca in perioada de criza sa cresti pretul gigacaloriei de la 148 lei la 195 lei, in conditiile in care vrincenii au restante destul de mari la intretinere. Daca numarul restantierilor este mare in conditiile in care facturile au fost calculate la un pret al gigacaloriei de 148 lei, la o asemenea crestere de peste 30% a gigacaloriei numarul celor care nu vor mai putea sa-si achite factura la intretinere va creste si mai mult", scrie senatoarea. Placinta aminteste de oportunitatea oferita de folosirea biomasei pentru producerea agentului termic si da exemplul vecinilor maghiari, care deja au inlocuit in parte gazul metan cu resturi vegetale. "Daca nu s-ar mai folosi gazul metan si pacura costurile s-ar micsora considerabil. Aceasta trecere pe biomasa se poate face treptat, asa cum s-a facut in Ungaria. Avem un model acolo, putem merge acolo sa le aratam celor de aici cum se foloseste biomasa. De aceea cer sa se faca o comisie la nivelul autoritatilor locale care sa mearga in Ungaria si sa studieze aceasta posibilitate de utilizare a biomasei pentru obtinerea agentului termic", a postat senatorul pe blogul sau personal. (I. C.)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 3

    Adaugă comentariu
    , acum 739398 zile, 4 ore, 23 minute, 57 secunde
    Domnii liberali se comporta de parca ar fi nu stiu ce analisti economici de la televizor care mai barfesc si ei putin ca sa-si omoare timpul. Cica nu vor sa ia masuri populiste de parca ei ar fi fost citeste integral
    , acum 739398 zile, 4 ore, 23 minute, 57 secunde
    Bacinschi daca vrea sa fie un bun primar,sa faca rost de niste hingheri si pentru politicieni.
    , acum 739398 zile, 4 ore, 23 minute, 57 secunde
    Daca alesi locali scumpesc gigacaloria in fiecare iarna ne aduc la sapa de lemn , o sa muncim pt Enet noi si urmasi nostri. Consilieri locali ar trebui sa gaseasca un manager bun pt a restructura citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.