Politică

Basescu nu vrea sa aderam la buzunarul Uniunii Europene

Ziarul de Vrancea
21 iun 2005 758 vizualizări
Traian Basescu si-a afirmat inca odata afinitatea fata de Marea Britanie apreciind ca Romania "nu va urmari tot timpul obiectivele Europei sociale"

Presedintele roman a declarat ca Romania este dispusa sa renute la o parte din ajutorul Uniunii Europene. "Nu vom tine tot timpul linia Europei sociale. Pina sa devenim o Romanie sociala, trebuie sa devenim o Romanie performanta economic", a subliniat seful statului.


Presedintele Traian Basescu s-a aliniat alaturi de cele noile 10 state membre UE si a declarat ca Romania este gata sa renunte la o parte din ajutorul financiar venit din partea Uniunii, daca acest lucru este menit sa linisteasca spritele. "Resursa fundamentala pentru dezvoltarea Romaniei este crearea unui mediu de afaceri corespunzator si nu neaparat 30 sau 28 de miliarde pe care i-am primi de la UE in intervalul 2007-2013", a precizat seful statului. Conform lui Basescu, "nu diferenta de doua miliarde care ar putea fi alocata Romaniei sau altui stat in interval de zece ani este prioritatea noastra", el referindu-se la disputele privind bugetul Uniunii in perioada 2007-2013. "UE este in primul rind o idee despre pace si mai putin despre bani. O Uniune Europeana unita garanteaza o Europa care se poate dezvolta in pace si fara discrepante uriase", a afirmat Basescu. Basescu a afirmat ca UE este o organizatie menita sa asigure stabilitatea statelor membre, iar interesele economice ar trebui sa fie o problema secundara. Astfel, am putea spune ca presedintele statului a ajuns la cuvintele lui Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, care atentiona Romania ca nu adera doar la buzunarul Uniunii Europene. Mai mult, seful statului spune ca atunci cind este vorba despre Uniunea Europeana, liderii politici ai continentului nu ar trebui sa se cramponeze de bani. Pe de alta parte, Traian Basescu a mentionat ca vinovati pentru respingerea Constitutiei europene in Franta si Olanda sint politicienii acestor tari si ai Uniunii Europene in general, care "s-au obisnuit sa vorbeasca prea mult electoratului lor despre ajutorul pe care-l dau tarilor din Europa de Est, nementionind niciodata avantajele pe care le-au adus propriilor lor natiuni prin extinderea UE".


Basescu nu vrea o Europa sociala

Traian Basescu a dat asigurari ca Romania se va alinia pozitiei celor zece noi state membre UE, fiind dispusa sa discute inclusiv o reducere a contributiei financiare la bugetul Uniunii, el totusi nu s-a dezis de la binecunoscuta axa "Bucuresti-Londra-Washington". Seful statului este dispus sa discute o reducere a contributiei financiare la bugetul UE, argumentind faptul ca Romania "nu va urmari tot timpul obiectivele Europei sociale". Astfel, presedintele roman a declarat ca Bucurestiul va continua sa reduca impozitele, pentru a deveni performanta din punct de vedere economic. "Nu vom tine tot timpul linia Europei sociale. Pina sa devenim o Romanie sociala, trebuie sa devenim o Romanie performanta economic", a subliniat seful statului. "Cifra 16 va deveni o cifra arhicunoscuta in finantele si fiscalitatea romaneasca, 16 fiind cifra de taxe si impozite care va functiona in marea majoritate a zonelor de fiscalitate ale Romaniei. Vom umbla si la contributiile la fonduri in asa fel incit contributia la fonduri sa nu mai fie una din cele mai inalte din Europa, ci sa se situeze pe nivelul mediu al contributiei la fonduri, fie ca vorbim de fondul de sanatate, de fondul de pensii, de fondul de somaj s.a.m.d", a adaugat presedintele Traian Basescu. Astfel, Basescu si-a aratat afinitatea pentru reformele propuse de Blair, acesta din urma incearcind sa promoveze in UE o economie de piata, care aminteste mult de cea americana.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.