Politică

Al 13-lea prefect barbat a fost demis, vine primul prefect femeie

Ziarul de Vrancea
23 ian 2009 5149 vizualizări
Dragos Mircea paraseste Prefectura pentru un post de inspector guvernamental. Fostul liberal face parte dintr-un lot de patru prefecti demisi ieri, in urma sedintei de Guvern. In locul sau a fost numita Raluca Tatiana Dan, primul prefect femeie al Vrancei, fost secretar al judetului si membru de nadejde al PSD. Aceasta este cunoscuta ca o apropiata fidela a presedintelui Consiliului Judetean, avind multe conexiuni in justitie. Raluca Dan nu a ezitat ieri sa-i gidile orgoliul baronului declarind ca va fi unsa prefect la recomandarea omului linga care s-a format profesional de cind a terminat facultatea Noul guvern a renuntat se pare la spoiala apolitica a reprezentantilor din teritoriu

Pentru prima data in istoria Prefecturii Vrancea, institutia va fi condusa in acest mandat de o femeie-prefect. Guvernul Boc a decis ieri schimbarea din functie a prefectului Dragos Valentin Mircea si numirea in locul sau a Ralucai Tatiana Dan, cea care ocupa functia de secretar al judetului. Cel de-al 13-lea prefect barbat lasa astfel locul de "prim ministru" al judetului primei femei prefect. Noul guvern a renuntat se pare la spoiala apolitica a reprezentantilor din teritoriu. Demiterea lui Dragos Mircea era anuntata si asteptata prin mediile politice de ceva vreme, acesta fiind de altfel vazut in urma cu citeva zile adunindu-si parte din lucrurile personale de la birou. Acesta pleaca de pe functie de mina cu alti trei prefecti, de la Iasi, Botosani si Tulcea, toti unsi ca reprezentanti ai Guvernului de fosta putere liberala. Potrivit ministrului Administratiei si Internelor, Liviu Dragnea, trei din vechii prefecti au fost mutati, pe baza prevederilor principiului mobilitatii, in timp ce unul a fost schimbat, ocupind pina acum functia temporar. Decretele de demitere ale acestora au fost publicate in Monitorul Oficial inainte de terminarea sedintei de Guvern, semn ca Oprisan a fortat schimbarea la Vrancea cit mai repede, aratind ca se bucura de trecere pe linga noul ministru de Interne, provenind ca si el din categoria baronilor locali. Astfel, manifestarile dedicate Unirii lui Cuza vor fi supervizate pina la urma de apropiata presedintelui Consiliului Judetean. Raluca Dan si-a luat repede in primire atributiile, aceasta participind la repetitiile defilarilor militare de ieri din fata Teatrului. Curios sau nu, prima doamna prefect a fost insotita la pregatiri de subprefectul Ion Oprea, om sustinut pentru continuitate pe functie de PD-L.


"Am lasat curat la birou"


Deocamdata, fostul prefect Dragos Mircea nu a stiut sa ne spuna unde va fi trimis inspector guvernamental sau daca va accepta o astfel de mutare. Mircea a tinut totusi sa ii transmita inlocuitoarei sale un mandat linistit, fara inundatii, gripa aviara sau eventuale "razboaie" cu institutia vecina. "Nu ma simt in nici un fel ca plec de la Prefectura. E normal ca atunci cind se schimba puterea sa fie numiti si oameni devotati lor 100%. Am lasat curat la birou si urez inlocuitoarei mele sa nu aiba parte de o perioada precum cea pe care am avut-o eu. Nu stiu unde voi pleca, astept sa vad ce vor face cu noi", ne-a spus Dragos Mircea. "Nu ii voi lasa cizmele de la inundatii pentru ca functia nu a venit si cu aceste accesorii", a raspus prefectul, chestionat de reporteri. Acesta a ocupat functia de prefect din septembrie 2007, anterior fiind subprefect numit politic din partea PNL. Asemenea lui Calin Popescu Tariceanu, cel care l-a numit pe Mircea pe cea de-a doua functie ca importanta in judet, fostul prefect spune ca pleaca din institutie cu mai multe fire albe si cu regretul ca in anii petrecuti in administratia publica nu a dat atentia si timpul cuvenit familiei. "Acum mi-as dori un concediu pentru ca anii petrecuti la Prefectura se cunosc. Sincer, si eu am albit pentru ca am avut un mandat foarte plin", a adaugat Dragos Mircea. In calitate de inalt functionar public acesta a negat orice interes de reintoarcere la viata politica, asa cum s-a speculat in ultimele trei luni. Despre mandatul lui Dragos Mircea la Prefectura Vrancea s-ar putea spune ca a cunoscut cel mai critic punct in momentul incercarii de debarcare a presedintelui Consiliului Judetean, din vara lui 2007. Atunci, Mircea, in calitate de subprefect, a semnat actul de demitere a lui Oprisan, in momentul in care prefectul Ion Oprea a ezitat sa ia o decizie, declarind ca nu era constitutional. In anii petrecuti la Prefectura, Mircea a prins inundatiile din 2006 si 2007, dar si gripa aviara din 2007. Numele sau a fost vehiculat in mai multe scandaluri cu tenta imobiliara legate de afacerile socrului sau, Neculai Tutoi. Mandatul sau s-a incheiat cu un incident rutier tinut cam la secret, pe 1 decembrie 2008, cind fostul reprezentant al Guvernului se intorcea de la o reuniune ce a avut loc la palatul Cotroceni. Atunci, masina Prefecturii condusa de soferul institutiei a omorit un cal pe marginea drumului, in comuna Timboiesti, insa cei doi au scapat nevatamati.


Noul prefect, functionar de nadejde la CJ


Noul prefect nu a dorit sa comenteze prea mult numirea sa, insa a precizat ca "este o demnitate care ma onoreaza si careia sper ca ii voi face fata" si ca va insista pe respectarea legii in institutiile publice deconcentrate. Raluca Dan a declarat Agentiei Mediafax ca "postul nu este obtinut in baza unui concurs, ci in baza unei recomandari date de presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, linga care am lucrat inca de cind am terminat facultatea si alaturi de care am invatat administratie si m-am format profesional". Membru de nadejde al PSD, Raluca Dan a fost candidat la Camera Deputatilor pentru mandatul trecut si ocupa functia de secretar general al Consiliului Judetean din data de 1 februarie 2007, dupa ce legea a fost modificata. In perioada 2002-2007 a fost directorul executiv al Directiei Relatii Interne si Internationale din cadrul aceleiasi institutii. In anii 2001 si 2002 a fost directorul cabinetului presedintelui CJ, Marian Oprisan, iar in perioada 1997-2001 consilier juridic tot la CJ. Raluca Dan este licentiata in stiinte juridice si absolventa de Drept, la Universitatea Bucuresti. Raluca Dan este casatorita cu avocatul Adrian Dan si au impreuna un copil. Este vazuta ca un personaj mai mult decit fidel baronului, dar si cea care ii face unele servicii juridice, prin conexiunile pe care le are in Justitie. Dupa preluarea functiei de conducere la Institutia Prefectului, postul de secretar al judetului va fi ocupat interimar de Camelia Matau, directorul Directiei de Administratie Publica si Juridica, din cadrul Consiliului Judetean. Marian Opripan ne-a declarat dupa numirea noului ministru de Interne, Liviu Dragnea, ca va continua proiectul de descentralizare initiat in vara trecuta astfel incit Institutia Prefectului sa se ocupe doar de controlul de legalitate al actelor emise de administratia publica locala si sa coordoneze serviciile publice din subordinea Guvernului. Ieri, Marian Oprisan, a declarat pentru Mediafax, ca Raluca Dan este o femeie "extrem de capabila", care se pricepe la administratie publica, declarind totodata ca protejata sa a parcurs toate etapele in administratie pina sa ajunga la calitatea de inalt functionar public. Fara discutie, Oprisan este satisfacut ca si-a bagat un om disciplinat in Prefectura, astfel incit sa contoleze toate palierele guvernarii la nivel judetean. Cel mai probabil, Raluca Dan va face echipa cu doi oameni sustinuti de PD-L, respectiv actualul subprefect Ion Oprea, care se bucura de sprijinul ministrului democrat-liberal Vasile Blaga, si consilierul judetean Sorin Hornea. Cel mai probabil, instalarea in functie a noului prefect va avea loc astazi sau chiar simbata, inainte de manifestarile dedicate Unirii Principatelor. (Iulia CRETU, Mihaela BESLEAGA)


Dan - prefect temporar, Mircea - inspector guvernamental


Guvernul a decis, in sedinta de ieri, sa inlocuiasca prefectii din patru judete, care, conform principiului mobilitatii vor deveni inspectori guvernamentali si, de asemenea, numirea temporara a unor noi prefecti, cum este si cazul Ralucai Dan. Pentru a putea schimba mai usor oamenii instalati de liberali, Executivul a eliminat prevederea care impune ca posturile de inspector guvernamental sa fie limitate la maxim 30% din numarul de posturi aferente celorlaltor functii publice din categoria inaltilor functionari publici si a decis ca prefectii sa poata fi schimbati si in 2009 dupa principiul mobilitatii si trecuti in posturi de inspector guvernamental. Alaturi de prefectul Dragos Mircea isi vor pierde posturile si persoanele din cabinetul prefectului. Este vorba despre purtatorul de cuvint Cerasela Apostu si reprezentantul pentru romi, Ofelia Vlad. Chiar daca organigrama cabinetului prefectului prevede cinci posturi, doar doua au fost ocupate la modul vizibil, iar despre ceilalti trei nu se stie nimic. Surse politice declara ca fostului prefect i-ar putea fi alocate atributii cit mai departe de Focsani, astfel incit sa se lipseasca de calitatea de inalt functionar public.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 10

Adaugă comentariu
, acum 739391 zile, 23 ore, 4 minute, 16 secunde
La nivel de tara senyatia e de "la vremuri noi - oameni noi" in timp ce in Vrancea "La vremuri noi- tot noi". Sa ne fie de bine .
, acum 739391 zile, 23 ore, 4 minute, 16 secunde
Pentru functionarea acestui guvern este necesara inlocuirea tuturor liberalilor fara exceptie, si la ITM, si la OPC, si la CAS, si la Garda financiara, peste tot. Destul si-au batut joc de judetul citeste integral
, acum 739391 zile, 23 ore, 4 minute, 16 secunde
ca am scapat de cancerul de la plamani si am luat altul la oase . Daca vom avea sansa s-l mutam la maduva si vom fi iarasi fericiti zambind ca tampii , ar fi pentru ultima oara si definitiv citeste integral
, acum 739391 zile, 23 ore, 4 minute, 16 secunde
De ce va mirati ca este Prefect femee? Anainte de caderea comunismului cine a condus Vrancea tot femee si ce na fost bine! Bafta.
, acum 739391 zile, 23 ore, 4 minute, 16 secunde
Citind mesajele anterioare,nu-i de mirare ca am ajuns unde am ajuns si suntem ceea ce suntem ca romani...bravo mergeti tot inainte si de fapt ce am fost invatati din 1945 pina in 1989 nu are cum citeste integral
, acum 739391 zile, 23 ore, 4 minute, 16 secunde
cred ca gresesti citind mesajele anterioare cu posteriorul. De asta te miri si ai vedenii .
, acum 739391 zile, 23 ore, 4 minute, 16 secunde
Sa vii tu ca bradul cu papion saf la prefectura si sa pleci martir in ciubote de guma , iata viata eroica ! Si or mai fi oare cat neamul romanesc ? Doamne pazeste-ne !!!
, acum 739391 zile, 23 ore, 4 minute, 16 secunde
In redactarea articolului ati strecurat o eroare, sper ca nu cu intentia de a dezinforma. Actualul prefect, Raluca Tatiana Dan Harabagiu, nu a terminat Universitatea Bucuresti, ci o facultate privata citeste integral
, acum 739391 zile, 23 ore, 4 minute, 16 secunde
Sper ca electoratul PDL se mobilizeaza sa iasa la vot.Doamne ce teapa am luat votand PDL.Sunt curios parlamentarii PDL au curajul sa mai deschida gura dupa ce oligarhia PSD se instaleaza?Nu ar fi citeste integral
, acum 739391 zile, 23 ore, 4 minute, 16 secunde
Nici nu avea cum sa termine drept la stat aceasta doamna. Pe vremea cand a terminat ea liceul (avand in vedere si ca sectia nu a fost cine stie ce, din moment ce media de la admiterea in liceu a fost citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.