Politică

Cultura si istoria Romaniei, ingropate de orfelinatele groazei

Eduard Popescu
12 ian 2009 1356 vizualizări
Europenii considera imaginile copiilor orfani mai reprezentative decit operele lui Eliade, Ionesco sau Brincusi u europarlamentarul Alexandru Nazare atrage atentia Bruxelles-ului cu privire la prejudiciul de imagine suferit de Romania

Europarlamentarul PD-L Alexandru Nazare, originar din Focsani, atrage atentia Parlamentului European ca Romania a avut de suferit prin aparitia unor imagini neadecvate despre tara noastra pe site-uri destinate promovarii culturii europene. Alexandru Nazare, impreuna cu alti colegi parlamentari romani afiliati Grupului PPE (crestin-democrat) si Democratilor Europeni (Grupul PPE - DE) din Parlamentul European, a depus o declaratie scrisa in legatura cu imagini ale "orfelinatelor groazei" din Romania post-decembrista, care au fost publicate pe portalul Europeana.eu, Biblioteca Digitala Europeana. Portalul Bibliotecii Digitale Europene prezinta pe prima pagina, la sectiunea dedicata Romaniei, imagini din anii \'90, care infatiseaza copii orfani sau bolnavi de SIDA, copii internati in institutii de ocrotire a persoanelor cu handicap mintal, in timp ce alte tari sint reprezentante de scriitori, artisti, obiecte din patrimoniul national. "˜"™Europeana"™"™ este o retea tematica infiintata de Comisia Europeana in cadrul programului eContentplus. Parlamentarul democrat focsanean cere explicatii Comisiei Europene cu privire la lipsa informatiilor relevante pentru Romania si someaza Comisia sa gaseasca solutii pentru evitarea repetarii unor astfel de situatii. Alexandru Nazare sustine ca promovarea unor astfel de imagini nu a adus decit prejudicii tarii noastre. "Imaginile copiilor orfani, bolnavi, abandonati nu mai reprezinta de cel putin 15 ani imaginea Romaniei. Opinia publica romana a fost impresionata negativ de includerea, pe portalul Europeana. eu, a acestor informatii cu privire la tara noastra, pe care le consideram irelevante pentru imaginea acestei tari, pentru istoria si cultura poporului roman si care sint de natura sa creeze Romaniei o imagine care nu corespunde adevarului. De asemenea, lipsesc cu desavirsire informatiile cu privire la cele mai importante personalitati ale culturii si istoriei romanesti. Am cerut explicatii Comisiei pentru a atrage atentia asupra acestui fapt si pentru a se lua masurile imediat necesare pentru remedierea situatiei", a declarat Alexandru Nazare. Contestatia a fost semnata de europarlamentarii Rares-Lucian Niculescu, Dragos Florin David, Flaviu Calin Rus si Alexandru Nazare (PPE-DE, PD-L). (Eduard POPESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.